Kutyamesék: 2017. márc. 20-26.

Kutyás blog | 2017. március 27.
Luca

Gyakorta halljuk, hogy nem tartanak minket érdemesnek az adó 1%-ra, mert akármikor segítséget kértek, mindig elutasítást kaptak. Ez azt jelenti, hogy hozzánk fordulnak, mert láttak egy kutyát az utcán, és a menhely nem hozta be őt helyhiányra hivatkozva. Ha őszintén végiggondoljuk a helyzetet, akkor mi a fontosabb?

Hogy eltűnjön a kutya az utcáról, mert zavar, vagy az, hogy a kutya biztonságba kerüljön, még akkor is, ha nekem az kényelmetlenséget okoz valameddig?!

Nem elutasítunk, kompromisszumot kérünk:

Ha valaki talál egy kutyát, segítséget kér, akkor segítünk, de azonnal nem megy, hiszen folyamatosan 150-180 kutya ellátásáról gondoskodunk. Nincsenek gyepmesteri kötelezettségeink Szeged felé, éppen azért, mert ezt a feladatot nem tudnánk magukra vállalni. Erre a faladatra vannak a gyepmesteri telepek, hogy városszerte a kóborló állatoknak helyet biztosítsanak. Az egy szolgáltatás az emberek felé a város részéről. Hogy eltűnjenek a kóbor kutyák, hogy ez embereket ne zavarják, vagy ne féljenek tőlük.

Az állatvédelem más. Itt felelősséggel tartozunk a hozzánk behozott állatok jólétéért, kényelméért, ellátásáért, átvállaljuk, hogy gazdáik legyünk kóbor, vagy gazdás állatoknak, akikre nincs szükség valamiért. Ha egy másik bajba jutott, vagy felesleges állatnak kell a hely, akkor várnia kell, ugyanis egy bent élő állat rovására tudnánk csak befogadni őt. Aki menhelyre szeretné adni a kutyáját, az valószínűleg azért teszi, mert nem tud róla gondoskodni, de azért szeretné biztonságban tudni. Egyébként leadható a gazdás állat gyepmesteri telepre is, ahol helyhiány esetén azonnal altatható. Tehát a menhely biztonságot ad, átvállalja a gazdik feladatát egészen addig, amíg új gazdit nem talál a kutyának, cicának.

Biztosan mindenki családjában előfordult már, hogy rajtuk kívülálló okok miatt megváltoztak a körülményeik. Sokszor a gazdiknak egyetlen lehetősége, hogy egykori kedvencét egy menhelyre bízza, mert a családtagok nem tudnak, vagy nem akarnak gondoskodni a kutyáról. Gondoljunk csak az idős nénikre, bácsikra, akikről nem gondoskodik a családjuk, otthonba költöznek, és senkire nem bízhatják a hőn szeretett blökit. Biztosak vagyunk benne,hogy ilyen a mi családunkban nem történhet? Hogy soha nem lesz szükségünk arra, hogy a szeretett kutyánkról, vagy egy általunk szeretett személy kutyájáról egy menhely gondoskodjon?

És ha szükségünk lesz? És ha a menhely akkor azt mondja, hogy nem tud gazdás kutyákat fogadni, mert a kutyatartók elkóborolt kutyusait várják folyamatosan, hogy megfigyelés után hazajuttassák őket? Hiszen erre van igény. Mi lesz akkor az Ön kutyusával, ha már egyetlen menhely sem fog segíteni, hiszen az otthonról elszökött kutyákat várja? Gyanítom a válasz ugyanaz lesz, mint most: hogy elégedetlen, mert segítséget kért, és nem kapott: egy menhelytől, ahol egy talpalatnyi üres hely nincs, mert ha van, azonnal feltöltik segítségre szoruló kutyákkal.

Hétfő

Az utóbbi időben észrevettük Kárminon, hogy kölykei jelenléte egyre terhesebb számára, így a kicsik, akik már nem is olyan kicsik, átköltöztek a kölykös kennelek egyikébe. Elég gyámoltalanul indították a napot, de pár órával később már szépen feltalálták magukat.

Kedd

Dr. Sebő Ottó rendelőjébe igyekeztünk az ivartalanításra váró lányokkal, és Oszival, akinek nem jön össze a hízás.

Oszi nem is olyan régen volt állatorvosnál, akkor egy általános vizsgálaton. Akkor a vérvétel szerint Oszi teljesen egészséges volt, de figyeltük, hogy sokszor van székletürítési ingere, így visszaküldtük további vizsgálatra, mert aggódunk miatta. Most sikerült fülön csípni a baj okozóját: Oszinak fájdalomcsillapító kúrára van szüksége, ugyanis csigolyái összecsúsztak, a porcok elkoptak, ez vélhetően kora miatt van így. Nem ártana pár kiló plusz sem, de szívférgessége miatt egyelőre nem tud hízni. Oszi vizsgálata mellett sor került Piszpesz, Tüzes, Puszi és Pipacs ivartalanítására is. Mindenki jól viselte a műtétet.

Szerda

Ismét dr. Sebő Ottó rendelőjébe készülődtünk, ezúttal Kárminnal, aki túlesett az ivartalanításon, valamint Benivel, aki kontroll vizsgálatra ment. Rendszeres blogolvasóim bizonyára emlékeznek rá: őt a gazdája daganattal a szájában adott le, anélkül, hogy észrevette volna, hogy a kutya szinte nem tud rágni. Aztán kiderült, hogy súlyos gerincbántalmai vannak, és szívférges is. Gerince a gyógyszereknek hála rengeteget javult, szívféregtesztje azóta negatív, és most a száját vizsgáltattuk újra: a daganat helye nagyon szépen meggyógyult, nyoma sincs a műtétnek, újabb daganat nem található rajta.

Egy korábbi blogomban már hosszasan leírtam Béni történetét, és akkor megfogadtam, hogy többé nem fogok a történtekről beszélni, csak az örökbefogadását megemlítem. Ma hazavihette gazdája a veszettségi megfigyelésen túlesett Bénit oltva, chipelve.

Csütörtök

A kutyák kozmetikázására használt gép fejeit vettük elő és kértünk élezést, hiszen nemsoká bikiniszezon van a menhelyen is, készülünk a nyári frizurákkal. Úgy látszik ma sem lehet nyugodt napunk. Herceg napok óta habos köpettel "örvendeztet" meg minket, így ma vizsgálatot kértünk neki. Aki ismeri Herceget, az tudja, hogy egy hihetetlen kedves kis tank, aki jókedvű, annak ellenére, hogy sok a baja az egészségével, hiszen idős, és még táplálékallergiája is van, úgyhogy külön étrenden van, mint a többiek. Herceg minden újdonságnak nagyon örül, és amikor megérkezett az előkészítőbe, hogy állatorvosunk megvizsgálhassa, elkezdett vérezni az orra. A tünet miatt megrémültünk, hiszen egy előrehaladott szívférgesség jele is lehet ez, de Herceg negatívan érkezett hozzánk, itt pedig rendszeresen kapott szívférgesség ellen gyógyszert. Gyorsan csináltunk hát egy tesztet, ami negatív lett, mindenki nagy örömére. Az orrvérzés nem szívférgesség, hanem inkább magas vérnyomás tünete lehet. Ha túlságosan felizgatja magát, emelkedik a vérnyomása, ez okoz orrvérzést.

Herceg vizsgálata mellett dr. Farkas Attila kiosztott 5 kombinált oltást, 10 veszettségi-kombinált oltást, 3 veszettség elleni oltást, és szívféregteszteket készítettünk. Artúr, Mokit és Bubli szívféregtesztje egyaránt negatív lett. Artúrtól ezen felül bőrkaparékot is vettünk, hogy megvizsgálják miért ilyen kemény és lemezes az idős kutya bőre helyenként. Jövőhétre várjuk az eredményt.

Péntek

Egy yorki jellegű, Szentmihálytelken talált kutyahölggyel bővült ma a menhelyi létszám. A nem éppen kedves és közvetlen kutya a Hercegnő nevet kapta tőlünk, leginkább a felfújt hólyag viselkedése miatt. Egyelőre puffog, háborog, ha hozzá akarunk nyúlni, magasra tartott fejjel,orral közlekedik, mindenki felé jelezve, hogy bizony ő egy hercegnő, aki nem áll szóba akárkivel. Bizonyára a kishölgy is megbékül a körülményekkel pár hét alatt.

Sándorfalváról pedig két kutyát fogadtunk, Lokit és Leót. Ők sztárallűröktől mentes, barátságos, vidám, gyereklelkű kutyák, akik bárhol jól tudják érezni magukat.

Szombat és Vasárnap

Nagy sürgés-forgás volt a menhelyen, a Herman Ottó Kollégium diákjai látogattak el hozzánk, hogy egy egész napot együtt töltsünk, és dolgozzunk. Mindenki rengeteget hozzátett a menhely szépségéhez, de természetesen a megannyi munka mellett jutott idő a kutyák simogatására, és egy kis játékra is. Lelkes kutyasétáltató önkéntesünk Szonja, Ivett, Zsolti és Petra társaságában ma rengeteg kutyát lemozgatott. A sétáltatás személyre szabott: Herceg a vérnyomás gondjai miatt csak totyogásra, szaglászásra ment, de ő nagy rajongója a kirándulásnak, így semmiképp nem maradhatott ki.

A hétvégén érkezett hozzánk Evra, a fiatal kutyalány, akit Bordány és Üllés között találtak, valamint Luca, aki korábban Tappancsos kutya volt. Őt azért hozták vissza a menhelyre, mert gazdája lakásba költözik, ahová Lucát nem akarja magával vinni.

Köszönjük a 152 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások