Kutyamesék 2019. okt. 14-20.

Kutyás blog | 2019. október 22.
Frici parvósan

Akik követik a tevékenységünket, biztosan ismerősen cseng Frici neve, aki a héten érkezett hozzák igen rossz állapotban.
Kiskundorozsmán találta őt egy állatbarát férfi, aki kutyát sétáltatott, és rögtön kérte a segítségünket. Amikor Frici a menhelyre érkezett, már rögtön láttuk, hogy beteg, és bizony a gyanúnk nem volt alaptalan, Fricit megtámadta a parvóvírusos bélgyulladás. 
A története, az elesettsége nagyon sok embert megrázott, de a történet legdurvább momentuma aligha az, hogy megbetegedett, hanem az, hogy valószínűleg éppen azért tették ki. Ezzel gyakorlatilag aláírták a halálos ítéletét, ugyanis a parvó még a leggondosabb kezelés ellenére is gyakran végzetes kimenetelű.

Sokan azonban még nem hallottak róla, pedig sajnos egy igen fertőző, alattomos vírus, ami vakcinával teljes mértékben megelőzhető, de amíg a kicsik nincsenek oltva, addig folyamatos veszély leselkedik rájuk.

A kölyköket általában védi az anyatej a vírustól, de sokszor az anya sem védett, vagy ennek ellenére is megbetegedhetnek a fogékony egyedek. Olyan  sok kutya van, ahol oltatlanok a kutyák, a fertőzés különösen veszélyes. 

A kutyák fertőző betegségei (parvó, leptospirózis, szopornyica, stb) ellen létezik védőoltás, amit sajnos nem kötelező beadatni. Ez a védőoltás a kutyáról kutyára terjedő, gyakran halálos megbetegedéseket hivatott megakadályozni, és akkor a legbiztonságosabb, ha ezt kölyökkorban megkapják a kutyák, majd évente egyszer sor kerül az ismétlő oltásra. 

Mint mondtam az oltás nem kötelező, sőt sokan nem is ismerik, vagy ha a kutya megbetegszik, nem jut állatorvoshoz, ki sem derül miért pusztul el. Márpedig kezelés hiányában esélye sincs.

Nálunk az összes kutya védett a vírussal szemben, hiszen pótoljuk és évente ismételjük az oltásokat, amiket a kutyák 98%-a nem szokott megkapni. Addig a pillanatig azonban, amíg nem kapnak a kutyák oltást, és nem aktiválódik az immunrendszer a vírusok ellen, addig a veszély komoly, és valós, hiszen sok kutya megfordul nálunk. A frissen beérkezett kutyákat azonban nem javallott rögtön beoltani, hiszen ha legyengült, beteg, akkor a vakcina nem használ, hanem árt a kutyának, könnyen meg is betegedhet, akár azok az emberek, akik lappangó betegséggel felveszik az influenza vírus elleni védőoltást.
Viszont az egészséges kutyákat minden esetben beoltatjuk, és az örökbefogadók figyelmét is felhívjuk, hogy mennyire fontos a kombinált oltás beadatása évente, még akkor is, ha nem kötelező.

Az otthon tartott, utcán nem sétáltatott kutyák is ugyanolyan veszélyben vannak, hiszen a vírus az egész világon jelen van, és a cipőnk talpán, a ruhánkon, bárhová elvihetjük. A felnőtt idősebb kutyák nem, vagy kevéssé érzékenyek a vírusra, a kölyökkutyák élete viszont ezeken az oltásokon múlhat.

Az oltásokat beadatni bizony költség, ráadásul egy oltás nem is elegendő a kölyköknek, de az oltási program megakadályozza, hogy megbetegedjenek a későbbiekben. Aki eddig nem tette meg, még itt a lehetőség, hogy pótolja az elmaradt védőoltásokat. Megéri!


Hétfő

Múlt heti blogomat ott fejeztem be, hogy szegény Mambó a hétvégén lebetegedett, hány, erős hasmenése van. Továbbra is nagyon elesett, és ha mindez még nem volna még elég, vizelete is egyre sötétebb színű, úgyhogy felmerült a babesia lehetősége, és sajnos a gyanú be is igazolódott. Rengeteg szurit kapott, és most reménykedünk, hogy jobban lesz. Jelenleg nem is a hányás és a hasmenés miatt fáj a fejünk, hanem a rettegett babesia miatt.

Mambó lebetegedett

Kedd

Mambó szerencsére hihetetlen jól reagált a szurikra, így reggel vidáman, bár elég hasmenősen fogadta a gondozókat, de a lényeg, hogy a babesia elleni kezelés megtette a hatását, sokkal jobban van, a többi pedig majd alakul.

Esemény ma is akadt bőven, a múlt heti örökbefogadások miatt megüresedett helyeket feltöltöttük a karanténidejüket letöltött kutyákkal, így a karanténban viszonylag sok hely szabadult.

A bejutásra várakozott Lara, akit talált kutyaként jelentettek hozzánk, ami igaz is, csak éppen még 2014-ben találták őt, és persze nem azóta van várólistán... 
Tehát a 2014-ben talált Lara 5 évig egy családnál élt, ahol sem oltást, sem chipet nem kapott, ma menhelyre került, mint talált kutya...

Lara, a 2014-ben talált kutya

Lujza pedig azért került a menhelyre, mert gazdája lebetegedett. Az már egy másik kérdés, hogy Lujza társa miért nem került a menhelyre gazdája betegsége miatt...

Lujza

Steve pedig albérletváltás miatt került menhelyre. A gazdája két gyerekkel, és egy kutyával nem költözhetett volna a másik albérletbe, így Steve menhelyre került. Egyébként ő megkapta az oltását, és ivartalanítva is van, ami igen ritka egy leadott kutya esetében. Egyelőre ő az, akit az új hely leginkább megvisel. Valószínűleg ő kötődhetett a legjobban a gazdihoz, ráadásul igen félős.

Steve

Szerda

Ma Szatymazról érkezett egy erősen vemhes szuka, Zsálya, aki állítólag már egy ideje az utcán csatangolt. Mindenki próbált rajta segíteni, de végleges megoldás nem volt, ráadásul egyre nagyobb lett a hasa is.

Zsálya

 Aki a blog mellett rendszeresen követi a Facebook oldalunkat, annak bizonyára már ismerős lesz Frici története. Őt egy kutyáját sétáltató férfi találta meg a víztározó mellett, egy bőrönd mellett kuporgott. Gyanítható, hogy azzal együtt tették ki, de erre természetesen semmi bizonyíték nincs, az is lehet, hogy csak egyszerűen megtalálta és belefeküdt. Amikor bekerült, a gondozók már látták, hogy nagyon beteg, s hamar kiderült, hogy parvóvírusos bélgyulladása van. Elkülönítettük, megkezdődött a harc az életéért.

Frici bőröndje

Csütörtök

Ivartalanításra utazott dr. Sebő Ottó rendelőjébe a tegnap érkezett Zsálya, valamint Gubacs és Retró. A szívféregtesztet is megcsináltattuk nekik, sajnos Gubacs pozitív lett.

Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila is megérkezett a heti vizitre, s most 4 kombinált oltást, 7 veszettség elleni oltást, és egy mikrochipet osztott ki. A vakcinázás után pedig megvizsgálta Fricit. Kétségtelen, hogy nagyon beteg, de az állatorvosunk nagyon bizakodó volt, a terápiát pedig folytatni kell.

Péntek

Idős kutyánk, Rézi szintén sok-sok éve a menhely lakója, és ma tudtuk meg róla, hogy ő bizony kétlaki életet él. Egy udvarban lakik hosszú évek óta, több társával együtt, hogy úgy mondjam, ez a bejelentett lakcíme. Csakhogy mostanában Rézi átjár szomszédolni a Tappancstanya egy másik udvarába, ahol szintén idős kutyák vannak. Aludni is néha itt, néha ott szokott. Mindkét helyen otthon van, mindenhol jól érzi magát, és ami a legfontosabb, a másik udvar lakói is természetesnek veszik a jelenlétét, így arra jutottunk, hogy nem gátoljuk Rézit az átjárásban. Ha valaki ennyi időt itt tölt a menhelyen, az nyugodtan döntse csak el, hogy hol szeretne lakni! 

A fotón Rézi egy régi barátjával, Tramplival látható, és mögöttük Rézi második otthona, ahová átjár szomszédolni. Ez a rész még nem a kutyabiztos új kerítésből épült, hanem a jó öreg dróthaló, amit az öregek már nem piszkálnak, de az idő vasfoga igen. Pénz hiányában egy ideig biztos nem is lesz ezen a részen szép új kerítés.

Rézi és Trampli menhelyünk régi lakói

Frici sorsa annyira sokakat megérintett, hogy a helyi újság is érdeklődött iránta. Épp amikor ott jártak, Frici ismét rosszul lett, pedig reggel már nagyon biztató hangulatban volt. Délután rohantunk vele ismét állatorvoshoz, de sajnos az állapota rohamosan elkezdett romlani.

Szombat és Vasárnap

Újra gyomorgörccsel indulhattunk munkába reggel, de a legnagyobb megdöbbenésünkre Frici állapota sokat javult. Azért még elkiabálni nem szeretnénk semmit, hiszen amióta nálunk van még egy falat étel nem ment le a torkán, és továbbra is étvágytalan, de a hangulata igenis sokat javult!

A szombat a megszokott tempóban zajlott: sok-sok látogató, kutyasétáltató önkéntesek, és kutyakozmetikusunk, Vanda munkálkodott egész nap. A mai nap a karomvágások napja volt, de leírni is hosszú lenne, hogy mennyi kutya átesett ezen a számukra nem épp kellemes, de annál kényelmesebb beavatkozáson.

Két kutyusunk is gazdisodott a hétvégén: Ramon Sándorfalvára, Füles pedig Szegedre került.

Új kutya is érkezett hozzánk, akit gazdája azért akart leadni, mert kórházba vonul, na meg Hercegúr (így hívják legújabb lakónkat) nem is az a házőrző típus, akinek legalább a hasznát is tudná venni. Meg persze nem is olyan lett, mint amilyennek vette a vásárban: ugyanis kérem, Hercegúr egy kan németjuhász (vagyis annak kellene lennie), de valójában szuka, és minden fajtához több köze van, mint egy németjuhászhoz. A történethez csak annyit fűznék hozzá, hogy valószínűleg jobb helyen lesz a menhelyen.

Hercegúr

Köszönjük a 147 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel. 

Linda
 

Hozzászólások