Kutyamesék 2018. máj. 7-13.

Kutyás blog | 2018. május 15.

Két évvel ezelőtt, a nyári hónapokban épp az első menhelyen rendezett Tappancs Állatfesztiválra készültünk. A párakapukat szereltük fel a karbantartónkkal, amikor egy kétes kinézetű férfi a menhely körül sertepertélt, kutyát akart. A története, a viselkedése felettébb gyanús volt, így elküldtem. Akkor megfenyegetett, de mivel látta, hogy ezzel sokra nem megy, az alapítványunkat kezdte el fenyegetni. Mikor látta, hogy nem vagyok együttműködő távozott. Meg is jegyeztem magamnak ezt a rosszul öltözött, agresszív, alkoholistának tűnő, nyakmerevítőt viselő férfit. Talán innen már ismerős a történet...

Hamarosan Szeged attól volt híres, hogy egy nyakmerevítős hajléktalan férfi egy kölyökkutyával kéreget, akit a Tappancstól fogadott örökbe. A történetből semmi nem volt igaz, de mint kiderült egy másik helyi állatvédő, aki nem jogosult még az 1% gyűjtésére, valóban belekeveredett az ügybe. Sokan mondták, hogy onnan kapott kutyát de hogy valóban mi történt, mi az igazság, mi nem tudjuk.

A lakosság folyton jelentette, elvették tőle a kutyát, újat szerzett,  szinte minden héten történt valami, végeláthatatlan történet lett az ügyből. Egy kutyát elvesznek, jön egy újabb...

A kiskutyák folyton ott voltak a férfi mellett, a férfi még mindig nyakmerevítőben koldult, és a kutyák mindig csak feküdtek, aludtak, és híre ment, hogy talán be is vannak kábítva. 
A napokban egy újabb videót kaptunk, ahol a férfi elég ingerülten beszél egy hölggyel, aki segíteni szeretne a kutyának. Aztán pedig egy telefonhívás jött, egy fiatal férfi elvette, elkérte a kutyát a hajléktalantól, és bejuttatta hozzánk. Ez a fiatalember maga mesélte, hogy ő levette a kutyáról a pórázt, és megadta a választás lehetőségét a kutyának, de hiába hívta a gazdája, nem ment vissza hozzá.

A kutya egy nagyon jókedvű, aktív fiatal kan, nehezen hihető, hogy ez a kutya előző nap egy férfi mellett mozdulatlanul feküdt, és várt. Chipet néztünk, és bizony a kutya chipes, aktív tulajdonosnak pedig egy férfinév van megadva, a lakcímnek pedig ez a szó: "közterület". Mivel a kutya nem kapta meg az ismétlő veszettségi oltását, így veszettségi megfigyelés alá kell vonni, majd később egyeztetünk a kutya további sorsáról, hiszen több bejelentés is történt a férfi ellen. Ami azonban még megdöbbentőbb, hogy a fent említett állatvédő szervezet neve is felmerül a tulajdonosok között mint kapcsolattartó. Nehezen hiszem, hogy nekik ezt nem jelentették, hogy a kutyával hogy bánik a tulajdonos. Mivel a kutya közterületen van, így bármikor visszavehették volna tőle, hiszen egy hajléktalannak nincs lakcíme, ahová ne mehettek volna utána, ahogyan ez fennállhat mondjuk egy rosszul tartott kutya ügyében, amikor az állatvédők tehetetlenek, hiszen nem mehetnek be a tulajdonos otthonába. Nem tudjuk, hogy valójában hogy került a kutya a férfihoz, és ennek a szervezetnek milyen jogai, kötelezettségei vannak, de az biztos, hogy a kutyát a férfi koldulásra használta, emellett az oltása sem volt érvényes. Ami biztos, hogy két hétig a hatósági állatorvosunk megfigyelés alá vonja a kutyát, és ha ez letelik, akkor pótoljuk a hiányzó oltást. A kutya további sorsa bizonytalan, de mindent megteszünk amit a törvény enged, hogy ne kelljen visszamennie egy olyan emberhez, akihez nem ragaszkodik.

 

Hétfő

Múlt héten említettem a blogomban, hogy Kis Bencét végre felköltöztettük a többi idősebb kutya mellé. Pár napig nem tudtuk, hogy jó döntés volt-e, hiszen hullámzónak éreztük a viselkedését. Az idő azonban megmutatta, hogy Bence zavarodottságában viselkedett néha furcsán emberekkel, kutyákkal egyaránt. Régi gazdájánál nem volt kutya társasága, most pedig hirtelen többen is osztoznak az udvarban, nem meglepő, hogy néhány élethelyzetben furcsán viselkedett. Az is látszódott, hogy nagyon fél tőlünk, ugyanakkor nyitni akar, és végre megtört a jég! Odajött, és ezúttal nemcsak az orrát, hanem minden porcikáját hagyta, hogy simogassuk. Hihetetlen öröm látni, amikor valakinek sikerül beilleszkednie, és rájön, hogy bízhat bennünk.

 

Bencének sikerült a beilleszkedés.

 

Kedd

Ivartalanításra igyekeztünk dr. Sebő Ottó rendelőjébe Lilivel és Figaróval. A műtétet jól viselték, viszont a szívféregteszt eredménye mindkettőnél pozitív lett sajnos. 

Szegény Foltost még az ág is húzza, egy apróbb daganatot fedeztünk fel az emlőjénél nagyjából két hete, most pedig elérkezett a műtét ideje. A rendszeres blogolvasók tudják, hogy Foltosnak nem volt egyszerű az élete, hiszen gazdája szerint "kicsit fájt a lába", amikor leadták. A kb. 20-25 kilóra összeaszalódott moszkvai őrkutya, vagy bernáthegyi (kinek mi tetszik, ne menjünk bele a fajta elemzésébe) gyakorlatilag haldoklott, hiszen súlyos szívférgességben szenvedett. Hónapokon át kézből etettük, kihordtuk a járásképtelen kutyát napoztatni, és kezeltük. Foltos új erőre kapott, a gyógyszerek használtak neki. Átesett az ivartalanításon, és normál testalkatúra sikerült híznia. Boldog kiegyensúlyozott kutya lett belőle, épp gazdihoz készült, amikor észrevettük hogy daganatos. Most a műtéten is átesett, amit nagyon jól viselt, a lábadozással járó bezártságot kevésbé. Bízunk benne, hogy megannyi szenvedés után után végre gazdihoz kerülhet, hiszen daganat ide, vagy oda, a gazdi vállalja őt.

 

Foltos és Bence sétára készül.

 

Szerda

Három, kisméretű kutya szállítására alkalmas boxot kaptunk ajándékba, amiért ma indult útnak az autó. Ezúton is köszönjük az adományt, nagy hasznát fogjuk venni!

Úgy látszik ez a hét a daganatokról szól: Foltos egyik társa, Tücsök szintén nem dicsekedhet éppen boldog múlttal. Őt hat társával egy Szegedhez közeli, illegális "menhelyről" mentettük. Ő most az idős kutyáknak kijáró nyugalmat, nagy udvart, kényelmet élvezi, de több daganatot tapintottunk az emlőjében. Beszéltünk is az állatorvosunkkal, hamarosan megvizsgálja, és valószínűleg a műtétre is sor kerül, hacsak nem nagyon súlyos, szétterjedt daganatról van szó, mert ebben a korban már az ilyet nem szokták bolygatni.

 

Tücsök gyorsan otthon érezte magát a nagyudvarban, ahova a karanténidő után költöztettük.

 

Csütörtök

A szokásos állatorvosi vizitnapon 6 veszettségi-kombinált, 3 veszettségi, 2 kombinált, és 2 mikrochipet osztott ki dr. Farkas Attila a menhelyi kutyák között.

 

Péntek

Osztrák partnerszervezetünk érkezett a menhelyre,látogatás, adományozás céljából, de kutyák is fognak Ausztriába utazni, így lesz dolgunk bőven. A mai nap az adományok elpakolásával, a menhelyi sétával telt. 

 

Osztrák adomány.

 

A partnerszervezet látogatásától eltekintve is mozgalmasan indult a napunk, ugyanis új kutyus is érkezett hozzánk. A regisztált chipes Picúrnak lejárt a veszettség elleni védőoltása, így két hétig biztosan karanténban kell lennie. Ő az a kutya, akinek viszontagságos élettörténetével a bevezetőmben találkozhattak. Hogy mi lesz az ügy végkimenetele, az egyelőre kérdéses.

 

Picúr.

 

Szombat és vasárnap

A hétvége a megszokottnál is mozgalmasabban telt. Osztrák partnerszervezetünk Hektort, Lokit, Leót, Fantát, Fondüt, Lucát, Greget és Bibit vitte magával, míg német partnerszervezetünkhöz Lizi és Morzsi utazott.

Miközben a Fressnapfban a havi eledelgyűjtésünk zajlott, addig a menhelyre megérkeztek önkénteseink, akik kutyát sétáltattak. Szám szerint 13 önkéntes jóvoltából 85 kutya sétálhatott ma. 

A sétáltatás mellett elkezdődött az üres helyek feltöltése, hiszen vasárnapra anyakutyát várunk, decemberi születésű kölykökkel, akiknek az elhelyezése nem lesz egyszerű feladat, úgyhogy igen kapkodósra sikerült a napunk. Bele lehet gondolni, hogy lassan a kölykök is ivarérettek lesznek, így az elszeparálásukat is meg kell oldanunk.

Emellett egy bajba jutott, apró méretű kutyán is segítettünk, akinek a megtalálói kölyöknek nézték őt a termete miatt. Természetesen chipje nincs ennek a nagyon vidám kutyának, aki mindenki szívébe rögtön belopta magát miniatűr testével, de annál nagyobb szívével. A kis farok nélküli, rövid hátú kutya az 55-ös úton rohangált az autók között. Ezt a nagyon vidám kis jelenséget Lütyőnek neveztük el.

 

Lütyő.

 

A nagy helyürítéssel járó kapkodásnak az égvilágon semmi értelme nem volt. Vasárnap hiába vártuk a kutyacsalád érkezését, a két hete húzódó huzavona végét, a család ismét a bolondját járatta velünk. A kutyák nem érkeztek a menhelyre.

 

Köszönjük a 145 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

 

Hozzászólások