Kutyamesék 2019. márc. 18-24.

Kutyás blog | 2019. március 26.

Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mi legyen a heti bevezetőm témája, mert ami engem illet, az utóbbi pár hetem nem nevezhető túl nyugodtnak, de pánikot sem szeretnék okozni a kutyatartók körében. Hosszas gondolkodás után végül úgy döntöttem, hogy beszélek az utóbbi heteim mumusáról, a szopornyicáról. Akik néznek tévét, olvasnak az interneten, vagy otthon vannak kutyás témában, azoknak talán nem új információ, hogy az ország több pontján is jeleztek szopornyicás megbetegedést, ami egyáltalán nem is lenne meglepő, hiszen sokan még csak nem is tudnak róla, hogy a kombinált oltással kivédhető a vírus. A mostani megbetegedések azonban állítólag érvényes kombinált oltással rendelkező kutyákat is megtámadtak, és az ország több pontján szedte az áldozatát a vírus, oltott és oltatlan kutyák körében egyaránt. Arra, hogy érvényes kombinált oltással rendelkező kutyák is megbetegedtek, bizony sokan felkaptuk a fejünket, és kisebb pánikhangulat alakult ki, hogy akkor most mi a teendő. Az állatorvosok szerint a rendszeresen vakcinázott, egészséges kutyák gazdáinak nincs mitől félnie, oda kell figyelni a kombinált oltás érvényességére, ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes az oltást picit előrébb hozni. Ezzel szemben a megbetegedést jelző menhelyek szerint igenis van ok félni, hiszen egészséges, érvényes vakcinával rendelkező kutyák is estek áldozatul, így nem csoda, hogy nálunk is napi téma lett a menhelyen. 

Mi az alapimmunizálás után minden kutyát, minden évben újra beoltatunk kombinált oltással, de a karanténban az új kutyák bizony teljesen védtelenek, hiszen a leadó gazdák még a kötelező oltást is rendre elmulasztják beadni,  tehát egy pusztán ajánlott védőoltás hiánya senkinek nem okoz döbbenetet. Már az is csodának számít, ha úgy érkezik be kutya, hogy életében kapott kombinált oltást, az már maga lenne a tökély, ha még érvényes is volna. 

Szerencsére eddig Csongrád megyében nem hallottunk megbetegedést, és a menhelyen sincs beteg kutya, így minden a megszokott ritmusban történik nálunk. Az ajánlott védőoltások pótlásával kezdjük az oltási programot az új kutyáknál a karanténidő letelte után, természetesen ezek a kutyák a többiektől, és egymástól elszeparáltan várják az oltásokat. A menhely többi részén pedig a már alapimmunizáláson átesett kutyák minden évben megkapják a kötelező és ajánlott védőoltásokat egyaránt (ezt hívjuk veszettségi-kombinált, vagy nagykombinált oltásnak). Ilyenkor tehát a rendszeresen oltott kutyák egyszerre megkaphatják a kötelező, és az ajánlott védőoltást (a kombináltat) egyaránt. A biztonság kedvéért az elkövetkezendő hetekben előrébb hozzuk néhány héttel, hónappal a veszettségi kombinált oltásokat, pusztán a biztonság kedvéért, hiszen ez a legtöbb, amit megtehetünk. Ezt a menhelyen dolgozó, kutyás állatgondozók is hasonlóképp megtették saját otthonaikban. 

És hogy mit tehet az a gazdi, aki mindenképpen szeretné megóvni kutyáját a fertőző betegségektől? Most sem késő pótolni a kölyökkorban elmaradt oltásokat, akkor is, ha a kutya már felnőtt. Hiszen ezek a vakcinák a kutya életét óvják meg. Pótoljuk tehát, ha még hiányzik!

 

 

Hétfő

Vérvételre készülődtünk három menhelyi kutyával dr. Farkas Attila rendelőjébe. Spurinak ez lesz az első vérvétele, Fodros és Andor azonban rutinosnak számítanak. Nekik 1 hónappal korábban küldtük németországi laborba a vérüket, ugyanis ez a kiutazásnak az egyik feltétele. Akkor Fodros és Andor tesztje pozitív lett anaplazmózisra, így egy hónapos antibiotikum kúra után meg kell ismételni a vérvételt. Reméljük, hogy a második eredmény negatív lesz, így nem lesz akadálya a kiutazásnak.

 

Fodros túl van a négy hetes antibiotikum kúrán

 

Kedd

Floki múlt heti örökbefogadása új kapukat nyitott Popeye és Vacak számára, akik beköltöztek Morzsi mellé a nagyházba. Egyelőre még nagyon bizonytalanul viselkednek, és nem értik, mi ez a nagy zaj, illetve eléggé ördögtől valónak találják, hogy ajtók nyílnak, csukódnak, és mindig mások szaladgálnak az udvarokon, közöttük ők is, bár ezt egyelőre elég bátortalanul teszik. Vacak ráadásul ráripakodik alkalmanként Morzsira, hiszen eddigi élete során nem találkozott túl sok kutyával, így nem tudja, hogyan is kell viselkednie. Vacak és Popeye gazdájuk haláláig együtt éltek egy udvaron, ahol valószínűleg túl sokat nem volt alkalmuk tanulni a külvilágról. Megérkezésükkor egyébként csontsoványak, bolhásak, végtelenül elhanyagoltak, és nagyon félősek voltak, így nem csoda, hogy idegenkednek az új dolgoktól.

 

Vacak és Popeye beköltözött a nagyházba

 

Szerda

Folytatódott a múlt héten elkezdett tavaszi nagytakarítás a menhelyen, ami azt jelenti, hogy folyamatosan ürítjük ki a szalmát a házakból, a belső részekből, és elkezdtük a kennelek lemosását is, ahogy az idő engedi. A reggel ugyan még elég hűvös, de mire a gondozók átforgatják a házakat, kiveszik az elhasználódott darabokat felújításra, és kiszedik a szalmát, már rögtön fel is melegszik az idő annyira, hogy a kenneleket tisztíthassák. Vannak kutyák, akik egyenesen megőrülnek egy kis pancsikolásért, mint például Maci, aki a vízsugár kettéharapásával is megpróbálkozik. Aztán vannak olyanok, akik maximum akkor akarnak vizet látni, amikor épp nagyon szomjasak. Ők inkább a kutyaháztetőn várják meg amíg a gondozók lemossák a betont, és megszárad, hogy még csak véletlenül se legyenek vizesek. Azért ez utóbbi sokkal gyakoribb, azt elárulhatom.

 

Andor és Neó inkább a száraz takarításra szavaz

 

Csütörtök

Ma nagy napja volt Lucának és Rollinak, akik ma elindultak Németország felé, hogy gazdis életet élhessenek. Nagy öröm ez számunkra, főleg Rolli esetében, aki 2010 óta él a menhelyen, és sohasem volt még gazdija. Ez annak köszönhető, hogy ő egy rendkívül bizalmatlan kutya, akihez bizony nagy-nagy türelem és kitartás szükséges ahhoz, hogy igazi társa legyen bárkinek is. 

Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila is tiszteletét tette a szokásos menhelyi vizitet elvégezni. Ma 2 veszettség elleni, 2 veszettségi-kombinált, 3 kombinált és 2 mikrochip talált gazdára a menhelyen.

Egy tíz hónapos életvidám kutya, Zeusz érkezett ma a várólistáról, mert gazdája nem bír vele: hiába a kutyasuli, a sok játék, Zeusz bizony olyan, mint egy igazi tank, megérkezésekor is azzal indított, hogy mindenkit össze-vissza ugrált. Aligha csoda, hogy az óriás termetű kutya veszélyt jelentett a gyerekekre, még akkor is, ha puszta jóindulatból borította őket fel. Mivel a Zeusz név már foglalt volt, így a jámbor, de igencsak törtető, négylábon járó tornádót Tuloknak neveztük el. Persze ő ennek is örül. Úgy mindennek, ami történik.

 

Ritka pillanatok egyike - Tulok nyugodtan élvezi a napsütést

 

Péntek

A péntek kora délután meghozta az emberek kirándulási kedvét, így nem győztük kapkodni a fejünket a nagy forgalom láttán. Emiatt Negyedik Bobi várva várt kozmetikája elnapolódott, hiszen ő is az az ellenállós fajta, akit bizony nem csak úgy felteszünk az asztalra, és fél óra múlva már kész is a tavaszi bunda. 

 

Szombat és vasárnap

A kirándulóidő nemcsak a sétáltatós önkénteseket vonzotta a a menhelyre, hanem megannyi családot, akik szerették volna megnézni a menhelyet, vagy épp az örökbefogadás menetéről érdeklődtek.

Ettől függetlenül a kutyasétáltatás zavartalanul folytatódott, így ma is minden kutya sétálhatott, akinek csak kedve volt, vagy akinek ezt a szabályok lehetővé tették. Ma Cuki, Ábel, Dodó, Mimi és Oli kelt volna útra Németország felé, hogy gazdás kutyaként folytassák életüket, de Mimi útja az utolsó pillanatban meghiúsult. Ő ugyanis két hete egy daganat eltávolításon esett át, lekerült róla a gallér, sebe begyógyult, a varratot el lehetett távolítani, de sajnos a kopasz bőrét elkezdte nyalogatni, és egy apró, de nyílt seb keletkezett rajta, ami a szigorú szabályok miatt lehetetlenné teszi az utazást. Mimi tehát egyelőre maradt, és várja, hogy a sebe begyógyuljon, természetesen az utálatos gallér ismét visszakerült rá. 

 

Cuki és Ábel elutazott

 

De Miminek egy seb miatt maradnia kellett, így ő csak egészségügyi sétán járt

 

Egy igen domináns természetű husky jellegű kutya érkezett hozzánk, mert gazdája a kutyaiskola, és a rengeteg törődés ellenére sem tudta tovább vállalni a gondozását, egyszerűen meghaladta az erejüket. Tapmancs, mert ez a neve, méltóképp be is mutatkozott nálunk: még saját gazdáinak is meggyűlt a baja a chipleolvasással, amit a gondozóknak egész egyszerűen nem hagyott. Némi szerencsével sikerült a gazdiknak megúszni a harapást, és végül a chipleolvasás is megtörtént. Némi kennelen belüli gondolkodás után elővette angyali, sajnálatra méltó arcát, de egyelőre azért nem húz be minket a csőbe, várjuk mi fog történni.

 

Tapmancs a menhelyen

 

Köszönjük a 143 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások