Miért az ivartalanítás a legjobb megoldás?

2017. január 6.

Egy ideális világban minden kiskutyára barátságos otthon és odaadó, gondoskodó gazda vár.

Sajnos, ez a valóságban nem így van. Évente sok tízezer nem várt vagy elhagyott kutyakölyök és felnőtt kutya pusztul el.

A kutyaszerelem nem ismer határokat. A legnagyobb elővigyázatosság sem elég akkor, ha egy szuka éppen tüzel. Ilyenkor semmi sem állhat útjába és csakis az ösztöneire hallgat. Persze a környéken cirkáló kankutyák is megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy randevúra hívják lány társaikat és ebből aztán "balesetek" származhatnak.

Amennyiben a "baleset" bekövetkezik és a kutyának kölykei születnek, gazdájuk, azaz ÖN lesz értük felelős. Tehát, mindaddig, amíg nem talál mindnek (akár kilenc kiskutyának is) meleg otthont és szerető gazdát, Önnek kell gondoskodnia róluk, Önnek kell állnia az eledel és az állatorvosi vizsgálataik, oltások költségeit. Ez pedig nem is olyan csekélység.

A gazdátlanul kóborló vemhes kutyák vagy az értelmetlenül világra jött, elhagyott kiskutyák nem mindig olyan szerencsések, hogy átmeneti otthonra találjanak egy kutyamenhelyen, ahol új befogadóikra várhatnak. Sok kutyusra az utcán már csak szívszorítóan rövid és nyomorúságos élet vár.

szukák évente általában kétszer, alkalmanként körülbelül egy hónapig tüzelnek. Ez az egy hónap nemcsak sok kényelmetlenséggel, rendetlenséggel és piszokkal jár, hanem azt is jelenti, hogy a kutyát erre az időre el kell zárnunk a kankutyáktól.

A szukát akár a kert legvédettebb szegletébe is elzárhatjuk, a környéken udvarló kan kutyákat szinte lehetetlen a tüzelés időszakában kellő távolságban tartani. A kan kutyák kiruccanásai persze a gazdáik körében sem aratnak osztatlan sikert, akik minden felelősséget a lánykutyák gazdáira igyekszenek áthárítani.

Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít. A műtét alatt a kutyákat elaltatják, és már 1 óra múlva távozhatnak a klinikáról, 10 nap után, a varratszedést követően, biztonsággal térhetnek vissza társaik közé. Az pedig, hogy az ivartalanítással addig kell várni, amíg a lánykutya legalább egyszer nem hozott kölyköket a világra, tévhit.

Az ivartalanításon átesett kutya nem szenved többé a tüzelés kellemetlenségeitől vagy az álvemhességek tüneteitől. Sőt, a műtét után csökken a halálos kimenetelű emlő- és méhrákos megbetegedések esélye is. A kutyán kívül a gazda is megszabadul számos kellemetlenségtől és aggodalomtól.

A súlygyarapodástól nem kell tartani. Persze, ehhez elengedhetetlen, hogy kutyánkat megfelelő táplálékkal etessük, rendszeresen futtassuk. A műtét után nem ritka, hogy a kutya a korábban megszokottnál kevesebbet eszik.

Ahogy arról már említést tettünk, a kankutyák egészen másképp kezdenek viselkedni, amint egy tüzelő szukáról tudomást szereznek a környéken. A legkisebb alkalmat is kihasználják a szökésre, és sajnos, csak a forgalmas utak, vasúti sínek vagy a hegyes kerítések tudják őket megakadályozni abban, hogy elérjék céljukat, a szuka portáját.

Egy ilyen randevú negatív következményei nem állnak meg a nem várt szaporulatnál. Sokszor a semmire sem figyelő kankutyák közúti balesetet szenvednek vagy okoznak, amelynek felelőse természetesen a kutya gazdája lesz. Az is előfordul, hogy más kankutyákkal verekedésbe keveredik, megsérül, de az sem ritka, hogy nem talál haza és végleg eltűnik, vagy a sintérek kezére kerül.

A kankutyák nemcsak akkor okoznak kellemetlenségeket, ha megszöknek, hanem akkor is, ha a párzás időszakában bezárva tartjuk őket. Ugatásuk, vonyításuk, terület-megjelölő szagjeleik, agresszív, néha romboló magatartásuk sok gondot okoz. Vannak olyan kutyák, amelyek akár a csukott ablakon is kiugranak, ha ösztöneik erre szólítják őket.

A kankutyák ivartalanítása hasonlóan rutinjellegű eljárás, mint a szukáké. Az ivartalanított kutyák kevésbe hajlamosak az elkószálásra és az agresszív viselkedésre. Okosan összeállított étrenddel és mozgási lehetőség biztosításával elkerülhető az elhízás, és a kutyus hamar felépülhet a műtét után.

Az ivartalanítással járó költségek nem túl magasak. Mindenesetre biztosan alacsonyabbak, mint a váratlan vemhességgel, a jövevények felnevelésével vagy a balesetet okozó kószáló kankutya állatorvosi kezelésével összefüggő költségek.

Kérjük, végeztesse el ezt az egyszerű műtétet. Ezzel nemcsak sok kellemetlenséget, bajt előzhet meg, hanem azt is, hogy újabb olyan kiskutyák jöjjenek a világra, amelyek már születésükkor halálra vannak ítélve.

Az ivartalanítás az egyedüli biztos módszer arra, hogy a nem kívánt megszületéseknek elejét vegyük.

Ez a kis vágás további bajokat előzhet meg.

Illusztráció: Mike Payne
Az angol National Canine Defence League (NCDL) eredeti kiadványát fordította: Nagy Judit

A kiadványt 2005-ben a Holland Nagykövetség (MATRA-KAP), a Rózsa Nyomda és a Fehérkereszt Állatvédő Líga támogatásával sokszorosíttattuk.

Tappancs Állatvédő Alapítvány
Adószám: 18469453-1-06

Címkék

Hozzászólások