Kutyamesék 2018. jan. 22-28.

Kutyás blog | 2018. január 30.

A heti blognak az a funkciója, hogy megossza a hét eseményeit azokkal az olvasókkal, akik szeretik, nyomon követik a munkánkat, vagy egyetértenek a tevékenységünkkel. Hétről hétre szívből jövő jókívánságokkal, kedvességgel árasztanak el az olvasók, ami erőt ad ahhoz, hogy a sok nehézség ellenére újból és újból nekivágjunk a hétnek.

Most azonban minden olvasót arra kérek, hogy a heti eseményeket ossza meg az idővonalán, hogy minél több emberhez eljusson a kérésem.

Félig állami pályázatból, félig önerőből elkészült a menhelyi hátsó kennelsorunk korszerűsített változata, ami kényelmes, biztonságos, komfortos életet nyújt azoknak a mentett kutyáknak, akikért hétről hétről visszatérnek az oldalunkra, hogy az életük részesei lehessenek Önök is. A pályázatot nem hagyhattuk elveszni, de a biztosított összeg kevés lett volna ahhoz, hogy a mentett kutyáink biztonságos életet élhessenek, ezért nem tervezett önerőt kellett belefektetni az építkezésbe. Ez az összeg néhány hónap múlva égetően hiányozni fog a költségvetésünkből, és akkor nagyon nehéz időket kell megélnünk. A blog a hét eseményeit hivatott megosztani Önökkel, de ezek a hetek fognak veszélybe kerülni, ha nem fogunk össze! Én magam ritkán szoktam bármit is kérni, hiszen nem ez a feladatom, de a kutyákkal élem meg a hétköznapokat, és írom le minden érzésemet, minden történetemet azért, hogy az életünk részesei lehessenek, hogy átadjam azt a csodát, amit 151 mentett kutya hétköznapjai jelentenek.

Kérek hát minden olvasót, hogy ezért a 150 csillogó szempárért, plusz a félszemű kutyánkért, Gregért hívják fel az adományvonalunkat, és osszák meg a heti bejegyzésem, hogy minél több emberhez eljusson a kérésünk!

 • Adományvonal hívása vagy SMS küldése 500 Ft: ADHAT vonal 13600, majd 38-as kód. SMS hívószám: 13600, szöveg: 38
 • Banki utalás: UniCredit Bank forintszámla, 10918001-00000019-48600008
 • Külföldről Euro: Raiffeisen Bank Euro számla, SWIFT (BIC): UBRTHUHB. IBAN: HU43 1206 7008 0145 9721 0020 0003
 • Bankkártyás adományozás (eseti vagy rendszeres): http://adjukossze.hu/kampany/bankkartyas-adomanyozas-a-menhelyi-allatok…
 • Paypal adomány: tappancstanya [at] gmail.com
   

Az összeg azoké lesz, akik a szájukkal nem, de a szemükkel gyönyörűen tudnak kérni, akik szavak nélkül társaink a mindennapokban.

Fogjunk össze, és mutassuk meg, hogy mennyire erősek vagyunk együtt! Ha mindenki szíve egyszerre dobban egy jó ügyért, akkor ennek a dobbanásnak óriási hangja van.

  Hétfő

  A délelőttöt dr. Farkas Attila rendelőjében töltöttük, ugyanis vért kellett venni Vakkancstól, akiért hamarosan elutazik a gazdi Németországból. A vérvételre azért van szükség, mert a gyorsteszt régebben szívférgességet mutatott nála. A laborteszt pedig ezt tudja igazolni, vagy megdönteni. 

  A menhelyen most éppen Fürge mosolyogtatta meg a gondozókat sajátos szalámievési technikájával. Azon már meg sem lepődik senki, hogy minden, az előkészítőben élő kutya csen a napi ebédből. Fürge azonban egy új evési technikát mutatott nekünk, avagy hogy kell enni a fel nem szeletelt szalámi rudat. 

  Fürge úgy eszi a szalámirudat, mintha egy cső kukoricát majszolna.

  Kedd

  Ezúttal dr. Sebő Ottó rendelőjébe utaztak a kutyák, mégpedig ivartalanításra. Karcsi, Maci és Csóka hipp-hopp túl is estek a műtéten. Rutinműtét ide vagy oda, azért Foltosért kicsit aggódtunk, hiszen az ő életéért hónapokkal ezelőtt foggal-körömmel küzdöttünk. Ma már egészséges, boldog, de mi még emlékezünk a kezdetekre.

  Talán sokan emlékeznek még Önök közül is az ő történetére, hiszen neki minden nap úgy indult, hogy talán az az utolsó lesz. Előrehaladott szívférgessége miatt akkor olyan gyenge volt, hogy a keringése bármikor feladhatta volna a szolgálatot, tulajdonképpen haldoklott, így adta le a gazdája. Járásképtelenül, halálra ítélve. Az akkori Foltos talán meg is halt egy kicsit, hogy felejtsen, hogy újra élhessen. Szinte napra pontosan 3 hónappal ezelőtt eldöntötte, hogy a semmiből új életet kezd. Az akkor haldokló, járásképtelen kutya minden nap a nyakunkba ugrik, és ma úgy esett át az ivartalanításon, mint egy egészséges, stabil blöki, akinek sohasem volt semmi baja. Foltos ivartalanítása rutinműtét volt, komplikációmentes, mint egy egészséges kutyáé. 

  Foltos Icu figyelmét akarja magára vonni.

  Szerda

  Egy nagyon rossz állapotban lévő kutya érkezett hozzánk Bordányból. A helyi iskola körül kóborolt napok óta, és az ott tanítók, valamint a diákok megsajnálták. Mi a Diszkosz nevet adtuk a shar-pei jellegű kutyusnak, aki szintén az utolsó pillanatban érkezett. Kezelést kapott kullancs ellen, aminek következtében állapota óráról órára javult. A mi kis babesiás betegünk egy pillanat alatt vidám, jókedvű, jó étvágyú kutyává változott, aki egy csapásra otthon is érezte magát a menhelyen.

  Diszkosz a kezelés hatására egy csapásra átváltozott egy bohókás, életvidám kutyává.

  Csütörtök

  Ma az átlagosnál is nagyobb felfordulás volt a menhelyen. Kezdem is a felsorolást: Polli és Gréta Németországba utazott, míg Szergej és Szása Ausztriába. Vakkancshoz és Tökmaghoz pedig látogatóba érkezett a gazdijelölt Németországból. Vakkancs ma el is utazott új családjával, Tökmagnak azonban várnia kell egy hetet.

  Vakkancs és Tökmag a menhelyen. Hamarosan újra találkozhatnak.

  Természetesen a szokásos állatorvosi vizit sem maradhatott el. Menhelyünk állatorvosa ezúttal 5 veszettségi-kombinált, 6 veszettség elleni, és 8 kombinált oltást osztott szét.

  Péntek

  Hihetetlen, de igaz, átadták a felújított első és hátsó négyest, ami egyúttal a "nyolcas" néven vonul be a menhelyi köztudatba. Az eredetileg különálló 4-4 kennel került egymás mellé, ezért lett az új név a nyolcas, hiszen a régi név már értelmét vesztette. Nehéz lesz az átállás, viszont az eredmény szívet melengető! Végre ismét egy szép, komfortos hely a kutyáink számára, a régi, elavult, omladozó helyett.

  A felújított kennelsor a beköltözés előtt.

  Délután egy kis plusz program keretében játékokat osztottunk szét, és annak rendje módja szerint néhányan az összes játékot be akarták gyűjteni maguknak.

  Harcos hihetetlen lelkesedéssel próbált minket rávenni egy kis labdázásra. 

  Harcos egy labdával akarta kikényszeríteni a játékot.

  Szombat és Vasárnap

  Az eseménydús hétvégénk beszámolóját a gazdisodó kutyusaink névsorával kezdeném: Marcit Szegedre fogadta örökbe egy kedves család, akiknek nem számított, hogy Marcika bizony már nem fiatal. 

  Bazsi, Lola, Bobi, Matyi, Bolyhos, Rozsda és Brigi pedig Németországba utazott, hogy elkezdhessék gazdis életüket.

  Sétáltatós önkénteseink ismét a menhelyi kutyákra szánték a szabadidejüket. Ezúttal tíz önkéntesünk 65 kutyát mozgatott meg. Köszönjük szépen a töretlen lelkesedéseteket!

  Baleses kutyával bővült a menhelyi kutyalétszámunk: Babit Kiskundorozsmán találta egy állatbarát hölgy. Vélhetően elütötték, ugyanis eltört a két hátsó térde. Műtétre fog szorulni. Babi egyébként néhány hónapos kölyök, szépen kezdődik az élete!

  Babi a hétvégén került gondozásunkba, vélhetően elütötték.

  Nem Babi volt az egyetlen bajbajutott. Kelebiáról, a zöldhatárról értesítettek, hogy egy korábban gondozásunkban élő kutya szegődött hozzájuk. Heroszért el is mentünk a hétvégén, de mire odaérkeztünk, elütötték. Szerencsére állapota nem súlyos, mivel a csontja nem mozdult el, magától össze fog forrni. Gazdáját értesítettük, aki állítása szerint továbbadta egy tanyára, csak ezt elfelejtette nekünk jelenteni. Akkor még nem tudtuk, hogy mi lesz Herosz lábával. A volt gazdi azóta sem érdeklődött... Hát ezen okok miatt szigorodtak annyit az örökbefogadás feltételei!

  Amikor elmentünk Heroszért, vele volt egy nagytestű szuka kutya is, és a forgalom miatt félő volt, hogy őt is elütik, így Herosz mellett ő is a menhelyünkre került. A hihetetlen kedves kis szuka szintén chipes, gazdája felkutatása folyamatban van. Az egyik legelképesztőbb nevet adta neki a gazda. Kutyának hívják!

  Legújabb lakónk, akit Kutyának hívott a gazdája.

  A nem éppen eseménytelen hétvégén a felújított kennelsort is benépesítettük, ami nem kevés időnkbe telt. Az új lakók önfeledten viháncoltak az udvaron, de meggyűlt velük a gondunk is, ugyanis a sok-sok energikus terrier bizony nem kevés fejfájást tud okozni. Így a nyolcast már a hétvégén átneveztük. A hírhedt "Nyócker" nevet kapta.

  Dzsínó és Bonbon beköltözött a "Nyóckerbe".

  Köszönjük a 151 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel

  Linda

  Hozzászólások