Kutyamesék 2019. febr. 11-17.

Kutyás blog | 2019. február 19.

Sokszor, sokaknak elmondtuk már, hogy a menhely bizony egy veszélyes üzem, ami a hétköznapokon nincs felkészülve arra, hogy gyermekek tartózkodjanak itt. Ez igaz a menhelyi kutyasétáltatásra, illetve a látogatókra, akik pici gyereküknek szeretnének menhelyi programot szervezni. Ilyen, gyermekek számára biztonságos program sem a hétköznapokon, sem a hétvégéken nincsen, mert ehhez nem áll rendelkezésre annyi gondozó, amennyi garantálni tudná a biztonságot. Gyermekek számára jelenleg egyetlen program van, ami biztonságos, és biztosan jól is érzik magukat: ez pedig a Tappancs gyermektábor, ami minden nyáron elérhető program. Itt játszva tanulhatnak a kutyákról, cicákról, állatvédelemről, kutyás sportokról, és kutyát is sétáltathatnak. Ilyenkor sokkal többen dolgozunk, és a gyerekekre pedagógiai végzettségű dolgozóink vigyáznak, és a kicsikkel kapcsolatba kerülő kutyák mindannyian gyermekbarátok. Ez rengeteg előkészületet igényel, amire a hétköznapokban nincs lehetőség. Ezek a szabályok a biztonságot szolgálják, de sajnos hétről hétre van, aki megpróbálja megszegni, a menhelyi figyelmeztető táblákat is figyelmen kívül hagyják. A látogatóknak, a látogatók társaságában tartózkodó gyermekeknek is szívesen megmutatjuk a menhelyet, de kizárólag a menhelyi szabályok betartásával. Etetni, kerítésen benyúlni, kutyát hergelni és kiabálni továbbra is tilos. A menhelyi kutyasétáltatásra pedig a minimum életkort betöltött személyek jelentkezhetnek. Ellenkező esetben sajnos nem tudjuk a látogatót, sétáltatni vágyót beengedni, és ennek a fő oka a menhelyi állatok nyugalmának megőrzése, valamint az emberek testi épségének megóvása! Megértésüket köszönjük!

 

Hétfő

Jól indult a hetünk, ugyanis Picit ma örökbefogadták. Mától ő győri otthonában hajthatja álomra a fejét, mert bizony az ország másik végében sikerült családra lelnie. Pusztán érdekesség, hogy gazdijelöltje semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy örökbefogadás előtt többször meg kell látogatni a kutyust. Mellesleg a héten pont emiatt a kijelentés miatt csapta rám a telefont egy szegedi érdeklődő, mondván, neki nincs ideje bohóckodni. Kíváncsi vagyok, a leendő kutyájára ezek után mennyi időt szánt volna...

 

Kedd

Ivartalanításra igyekeztünk Neóval, Karakasszal, Spurival és Mentával, illetve mindenkinek elvégeztettük a szívféregtesztet. Sajnos a tesztje egyedül Spurinak bizonyult negatívnak. Neóról és Karakaszról pedig kiderült, hogy korábban már túlestek az ivartalanításon. 

 

Neónak néhány napig társai nélkül kell pihennie, ivartalanításon járt

 

Stefit pedig vizsgálatra küldtük, ismét kicsit feldagadt a lába. A vérképe végre tökéletes, a lábdagadás pedig egy korábbi lábtörésének lehet a következménye. A törés nagyon régi, műtétet nem igényel, azért gyógyul lassan, mert Stefi már nem fiatal.

 

Stefi

 

Szerda

A mai nap a költöztetés és annak az előkészítésének jegyében telt. Zoé Zsaruékhoz költözött be, Csöpi pedig Torkosékhoz, ahol felettébb otthonosan is érezte magát rögtön. Rumlit és Vadast felköltöztettük az utazó kutyák kenneljébe, hiszen ők holnap utaznak Németországba, ahol végre családban élhetnek. Így viszont Floki egyedül maradt, akinek kicsit nehezebb megfelelő társat találni, így ma ő megismerkedhetett egy rövid séta erejéig Morzsival, leendő társával. A közös séta a kicsit problémásabb kutyák könnyebb ismerkedését segíti.

 

Morzsi és Floki ismerkednek

 

Csütörtök

Rumli és Vadas útnak indult Németország felé, a menhelyen maradt társaiknak azonban a szokásos heti vakcinázásra kellett ma készülniük. Az állatorvosi vizit mindig nagyobb izgatottsággal jár, hiszen ilyenkor pótoljuk a beérkező kutyák hiányzó vakcináit, illetve a régen menhelyen élő kutyák évenkénti oltásait adatjuk be. A karanténba bekerülő kutyák mindig nehezebben viselik ezt, hiszen számukra minden új, a hely az emberek. Sokan még állatorvost sem láttak életükben, és sok esetben a gazdájuk sem érintette meg őket. Nem csoda hát, hogy a karanténos kutyák oltása sokszor kétszer annyi időt vesz igénybe, mint a menhely többi részén élő kutyáké. A héten 6 kombinált oltást, 2 mikrochipet és 2 veszettségi oltást osztott ki az állatorvosunk. Csöpinek pedig szívféregtesztet csináltattunk, az eredmény negatív lett.

 

Péntek

Egy közepes testű kan kutya érkezését vártuk Bordányból, akinek nincs chipje. A barátságos, fiatal kutya a Lecsó nevet kapta tőlünk. Egyik önkéntesünk meglátta a róla készített fotókat, és felhívta a figyelmünket rá, hogy Lecsó valójában nem is bordányi, hanem Kiskundorozsmán kóborolt igen hosszú ideig.

 

Lecsó

 

Szombat és vasárnap

A hétvégi kutyasétáltatás mellett zajlott az élet nálunk: megérkeztek Gyula gazdijelöltjei, akik már egy menhelyi cicánk gazdijai is egyben.  Gyula a legnagyobb természetességgel tartott velük, hiszen jól ismerte már gazdijelöltjeit. 

Megérkeztek új védenceink is: előbb Bodri-Gombóc érkezett, mert gazdája nem bír vele, folyton szökik. Itt megemlíteném, hogy ritkán láthatunk a menhelyre érkező kutyák között olyat, akiről valóban gondoskodtak. Ő ilyen: oltása rendben, ivartalanított, tud pórázon sétálni, szűrve van szívféregre, illetve kezelték is tisztességgel.

 

Bodri-Gombóc

 

A másik beérkező kutya Morgó, szintén chipes, egy önkéntesünk fogta őt be, állítólag a Pláza körül kóborolt napok óta. A chip alapján sikerült elérni Morgó gazdáját, és kiderült, hogy Morgó telepőr kutya volt, de elszökött pár napja. Nem túl nagy örömmel, de a veszettségi megfigyelés után érte jöttek volna. Így természetesen adta magát a kérdés, hogy inkább lemondanának- e róla, amire már egy sokkal vidámabb igen volt a válasz. Morgó tehát menhelyi kutya lett, aki azt hiszem, idős korára itt fogja megtalálni a nyugalmat.

 

Morgó

 

Köszönjük a 145 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások