Kutyamesék 2019. szept. 23-29.

Kutyás blog | 2019. október 2.

A heti bevezetőm egy olyan téma lesz, ami az állatvédők számára darázsfészek, de én azért belenyúlnék.

Mindig azt hittem, hogy az állatvédők számára az egyik legfontosabb alapelv az ivartalanítás, a rossz sorsra ítélt kölykök születésének megakadályozása. Ez sokszor együtt jár azzal, hogy vemhes kutyát kell ivartalanítani, ami sok ember szemében gyilkosság, de az állatvédők jól tudják, hogy sajnos ez a legjobb döntés mindenki számára. Aztán néha olyan dolgokat is hallani, hogy annak állatvédők, akik ezzel nem értenek egyet, de őszintén azt gondoltam, hogy ez csak valami legenda lehet, hiszen minden állatvédő látja, hogy mi itt a valóság, hogy mennyi kutya hal értelmetlen halált. Már csak elég a felnőtt kort meg nem érő kiskutyák számát nézni (nem kell belemenni a gyepmesteri telepeken elaltatott, vagy életük végéig kóborló, esetleg az elütött kutyákat belevenni a létszámba). És bizony vannak állatvédők, akik ki tudja milyen megfontolásból, támogatják a kiskutyák születését.

Nálunk a héten két vemhes kutya ivartalanítására került sor, ez persze nem ilyen gyakori, de most épp így hozta az élet.

Aztán épp a minap egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet, hogy a minket eléggé élesen támadó másik alapítvány (hogy kik, az mindegy), egy nyilvános posztban kér segítséget egy náluk élő kutya elhelyezésében addig, amíg a kiskutyákat világra nem tudja hozni. Nem találok szavakat! Hozzászólások tömkelege érkezett a posztjukhoz, hiszen azért ez kiveri a biztosítékot az embereknél. Később helyesbítések egész sora következett: a kutya az orvos szerint nem ivartalanítható, beteg, meg vemhesen hozták be, és ki tudja milyen kifogások egész sora áll ott. Normális esetben mindenkihez úgy kerülnek vemhes kutyák, hogy valaki behozza, nem pedig menhelyen lesznek vemhesek. De mitől vagyunk mások, mint a szaporítók, ha hagyjuk, hogy megszülessenek ezek a kiskutyák úgy, hogy közben kidobott állatok egész során nem tudunk segíteni helyhiány miatt?
Mert a kiskutyákra jobban van kereslet? Akkor vesszen az utcán élő kóbor kutya, aki idős vagy félős, mert a menhely támogatja a kiskutyák születését? 

A kiskutyák persze jó eséllyel gazdisodnak, de biztosak lehetünk benne, hogy mindenki jó helyre kerül? Biztos, hogy minden kiskutyát ivartalanít majd a leendő gazdája? És ezek a tények vigasztalni fogják azt a kutyát, akit emiatt az út szélén kell hagyni? Aligha!

Ezek a problémák nem lokálisak, hiszen kicsi ez az ország, bárhová el lehet jutni viszonylag gyorsan. Ha tehát ezek a kicsik megszületnek, akkor a környező menhelyeken élő kutyák örökbeadási esélyét is rontják, hiszen sokan az idősebb kutya helyett kölyköt visznek haza, amíg a felnőttek a menhelyen maradnak. Az út szélén várakozó kutya pedig így nem fog helyet kapni, és a túlélési esélyei csökkennek. Szomorú, hogy ezt nem mindenki gondolja így...

Hétfő

A múlt heti blogom bevezetője Morgónak szólt, aki agyvérzést kapott, és akkor még nem tudhattuk, hogy állapota javulni, avagy rosszabbodni fog, de bizakodtunk. Ma délelőtt Morgót kontrollvizsgálatra küldtük, de sajnos okosabbak nem lettünk, még túl kevés idő telt el, hogy az állatorvos bármit is nyilatkozzon az állapotáról. Mindenesetre az biztató, hogy újabb agyvérzése azóta nem volt. A gyógyszereit szednie kell, de ezek a tabletták kizárólag a tüneteket tudják enyhíteni. A kilátások ugyanolyan bizonytalanok, mint az emberek esetében. Az idő fogja megmondani...

Morgó, amikor menhelyre került

Kedd

A múlt héten örökbefogadott kutyák után maradt üres helyen nem sokáig maradnak nálunk üresen. Szatymazról érkezett hozzánk Dixi, a gyönyörű, fiatal foltos kutyalány, aki igen jó természetűnek tűnik. Az ilyen különleges kinézetű, fiatal kutya biztos, hogy tartozik valakihez, éppen ezért azt gyanítottuk, hogy chipes. Természetesen nem volt igazunk, így most két hétig az eredeti gazdiját keressük, aki ha nem jelentkezik, akkor Dixi gazdikeresővé válik. Gyanítom, hogy gyorsan talál magának új családot.

Dixi

Szerda

A mai napunk mindennek volt mondható, csak épp unalmasnak nem:
Először is, szeretném bejelenteni, hogy idős, fekete színű Latyak kutyánk, aki ráadásul szívbeteg is, ma gazdisodott! Mától Latyak lakásban fog élni Budapesten, ráadásul ő lesz a középpontban, ahogy mindig is szerette volna!

Dr. Sebő Ottó rendelőjébe készülődtünk Bellával és Akáccal, akik átestek az ivartalanításon. A szívféregtesztje mindkettejüknek pozitív lett. Jól sejtettük ráadásul, Bella vemhes volt. A gazdája vagy nem tudott róla, vagy egyszerűen nem szólt, de gyanússá vált, hogy rövid ideje van benn, mégis szemmel láthatóan nőtt a hasa.

Mancs holnap gazdához utazik, ő általános vizsgálaton, fültisztításon, szívultrahangon járt, szerencsére minden rendben van vele idős kora ellenére.

Menhelyünk egyik rangidős kutyája, Bobek szintén vizsgálatra utazott. Sajnos neki a korral járó szívbetegségre derült fény, ami hátrányosan befolyásolja a májműködését is. Gyógyszert kapott, amit most már minden nap szednie kell, s reméljük, hogy ez nála a hosszú élet záloga lesz!

Eközben a menhelyen sorra érkeztek a segítségre váró kutyák:
Tessa egy fiatal, gazdás terrier, akinek azért kellett menhelyre kerülnie, mert állandóan ugrált a gyerekekre, akik féltek tőle. Tessának egyébként semmi bűne, nem a család igényeihez megfelelő kutyát választottak. Tessa ugyanis terrier, nekik pedig rengeteg energiájuk van, amit le kell kötni.

Tessa, a nem megfelelő fajtaválasztás áldozata

Mogyorónak pedig költözés miatt kellett hozzánk kerülnie. Sajnos az ilyen jellegű megkeresésekből annyi van, mint égen a csillag...

Mogyoró költözés miatt került menhelyre

Luca pedig volt Tappancsos kutya, aki a gazdája betegsége miatt került vissza hozzánk.

Luca

Flóra Bordányból érkezett, és amikor megláttuk sürgősen el is kezdtünk intézkedni, ugyanis óriási hasa van. Ha sürgősen nem kerül sor az ivartalanításra, akkor sok olyan kiskutya érkezik erre a világra, akiknek meg sem kellene születnie, hiszen még nélkülük is óriási a túlszaporodás.

Csütörtök

Morgó állapota eddig csendben javult, ma viszont óriási dolog történt! Magától felállt! Bár menni még nem tud, és lábai reszketnek, de ez mégis óriási előrelépés, főleg ilyen rövid idő alatt!

Mancs ma elindult Németország felé, hogy végre saját családja legyen, amilyet mindig is megérdemelt volna.

Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila is megérkezett a szokásos heti vakcinázásra. Most 14 kombinált oltást, 1 veszettség elleni oltást, és 4 mikrochipet osztott szét.

Köszönettel tartozunk a Körtöltés utcai Kisállat-Ambulanciának, akik a lehető leggyorsabban vállalták Flóra ivartalanítását! 

Flóra átesett az ivartalanításon

Péntek

Kijutott a jóból erre a hétre: Bordányból egy újabb segítségkérés érkezett, ugyanis sikerült befogni egy nagyon félénk, sérült láb kutyát. A menhelyen a kutyust Bársonynak neveztük el, és első utunk dr. Sebő Ottó rendelőjébe vezetett, ugyanis hátsó lábán egy igen csúnya, elfertőződött seb éktelenkedett, ami nagy fájdalommal is jár.

Sajnos amitől féltünk, az bekövetkezett, Bársony lábát már nem lehet összevarrni, ugyanis a sebe legalább egy hetes. Így kószált szegénykém a tanyavilágban, ezzel a sérüléssel! Mi naponta többször lekezeljük, fertőtlenítjük, és reméljük, hogy gyorsan gyógyul ez az egyébként igen csúnya sebe. Abban pedig csak bizakodni tudunk, hogy az emberek újra elnyerik a bizalmát ennek az ártatlan kutyusnak, ugyanis egyelőre kővé dermed az érintésektől.

Bársony

Szombat és Vasárnap

A hétvége a szokásos ütemben zajlott a menhelyen: a sétáltatós önkéntesek mellett kozmetikusunk Vanda is megérkezett, és a kutyák szépítése mellett a sétáltatásba is besegített. 

A ragyogó idő rengeteg embert kivonzott a menhelyre, így aztán akadt dolgunk bőven. 

Az egész hétvége fénypontja azonban mégis Morgó volt, aki pont egy hete agyvérzést kapott a menhelyen, majd egy hétbe sem telt, és ő már minden erejét összeszedve próbált lábra állni. Nagyon sok biztatást, támogatást kaptunk az emberektől, viszont voltak olyanok, akik élesen bíráltak minket amiatt, hogy Morgót szenvedni hagyjuk. Éppen ezért a blogom elejére Morgóról egy bekerülésekor készült képet választottam, agyvérzés előttit, ide pedig egy most szombati képet teszek, ugyancsak róla.

Azt hiszem nem kell semmilyen magyarázat, hogy miért adtunk Morgónak még egy esélyt!

Morgó lábadozik az agyvérzés után

Köszönjük a 153 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda
 

Hozzászólások