Utcamacska beszámoló 2019. máj.

Utcamacska blog | 2019. június 11.

Májusban kicsit lassabban haladtak a tervezett műtétek egyik állatorvosunk szabadsága miatt, azonban így is 20 állat, 19 macska (9 nőstény és 10 kandúr) és 1 szuka kutya ivartalanítása történt meg ebben a hónapban is.

 

A hónap elején egy újabb estét töltöttünk a hattyasi kolónia állatainak ivartalanításával.

Most a nagyobb, "korábbi" kolóniából vittünk ivartalanításra újabb két kandúr cicát, valamint Alfréd kiskutya mamáját.

A félénk mamakutya (chipje volt, de a veszettségi oltását pótolnunk kellett, mert nem volt már érvényes), idén elveszített 9 kölykéből 8-at. De ez már soha többé nem történhet meg.

Nincsenek tovább feleslegesen megszülető kutya és macskakölykök sem, mert tudomásunk szerint minden nőstény egyed ivartalan.

Alfréd kiskutya pedig köszöni szépen, jól érzi magát a Tappancs menhelyén, ahol esélyt kapott egy sokkal szebb, tartalmasabb, jobb életre.

 

Alfi mamája már ivartalan

 

Mia cicánál - aki szintén a hattyasi kolóniából került gondozásunkba - sajnos egyik baj jön a másik után. A hasi sebe nagyon lassan, de végül begyógyult, utána egyből jelentkezett a gombás fertőzés. Ahogy az elkezdett javulni, begyulladt az ínye, amelyre 10 napig Stomorgyl gyógyszert szedett, amelytől brutálisan ment a hasa, így a hasmenést is kezelni kellett Aptobalance pasztával. Időközben begyulladt a szeme is és a szőre is újra elkezdett rettenetesen hullani (pedig már alig van, ami kihulljon). Ezért laborvizsgálatot kértünk neki a Vezér Állatorvosi Központban, ahol kitakarításra került sokadjára az atkás füle (Advocate cseppel és Otimectinnel folyamatosan kezeljük ezt is), valamint kapott szemcseppet is.
Így a kínzásának még koránt sincs vége, nagyon utálja már az állandó gyógyszereket.

Folyamatosan kapja a DMGuard immunerősítőt az egyéb - folyton változó, épp mikor mi a baja - gyógyszerek mellé, plusz szőroldót is adunk neki, mert rengeteg szőrt nyelhet mosakodás közben. Az étvágya jó, a kedve kevésbé, nem teszi ki a lábát a kennelből még akkor sem, amikor megtehetné. Ez a macska-AIDS. Erről irkálunk ilyen sokat, hogy mit okoz egy cicánál az, amikor a betegség kiüti az immunrendszerét és a létező összes betegség ami csak eljöhet, elő is jön. Az AIDS legtipikusabb tünete az ínygyulladás, ami Miát sem kerülte el, a gond az, hogy amikor teszteltük még szép volt az ínye, majd egyik napról a másikra pirosodott be.
Szükségesnek láttuk tehát a laborvizsgálatot, hogy képet kapjunk arról, hogyan működik a cica "belülről" is.

Ezért is kell ivartalanítani, hogy megakadályozzuk ennek a szörnyű, gyógyíthatatlan betegségnek a párzás és véres verekedés útján történő terjedését, amely örökre megpecsételte Mia sorsát is és amelyből másfél hónap intenzív kezelés után is nehezen látjuk a kiutat.

 

Mia cica vérvételen

 

Érkeztek cicák műtétre többek között Móravárosból, a belvárosból, Gyálarétről, valamint a Bajai úti benzinkútról is, ahonnan már több cicát ivartalaníttattunk az elmúlt években.

 

Az alábbi fiatal, kimondottan kistermetű cicát pedig Szőregről hozták ivartalanításra befogadói. Vemhes volt, az orvos szerint lehet, meg sem tudta volna szülni a babáit.
A segítségkérőjének köszönhetően azonban ezen és a kicsik sorsán sem kell már aggódni.

 

Szőregi, már ivartalan nőstény cica

 

 

Egy munkahely telephelyéről mentett teknőctarka nőstény cicát is hoztak ivartalanításra befogadói, aki szült idén, a kiscicáinak már találtak gazdit. Ezentúl ő sem gyarapítja tovább a kóbor cicák létszámát, mivel nem szül többé, másrészt befogadói megtartják őt.

 

Már ivartalan teknőcke

 

A hónap végén pedig Subasáról érkezett 7 cica ivartalanításra, 3 nőstény és 4 kandúr. A nőstények közül 2 cica már előrehaladott vemhes volt sajnos.

 

Többször írtam már róla, hogy nagyon sok ivarosan kóborló, volt gazdás, vagy sosemvoltgazdás, magára hagyott, elveszett, kidobott (tetszőleges a választási lehetőség, minden előfordul) cica él Szeged "külső" területein, magánházas övezetekben, például Kiskundorozsmán, Subasán, Sziksósfürdőn, Baktóban, Hattyason és Deszken (leggyakrabban ezekről a helyekről érkeznek segítségkérések).

Közös jellemzőjük, hogy random emberek kertjébe, ide-oda, ahova sikerül fialnak több ezernyi kismacskát, akik vagy meghalnak, vagy pedig gyártanak hatalmas kolóniákat, közben pedig fertőzgetik egymást a halálos macska-AIDS betegséggel, plusz még ezzel-azzal.

Aztán vannak emberek, akik ezt már nem bírják nézni. Nem bírják nézni a verekedési sebekkel tarkított, sérült kandúrokat, az állandóan vemhes nőstényeket, a beteg kismacskák halálát. És nem utolsó sorban nem győzik pénzzel etetni, parazitamentesíteni őket (már amelyiket egyáltalán meg lehet fogni).

És ezek az emberek a tettek mezejére lépnek. Az elmúlt hetekben éppen Ilona és párja, de számtalan ilyen hős embert tudnék még megemlíteni, mint ahogy a korábbi posztjaimban meg is tettem. A tettek mezejére lépnek tehát és megteszik a tőlük telhetőt mások felelőtlensége miatt. A cicák miatt.

Subasáról érkezett tehát összesen 7 macska ivartalanító műtétre.
Hozzátenném, a segítségkérők rajtuk kívül 10, már ivartalan cicát etetnek még, akik mindannyian mások felelőtlensége miatt születtek meg és kerültek hozzájuk.
És ez csak egy udvar Subasán…

 

Már ivartalan nőstény cica Subasáról

 

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretnél akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezésed várjuk az oldalunkon üzenetben: https://www.facebook.com/UtcamacskaSzeged/

Nem baj, ha csak részfolyamatokba tudsz becsatlakozni, vagy ritkábban érsz rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van.

 

Kitti

Hozzászólások