Utcamacska beszámoló 2019. jún.

Utcamacska blog | 2019. július 23.

A fő profilunk kétségtelenül az ivartalanítás, azonban több esetben segítünk talált, beteg cicák gyógykezelésének költségeiben is. Fontos megjegyeznünk, hogy az elmúlt években olyan sok cica maradt ideiglenes befogadóinknál (nem gazdisodtak, mert feketék, félősek, idősek vagy betegek), hogy nem tudunk otthonainkban több cicát elhelyezni, ezért abban az esetben tudunk segíteni az ivartalanításon kívül egyebekben, ha a megtaláló el tudja a cicát helyezni.

A garázsunk nem alkalmas hosszú távon cicákat tartogatni, főleg úgy, hogy egyáltalán nem biztos, hogy gazdira találnak. Az életüket pedig nem élhetik le egy garázsban ketrecben, ahova naponta egyszer, maximum kétszer tudunk menni mindösszesen. A garázs az ivartalanított cicák pár napos lábadozási idejének letöltésére alkalmas, erre is használjuk aktívan. Nagyon sok cica köszönheti már a műtétet annak, hogy a garázsban átvészelhették a lábadozási időt, ezáltal nem kell többet a semmibe szülniük, továbbá a kandúrok élete is könnyebb, a verekedések száma, ezáltal a halálos fertőző betegségek terjedése csökken.

Júniusban 13 cica ivartalanítása történt meg a gyógykezelések mellett, akik közül 8 volt nőstény és 5 volt kandúrka.

 

Ez a hónapunk most - teljesen véletlenszerűen – a fekete cicák hónapja volt.

 

Noel cicának Kistelekről kértek segítséget, szerencsére az elhelyezése gyógyulás és ivartalanítás idejére megoldott volt. Egy idős néninél élt, akihez odaszegődött, de a néni sajnos nem tudta neki biztosítani az állatorvosi ellátást (nem azért, mert nem törődött vele, hanem mert nem engedték a körülményei). Noel fiatal, nagyon kedves fekete kandúrka, aki egy hang nélkül viselte a vizsgálatokat és a vérvételt. FIV/FeLV (macska-AIDS és leukózis) tesztje negatív lett, aminek nagyon örültünk, tekintve hogy Noel elég rossz állapotban volt, így féltünk, már ő is fertőződött a halálos vírussal. Tüdeje tiszta volt, azonban nagyon folyt az orra és hasmenése is volt. Az ínye is nagyon csúnya piros volt. Kezelése és parazitamentesítése megkezdődött. Elég lassan gyógyult szegény, tekintve hogy már hosszú hetek óta beteg volt, de a gyógyszerek végül megtették hatásukat és ivartalanítás után gazdihoz is költözhetett.

 

Noel már gazdihoz is költözött

 


Visszatértünk egy régi-régi helyszínünkre is, a II. Kórház udvarára, ahol évekkel ezelőtt jópár macskát ivartalaníttattunk már. Egy szelídebb fekete kandúrka minden reggel érkezik a megszokott időben a büféhez, ahol mindig kap valami finomságot és ahogy láttam, nem zavar a jelenléte senkit, sőt, várták is már. Mi is vártuk nagyon, hogy jöjjön, csak kicsit más okból, mint amire az uraság számított. Gyorsan nyakon csíptük, majd délután már vittük is állatorvosunkhoz, ahol átesett az ivartalanításon. Szegény tele volt harci sebekkel, a jobb füle mögött volt egy gyógyulófélben lévő tályog is, kapott rá antibiotikumot. A maradék kicsi seb kitisztításra került, illetve kitakarítottuk a füleit is, habár szerencsére nem volt fülatkás. Parazitamentesítés céljából kapott Advocate cseppet. 
Egy éjszakát pihent a garázsunkban, másnap pedig már vissza is tért a büféhez. 
Reméljük, hogy a jövőben nyugodtabb és harci sebektől mentes kis élete lesz a kórház udvarán.

 

A kandúrka úton a rendelőbe ivartalanítás céljából

 

Több hete tudtunk már egy nagyon félős fekete kandúr cicáról, akinek valami letépte a farkát.
Többször próbáltuk már befogni őt, azonban vagy közbejött a nagy hőség, vagy egy kiadós zivatar, vagy nem is jött etetési időben, így nagyon örültünk, hogy végre minden összejött és hosszú várakozás után besétált a csapdába. Etetője - aki egyben támogatónk is, most is adott a cicáknak sok finomságot, amelyet nagyon köszönünk - folyamatosan küldte a képeket a cica farkáról. A farka vége hiányzott, a középső részéről lejött a bőr, az élő szövetbe pedig gyakran beleragadt valami. Mire sikerült végre befogni, pedig már vérzett. El nem tudom képzelni, hogy mennyire fájhatott ez a cicának.
Csodával határos módon - bár egy kicsit sovány - étvágya jó volt és nem okozott a sérülés komolyabb fertőzést sem (nem volt gennyes). Az Irinyi utcai Állatorvosi Rendelőben amputálásra került a sérült farokrész, valamint átesett a cica az ivartalanításon is. Szegény tele volt verekedésből fakadó sebekkel is.

A garázsunkban lábadozott több mint egy hetet, amely alatt parazitamentesítésen átesett, immunerősítőt és antibiotikumot kapott, hogy minél gyorsabban begyógyuljon a farka. 
Végig együttműködő volt a cica és szerencsére semmilyen komplikáció nem merült fel, így felépülése után visszakerült az udvarba, ahol etetik őt és figyelnek rá a későbbiekben is.

 

Az amputált farkú kandúrka éppen gyógyul

 

Újabb (sokadik) kóborka érkezett ivartalanításra Deszkről. A képen látható cicus nagyon félős, sokáig tartott, míg Mónikának, az etetőjének sikerült becserkésznie őt. Idén már sajnos szült egyszer, de a kölykei nyomtalanul eltűntek. Pár nap - a garázsunkban történő - lábadozás után visszatért Deszkre, ahol etetik. Szerencsére már neki sem kell soha többé vemhesülnie, valamint soha többé nem kell a világra hoznia feleslegesen kiscicákat, akiknek csak szenvedés a rövidke kis életük.

 

Deszki, már ivartalan cica

 


Csapdáztunk egy újszegedi vendéglátóhely udvarán is. A területen összesen 5 felnőtt cica él és mire tudomást szereztünk ezekről a cicákról, sajnos már 3 nőstény is megszült.
Több kiscicát elajándékoztak, egy kicsi feketét elvittünk állatorvoshoz, mert náthás volt, szerencsére találtunk neki befogadót.

Összesen 3 nőstény és 1 kandúr cicát csapdáztunk, akik már soha többet nem fognak felesleges kiscicákat a világra hozni, ők a garázsunkban töltötték le a lábadozási idejüket. Az "ősanya" még alig hagyta abba a szoptatást és máris újra vemhes volt. Ő kedves, dumálós cica egyébként, a többiek félősek. Egy mamacicát nem csapdáztunk még be, mert mentek utána a kölykei, ő valószínűleg szoptatott még, megnézni nem tudtuk, mert nem szelíd.

 

A vendéglátóhely udvarán befogott egyik mamacica

 

Jellemző, hogy a 2 cirmos nőstény és a fekete-fehér kandúr befogása után taktikát kellett váltanunk, mert a fekete-fehér nőstény nem akarta megadni magát. Őt végül másnap késő este, fél 10-kor sikerült megfognunk és még ilyenkor is fogadott az újszegedi állatorvosunk, amiért nagy köszönet neki. Még aznap éjjel a kiscica is orvosi ellátásban részesült, nem vártunk másnapig, mert már kezdett csipásodni és nagyon folyt az orra is. De már jól van.

 

A vendéglátóhely udvarán csapdázott kandúrka

 

Tavaly ősszel ivartalaníttattunk 9 cicát Újszegeden, nem messze a lábadozó garázsunktól. Egy közeli garázsban lakó hajléktalan pár cicái voltak ők.
A cicák ivartalanítása után még többször jártunk arra állatorvosunkkal, kezeltük őket macskanátha miatt, valamint igyekeztünk segíteni őket eledellel és ipari mennyiségű parazitamentesítő szerrel, mivel hemzsegtek a cicákban a bolhák, kullancsok, férgek. Decemberben kaptam a telefont, hogy a hölgy kórházba került súlyos sérülésekkel. Azt, hogy mi történt nem írom le, mert nem szeretném kiteregetni az életüket, a lényeg az, hogy a hölgy NEM térhetett vissza a garázsba többé semmilyen körülmények között sem
.
Ezek után óvatosan figyelgettük a cicákat, úgy tűnt, a férfi eteti őket és be is járhattak a garázsba úgy, mint azelőtt, bár alapvetően ők inkább kinti életet éltek.
A hónap elején viszont kaptuk a hírt, hogy Viki önkéntesünket megkérte egy ismerőse, hogy egy garázsban elbújt cicát segítsen becsapdázni. Akkor még nem tudtuk, miről van szó, azonban hamarosan kiderült, hogy a fent említett hajléktalanok cicái közül az egyik elbújt, amikor megjelent a garázs tulajdonosa. Jelenlétének az oka pedig az volt, hogy a hajléktalan férfi távozott a bérleményből valamilyen oknál fogva. Azóta nem hallottak felőle semmit, telefonon sem elérhető.

A garázsban elbújt cicát becsapdáztuk, természetesen nem eresztettük szélnek, hanem betettük a garázsunkba egy kennelbe. Máshova nem tudtuk sajnos. 
A hajléktalan hölgy őt Kormosnak nevezte el, amikor kicsi volt, tavaly októberben vittük el őt ivartalanításra. Másnap állatorvoshoz vittük, ahol teszteltettük, szerencsére FIV/FeLV (macska-AIDS és leukózis) negatív. Fülei és fogai szépek voltak, bundája már kevésbé.
Ő egy gyönyörűszép hosszúszőrű fekete kislány, azonban bundája fénye eléggé megkopott, valamint nagyon sok helyen szőrhiányos volt a kullancsok okozta sebek miatt.
Bundája kifésülésre került, a csomókat és a mindenféle fűdarabokat, kullancsokat eltávolítottuk belőle és természetesen parazitamentesítettük őt. Két hét karantén után pedig álomgazdikhoz költözött
a tőlünk 2 és fél éve örökbefogadott Jerry cica mellé, aminek nagyon örültünk.

Kormos (új nevén Másenka) nagyon szerencsés cica, azonban a testvérkéi, mamája és a többi cica kint élnek azóta is az utcán, minden nap etetem őket.

 

Jerry és Másenka boldog gazdis cicák

 

Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha tavaly nyáron nem megyünk oda és nem ajánljuk fel, hogy minden cicát ivartalaníttatunk. Most lenne ott vagy 30 ivaros, otthontalan cica, köztük egy rakás idén - teljesen feleslegesen - megszületett kiscica. Így is tavaly nyáron még 11 cica volt ott (korábban meg ki tudja, mennyi), csak volt cica, amelyik eltűnt, volt akit elajándékoztak, egy idősebb kandúrt pedig el kellett engedni a kiújuló, vérző füldaganata miatt, amely miatt már sem járni, sem enni nem tudott.

 

A hónap végén látogatást tett 6 kismacska is a rendelőben, akiket valami nagytudású hajított ki Sziksósfürdőn pár nappal korábban a szakadó esőben. Laci és Viola szedték össze őket a sárból és helyet szorítottak még nekik a számos másik állatuk mellett, mi pedig segítettünk az orvosi ellátásukban. Körülbelül 6 hetesek voltak, szerencsére nem lettek náthásak, ellenben nagyon fülatkásak voltak. Az általános vizsgálat mellett átestek egy fültisztításon és féreghajtáson is.
 

Zárszóként csak úgy megjegyezném, hogy január eleje óta van IVARTALANÍTÁSI AKCIÓ hol nálunk, hol a Tappancs Állatvédő Alapítványnál, hol önerőből, hol külföldi támogatásból.
Ha valaki akarja, akkor meg tudja oldani a macskájának az ivartalaníttatását, ha nincs rá pénze.
De nehogy már jelentkezni kelljen, meg elszállítani a cicát az orvoshoz, na meg figyelni rá a lábadozás idején. Fárasztó dolog ez, ugye? Csak akkor tudnám, miért tart valaki macskát, ha nem gondozza és nem szán rá időt és pénzt. A „kedves” állatelhagyónak arra persze volt ideje és energiája, hogy elvigye és kidobja a bokrokba az éppen még csak enni tudó kismacskákat a szakadó esőben, hátha megfulladnak vagy egyéb okokból elpusztulnak. Miért gondolják ezt az emberek helyes megoldásnak, hogy a jószerencsére bízzák 6 ártatlan kismacska életét és a saját felelőtlenségüket más nyakába varrják?

 

 

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretnél akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezésed várjuk az oldalunkon üzenetben: www.facebook.com/UtcamacskaSzeged

Nem baj, ha csak részfolyamatokba tudsz becsatlakozni, vagy ritkábban érsz rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van.

 

Kitti

Hozzászólások