Utcamacska beszámoló 2018. dec.

Utcamacska blog | 2019. január 14.

Decemberben is igyekeztünk minél több cicának biztosítani az ingyenes (utcán élő kóborkák) vagy kedvezményes (befogadott kóborkák) ivartalanítási lehetőséget, ennek köszönhetően 16 cica ivartalanítása történhetett meg ebben a hónapban is.

Egy régi történet végére került pont a Lézerközponttól származó Bogi cica ivartalanításával. Még év elején érkezett onnan Ildi által két kandúr és egy nőstény cica, akiket könnyen meg tudott fogni és el tudta őket hozni műtétre. Bogi azonban keményebb diónak bizonyult, így őt már csak akkor tudta Ildi becserkészni, amikor megszülettek a kölykei. A családot szerencsére be tudta fogadni ideiglenesen, szocializálta, majd gazdihoz adta őket, végül pedig a mamacica is átesett a műtéten.

Még júliusban érkezett a segítségkérés hozzánk Anditól, hogy Orosházán egy idős néninél nagyon elszaporodott a macskaállomány, szinte már kezelhetetlen méreteket öltve a létszám, a létszámmal járó élősködők tömkelege és sok kölyök, habár a néni - ahogy ereje és pénztárcája bírta - hordta őket becsülettel orvoshoz. Befogadta az utcára kidobott cicákat, legyen akár fiatal kölyökmacska, vagy mamacica nélkül maradt kicsik és vittek is neki - kérdezés nélkül.

Júliusi blogomban már beszámoltam erről a helyzetről.

Andi elhozta Szegedre az egyik felnőtt nőstény cicát, aki a Sugár nevet kapta. Ő vállalta Sugár ivartalanítás utáni gondozását, mi pedig a műtéti költségekben segítettünk, valamint parazitamentesítettük és teszteltettük is macska-AIDS és leukózis betegségekre. Szerencsére Sugárnak nem kellett visszamennie Orosházára, mert csodálatos gazdit talált magának.

Rövid időn belül az idős néni közreműködésével, valamint orosházi és vásárhelyi állatvédők segítségével sikerült minden felnőtt cicát ivartalaníttatni, ezáltal megállítani a további felesleges szaporulatot. Születtek azonban kölykök is, akik időközben felnőttek, így az ő ivartalanításukra is sort kellett keríteni, különben tavasszal kezdődött volna minden elölről.

A projekt lebonyolításában a korábban is segítő állatvédő társainkkal közösen folytattuk tehát a munkát. Ők 5 cicát fuvaroztak Szegedre ivartalanításra, majd vissza. 
Mi 3 cica műtéti költségeit vállaltuk át, ezzel segítve a cicák létszámának végleges normalizálódását.

Fontosnak éreztük, hogy segítsük egy kicsit távolabbi városban élő kolónia szaporodását is meggátolni, hiszen ott sincs elegendő gazdi a kicsik számára. Továbbá ha mégis gazdisodnak, elkerülhetnek ivarosan más városokba is akár, ahol ugyanakkora a probléma a milliónyi gazdátlan macska jelenléte.

 

Már ivartalan orosházi cica

 

A következő történetet két szempontból is fontosnak tartom bemutatni. Először is azért, mert a következő fotón látható kandúrka lett az Utcamacska Projekt 400. ivartalanított cicája Dr. Bárkányi Pál rendelőjében.

Másrészt pedig azért, mert ő és négy másik társa befogadott cicák, befogadóik pedig szeretnék nekik a legjobb ellátást biztosítani, amelyhez mi kedvezményes ivartalanítási lehetőséggel járultunk hozzá. A mamacica Deszken fialt egy házhoz (eredeti gazdája nem tartotta fontosnak, hogy törődjön a cicákkal), valamint velük tartott egy felnőtt kandúr is. A mamacica, az időközben felnőtt három kölyke és a kandúr is átesett az ivartalanításon, összesen tehát 2 kandúr és 3 nőstény, közülük többen gazdira is találtak már szobacicaként. A mama FIV/FeLV tesztje negatív lett. 

Úgy gondolom, hogy ebből a helyzetből a befogadók kihozzák a maximumot, amelynek az anyagi megvalósítását örömmel támogattuk. Követendő példa minden állattartónak! 

 

Ivartalan kandúrka Deszkről

 

Ivartalanításra érkezett még Felsővárosról egy kóbor nőstény és egy kandúr, valamint egy nőstény cica, akit a belvárosban találtak még korábban.

Újszeged több területéről is ipari mennyiségű macskát hordunk ivartalanításra, de ugyanúgy, ahogy más területeken is, ivartalaníttatunk 1-2 cicát, pár hét múlva lesz helyettük 3-4 új ivaros.

A mostani történet is viszonylag tipikusnak mondható, kóbor, ember által érinthetetlen cicamama megszülte egy kertbe a kölykeit, majd ottmaradt az egész család, mert ott legalább enni kaptak. Első körben kettő, fél év körüli nőstény cicát sikerült befogni innen. Vadászat alatt van még a harmadik tesó és a cicamama is, reméljük, sikerül őket is megfogni, bár ők szinte egyáltalán nem jönnek az ember közelébe, nagyon-nagyon félősek.

 

Gazdis ivartalan Milli

 

A két kislány viszont egészen hamar szelídültek ideiglenes befogadójuknál, így Milli viszonylag hamar gazdisodott, Nala pedig még várja szerető családját.

 

Ivartalan Nala Újszegedről

 

A 2018-as év különösen nehéz volt számunkra. Év elején rögtön a szatymazi horrortanyán élő cicák mentésében vettünk részt, miközben a kóborkák ivartalanítása egy percre sem állhatott meg. Csak 2018-ban 168 cica ivartalanításában segítettünk, közöttük nagyon sok utcán élő kóborka szaporodását akadályoztuk meg, továbbá nagyon sok talált cica műtétjéhez tudtunk kedvezményt biztosítani. Működésünk óta pedig összesen 407 cica ivartalanítása történhetett meg. Sok ivartalanított cicának sikerült gazdit találni, de még több él azóta is az utcán. 
Sajnos be kell látnunk, bármennyire is nehéz, hogy nem tudunk minden állatot megmenteni. Nem tud pár önkéntes több ezer, vagy inkább több tízezer Szeged és környékén élő kóbor cica segítségére sietni, elhelyezni pedig végképp nem a 2 millió kóbor macska országában. A felelőtlen állattartók miatt, akik hagyják szaporodni a saját macskáikat. 
Eljött az a pillanat, amikor minden önkéntesünk és valaha volt ideiglenes befogadónk annyira megtelt macskákkal, hogy nem tudunk több cicát otthonainkban elhelyezni, fizikai képtelenség. A kóborkák ivartalanítását ennek ellenére folytatjuk, viszont jövő év elejétől kicsit át fog alakulni a működésünk, mert nem növelhetjük a végtelenségig a befogadott cicák létszámát. Nagyon-nagyon sok támogatást, bátorítást és szeretetet kaptunk tőletek idén is, amely nélkül talán már működni sem tudnánk. Mellettünk voltatok a legnehezebb pillanatokban is, amikor gazdis cicáink mentek el a Szivárványhídon túlra, vagy amikor súlyos beteg kóborkáktól kellett örökre búcsút vennünk. A város súlyosan macska-AIDS fertőzött, amelyet sajnos a mai napig nem vesz senki komolyan, így a jövő évi célkitűzéseim között szerepel a betegség tudatosítása az emberekben. Idén a szatymazi horrortanyáról 3, az utcáról pedig 2 nagyon beteg AIDS-es cicától kellett búcsúznunk és ez még csak az idei év. Az állatorvosi költségeink egyre csak nőnek, hiszen egyre több olyan segítségkérés érkezik hozzánk, ahol tudják hozni a műtétre a talált cicákat, csak anyagi segítségre van szükség, amely helyzetekre pénzhiány miatt soha nem szeretnénk nemet mondani. A Tappancs Állatvédő Alapítvány hónapról hónapra biztosítja számunkra a havi keretösszeget a cicák ivartalanítására állatorvosainknál, azonban ez jó ideje kevésnek bizonyul a rengeteg segítségkérés miatt. Így a fennmaradó összeget havonta a TI támogatásaitokból fizetjük ki állatorvosainknak.

 

Kedves önkénteseink, támogatóink, gazdijaink, barátaink, segítőink! Nélkületek nem menne. Nélkületek ennek a kevéske cicának sem lenne szerető otthona. Nélkületek nem lenne ivartalanítva több mint 400 cica. Nélkületek nem lenne kifizetve havonta az állatorvosi számla, amely az ivartalanításokon túl sok cica parazitamentesítését, immunerősítését és egyéb orvosi ellátásának költségeit is tartalmazza. Köszönjük Nektek!

Külön köszönettel tartozunk állatorvosainknak, akik rugalmassága, állatszeretete és elhivatottsága nélkül az egész Utcamacska Projekt csapata sem lenne sehol.
Az ő munkájuk is emberfeletti, nemcsak az önkénteseké.

 

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretnél akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezésed várjuk az oldalunkon üzenetben: https://www.facebook.com/UtcamacskaSzeged/

Nem baj, ha csak részfolyamatokba tudsz becsatlakozni, vagy ritkábban érsz rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van.

 

Kitti

Hozzászólások