Kutyamesék 2018. ápr. 2-8.

Kutyás blog | 2018. április 9.

 

Most, hogy újra itt a tavasz, egyre többen látogatnak ki a menhelyre örökbefogadási céllal. Az is gyakran előfordul, hogy egészen pici gyermek mellé szeretne a család kutyust választani. 

Ez nagyon jót tesz a pici fejlődésének, hiszen a gyerekek nagyon szeretik az állatokat, másrészt ahogy nőnek fel, úgy lehet bevonni őket a kutyatartásba, és ezzel felelősséget tanulhatnak. Először kutyasétáltatás, friss ivóvíz, jutalomfalat, de később etetés, vagy a kutya szőrének ápolása is lehet a feladat. Ezzel a gyerek korán megtanulhatja, hogy milyen felelősséggel jár egy másik élőlényről gondoskodni, másrészt igen szoros kötelék alakulhat ki közöttük.

De amennyi boldogságot okozhat egy kutya, legalább annyi veszélyt is rejteget. Örökbefogadás előtt tehát érdemes minden szülőnek végiggondolnia, hogy valóban belefér-e a család életébe egy új családtag, hiszen ha nem családtagként kezeljük a kutyát, akkor nem is érdemes belefogni!

A kutya nem kerti dísz, családtaggá akkor válhat, ha aktív részese a programoknak. Bemehet a házba, és együtt élhet a családdal. Nem feltétlenül kell a gyermek ágyába beengedni, de egy családtagnak ugyanúgy közöttünk van a helye! A bejárós kutyák után bizony takarítani kell, hiszen a lábukkal sarat, földet hozhatnak be, de ez könnyen kiküszöbölhető, ha megtanítjuk neki, hogy megtörölje a lábát, vagy legalábbis működjön együtt. Ugyanígy érdemes a kozmetikára rászoktatni, valamint a fürdésre. Így máris egy tiszta, ápolt kutyussal lakhatunk együtt. Egyébként nekem a személyes tapasztalatom az, hogy ők is nagyon szeretik a tisztaságot, ha már megismerték.

Mindig érdemes figyelembe venni a gyermek életkorát, hiszen akkor fogják valóban szeretni az új jövevényt, ha már ők is vágynak rá, és elég nagyok ahhoz, hogy valamennyi felelősség az övék is legyen. Valljuk meg, egy kutya nevelése, tartása soha nem lehet egyedül a gyerek feladata. Fontos az is, hogy megértse ő is, hogy az állatok éreznek.  Szeretetre, törődésre vágynak, és mivel élőlények, olyan nem történhet meg, hogy a gyermek megunja az új barátját! Ennek a köteléknek egy életre kell szólnia!

A kutya életkora is fontos, ahogyan a személyisége is. A kölykök sok odafigyelést, nevelést igényelnek, ugrálnak, rágnak, karmolnak, így akaraton kívül is okozhatnak sebet. Ez természetes viselkedés, bele kell kalkulálni a kutyatartásba, ahogy az összerágott cipők is hozzá tartoznak a kiskölyök mindennapjaihoz. Egy felnőtt, nyugodt kutya kiváló társa, barátja lehet a gyerekeknek, de fontos, hogy a kutya személyisége passzoljon a család életviteléhez. Ha a család szeret kirándulni, akkor a kiválasztott kutya is inkább aktív, kíváncsi természetű legyen. 

Ahogy érzelmileg kötődnek, úgy testi fájdalmat is éreznek. Minden kutyának más az ingerküszöbe, de abban egyetértünk, hogy egyik kutya sem szereti, ha olyat tesznek vele, ami neki fáj. Mindig figyelmeztet, de ezeket a jeleket a gyerekek nem értik (sajnos gyakran a felnőttek sem). Minden olyan cselekedet, ami nem okoz a gyereknek és kutyának közös örömöt, az nem fogja elősegíteni a kötődést. A cél nem az, hogy a kutya meneküljön, vagy eltűrje a gyereket, hanem, hogy szeressék egymást. Ehhez pedig szükség van egymás tiszteletére, és legfőképpen arra, hogy a szülő nagy hangsúlyt fektessen arra, hogy elmondja a gyermeknek, hogy mit és miért nem szabad tenni. Ezért is nagyon fontos, hogy amíg ezekben nem vagyunk teljesen biztosak, addig ne hagyjuk felügyelet nélkül őket. Ez mind a kutya, mind a gyermek érdeke! Ezzel előzhetők meg a balesetek. Itt dőlhet el, hogy milyen kapcsolata lesz felnőttként a kutyákkal, de a kutya sorsa is itt dől el.

Hiszen ha számára kellemetlen dolgot tesznek, ha veszélyben érzi magát, akkor félelmében, önvédelemből haraphat, és akkor már meg is pecsételődött a sorsa, pedig nem tett semmit, csak az emberek elfelejtették, hogy ők egy másik faj. És nem figyelnek a kommunikációra.

 

Hétfő

A két hete beszállított kutyák, akik egy engedély nélküli menhelyről  költöztek hozzánk, végre feloldódtak. Leginkább Farkasért aggódtunk, aki a többiekhez képest nagyon tartózkodó volt. Ma már örömmel üdvözli a gondozóit, és a tekintete is teljesen megváltozott. Megismerhettük a játékos, kedves énjét, amitől még sokkal kedvesebbnek tűnik ez a nagy mackó, akinek a testén mutatkozó sebek azt mutatják, hogy nagyon nehéz élete volt. 

 

Farkas végre kezdi megmutatni a valódi személyiségét.

 

Kedd

Véget ért a hétvégén az Árkádos nyuszisimogató. Önkénteseinktől pedig visszakerültek a nyuszik a menhelyre. Igyekeztünk úgy kialakítani a helyüket, hogy szabadon, de zavartalanul élhessenek a menhelyen, és lehetőleg a kutyákat se stresszelje a nyuszik látványa. Nos, a nyuszik egyáltalán nem zavartatják magukat. A kutyák érzik ugyan a jelenlétüket, de ők is lekötik magukat mással, így összességében jól sikerült az elhelyezés.

 

A menhelyi nyulaknak könnyen ment a beilleszkedés.

 

Német partnerszervezetünk, a Tierheimleben in Not adománya érkezett ma hozzánk. Délután azzal foglalatoskodott két dolgozónk, hogy a tápot megfelelően elraktározzuk. Nagyon köszönjük az adományt!

Sajnos a jelenlegi száraztáp készleteink kifogyóban vannak, így gyorsan sikerült a helyére pakolna a zsákokat.

 

Német partnerszervezetünk adománya.

 

Szerda

Az utóbbi hetekben kijutott nekünk a rossz hírekből. Sajnos ma reggel egy újabb rossz hírrel kellett megbirkóznunk. Ciklon kutyánk, aki még kölyök volt, itt hagyott minket. Ez azért is különösen szomorú, mert családja már várt rá, akiket szintén nagyon megviseltek a történtek. Az orvos hirtelen szívmegállásra gondolt, de a boncolás hoz majd eredményt.

Akik kicsit közelebbről ismerik a menhelyet, ők tudták, hogy a menhely közepén található az úgynevezett előkészítő. Itt vannak a legelesettebb kutyák, illetve az épület a legnagyobb kennelsorral van összeköttetésben, tehát mondhatni a menhely szíve ez a kis épület. A gondozók, önkéntesek itt esznek, kávéznak, és itt születnek világmegváltó tervek is. Ennek köszönhetően egy kicsit viseltes ez a rész, de mi így szeretjük. Most azonban egy kedves támogatónk, Ági, és édesanyja, felajánlották nekünk a régi konyhabútorukat, amit örömmel el is fogadtunk. Így lesz lehetőségünk egy kicsit úrrá lenni a káoszon. 

 

Az új előkészítő-bútorunk.

 

Csütürtök

A szokásos állatorvosi vizit alkalmával ezúttal nem sok dolgunk volt, 1 veszettség elleni védőoltást, és kettő kombinált oltást osztott szét állatorvosunk a soron következő kutyáknak. A jövő héten Németországba utazó kutyáink közül Macinak, Milának és Picinek kellett speciális élősködő tesztet végeztetni. Ebben benne van a szívférgesség is, ami Macinak sajnos pozitív lett. 

Szerencsére a gazdi vállalja így is őt. Maci szerencsés, hiszen már nem fiatal, ráadásul igen problémás kutyaként került hozzánk. Mára azonban teljesen normális viselkedésű, kedves kutya lett, így ő is új esélyt kaphat.

 

Maci jövő héten gazdihoz utazik.

 

Péntek

Ma két kutyánk is gazdihoz került! Matyit és Pegit is Szegedre vitték. Minkettőnek hosszú, boldog gazdis éveket kívánunk!

Az örökbefogadásokon kívül is elég mozgalmas napot tudhatunk magunk mögött, hiszen látogatók is bőven érkeztek a menhelyre, de állatorvoshoz is mennünk kellett.

Dr. Sebő Ottó rendelőjébe igyekeztünk ivartalanításra. A hosszú rendőrségi ügy végén hozzánk került Hidor esett át végre az ivartalanításon, és a szívféregteszten. A teszt-nem meglepő-pozitív lett. Puli Morzsink is átesett az ivartalanításon. A műtétet jól viselte mindenki. 

 

Hidor túlesett az ivartalanításon.

 

Szombat és vasárnap

A szokásos heti, elmaradhatatlan kutyasétáltatáson ezúttal 14 önkéntes vett részt, és nekik köszönhetően 78 kutya napja vált még szebbé.

A heti blogomat Szájmon képével zárom. Azt hiszem ez a kép nagyon jól tükrözi, hogy mit is éreznek a menhelyi kutyák szombatonként!

 

Szájmon sétája.

 

Köszönjük a 154 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások