Utcamacska beszámoló 2019. márc.

Utcamacska blog | 2019. április 9.

Márciusban is folytatódott az ivartalanítási akciónk, amelyre továbbra is hatalmas igény van. Ebben a hónapban a nőstény macskák műtétjére fektettük a hangsúlyt annak érdekében, hogy minél többen átessenek a műtéten, még mielőtt megszületnének a kölykeik. 28 nőstény (7 volt vemhes) és 13 kandúr vált ivartalanná.  A 41 macska közül 19 cicának fizettük 100 %-ban a műtéti költségét, 22 cica pedig az akciós ivartalanítási programunkban vett részt.

 

Dia - aki a város több pontjáról hozott már cicákat ivartalanításra az elmúlt években - ismét felfigyelt új lakóhelye közelében két szerencsétlen sorsú ivaros cicára, akik a segítségünkkel át is estek a műtéten. A nőstény cica mindkét oldalán hatalmas (nagyobb tenyérnyi) nyílt seb éktelenkedett, amellyel jártak már állatorvosnál és a kezelés hatására kezdett begyógyulni, de még mindig nagyon csúnya volt. Szegény cica iszonyúan fel volt fújódva, bélproblémája van, amelyre kapott gyógyszert is. A cirmos kandúr cicában pedig hemzsegtek a kullancsok és a tetvek, rengeteg volt benne, valamint tele volt az egész teste verekedésből származó friss, vagy gyógyuló sebekkel. Szelídek, tehát egykoron lehetett gazdájuk. Vagy ki tudja, az biztos, hogy Dia gondoskodása nélkül sem az ivartalanításukat, sem a gyógykezelésüket nem oldotta volna meg senki. Belegondolni is rossz, mit szenvedhettek idáig ezek a szerencsétlen állatok. 
De nincs többé véres verekedés, fájdalmas párzás, sebek, élősködők, feleslegesen megszületett beteg kölyök.

 

Kiskundorozsmáról is érkezett műtétre egy vemhes nőstény, valamint Alsóvárosról csapdáztunk egy cirmos cicát, akiről úgy tudtuk, hogy nőstény, de a műtéthez történő bealtatása után kiderült, hogy bizony ő egy kandúrka. Ezt annyira persze nem bántuk, hiszen így mindenkinek (főleg a cicának) egyszerűbb volt a műtét.

 

A nősténynek indult, már ivartalan kandúrka

 

Februári blogomban már említettem, hogy belekezdtünk egy hattyasi óriási kolónia ivartalanításába. Ennek a kolóniának (illetve időközben kiderült, hogy kettő kolónia van, tehát kolóniáknak) a hosszú és szomorú történetét mutatom most be.

 

A korábban felfedezett, nagyobb kolóniában körülbelül 20 macska van, továbbá 3 felnőtt kutya, 1 szuka és 2 kan és a történet elején a szuka kutyának volt 2, még élő kölyke (7 testvérük addigra már meghalt). A 3 felnőtt kutyában chip van, de érvényes veszettségi oltásuk nincs, így azokat is pótolnunk kell az ivartalanítások mellett. Mélyszegénységben élő, idős, beteg gazdáik már nem tudnak gondoskodni ennyi állatról.

Januárban egy másik állatvédő szervezet ivartalaníttatott innen már 2 nőstény cicát, mi pedig még 2 nőstényt februárban.

 

A nagyobb kolónia egy része

 

Időközben kiderült, hogy pár háznyira van egy másik, kisebb kolónia 10 cicával, ahonnan az egyik nőstényt tavaly már ivartalaníttatta az őket gondozó néni. Így itt plusz 9 ivaros cica műtétjét kell megoldanunk.

Értesüléseink szerint tavaly rengeteg kölyök született (20-30 macskakölyök) mindkét kolóniában, akik közül nagyon sokan haltak meg vagy parvovírus fertőzésben, vagy pedig mérgezésben. A 35 állat elhelyezésére semmi esély nem volt, így nem maradt más lehetőség, mint az, hogy az összes állatot ivartalaníttatjuk, mert ez a létszám már nem nőhet tovább!

 

Bátran kimondhatjuk, hogy egy kisebbfajta katasztrófahelyzet alakult ki, amelyet egyedül egyetlenegy önkéntes csapat vagy állatvédő szervezet sem tud megoldani, ezért összefogásra van szükség. Körülbelül 30 macska, 3 felnőtt kutya és 2 kölyökkutya helyzetét kell itt tehát sürgősen rendezni ivartalanítás tekintetében.

 

A Tappancs Állatvédő Alapítvány azonnal a mamakutya és a két kiskutya segítségére sietett, azonban akkor még túl picik voltak a kiskutyák, hogy mama nélkül a menhelyre kerüljenek, a mamakutyáról viszont nem volt hajlandó lemondani a gazdájuk. Aminek sajnos az lett az eredménye, hogy még egy kiskutya meghalt, tehát csak egyetlenegy maradt életben.
Őt elneveztük Hattyasi Káosz Alfrédnak, beadattuk neki a parvovírus elleni védőoltást és átesett parazitamentesítésen is, majd hosszas győzködés után lemondott róla a gazdája, mi pedig kivittük őt a menhelyre.
Legalább neki sikerül így minden ellátást megkapnia, amire egy kiskutyának szüksége van és később boldog családban élhet majd.

 

Hattyasi Alfréd a parvovírus elleni oltás előtti vizsgálaton

 

Időközben pedig ahogy tudtunk, haladtunk a nőstény cicák ivartalanításával mindkét kolóniából. Márciusban 8 nőstényt tudtunk ivartalaníttatni, összesen tehát már 12 nőstény cica nem szül több kölyköt a biztos halálba.

A nagyobb kolónia cicái közül az egyik megszült, de pár nap alatt az összes kiscicája meghalt. Nem tudjuk miért, de talán jobb is. Összesen 1-2 cicije körül hiányzott minimálisan a szőr, rövid ideig és csak kevés cicát szoptathatott. Így nem vártunk vele, ő is átesett a műtéten, hogy ne legyen újra vemhes.

Minden cica kapott Advocate cseppeket parazitamentesítés céljából, valamint kitakarításra került az atkás fülük is, elképesztő mennyiségű atka és egyéb parazita van bennük (kullancs is).
Sajnos túl gyorsan nem tudunk velük haladni, ugyanis Hattyas nagyon messze van az állatorvosainktól, így nagyon időigényesek a műtétek, nagyon nehéz a fuvarokat megszervezni, valamint a költségek is igen magasak, így bizonyos határokat nem tudunk mi sem átlépni. Ennek ellenére több állatvédő szervezet több önkéntese is dolgozik azon, hogy a helyzet valamennyire stabilizálódjon.

 

Az egyik ivartalanított nőstény cica

 

Összegzésként elmondhatjuk az eddigi eseményekről, hogy nagyon-nagyon sok cica (és kutya) halt meg az elmúlt években ezen a környéken akár betegségek, akár mérgezések által. Sokkal több, mint amennyi állatot most ivartalanítani kell. 

Mindig mondjuk, hogy a macskák és kutyák létszámának csökkentésére egyetlen humánus módszer az ivartalanítás. Itt a bizonyíték rá, hogy egy bizonyos létszám fölé sosem megy az állatok száma, mert a mérgezések és a betegségek időközben végeznek velük. 

 

Csakhogy nem mindegy, hogy azért van "csak" 30 macska pár száz méteren belül, mert ivartalanok és nem szaporodnak tovább. 

Vagy azért, mert kínhalált halnak, miközben taknyuk-nyáluk egyben van és éhenhalnak, mert szagokat sem éreznek és nem tudnak enni. 

Vagy azért, mert a macskanáthától begyulladt szemeikkel látni sem látnak és elkapja őket egy kutya, vagy elüti őket egy autó.

Vagy azért, mert patkánymérget esznek és fájdalommentesnek egyáltalán nem mondható módon véreznek el.

Vagy egyszerűen csak belehalnak az állatorvosi ellátás hiányába, a gyógyíthatatlan betegségekbe, a súlyos féregfertőzésbe. Elképzelhetetlen szenvedés ez rengeteg kisállatnak.

 

Ennyi kosz és fülatka volt 3 cica fülében

 


Kóborkák, illetve utcáról befogadott gazdis cicák ivartalanításával kapcsolatban érkezik bőven segítségkérés Szeged környéki településekről is. Jöttek már cicák Sándorfalváról, Bordányból, Algyőről, Röszkéről és Subasáról is jópáran.

Az utóbbi 4 hónapban pedig arányaiban feltűnően sok megkeresés érkezett Deszkről, ahonnan több, mint 20 cica ivartalanításához járultunk hozzá kedvezményes vagy ingyenes lehetőséget biztosítva. Bár ez Deszk viszonylatban nem egy óriási szám, ezzel tisztában vagyunk, mégis fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy sok jó ember lakik ott, akik nem mennek el a kóbor (vagy egykor gazdás, szomszédok által elhanyagolt) cicák és szaporulatai mellett, hanem lehetőségükhöz mérten elhozzák őket ivartalanító műtétre, hogy legalább több ne szülessen.

 

Deszki, már ivartalan cicák

 

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretnél akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezésed várjuk az oldalunkon üzenetben: https://www.facebook.com/UtcamacskaSzeged/

Nem baj, ha csak részfolyamatokba tudsz becsatlakozni, vagy ritkábban érsz rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van.

 

Kitti

Hozzászólások