Kutyamesék 2019. dec. 2-8.

Kutyás blog | 2019. december 10.

Néha a heti bevezető a blog végére kerül, zárszóként. A hét eseményei is úgy hozták, hogy a hangulathoz, az eseményekhez sokkal jobban passzol egy zárszó. Ezzel is jelezve, hogy egy történet végére értünk, nem vitázunk, mert nincs értelme. Az állatvédelmen belül sokszor nem egyeznek a nézőpontok. Mi mindig igyekszünk a mi szemszögünkből a lehető legjobb megoldást keresni, de ez nem azt jelenti, hogy ezzel a nézettel mindenki egyetért. A héten ismét bebizonyosodott, hogy ugyanazt a történetet teljesen eltérően értékeljük mi állatvédők, még akkor is, ha elvileg a cél ugyanaz.

Hétfő

Szinte hihetetlen, hogy micsoda fejlődésen képesek átesni a menhelyi félős kutyák: Dínó például gazdával töltött 7 év után került hozzánk úgy, hogy a gazdája egy mukkot nem tudott elmondani róla. Az gondolom mindenki számára sejthető, hogy a nevét sem tudta, nem hallgatott rá, azt is nálunk sikerült megtanulnia, hogy hogy is hívják őt. Az emberektől rettegett, a férfiaktól szabályosan pánikba esett.

A nagyudvarban azonban sikerült a többi kutyától megtanulnia, hogy nem kell tőlünk félni, mitöbb, a lány gondozókkal már össze is barátkozott, bár a férfiaktól még mindig nagyon tart. Aktív résztvevője már a sétáknak is, és imádja, ha egy kicsit ő van a középpontban. Dínó már azt is elmondhatja magáról, hogy gazdijelöltje van, ami óriási óriási öröm a számunkra, hiszen mindenki a szívébe zárta ezt a végtelenül jámbor óriást!

Dínó

Kedd

Rómeó kutyánk ma elhagyta a menhelyet, hogy családos kutyaként folytassa tovább az életét. Ő Budapestre került, és bizony a gazdik nem kevés alkalommal látogatták az örökbefogadás előtt. Ezt csak azért jegyezném meg, mert sokan, akik a környékről szeretnének örökbe fogadni, nehezményezik a több alkalmas látogatást...

Egy önkéntesünk hívta fel a figyelmünket egy telephelyen élő kutyacsaládra, akik a tél miatt igen nehéz helyzetbe kerültek, természetesen a kiskutyák azok, akik először segítségre szorulnak. A kölykök elhelyezését azonnal elkezdtük szervezni, de közben kiderült, hogy a legtöbb kiskutya már gazdisodott, csak remélni tudjuk, hogy jó helyre.

Sajnos a kutyák nagyon félősek, mint kiderült nem is tartoznak a telephelyhez, megfogni sem lehet őket, az ott dolgozók csak jószándékból etetik őket. Így önkéntesünk az egyetlen hoppon maradt kölyökkel indult el a menhelyre, őt Pannának neveztük el. Ő is nagyon félős egyelőre.

Panna a menhelyen

Szerda

Az örökbefogadásoknak és múlt heti ivartalanításoknak köszönhetően sikerült egy kicsit átszervezni a kennelnévsort. Ennek köszönhetően Cimbi és Cuki végre felköltözhetetett a Nyóckerbe. Aki nyomon követte az ő életüket, az bizonyára emlékszik, hogy ők is rettegő kutyaként érkeztek a menhelyre, akik sokáig még az érintést sem tűrték. Nagyon nehezen sikerült nyitniuk az emberek felé, de ma már nagy örömmel üdvözlik a gondozókat, és megtanultak pórázon sétálni is. Az új helyüket pedig egész egyszerűen imádják!

Cimbi és Cuki az új helyén

Csütörtök

Ma Dante örökbefogadásának örülhettünk, aki Németországba utazott gazdihoz. Megtudtuk végre Hélix halálának is az okát: tüdeje nem megfelelően működött, egy jó része nem tudta ellátni a feladatát.

Menhelyünk állatorvosa is megérkezett a szokásos heti vakcinázásra: most 3 veszettség elleni oltást és 6 kombinált oltást osztott ki.

Ivartalanításon járt Picúr és Bársony. Sajnos mindkettő pozitív szívféregteszttel tért vissza a menhelyre. Vindu pedig szívultrahangon járt, a szívében nem találtak férgeket az ultrahangos vizsgálaton.

A menhely legidősebb Bogár kutyája ma az előkészítőbe költözött, mert nagyon látszik rajta is, hogy eljárt felette az idő. Mellső lábait nagyon nehezen hajlítja ízületi gondjai miatt. A költözést nem bánja egy pillanatig sem, rögtön megtalálta a helyét a fűtött szobában, és az sem zavarja, hogy bizony nem kevés kutyával kell osztoznia a helyen.

Bogár az előkészítőben

Péntek

Ma Radar, Dixi, Kleopátra és Ananász indult el egy szebb élet felé Németországba. Az örömünk azonban nem lehet felhőtlen, ma teljesen tönkrement a menhelyi autó, így moccanni nem tudunk, amíg meg nem csinálják a viseltes járgányunkat.

Ha még ez nem volna elég, sajnos Picúr nagyon nincs jól az ivartalanítás után. Hiába a fájdalomcsillapító, nagyon passzív, ki sem mozdul a betegszoba ketrecéből, hiába hívjuk, és természetesen egy falatot nem hajlandó enni, bármit is teszünk elé.

Picúrt nagyon megviselte az ivartalanítás

Szombat és Vasárnap

A hétvégi kutyasétáltatással egybekötöttük Einstein összebútorozását Larával, és Tessza összeköltözését Zsemléékkel.

Egy regisztrálatlan chipes kutyát, Kavicsot sikerült a posztoknak és a hirdetéseknek köszönhetően hazajuttatnunk. Mivel érvényes volt a veszettségi oltása, a gazdi hozta a kiskönyvet, így a hatósági állatorvos engedélyezte, hogy elhagyhassa a menhelyet.

Egy igen rossz körülmények között élő, fiatal kutya mentését szervezte meg önkéntesünk, Niki. Egy nappal bekerülése előtt kért segítséget egy másik önkéntesünk a kutyának, kutyaházat szeretett volna vinni neki és szalmát. Akkor rákérdeztem, hogy nem lenne-e jobb neki a menhelyen, de akkor azt tudtuk a kutya gazdájáról hogy nem akar róla lemondani, így abban maradtunk, hogy kutyaházzal, szalmával segítünk.

Időközben azonban egy másik önkéntesünk kiment a gazdához, és meggyőzte  gazdát, hogy a kutyának jobb sorsa lesz a menhelyen, mint nála rövid láncon, vashordóban. A gazda olyan rossz körülmények között élt, hogy a betörött ablakokat sem tudta magának kicseréltetni.

Közben kiderült egy kutyás csoportból, hogy a kutya "mentését" már más állatvédő szervezet is elkezdte, akinek az önkéntesei már kellőképpen felidegesítették a gazdát. Mivel segíteni nem tudtak az elhelyezésben, így a helyi önkormányzatnak írtak, hogy intézkedjen, akik kinn jártak, és felhívták a gazda figyelmét a hiányosságokra.

Csak halkan kérdezem meg, hogy mégis miből finanszírozta volna a gazda a szigetelt kutyaházat, meg a hosszabb láncot, amikor örül, hogy nem dől rá a ház... Igen, kutyát tartani nem kötelező, ezt lépten-nyomon hangoztatjuk is, de ha egyszer már így alakult, hogy mégis van az a kutya, akkor valóban elegendő-e annyi segítség annak a kutyának, hogy feljelentjük a gazdát? Tudjuk, hogy nem lesz pénze változtatni a körülményeken. Akkor mit értünk el ezzel a gazda haragján kívül? Ami adott esetben oda is fajulhatott volna, ha nem szeretik a kutyát, hogy mondjuk eltüntetik mire mi tudomást szerzünk róla. Mert ilyen is történt már a világtörténelem során.

Buksi, akit a menhelyen Casanovának kereszteltünk el, egy fiatal kan kutya oltások nélkül, aki sok foglalkozást igényel, nem pedig láncot és vashordót. Szerencse, hogy az önkéntesünk meggyőzte a gazdát, hogy mindenkinek ez lesz a legjobb megoldás.

Itt lehetne egy boldog befejezése a történetnek, de nem egészen így lett. Nekünk estek a másik szervezet önkéntesei, mert beleszóltunk a mentéseikbe. A "kikapart" gesztenyéből mi csemegéztünk, illetve ketrecbe zártuk szegény kutyát, ahol semmit nem tud csinálni. Akik nem jártak a menhelyen, azok biztosan ezt gondolják, de kár is magyarázkodni, hiszen mindenki megtekintheti ahogy a mentett kutyáink élnek, ahogy eddig is bármikor megtehette ezt bárki.

Sokáig nem kívánok foglalkozni a történtekkel, hiszen a héten megüresedett kennelek új lakókat várnak, akiknek a bejutását is meg kell szervezni, mert sok olyan kutya vár segítségre, akik nyilvánosság nélkül szenvedik a mindennapokat. Ők nem kerülnek fel a közösségi oldalakra, vagy csak elkerülik az emberek figyelmét. Ha sikerül, épp egy ilyen kutyát mentünk a jövő héten, de egyelőre biztosat nem tudunk mondani, hiszen sohasem tudjuk előre, hogy hogy alakul a jövő. Erről már csak a következő blogomban számolok be. Kövessék figyelemmel!

Casanova

Köszönjük a 143 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda
 

Hozzászólások