Utcamacska blog

Havi rendszerességű képes beszámolók az utcán talált cicákról és további sorsukról.

Az őszi hónapok során folytatódott az ivartalanítási akciónk, amelyet szerencsére nagy érdeklődés kísért. Égetően szükség van arra ugyanis, hogy minél több gazdás, vagy házakhoz odaszokott „fél-gazdás”, illetve kóbor cica legyen ivartalan. Október és november hónapokban összesen 67 macska (45 nőstény és 22 kandúr) ivartalanítása zajlott le amellett, hogy több gazdikereső cica tesztjét, oltásait is fizettük.

2020. márc. 02.

Rendhagyó módon most két hónap összefoglalása olvasható egy blogon belül. Ennek az egyik oka az, hogy egyszerre két olyan változás is történt most az életemben (munkahely és lakhatás) amely erősen korlátozta a szabadidőmet, így nem maradt időm túl sok cicát csapdázni. A másik ok pedig az, hogy rendkívül korlátozott mennyiségű fuvart tudunk vállalni, vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy szinte semmit. Nagyon összejöttek most a dolgok és nem pozitív értelemben, amilyen szinten csak lehet, akadályoztatva vagyunk az önkéntes munkánk végzésében. Ettől függetlenül azonban az élet nem állt meg.

2019. okt. 29.

Az év elején elkezdett ivartalanítási akciónkat (amit befejezni alig tudtunk, mert folyamatosan jelentkeztek rá a gazdik, ideiglenes befogadók már bőven a lezárás után is) folytatni tudtuk júniusban és júliusban a Tappancs Állatvédő Alapítvány segítségével, akik a német Jeder Tag zählt e.V. ivartalanításra szánt támogatásából plusz anyagi keretet különítettek el számunkra az alap havi támogatásuk mellett.

2019. aug. 21.

A fő profilunk kétségtelenül az ivartalanítás, azonban több esetben segítünk talált, beteg cicák gyógykezelésének költségeiben is. Fontos megjegyeznünk, hogy az elmúlt években olyan sok cica maradt ideiglenes befogadóinknál (nem gazdisodtak, mert feketék, félősek, idősek vagy betegek), hogy nem tudunk otthonainkban több cicát elhelyezni, ezért abban az esetben tudunk segíteni az ivartalanításon kívül egyebekben, ha a megtaláló el tudja a cicát helyezni.

2019. júl. 23.

Májusban kicsit lassabban haladtak a tervezett műtétek egyik állatorvosunk szabadsága miatt, azonban így is 20 állat, 19 macska (9 nőstény és 10 kandúr) és 1 szuka kutya ivartalanítása történt meg ebben a hónapban is.

 

A hónap elején egy újabb estét töltöttünk a hattyasi kolónia állatainak ivartalanításával.

Most a nagyobb, "korábbi" kolóniából vittünk ivartalanításra újabb két kandúr cicát, valamint Alfréd kiskutya mamáját.

2019. jún. 11.

Áprilisban – még mielőtt világra jönne a tengernyi kiscica – újabb 27 cica ivartalanítása történt meg, akik közül 14 volt nőstény (8 vemhes) és 13 kandúr. A 27 macska közül közül 19 cicának fizettük 100 %-ban a műtéti költségét, 8 cica pedig az akciós ivartalanítási programunkban vett részt.

Ebben a hónapban lett 3 éves az Utcamacska Projekt.

2019. máj. 09.

Márciusban is folytatódott az ivartalanítási akciónk, amelyre továbbra is hatalmas igény van. Ebben a hónapban a nőstény macskák műtétjére fektettük a hangsúlyt annak érdekében, hogy minél többen átessenek a műtéten, még mielőtt megszületnének a kölykeik. 28 nőstény (7 volt vemhes) és 13 kandúr vált ivartalanná.  A 41 macska közül 19 cicának fizettük 100 %-ban a műtéti költségét, 22 cica pedig az akciós ivartalanítási programunkban vett részt.

 

2019. ápr. 09.

Februárban is folytatódott az ivartalanítási akciónk, amely hatalmas népszerűségnek örvend továbbra is. 70 macska ivartalanítása történt meg összesen, amelyek között szép számmal voltak kóbor cicák, valamint olyan cicák, akiket gazdáik kóborként fogadtak be és etetik őket a kertjükben, teraszukon. Többen az ideiglenesen fogadott cicák közül új gazdira találtak ivartalanul, a többiek pedig legalább már nem szülnek felesleges kiscicákat, nem lesz gennyes méhgyulladásuk, a kandúrok pedig nem terjesztik párzással és véres verekedéssel a rettegett macska-AIDS betegséget.

2019. márc. 22.

Tavaly év vége felé, összegezve kicsit az elmúlt évek eredményeit, megfogalmazódott bennem egy gondolat. Megfogalmazódott az, amiről sokszor beszélgettünk már egymás között önkéntestársaimmal és állatorvosainkkal is. Igazából írtam is már róla sokszor, sokféleképpen. Számtalan hasonló tartalmú írást lehet olvasni a közösségi oldalakon is olyan állatmentők tollából, akik megszámlálhatatlan mennyiségű kóbor cicát ivartalaníttattak már és mentettek az utcai léttől az ország bármely pontján.

2019. feb. 20.

Decemberben is igyekeztünk minél több cicának biztosítani az ingyenes (utcán élő kóborkák) vagy kedvezményes (befogadott kóborkák) ivartalanítási lehetőséget, ennek köszönhetően 16 cica ivartalanítása történhetett meg ebben a hónapban is.

2019. jan. 14.

Novemberben igyekeztünk minden erővel arra fókuszálni, amiért az Utcamacska Projekt eredetileg is létrejött: minél több cicának biztosítani az ingyenes (utcán élő kóborkák) vagy kedvezményes (befogadott kóborkák) ivartalanítási lehetőséget.

 

Ebben a hónapban 16 cica ivartalanítása történhetett meg ingyenesen, vagy kedvezményes műtéti lehetőség biztosításával. Közülük 7 cicát (4 nőstényt és 3 kandúrkát) a megtalálóik hoztak műtétre, a többi 9 cicát pedig mi magunk csapdáztuk és vittük műtétre.

 

2018. dec. 20.

Nagyon nehéz hónap volt számunkra az október. Voltak ugyan szép pillanatok, de ezeket tragédiák sorozata árnyékolta be.

Ebben a hónapban 15 cica ivartalanítása történhetett meg ingyenesen, vagy kedvezményes műtéti lehetőség biztosításával. Közülük hét cicát (három nőstényt és négy kandúrkát) a megtalálóik vagy örökbefogadóik hoztak műtétre, mindannyian utcán talált cicák voltak.

 

2018. nov. 19.

Sokat gondolkodtam, mivel is kezdhetném ezt a blogot, de hétről-hétre, hónapról-hónapra mindig ugyanazok a gondolatok járnak a fejemben: képtelenség minden utcán élő cicát ivartalaníttatni, elhelyezni, gazdához adni. Mindig van utánpótlás, csak úgy ömlenek mindenhonnan az utcára dobott kiscicák, a betegen kidobált felnőtt cicák, a semmiből teremnek vadon született macskák, hogy azután újratermeljék az utcáról már megmentett macskák létszámának többszörösét. És ez mind az ember hibája. Csakis az emberé, senki másé.

 

2018. okt. 15.

Nagyon sűrű volt ez a hónapunk, rengeteg segítségkérés érkezik hozzánk, olyan sok, hogyha főállásban napi 12 órában (hétvégét is beleértve!) csapdáznánk, ivartalaníttatnánk, gondoznánk a lábadozó cicákat és végtelen mennyiségű pénz állna a rendelkezésünkre, akkor sem tudnánk minden cicához odaérni és mindenkinek segíteni. Igen gyakran fordul elő, hogy munka után azonnal indulunk csapdázni, állatorvoshoz, majd még a garázsban lábadozó cicáknál is takarítunk, etetünk (a felsoroltak naponta 3-4 óra elfoglaltságot minimum jelentenek), így igen későn érünk haza.

2018. szept. 10.

Július hónapunk hasonlóan telt, mint a korábbiak, a Nagyáruháznál és a Veresács utcában lévő cicákkal tudtunk foglalkozni, új kolóniákat továbbra sem tudunk vállalni még határozatlan ideig.

2018. aug. 09.

Júniusban folytattuk a Nagyáruháznál és a Veresács utcában lévő cicák csapdázását, új kolónia ivartalanításába nem tudtunk belefogni és határozatlan ideig nem is fogunk tudni. Több várakozó kolóniánk is van, közöttük olyan is, amelyekről több, mint fél éve tudunk. Nem szívesen írom ezeket a sorokat, de elérkezett az a pont, amikor csapdázási STOP-ot kellett hirdetnünk. Olyan mennyiségű segítségkérés érkezik hozzánk, amennyivel a maroknyi kis önkéntes csapatunk már nem bír el.

2018. júl. 06.

Május hónap nagyon nem sikerült úgy, ahogy mi azt terveztük. Van, amikor úgy érezzük, minden összeesküdött ellenünk, csak sajnos ezzel mindig a cicák járnak rosszul.

 

2018. jún. 15.

Végre elérkezett a várva várt jó idő, így megkezdhettük a várakozó kolóniák ivartalanítását. Ebben a hónapban 12 cica ivartalanítása történt meg egyenesen az utcáról, akik közül 5 volt vemhes nőstény. Ivartalanításukkal 16 felesleges kiscica megszületését akadályoztuk meg.

 

2018. máj. 04.

Tavaly márciusban már sorra érkeztek ivartalanító műtétre a vemhes cicák, idén azonban az időjárás továbbra is ellenünk dolgozik folyamatosan. Hóesésben, fagyban ugyanis sem csapdázni, sem a lábadoztatni nem tudunk a garázsunkban. Ettől függetlenül azért ebben a hónapban is sikerült 13 cica ivartalanítását lebonyolítanunk, illetve anyagilag hozzájárulnunk a rászoruló, mentett cicákat befogadó gazdik számára.

2018. ápr. 09.

Februárban sem akart nekünk kedvezni az időjárás, így az ősz vége óta érkezett csapdázós segítségkéréseink még mindig várólistára kényszerülnek sajnos.
Ennek ellenére mindig akad olyan ivartalanítandó cica, akiknél nem okoz gondot a hideg időjárás és a hó, mert akad egy fűtött melléképület, egy nyári konyha, vagy egy külön szoba a lakásban, ahol el tudják helyezni az utcáról behozott, vagy az etetőhelyeken etetett szelíd cicákat az etetők vagy a gazdik. 

2018. márc. 04.