Utcamacska beszámoló 2019. ápr.

Utcamacska blog | 2019. május 9.

Áprilisban – még mielőtt világra jönne a tengernyi kiscica – újabb 27 cica ivartalanítása történt meg, akik közül 14 volt nőstény (8 vemhes) és 13 kandúr. A 27 macska közül közül 19 cicának fizettük 100 %-ban a műtéti költségét, 8 cica pedig az akciós ivartalanítási programunkban vett részt.

Ebben a hónapban lett 3 éves az Utcamacska Projekt.

2016. április 27-én vittük ivartalanításra az első kóbor cicát, egy fekete kandúrt. Akkor még talán senki sem sejtette, hogy 3 év múlva is itt leszünk. Kétszer is utánaszámoltam, hogy jól látok-e, de kereken 600 cica (358 nőstény és 242 kandúr) és 1 kutya ivartalanításával zártuk a 3 évet.

A 3 év alatt közel 5 millió Ft-ot költöttünk el ivartalanításra, valamint olyan kiegészítő dolgokra (FIV/FeLV tesztekre, kombinált oltásokra, gyógyszerekre, parazitamentesítő szerekre, immunerősítőre, csapdára, garázs bérlésre) amelyek alapvető fontosságúak a munkánk elvégzéséhez. A költségeink jelentős részét a Tappancs Állatvédő Alapítvány állja a kezdetektől fogva. Köszönjük szépen a lehetőséget és azt, hogy bizalmat szavazott nekünk az alapítvány 3 évvel ezelőtt. Ezen felül több mint 1,2 millió Ft-ot kaptunk a támogatóinkól. 

Idén januárban indítottuk el a nagyszabású ivartalanítási akciónkat, amelynek anyagi fedezetét a kóbor állatok ivartalanításának költségei mellett elő kellett teremtenünk.
Csak 2019-ben, tehát idén több mint 1 millió Ft-ot költöttünk el annak érdekében, hogy idén minél kevesebb kiscica szülessen meg teljesen értelmetlenül erre a kegyetlen világra.

Rögtön a hónap elején ivartalaníttattunk a Garam utcából egy vemhes nőstényt, 4 kóbor kiscicával kevesebb születik meg ezáltal ezen a környéken is. 
Egy hétig "vadásztuk", mert amikor tudtuk volna műtétre vinni, sosem jött enni. Amikor pedig jött (és az etetője, Ágnes meg tudta fogni) nem volt időpontunk az orvoshoz. De nekünk olyan szuper dokijaink vannak, hogy kivételesen még este fél 8-kor is vihettük őt műtétre. A műtétje után pedig a garázsunk vendégszeretetét élvezte a lábadozási idő alatt.

 

A Garam utcai, már ivartalan nőstény cica

 

A márciusi blogomban már említettem, hogy Deszkről feltűnően sok segítségkérés érkezett az utóbbi 4 hónapban. Áprilisban Mária kért segítséget erről a településről egy előrehaladott vemhes cicának, akit találtak és kinyomozták, hogy a gazdája elköltözött, majd magára hagyta őt. Mit számít ugye, hát ő csak egy macska, szülje csak a felesleges kiscicákat, más pedig mentegesse őket.

Mária már 4 cicával részt vett az ivartalanítási akciónkban, most pedig általa sikerült megakadályozni, hogy 4 újabb felesleges kiscica szülessen meg az utcára.
Sok-sok ilyen felelősségteljes embert még Deszkre (és mindenhova)!

 

Újszentivánról is érkezett ivartalanításra egy fiatal teknőctarka cicuka, akinek mindkét szeme hályogos. Kóbor mamacica szülte őt egy család kertjébe tavaly, de a család kutyája nem annyira kedvelte a mamacicát ott. Egy időre eltűntek és mire később a kiscica visszajött, addigra macskanátha miatt már annyira be volt gyulladva a szeme, hogy állatorvosi segítséggel sem sikerült tökéletesre varázsolni a látását. A család befogadta őt, a héten pedig átesett a műtéten, hogy ő már ne szüljön több felesleges kis árvát.

 

Újszentiváni, már ivartalan nőstény cica

 

Kiskundorozsmáról egy vemhes nőstényt szerettünk volna befogni ivartalanítás céljából, mert előrehaladott vemhes volt ő is, de sajnos nem sikerült. Helyette két kandúrkát sikerült ivartalaníttatni.

Sziksósfürdőről azonban Zsuzsinak sikerült 2 fekete nőstény cicát befognia, előrehaladott vemhesen érkeztek a rendelőbe. Mindketten valaha gazdásak lehettek, mert nem vadak, vélhetően "kint felejtették" őket télire a kiskertekben nem törődve azzal, mi lesz majd a szaporulattal és egyáltalán velük. Szerencsére azonban nem maradtak észrevétlenek, így nem szülték meg ők sem feleslegesen a kiscicáikat. 

 

Folytattuk a hattyasi gigakolónia ivartalanítását, amelynek a történetéről már múlt hónapban beszámoltam. Március végéig 12 nőstény cicát sikerült ivartalaníttatni a körülbelül 30 macskából (2 kolóniából). Időközben körvonalazódott az is, hogy melyik kolóniában hány állat van.

A "korábbi", nagyobb kolóniának körülbelül 20 cicatagja van. Innen 10 nőstény cica műtétje történt meg eddig, mindannyian fülatkásak (biztosan férgesek is). Kaptak Advocate cseppeket is, illetve minden cica fülét kitakarítottuk, de ez összességében nem sokat ér, mert a cicák visszafertőzik egymást. Itt van a szuka és a két kan kutya is, itt haltak meg a szuka kutya kölykei Alfi kivételével, aki már a Tappancs menhelyén van, illetve itt haltak meg pár nap alatt az egyetlen megfialt mamacica kölykei. A többit mindenkinek a fantáziájára bízzuk. Finoman szólva sincsenek jó körülmények. De legalább már nem születik több kölyök erre a szörnyű világra.

Az "újabb", kisebb kolóniának 10 cicatagja van mindössze pár háznyira az előző helyszíntől. A néni egy nőstény cicát ivartalaníttatott már tavaly saját maga, mi pedig 2 további nőstény cicát március végéig. A cicák szépek, jó állapotúak, fülük nem atkás, csak kicsit koszos és parazitáktól sem hemzsegnek. Viszont a szaporulatot itt is meg kellett akadályozni, mert nem ismétlődhet meg a tavalyi borzalom, amikor is vagy mérgezés, vagy valamilyen fertőzés igen jelentősen megtizedelte a macskaállományt mindkét helyszínen. És még ennek ellenére is van 30 macska összesen a két helyszínen. Akkor mennyi lehetett eredetileg? 

Áprilisban a nagyobb kolóniából 7 kandúr ivartalanítása történt meg, míg a kisebb kolóniából újabb 2 nőstény cica esett át a műtéten, valamint 2 kandúr.

Április végéig tehát 14 nőstény és 9 kandúr műtétje történt meg a két kolóniából összesen.

 

Kandúrok ivartalanítás után Hattyasról


Még a hónap elején kaptuk a nagyobb kolónia cicáinak gazdájától a hívást, hogy az egyik, 6 napja ivartalanított cicával valami baj van, lóg ki a hasából valami. Reménykedtünk, hogy csak a cérna, de sajnos nem. Este fél 8 után, bőven rendelés után értünk a cicával az Irinyi utcai Állatorvosi Rendelőbe, ahol láttuk, hogy itt bizony tényleg baj van.
A már szinte beforrt seben át kizáródott egy nagyobb szövetdarab, amely kezdett elhalni. Nem derült ki egyértelműen, hogy a cica magának rágta ki, vagy fennakadt valamiben, mert nem volt az összes varrat kitépve. Hozzátenném, mindkét állatorvosunk a lehető legbiztonságosabban varrja a cicákat felszívódó varrattal és nem is történt még ilyen soha. Ha nem nálunk lábadoznak a cicák, akkor mindig elmondjuk, hogy pár napig tartsák bent a cicát és figyeljék a sebét, hogy rendben van-e. Ez valószínűleg nem történhetett meg. A többi ivartalanított nőstény cica rendben van. Ennél a kis fiatal fehér-cirmosnál viszont igen későn került felfedezésre a probléma, mert nem pár órás volt ez a kizáródás. Ő volt az, aki pár hete szült és meghalt néhány nap alatt az összes kölyke. Szegénnyel minden rossz megtörténik, ami csak megtörténhet. Ráadásul a nyakán a 6 nap alatt keletkezett egy gennyes tályog is, így az ottani körülményeket ismerve gyakorlatilag bármi megtörténhetett. 

Azonnali sürgős, éjszakába nyúló műtétre volt szükség, amely során eltávolításra kerültek az elhalt szövetek, valamint fertőtlenítésre kerültek a szennyeződött területek.
Bőven este 11 óra volt már, mire sikerült a cicát elhelyezni. Kapott egy steril kötést, illetve ráhúztunk egy rögtönzött kisruhát harisnyaszárból, hogy ne tudja piszkálni a cica a varratokat. Értelemszerűen így nem vihettük vissza oda, ahonnan jött. Naponta kétszer kapta az antibiotikumot, fecskendővel itattuk és immunerősítőzzük, mert az étvágya és a folyadékfogyasztása nem volt sokáig kielégítő. A gyógyszert szépen bevette, két nap alatt a félős, remegő cicából egy rendkívül hálás, bújós, dorombolós cica lett. 

Pár nap múlva láttuk, hogy - bár a varrataihoz nem fért hozzá – nem gyógyult megfelelően a sebe, illetve a nyakán lévő tályog is vérzett és jött belőle a genny. Újabb állatorvosi vizsgálaton esett át, infúziót és injekciókat kapott, hogy javuljon az állapota szegénynek.

Közben készült egy FIV/FeLV teszt is, amelynek során kiderült, hogy FIV+, azaz macska-AIDS-ben szenved ő is. Megszámolni nem tudom, hányadik pozitív tesztes macska. A város szinte minden pontján teszteltünk FIV+ cicákat és sokan nem is élnek már közülük. És ez így is marad addig, amíg a felelőtlen emberek macskái ivarosan csavarognak és a folyamatos párzások során elkapják, majd továbbadják ezt a betegséget a többi cicának. A kandúroknak verekedéssel, a nőstényeknek párzással. A kiszakadt hasfalán keresztül bejutott szennyeződés miatt kialakult komoly gyulladással nem bírt el a kis szervezete, mert a macska-AIDS miatt nem működik az immunrendszere megfelelően, ami ezt segítené. A műtét során eltávolításra került minden elhalt szövet és szennyeződés, folyamatosan kötöztük, ennek ellenére a sebe kinyílt és váladékozott. Ha gazdája időben szól, hogy gond van a cica varrataival, akkor most nem tartanánk itt. Utolsó esélyként a gyógyszerek és a DMGuard immunerősítő mellett cukorterápiát alkalmaztunk, amely többször bizonyította már kiváló hatékonyságát nyílt sebek összehúzása, gyógyítása terén.

Tündéri aranyos, bújós, fiatal nőstény, akinek meg sem kellett volna születnie abba a bizonyos hattyasi "pokolba". Mert az ő élete is csak bizonytalansággal és szenvedéssel van tele, csakúgy, mint a többi 30 macskának arrafelé.

Két hét telt el (antibiotikum és cukorterápia mellett), mire Miának (időközben nevet is kapott tőlünk) begyógyult a hasi sebe. Sajnos azonban, ahogy lenni szokott, egy immungyenge FIV+, azaz macska-AIDS-es cica esetében bizonyos stádiumban mindenféle problémák előjönnek, így Mia nyakán két oldalt gyakorlatilag nincs szőr, gombás fertőzése van. Megkapta a gomba elleni Biocan M injekciót, nem volt mire várni. Hiába a drága immunerősítő, az csak támogatni tudja a cica felépülését, de a valódi küzdelem a cicában zajlik. Az ő immunrendszerének kell összekapnia magát, amely azért AIDS fertőzöttség esetén nem egyszerű feladat.
A szőre egyébként extrém mértékben hullott a (még) nem gombás területeken is, így kapta a szőroldó pasztát is, nehogy gond legyen abból, hogy sok szőrt nyel. 

Jelenleg fogalmunk sincs, hogy mit csináljunk, ugyanis Miát egy olyan irodahelyiségben tudtuk csak elhelyezni, ahonnan nemsokára mennie kell. Gombásan pedig még akkor sem tudná senki sem hazavinni, ha amúgy lenne hova. De jelenleg megoldatlan az elhelyezése. Gazdájához visszamehetne kintinek, de azt azért sejthetjük, hogy igencsak rövidke életre számíthatna ott.

 

A FIV+ Mia

 

Miát meg is kellett fürdetni a gombás fertőzése miatt Nizoral samponnal, korábbi tapasztalataink alapján ez egy hatékony módszer a gyógyulás folyamatának elősegítése céljából. A kivitelezés sem volt egyszerű, mivel duplán fertőző beteg, így nem viheti őt haza senki sem egyelőre. Mia - mint mindig - most is egy hősként viselte a megpróbáltatásokat és szinte egy szó nélkül tűrte a lavórban pancsikolást és a Nizoralos masszázst. Nagyon sok szőre kihullott, de az majd kinő, a lényeg, hogy gyógyuljon meg végre szegény.

 

Mia a Nizoral samponos fürdés után

 

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretnél akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezésed várjuk az oldalunkon üzenetben: https://www.facebook.com/UtcamacskaSzeged/

Nem baj, ha csak részfolyamatokba tudsz becsatlakozni, vagy ritkábban érsz rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van.

 

Kitti

Hozzászólások