Bull típusú kutyák

2018. június 25.
bull típusú kutya

Egy hétköznapi menhelyre beérkező bull típusú kutya elhelyezése mindig problémás. Tudomásunk szerint a legtöbb menhelyen ez hatalmas teher, mert a bull típusú kutyák tartása más feltételeket igényel.

Alapítványunknál a cikk írásakor 16 ilyen fajtajegyeket hordozó kutya él: Morzsa, Zeusz, Gomora, Stefán, Harcos, Lotti, Zara, Csovi, Zétény, Igor, Hidor és az újak közül 5. Közülük egyedül Stefán fogadja el a többi kutyákat (ő viszont emberekkel viselkedik problémásan), Zétény és a hétvégén, hatósági segítségkéréssel érkezett 5 kutya más kutyához való viszonya, viselkedése még nincs tesztelve.

Ők, akik elfoglalják a férőhelyeink 22%-át. A létszámuk alakulását itt kísérhetik figyelemmel:
staffordshire terrier vagy keveréke
bullterrier vagy keveréke
amerikai pit bull terrier vagy keveréke

Abban a kennelben, ahol általában 3 kutya is élhet, legtöbbször egyedül vagy legjobb esetben egy társával párban tudjuk őket elhelyezni. Nálunk most a staffordok kb. 40 férőhelyet foglalnak el. Ez azt jelenti, hogy további 24 kutya helye foglalt az ő benntartózkodásukkal. Ez évente még ennél is több meg nem mentett kutyát jelent, mert míg ezek a bull típusúak esélyesen nagyon nehezen vagy egyáltalán nem találnak gazdára, egy hétköznapi bajbajutott kóbor kutya több-kevesebb sikerrel, de gazdira talál, ezzel helyet adva a következőnek...

Természetesen vannak a nem bull típusú kutyák között is szocializálatlan, a társaira veszélyes egyedek. DE nem olyan arányban, mint a bull típusúak esetében. A fő különbség pedig az, hogy míg egy hétköznapi, rosszul szocializált, vagy az átélt traumák miatt kezelhetetlenné vált kutya sok esetben rehabilitálható, egy bull típusú esélyesen nem. Azért, mert nála általában genetikailag kódolt a harc a másik kutyával, vagy a másik kutya megölésének kényszere. A fajta kialakulása után őket erre szelektálták, és a sötét oldalon még ma is erre alkalmazzák.

Igen, tudjuk és látjuk mi is, hogy a bull típusú kutya egy tünemény, a kisbabákat óvatosan és gondoskodóan közelíti meg. Igen, kedves, szófogadó, vidám, szeret megfelelni, a gazdájával összhangban cselekszik. 

Jó kezekben.

Egy bull típusú kutya hozzáértő gazdával együttműködő

A menhelyekre viszont nem ezek a kutyák kerülnek be, hanem azok, akiket vadítottak, akár harcoltattak, akik csak felvágásból, trendiségből kellettek, és amikor kiderült, hogy kisember-nagyautó pótlékként nem váltak be, vagy a gazdája börtönbe került, vagy csak egyszerűen elment a kedve tőle és elhanyagolta, "útjára engedi". A legtöbb bull típusú kutya nem kapott mikrochipet, ami azt jelenti, hogy életében védőoltást sem kapott még soha.

Az elhanyagolt, unatkozó, saját fejük után menő, vagy a kidobott - és a fajtából adódóan alapból - dominánsan viselkedő kutyák kerülnek a menhelyekre. Akikben koruknál és előéletüknél fogva mélyen rögzült a harci vágy és az ölés reflexe. Nem ők tehetnek róla hogy ilyenekké váltak, de most ilyenek. Segítségre szorulnak, a hétköznapi kutyarehabilitáció az ő esetükben kevés. És a legtöbb menhely, ahogy a Tappancstanya is, nincs erre felkészülve sem szaktudásban sem a férőhelyek kialakításában (egyéni kennel, saját kifutó, egymás látványának elkerülése, napi szintű speciális és egyedi foglalkozások, stb). És a gazdák sem. Aki bull típusú kutyát szeretne, ő is szeretne kutyaiskolába járni, más kutyások társaságát élvezni. Úgy élni, mint minden más kutyás. Egy rehabilitációra szoruló bull típusú kutyával pedig ezt hosszú évekig, vagy akár soha nem tehetné meg. Egyre többször hallunk, olvasunk borzalmas híreket a rosszul sikerült rehabilitáció következményeként. Ezért egy felelős menhely nem ad örökbe egy problémás bull típusú kutyát. Ördögi kör...

Mi a Tappancstanyán úgy gondoljuk, hogy a bull típusú kutyák mentésében éppen elegendő mértékben részt veszünk azzal, hogy a jelenleg nálunk élő 16 kutyának helyet, életteret biztosítunk legjobb tudásunk szerint, és elfogadjuk, hogy természetes elmúlásukig, akár 5-12 évig is vendégeskednek még nálunk. De már túlléptük azt a határt, amit vállalhatunk. Ennél több állat fogadására már nem vagyunk képesek, már így is - szándékainknál jóval több - energiát fektetünk ebbe az egy fajtába a többi - főleg idős, keverék, beteg, sérült - kutyák rovására, akik így nem juthatnak be a menhelyre és nem kapnak segítséget.

Az igazi, mindenki számára megnyugtató megoldást nem tudjuk, nem is a mi feladatunk azt megalkotni. Viszont a menhelyünkön élő és az oda bejutásra várakozó nem bull típusú kutyák érdekében meg kellett hoznunk egy nehéz döntést. A továbbiakban határozatlan ideig nem tudunk bull típusú kutyát fogadni a Tappancstanyára. Kérjük, aki ilyen fajtajegyeket hordozó kutyát talál vagy a sajátjától megválna, forduljon bizalommal a szakemberekhez: tenyésztőkhöz, szaporítókhoz, fajtamentőkhöz, fajtaszerelmesekhez.
 

Címkék

Hozzászólások