Kutyamesék 2019. febr. 4-10.

Kutyás blog | 2019. február 12.

A héten több kutya is átköltözött a menhelyen belül, hogy az újonnan érkező kutyáknak helyet tudjunk biztosítani. Hatalmas az igény a gazdás kutyák elhelyezésére, de sajnos azt látjuk,hogy az emberek egyre türelmetlenebbek. Ha nem jutnak sorra pár napon belül, akkor valahogy megoldják maguk. Ez a fogyasztói társadalom, és úgy látszik, hogy nem csak tárgyakat használunk és dobunk el, hanem érző lényeket is. 

A minap például 5 kutyát vártunk egyetlen gazdától, vagy inkább az örökösöktől, de a szombatra megbeszélt elszállítás elmaradt. Próbálta ugyan a telefonszámot felhívni elmondása szerint a beszállító, de nem járt sikerrel. Vasárnap a menhelyi telefonról próbálkoztunk, hogy mire számíthatunk, de ki volt kapcsolva a telefon. Később azonban visszahívott. Kiderült, hogy egy nap alatt sikerült neki, ami hosszú hetekig nem. Valóságos csoda, de egy nap alatt sikerült gazdásítani mind az öt megörökölt kutyát! Továbbá közölte a hölgy, hogy ez a mi hibánk, mert ő már november óta hívogat miket... Ha valóban sikerült őket gazdához juttatni, akkor nem annyira értem, hogy miért lenne a mi hibánk bármi?! Ha esetleg valami más úton szabadult meg a kutyáktól, akkor szeretném tudni, hogy hogyan, hiszen az állatorvos nem altathat el egészséges kutyát, főleg nem úgy, hogy felkészültünk a fogadásukra. 

A várólistás bejelentésekről egyébként naplót vezetünk, amiből kiderül, hogy az örökös januárban kért segítséget. Hogy másoktól hogyan  és mikor kért segítséget, vagy valójában mióta áll fenn ez a "probléma", azt csak ő tudja. Lehet, hogy novembertől próbálkozik, de felénk nem akkor jelezte. Bárcsak igaz volna, hogy minden kutyának sikerült gazdit találnia, de talán a sok negatív tapasztalat miatt kicsit nehéz ezt elhinnem. Persze megrágalmazni senkit sem lehet, hiszen nem voltunk ott, nem tudhatjuk, mi történt. Még az is lehet, hogy valami közeli tanya tulajdonosa valóban átvállalta őket, hiszen jól tudjuk, hogy a tanyákon alkalmanként komplett falkák vigyáznak a biztonságra, ahogyan tűnnek is el, egyik napról a másikra. És hogyan pótolják őket? Talán így, de sok esetben keresnek fel menhelyeket, gyepmesteri telepeket, hogy egyszerre három vagy négy kutyával is hazatérhessenek. A menhelyeknek van lehetősége kiszűrni az ilyen állattartókat, de a gyepmesteri telepen örülnek, ha ki tudnak szabadulni a kutyák. Így a körforgás újra és újra indul elölről. 

A nálunk üresen maradt helyek is pillanatok alatt fel fognak töltődni, hiszen az elhelyezésre nagyon nagy igény van. Csak egy kis türelem is kellene hozzá, és azzal ez a világ máris egy kicsit jobb hely lenne...

 

Hétfő

Az elmúlt pár napban nagyobb volumenű költöztetésbe kezdtünk, mert több kutya befogadására is fel kell készülnünk. Rocky és Fodros például beköltözött az egyik udvarba, hogy a helyüket más kutyák el tudják foglalni. Mivel ők egy kennelben éltek, és ragaszkodnak is egymáshoz, így egyszerűbb volt együtt hagyni őket. Az új helyükre szinte pillanatok alatt be is illeszkedtek, és nagyon jól érzik magukat.

 

Fodros és Rocky az új helyén

 

Kedd

Dr. Sebő Ottó rendelőjébe készülődtünk ivartalanításra, vizsgálatokra. Bubut szívultrahangra küldtük, hogy meg tudjuk nézni, hogy a szívférgessége mennyire súlyos, de szerencsére a szívultrahang látható férget nem mutatott. Ezen kívül Bubu háta egy kicsit felkopaszodott, erre kapott most gyógyszert. Bubu ételallergiás, így speciális étrenden van, de valószínűleg egy új önkéntesünk ezt még nem tudta, és olyan falatot adott neki, amit nem ehet.

 

Bubu

 

Kardos és Popeye is túlesett volna az ivartalanításon, de úgy tűnik, hogy már korábban átestek ezen a műtéten. A szívféregtesztjüket is megcsináltattuk, mindketten negatívak lettek.

Lányok közül Vupi és Morzsi esett túl az ivartalanításon és szívféregszűrésen. A teszt mindkettőnek negatív lett, viszont Morzsi ivartalanítása kicsit komplikáltabb volt, mert kiderült, hogy méhgyulladása van. A méhgyulladás pedig a nem ivartalanított szukák esetében szokott előfordulni, ami nagyon veszélyes rájuk nézve, bizony sok esetben halálos kimenetelű. Az egyetlen védekezés ellene, ha ivartalanítjuk a kutyánkat.

 

Szerda

Ma alaposan felráztuk a menhelyi életet a kutyák átköltöztetésével. Buckó a nagyudvarban kapott helyett, hogy végre kimozoghassa magát, de egyelőre még eléggé félénken viselkedik a többi kutya jelenlétében, akik már régóta az udvarban élnek, és ezt éreztetik is Buckóval. Ezt leginkább ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor az ember új helyre kerül, és semmit nem tud, hogy mi hol található, ezzel szemben előkerülnek a csapat legokosabbjai, akik még éreztetik is, hogy az új jövevénnyel, hogy mennyire zöldfülű. Buckó persze boldog a nagy szabadságtól, de egyelőre inkább tartja a távolságot másokkal.

 

Buckó az új helyén

 

Nemcsak Buckó élete változott azonban gyökeresen, hanem Oli, Mimi, Dorka és Dália is elköltözött eddigi helyéről. Ők foglalták el Rockyék régi helyét, és hihetetlenül élvezik a nagyobb hely, és az udvar adta lehetőségeket. Teljesen felszabadultak!

 

Dorka és Dália hatalmasakat futnak az udvarban

 

Csütörtök

A szokásos állatorvosi vizit alkalmával most hat veszettségi-kombinált oltást, egy kombinált oltást és egy veszettségi oltást osztott ki dr. Farkas Attila, menhelyünk állatorvosa.

Állandó önkéntesünk, Melinda ma ismét kitett magáért. Ma a fűthető betegszobánkat takarította ki a tőle megszokott hihetetlen precizitással. Melinda után öröm bárhová is bemenni, mert tisztaságot, valóságos illatfelhőt hagy mindenhol maga után. Ezer hála és köszönet Neked, Melinda a hatalmas munkáért!

 

Melinda a fűthető betegszobát tette makulátlanná

 

Ma Lizi kutyánk útra kelt Hollandia felé, hogy ismét gazdis kutyaként élhessen.

Egy rászoruló családtól érkezett hozzánk Mancs, az idős vizsla jellegű kutya, akit gazdája költözés miatt adott le. A békés természetű kutya igen alkalmazkodó, volt gazdijai szerint kutyákkal, cicákkal, emberekkel egyaránt jó a kapcsolata.

 

Menhelyünk legújabb lakója, Mancs

 

Péntek

Egy icipici, de annál vehemensebb törpetacskóval gazdagodott ma a menhely. Odi lakásban élt eddig, ahol kisbaba született, így alaposan felborult az eddigi megszokott élete. Odi nem tudta kezelni az új helyzetet, emiatt minden vendéggel agresszíven viselkedett, illetve a kisbabát is meg akarta harapni, így mennie kellett. Gazdái megtörve adták át a menhelyi gondozóknak. Szegény Odi is nagyon rossz néven vette a változásokat. Egyelőre nem barátkozik senkivel, sőt még a chipleolvasóra is ráharapott, amikor ellenőrizni szerettük volna a számát.

 

Odi egyelőre nem az a cuki kiskutya, akinek látszik

 

Szombat és vasárnap

A szombatra várt öt kutya sorsa így vagy úgy, de "megoldódott", így az előkészített kennelek a hétvégére üresek maradtak, bár ez az állapot nem fog sokáig tartani.

A ragyogó idő nem csak a sétáltatni vágyó önkénteseinket csalta ki a menhelyre, hanem megannyi látogatót is. Ezen a hétvégén 18 menhelyi önkéntes 103 kutyát sétáltatott, de köszönettel tartozunk a hétvégi eledelgyűjtésen résztvevő önkénteseinknek is, akik azért dolgoztak, hogy a menhelyi állatoknak eledelt gyűjtsenek. Köszönjük szépen mindenkinek a segítséget!

 

A 144 mentett kutyus nevében pedig köszönjük, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

 

Hozzászólások