Hőség

2017. augusztus 11.

Az utóbbi napokban rendkívüli a hőség, és a kánikulaiidőjárás sokszor megemelkedett UV sugárzás is kíséri. Mint minden évben, idén is szeretnénk a kisállattartók figyelmét felhívni arra, hogy állataink ilyenkor fokozott gondoskodást igényelnek. Ügyeljenek rá, és másokat is emlékeztessenek arra, hogy az állatok előtt mindig legyen friss víz, és ne legyenek kitéve közvetlen napsütésnek.

weimaraner
A hőség a kutyákat is megviseli

A szabadban tartott állataink meghálálják, ha teknőben, kádban vizet tartunk az udvaron, amelyben lehűthetik magukat. Langyos vízzel akár le is locsolhatjuk kedvenceinket. Zárt körülmények között tartott állatoknál ügyeljünk a kennelek, ólak szellőzésére, hogy zárt vagy részben zárt térben is járjon a levegő. Kutyák, macskák esetében fontos, hogy ilyenkor kevesebb, könnyebb ételekkel etessük őket

Pemzli fürdik a nagyudvarban

Zárt, szűk helyen, például autóban még rövid időre se hagyjuk magukra állatainkat! Ha jól megérdemelt nyári pihenésükre magukkal visszük házikedvencüket, figyeljünk rá, hogy az utazás során és a szálláson is jól érezhesse magát kisállatunk: ha tehetjük, válasszunk állatbarát szállást. Azt se felejtsék el, hogy bármennyire kellemes is a légkondicionálás ebben a melegben, az állatot sose érje közvetlenül a berendezésből kiáramló hideg levegő, mert az megfázásos megbetegedéseket okozhat!

A kutyák is élvezik a nyaralást

Amennyiben pedig a kisállat nélkül indulunk nyaralni, még indulás előtt gondoskodjunk arról, hogy az állat a távollétünk alatt is megfelelő gondoskodást kapjon.

Ha a hőguta jeleit észleljük állatunkon (pld. bágyadság, levertség, eszméletvesztés), azonnal vigyük állatorvoshoz, és már útközben gondoskodjunk a testének hűtéséről vízzel leöntéssel, jeges borogatással.

Gondoljunk a szabadon élő állatokra is. Ha nincs a közelben természetes vízforrás, ha tehetjük tegyünk ki a kertbe, teraszra, parkba az énekesmadarak, a sünik és a kóbor állatok számára vizet. A kitett tálkákban a vizet folyamatosan pótoljuk.

Hozzászólások