Az ivartalanításról

2017. augusztus 10.

A kedvtelésből tartott állatok ivartalanítása még ma is megosztja az embereket. A Tappancs Állatvédő Alapítványnál is néha számon kérik az örökbe fogadni szándékozók, miért ivartalaníttatjuk az állatokat.

Néhány hasznos tudnivaló:

A Magyar Állatorvosi Kamara támogatja a kedvtelésből tartott kutyák ivartalanítását. Az ivartalanítás kedvező hatással van a kutyák egészségére. A legfontosabb ilyen kedvező hatás az, hogy az ivartalanítás segít az ivarszervek és járulékos szervek daganatos megbetegedését elkerülni. Ivartalanítás nélkül ezek a betegségek, mint például a tejmirigy daganat vagy a herebetegségek gyakoriak, és sokszor a kutya életébe kerülnek. Tehát a kutyák egészségének védelmében érdemes a nem tenyésztésre tartott kutyákat ivartalaníttatni.

Bennünket, mint alapítványt, törvény kötelez, hogy a kutya bekerülése utáni első 2 hétben kizárólag az eredeti gazdájának adhatjuk át a talált kutyát. 2 hét után a kutya a megtaláló szervezet tulajdonába megy át, azaz mi leszünk a gazdái. És mi hiszünk abban, hogy a gazda a lehető legjobbat teszi kutyájával (és cicájával!), ha ivartalaníttatja.

Éppen ezért belső szabályozásunk alapján minden felnőtt kutyánkat és cicánkat ivartalaníttatjuk. Felnőtt állatot csak ivartalanítva, kölyköt ivartalanítási kötelezettséggel adunk örökbe. Azoknál a szukáknál, akiket még azelőtt fogadnak tőlünk örökbe, hogy elérnék az ivartalanításhoz megfelelő kor, kötelezzük a gazdát a kutya későbbi ivartalanítására.

Erre nyomós okunk van. A gazdák nagyon sokszor ígérik, hogy ők vigyáznak majd a kutyára, nem fog soha párosodni az adott állat. Aztán amikor nem figyelnek oda, mégiscsak kiszökik a tüzelő szuka, vagy beszökik hozzá egy kan, és már meg is van a baj: egy újabb alom nem kívánt kölyökkutya. Hosszú évek alatt változhatnak a körülmények, változhat a gazda személye, ráadásul többször át is akartak már verni bennünket. Azt ígérték, hogy szeretetből viszik el a fajtatisztát, aztán kiderült, hogy szaporítani akarták, hogy pénzt szerezzenek a kölykökből. 

Ha valaki szeretne maga dönteni arról, hogy kutyája vagy cicája ivaros marad-e, vagy ivartalaníttatja, egyszerű a megoldás: vásároljon tenyésztőtől (bár ott is sok esetben  ivartalanítási kötelezettséggel vagy már ivartalanított kutyát, cicát lehet megvásárolni).

Címkék

Hozzászólások