Kölykök a Tappancs menhelyén

2017. május 20.

avagy a legfontosabb 10 lépés egy kiskutya életében

Alapítványunk a hét minden napján gondoskodik a menhelyen élő kutyákról, kicsikről és nagyokról egyaránt. Most részletesebben a kölykök neveléséről, felneveléséről szólnék, hogy mi minden történik az életükben, mielőtt gazdihoz kerülnének. Ez rengeteg pénzt, energiát, elhivatottságot és kitartást emészt fel. Sajnos volt már példa arra is, hogy újszülött kiskutyákat dobtak a menhely elé, anya nélkül, ezzel alaposan megnehezítették az itt dolgozók életét, és a kutyákét is, hiszen az újszülött kölykök állandó (éjjel-nappal tartó) felügyeletet igényelnek.

Sziporka és Csuporka itt már "nagyra nőve"

Most akkor lássuk ezt az időigényes, nehéz folyamatot, ha már a kölykök önállóan esznek:

1. lépés: A kölykök utcáról, dobozból, csatornapartról, erdőből, vagy gazdáktól, saját kutya nem kívánt szaporulataként kerülnek a menhelyre. Valamelyik zsákba kötve, a szerencsésebbek kartondobozba vannak téve. Sajnos az állandó teltház miatt nagyon nehéz helyzetben vagyunk, de a kölyköket erőn felül, mihamarabb próbáljuk befogadni. A megtalálók sokszor segítségünkre vannak, és néhány napig, hétig, vállalják a kutyák gondozását. Néha azonban előfordul olyan is, hogy a nem kívánt szaporulatot be sem jelentik várólistára, hanem egyszerűen kihajítják őket a menhely elé, vagy ahová éppen sikerül. Ez bűncselekmény, ami akár szabadságvesztéssel is büntethető!

Aki megtapasztalta már az éhezést, az étel közelségében érzi jól magát

2. lépés: A talált/leadott kölykök első útja a karantén, ahol külső és belső parazitamentesítésen esnek át. A tapasztalt szem már látja, hogy a nagy pocak nem a zabálástól alakult ki, hanem a férgességről. Jöhet a féreghajtó paszta vagy a tabletta. Pár óra múlva undorító látványban részesülnek a menhelyi gondozók. A kölykök a féreghajtás után harmadára mennek össze. Jobb alkalmakkor nem ugrabugrálnak bele ebbe a híg masszába, megnehezítve a takarítást.

Ételt kapott a kölyökcsapat

Sok esetben az első néhány féreghajtózás nem hozza meg a várt eredményt, hiszen gyakran nagyon erős, makacs, kezeletlen férgességgel állunk szemben. A nagy tömegben jelenlévő férgek akár a kölyök pusztulását is okozhatják. 

3. lépés: Ha a féreghajtózás sikeres, és az állatorvos úgy ítéli meg, hogy a kölykök egészségesek, beolthatók, akkor következik életük első oltása, a parvó elleni vakcina. A menhelyen élő kutyák fokozottabb veszélynek vannak kitéve, mivel sokan vannak, és sok helyről érkeznek. Nem is a legegészségesebb, legjobb kondícióban lévő, ápolt, gondozott kutyák kerülnek hozzánk. Kiszámíthatatlan, hogy sok kutya közül esetleg melyik lehet a betegség hordozója.

A vakcina beadása után, 2-3 hétig napról napra, óráról órája lessük a kölykök viselkedését, mert ha azonnal nem vesszük észre a betegség árulkodó jeleit és nem kezdjük meg a gyógyítást, akkor akár pár óra alatt is elveszítjük a kutyust. Mivel a betegség erősen fertőző, a gyógykezelés hosszú, így ez is rengeteg energiánkat emészti fel, és sajnos a legnagyobb odafigyeléssel sem lehet minden kölyköt megmenteni.

4. lépés: Ha a parvó elleni vakcinát átvészelték, akkor sem nyugodhatunk meg teljesen. A féreghajtózást folyamatosan ismételni kell, valamint a széklet állagát is. Sokszor változtatni kell az étrenden, pluszban méregdrága gyógyszereket kell bevetni, megelőzendő a nagyobb, súlyosabb betegséget.

5. lépés: A következő oltás az első kombinált oltás, ezzel válnak védetté a fertőző betegségekkel szemben. Ilyenkor kapják meg a kicsik a mikrochipet is. A chip beültetése nem tart sok ideig, de a velejáró adminisztráció, regisztrálása a központi adatbankba eléggé időigényes.

6. lépés: Nem ejtettem szót még a kölykök egyesével való lefotózásáról, beazonosításáról, honlapunkra feltöltéséről. Közben oda kell figyelni, hogy minden adat stimmeljen, ne kavarodjanak össze a kölykök az interneten. Minden kutyus mellé a bekerülése körülményeiről is írunk, ami szintén nem kis időt igényel. Ez a folyamat 2 tappancsos önkéntes kitartó munkájának köszönhető. 

7. lépés: Újabb három hét elteltével, ha minden rendben történik, akkor következik a kölykök harmadik vakcinája, ami a második kombinált oltás. Természetesen folytatódik a kölykök külső és belső parazitamentesítése.

8. lépés: Most következik a negyedik vakcina, a veszettség elleni védőoltás, a kölykök életének harmadik hónapjában. E vakcina beadásával a kölykök készen állnak arra, hogy gazdihoz kerülhessenek. 

Gazdira várva...

9. lépés: Ez már kicsit túlnyúl a menhelyi léten, de a védőoltások szerves részét képezi. A kölykök veszettség elleni vakcináját - ahogy a kombinált oltás esetében is láthattuk -, ismételni kell. Erre az első veszettség elleni védőoltást követő 6. hónapban sort kell keríteni, tehát fél éven belül ismételni kell a veszettség elleni vakcinát. Ezt követően évente kell oltani a kutyust. 

10. lépés: Még nem beszéltünk az állatvédelmi szempontokról, hogy ezeket a komoly stresszt átélt kiskutyákat (anyjuktól idő előtti elválasztás) megnyugtassuk, és felkészítsük egy olyan életre, ahol megbíznak majd az emberekben. Itt most szó sincs szobatisztaságra nevelésről, pórázhoz szoktatásról még, hanem tényleg a legalapvetőbb dolgok, a sok játék, a csupa kellemes, pozitív megtapasztalás, az emberrel való kontaktus, a szociális viselkedés elsajátítása.

A kölykökkel rengeteg munka van, nagyon sok odafigyelést igényelnek, hiszen most történik a későbbi életüket meghatározó viselkedés elsajátítása.

Amit a gondos gazdi tehet, hogy minél több ingerrel megismerteti a kiskölyköt, és társaságba viszi őket, hogy megtanulhassák az egymás közötti kommunikációt. Figyel az egészségére, a parazitamentesítésre, a kötelező és ajánlott védőoltásokat beadatja, és ha a kölyök eléri az ivarérett kort, akkor ivartalanításra viszi, hiszen ez a felelős állattartás alapja.

Hozzászólások