Utcamacska beszámoló 2019. júl.

Utcamacska blog | 2019. augusztus 21.

Az év elején elkezdett ivartalanítási akciónkat (amit befejezni alig tudtunk, mert folyamatosan jelentkeztek rá a gazdik, ideiglenes befogadók már bőven a lezárás után is) folytatni tudtuk júniusban és júliusban a Tappancs Állatvédő Alapítvány segítségével, akik a német Jeder Tag zählt e.V. ivartalanításra szánt támogatásából plusz anyagi keretet különítettek el számunkra az alap havi támogatásuk mellett. A két hónap alatt összesen 38 macska (29 nőstény és 9 kandúr) ivartalanítása zajlott le amellett, hogy sok macska gyógykezelését, több gazdikereső cica tesztjét, oltásait is fizettük. A 38 macska közül közül 29 cicának fizettük 100 %-ban a műtéti költségét, 9 cica pedig az akciós ivartalanítási program folytatásában vehetett részt (3000 Ft-ot kellett fizetni egy cica műtétjéért).

 

Lola cica annak a móravárosi kolóniának a közelében jelent meg vemhesen, ahol 9 cicát ivartalaníttattunk már idén tavasszal. Július elején megszerveztük gyorsan a műtétjét és mivel teljesen szelíd, Judit vállalta őt a lábadozási időre. 4 kiscica nem született meg feleslegesen a műtét által. Eredetileg ő is visszakerült volna eredeti élőhelyére, azonban időközben kiderült, hogy van egy csúnya kinövés a fülében, amely gyakran gennyes és vérzik. Állatorvosunk, Dr. Bárkányi Pál annak kiderítése céljából, hogy mi ez a kinövés és honnan ered, endoszkópos vizsgálatot javasolt, amelyet Szegeden Dr. Krajcsovics László állatorvos végez.  Lola kedves, szelíd cica, FIV/FeLV (macska-AIDS és leukózis) tesztje negatív, általános állapota, étvágya rendben van, így bizakodóan néztünk elébe egy újabb altatásos műtétnek. 

Július végén Lola át is esett az endoszkópos vizsgálaton és a fülműtéten is. A bal füléből eltávolításra került egy több cm-es daganat (polip) amely a dobhártya mögül, a dobüregből kezdett el növekedni, majd átjutva a dobhártyán elindult a külső hallójárat irányába.

Az eddigi vizsgálatok során a daganatnak csak a külső részét láthattuk. Azt tudjuk most már, honnan ered, azt viszont nem, hogy mitől alakult ki és ami a legrosszabb, ez a daganat bármikor újra növekedésnek indulhat. A műtét jól sikerült, Lola gyorsan ébredt, a vérzés is viszonylag hamar elállt. Pár nap múlva kontrollvizsgálatra mentünk vele, ahol az újabb endoszkópos vizsgálat során kiderült, hogy sajnos még mindig van valami Lola fülében, amelyre egyelőre fülmosó folyadékot kapott, a továbbiakat pedig még meglátjuk. Dr. Krajcsovics László - tekintettel arra, hogy Lola gazdátlan cica - kedvezményes áron, 27.800 Ft-ért végezte el az egyebekben igen költséges műtétet és vizsgálatokat, amelyet a támogatóink segítségével tudtunk kifizetni.

 

Lola

 


Sikerült csapdázni az utolsó felnőtt fekete nőstényt is egy újszegedi vendéglátóhely udvarán, ahonnan június végén 4 felnőtt (3 nőstény és 1 kandúr) cicát műttettünk meg és egy beteg kicsinek találtunk (végleges) befogadót. A többi odaszületett kicsinek az étterem tulajdonosa és dolgozói próbálnak gazdikat találni, fogadni őket nem tudjuk, csak a csapdázásban, ivartalanításban, lábadoztatásban tudunk segíteni. Régóta szaporodnak már itt a cicák és reméljük, most végre ezen a helyszínen is sikerült ennek gátat szabni. Ha marad(nak) az udvaron kicsi(k), aki(k) ott nő(nek) fel gazdi hiányában, akkor a későbbiekben ivartalaníttatjuk őket is természetesen, mert csak így ér a munkánk bármit is.

 

A vendéglátóhely udvarán befogott utolsó mamacica

 

Mici cica körülbelül 3 hónapos kisördög. Egy dorozsmai háztól vállalta át Judit a gondozását, ahol sok cica van (a felnőttek ivartalanítása folyamatos, 4 felnőtt cica, 2 kandúr és 2 nőstény ivartalanítása történt már meg idén, de több - korábban ivartalanított - cica is van ott). A bal szeme egy korábbi fertőzés miatt enyhén hályogos, amelyen már sokat javított az eddigi szemcseppes kezelés. Teszteltettük, szerencsére FIV/FeLV (macska-AIDS és leukózis) negatív, így megkaphatta első kombinált oltását is. Második oltása, valamint ivartalanítása UTÁN gazdikereső lesz ez a kedves, trikolor kislányka.

 

A trikolor kölyökcica hamarosan gazdikereső

 

Júliusban két alkalommal jártunk Szatymazon közösen egy másik állatvédő egyesülettel, akik szintén foglalkoznak a TNR (befogás – ivartalanítás – visszahelyezés) módszer szerinti ivartalanítások lebonyolításával annak érdekében, hogy minél kevesebb felesleges kiscica szülessen meg erre a kegyetlen világra. A történet mondhatni a szokásos volt, a cicák gazdája meghalt, az örökösök nem foglalkoztak velük, így átszoktak a szomszédba, ahol etetik őket. 6-7 cica lehet az udvarban, sajnos már kicsik is születtek, akik vadak, mert nem szocializálta őket senki. 
Első körben egy kandúrt és egy vemhes nőstényt tudunk elvinni műtétre, így nem született meg 4 újabb kiscica a semmibe. A nőstény cica a garázsunkban lábadozott, egy hét múlva vissza is került az eredeti élőhelyére. 

Következő alkalommal következtek a félős cicák, akiket csodával határos módon sikerült egyszerre befogni. Közöttük volt egy nőstény (akinek egy kivételével sajnos meghaltak a kölykei) és két kandúr. Mindannyian kaptak Advocate cseppet is a paraziták ellen. A nőstény cica ebben az esetben is a garázsunk vendégszeretetét élvezte pár napig. Sikerült megakadályozni tehát, hogy a szomszéd ház örökösei által magukra hagyott cicák tovább szaporodjanak és újabb kölykök szülessenek és haljanak meg értelmetlenül 

A két nőstény cica idén még biztosan szült volna egyszer (a most vemhes még lehet késő ősszel is jó idő esetén), így pillanatok alatt a többszörösére növekedett volna itt is a kóbor cicák létszáma.

Arra meg már nem is tudunk mit mondani, hogy újabb és újabb megkeresések érkeznek azügyben, hogy az elhunyt hozzátartozói nem tartanak igényt a kisállatokra, menjenek és szaporodjanak, találjanak élelmet és menedéket, amerre akarnak. Sokadik történet ez már sajnos, amiről tudunk és ahol segítettünk a cicák szaporodásának megállításában. Miközben az örökösök meg.... inkább nem is írom le, mit gondolok.

 

Szatymazi csapdázott, ivartalanított cica

 


Amikor már azt gondoltam, hogy el lehet kezdeni a sokat szenvedett, nagyon nehezen gyógyuló FIV+ Mia oltási programját és a gazdikeresést, akkor - betekintve a szájába - láttam, hogy újra ínygyulladása van. Így ismét antibiotikum kúrát kezdtünk el Aptobalance paszta kíséretében, hogy ne legyen megint durva hasmenése, mint legutóbb a Stomorgyl szedése esetében. Szerencsére be tudtam neki adni a gyógyszert taurin vagy szőroldó pasztába csomagolva, ami azért is jó hír, mert a FIV+ cicák legnagyobb ellensége a stressz, így nem kell vele küszködni, hogy bevegye a gyógyszereket. Egyebekben jól van, szeret tollas bottal játszani és nagyon szereti a simogatást is 

 

Mia, a FIV+ cica

 

Tavaly ősszel ivartalaníttattunk 9 cicát Újszegeden, nem messze a lábadozó garázsunktól. Egy közeli garázsban lakó hajléktalan pár cicái voltak ők.
A cicák ivartalanítása után még többször jártunk arra állatorvosunkkal, kezeltük őket macskanátha miatt, valamint igyekeztünk segíteni őket eledellel és ipari mennyiségű parazitamentesítő szerrel, mivel hemzsegtek a cicákban a bolhák, kullancsok, férgek. Decemberben kaptam a telefont, hogy a hölgy kórházba került súlyos sérülésekkel. Azt, hogy mi történt, nem írom le, mert nem szeretném kiteregetni az életüket, a lényeg az, hogy a hölgy NEM térhetett vissza a garázsba többé semmilyen körülmények között sem
.
Ezek után óvatosan figyelgettük a cicákat, úgy tűnt, a férfi eteti őket és be is járhattak a garázsba úgy, mint azelőtt, bár alapvetően ők inkább kinti életet éltek.
A hónap elején viszont kaptuk a hírt, hogy Viki önkéntesünket megkérte egy ismerőse, hogy egy garázsban elbújt cicát segítsen becsapdázni. Akkor még nem tudtuk, miről van szó, azonban hamarosan kiderült, hogy a fent említett hajléktalanok cicái közül az egyik elbújt, amikor megjelent a garázs tulajdonosa. Jelenlétének az oka pedig az volt, hogy a hajléktalan férfi távozott a bérleményből valamilyen oknál fogva. Azóta nem hallottak felőle semmit, telefonon sem elérhető.

A garázsban elbújt cicát becsapdáztuk, természetesen nem eresztettük szélnek, hanem betettük a garázsunkba, ahonnan orvosi ellátást követően szerencsére gazdisodott. Azóta pedig minden nap etetem a további 7, árván maradt cicát és próbálom őket szelídíteni, mert többen közülük nagyon félősek. Minden este várnak néhányan, hogy megkapják a finom vacsit és bízom benne, hogy a tél beálltáig sikerül nekik valamilyen megoldást találni, mert ők (sem) az utcai létet érdemlik. A fiatalabb kandúrkák mindig nyávogva futnak utánam, hogy a kaja mellett megkapják a simogatás adagjukat is, borzasztóan vágynak szegények az emberi közelségre is.

 

A hajléktalanok által magára hagyott cicák vacsoráznak

 

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretnél akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezésed várjuk az oldalunkon üzenetben: www.facebook.com/UtcamacskaSzeged

Nem baj, ha csak részfolyamatokba tudsz becsatlakozni, vagy ritkábban érsz rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van.

 

Kitti

Hozzászólások