Kutyamesék: 2017. jan. 9-15.

Kutyás blog | 2017. január 16.
Lajka kutya

Néhány héttel ezelőtt alapos lelkiismeret-furdalás közepette kértem Liza eutanáziáját más kutyákkal szembeni agresszió miatt. A legszomorúbb az volt, hogy egy védtelen kölyökre támadt, az anyai ösztön leghalványabb szikráját sem mutatva. Sokszor újragondoltam azóta a történetet, mert nem tudtam magamban lezárni. Ezen a héten sikerült, és egy másik bull-típusú kutyának köszönhetem, hogy ma már úgy gondolom, hogy jól cselekedtem.

Egy kétségbeesett telefonhívást kaptunk, miszerint Zákányszék-Bordány átkötőút mentén az árokban fekszik egy anyakutya a bőrig ázott kölykeivel, és vehemensen védi őket, miközben életveszélyben vannak mindannyian. Addig okoskodtunk, míg helyet varázsoltunk számukra, miközben a munkatársunk már úton is volt értük. Az anyakutya - akit később Lajkának neveztünk el -, kis híján a gondozónk hátsó felébe harapott, annyira védte a csemetéket, épp ezért nem is mert a bejelentő közelebb merészkedni. A menhelyen aztán kiderült a turpisság: Lajka, a bull-típusú kutya - aki pár perce még életét adta volna a kölykökért -, még maga is gyerek, olyan félév körüli lehet. Nem a saját kölykeit védte, pusztán négy ártatlan pár hetes ordító kicsiket, akik az életükért kiabáltak, és ezzel benne védelmező anyai ösztönt ébresztettek. Melléjük feküdt, testével óvta őket a fagytól, az esőtől, így mentette meg őket. A menhelyen külön kellett őket választani, mert a kicsik maguktól életképtelenek voltak, és meghűltek, Lajkának meg persze nem volt teje.

Sziporka és Csuporka mellé így megkaptam a négy pöttöm bőrig ázott kölyköt, akik még nem egészen önállóak, és kihűltek. Így összesen 6 kölyökkutya van már otthon. Lassacskán óvodát nyithatok...

Lajka pedig azzal a lendülettel átváltozott egy aranyos, barátságos kutyalánnyá, amint a gyerekgondozás terhét átadta. Döbbenetes volt látni, hogy miként változik át Lajka védelmező anyából barátságos kutyává, miközben jól tudjuk, hogy nem is a saját kölykeit védte. Igen, csak néhány hét kellett, hogy a lelkiismeretfurdalást felváltsa egy megerősítés.

Hétfő

Örömmel jelenthetem, hogy a múlt héten az előkészítőbe felköltöztetett Dzsudi kicsit kezd belenyugodni, hogy ezen a világon még nagyon sok kutya él rajta kívül. Nem mondom, hogy bármelyik fajtársával is összebarátkozott volna, de dührohamai egyre jobban kezdenek csitulni, ha a közelébe mennek. Azt hiszem ez a maximum, amit elvárhatunk egy ilyen öntörvényű mamókától.

Kedd

Ivartalanításra utazott dr. Sebő Ottó rendelőjébe Lotti, Szonja, Natasa és Pinki. Mindenki jól viselte a műtétet, ami komplikáció nélkül lezajlott. A nem is olyan régen bekerült Picúrt vizsgálatra küldtük, ugyanis amellett, hogy öreg és eléggé kedvetlen, a fejét is furcsán oldalra tartja. Ennek oka az erős fülgyulladás, amire gyógyszert és fülcseppet kapott.

Szerda

Arról már korábban beszámoltam, hogy Cézár, a lábamputáción átesett hajléktalan férfi kutyája felköltözött az előkészítőbe, hogy megszokja azt is, ha több ember veszi őt körül egyszerre. Egészen idáig minden szépen alakult vele kapcsolatban. Kezd megbarátkozni a környezetével, és már nem is fél, mi több már inkább védi a területét. Három lábbal is zökkenőmentesen közlekedik, és azt hittük már nem ér vele kapcsolatban meglepetés minket. Cézár eddig nem kapott túl sok jót a sorstól, ma viszont döbbenten észleltük, hogy epilepsziás rohamot kapott. A gyors beavatkozásnak köszönhetően nagyon gyorsan átvészelte a rohamot, de mindenkit megdöbbentett, hiszen eddig nem tapasztaltuk nála. Egyelőre gyógyszert nem kell szednie, de ha a roham megismétlődik, akkor valószínűleg igen.

Csütörtök

Olyan napunk volt, hogy egy percre sem tudtunk megállni. Ideiglenes befogadónktól megérkezett Emma, a Szegeden talált bűbájos kölyök, akit éppen csak betettünk a helyére, már rohanni kellett az ivartalanításra észülő kutyákat az utazáshoz előkészíteni: Tökmag, Csoma és Harcos ivartalanításra utazott dr. Sebő Ottó rendelőjébe, ők mindannyian komplikált esetek, ugyanis heréjük vagy nem szállt le, vagy már korábban ivartalanították a gazdáik őket, ezért alaposan utána kell nézni odabenn a dolgoknak. Csoma és Tökmag dupla rejtett herével született, tehát a műtét elég hosszúra nyúlt, de ez mindenképp szükséges beavatkozás, hiszen később ez gondot is okozhatott volna náluk. Harcos azonban korábban átesett az ivartalanításon. Sajnálatos módon a gazdi csak a mikrochipet mulasztotta el beletetetni a kutyába.

Az ivartalanított kutyákkal utazott idős Boxink is, akinek a leheletével egy világot lehetett volna megsemmisíteni, ennek szerettünk volna a végére járni. A szimatunk nem csalt: Boxi otthagyta a fogait a rendelőben, szó szerint. A rossz fogak kihúzása mellett egy szájdaganatot is észrevettek, amit szintén eltávolítottak. Reméljük, hogy ezzel Boxi élete jelentősen meghosszabbodott.

Péntek

Ma nem kevesebb, mint 14 új kutya érkezett a menhelyre, ráadásul mind azonnali megoldást kívánt, életveszélyben voltak.

Zsombóról a buszmegállóból érkezett egy kosárnyi kiskutya, szám szerint kilenc, akik a nagy eső előtt be tudtak kerülni a menhelyre, és bevackolni magukat a jó meleg szalmába. A neveik: Zsami, Zsáner, Zsebes, Zsoké, Zsivaj, Zsüti, Zsebi, Zsálya, Zsuzsu.

Kevésbé szerencsés sorstársaikat a Zákányszék-Bordány összekötő út mellett találta egy biciklis, bőrig ázva. Lajka, az ál-anyakutya, és "kölykei" Zákány, Zamira, Zaki és Zápor.

Szombat és Vasárnap

Amennyire eseménydúsan telt a hét, a hétvége annál csendesebb volt. Ellentétben az otthonom minden eddiginél hangosabb: Sziporka és Csuporka mellett alaposan próbára teszik az idegeimet Zákányék, akik szinte minden pillanatban ordítanak, mert hiányzik az anyukájuk, mert fáj a hasuk, mert megfáztak. Amikor pedig végre egy pillanatra csendben lennének, addigra éppen felébresztik a békésen alvó Csuporkáékat, akiket megetetek, megszeretgetek, és visszafektetem aludni. Aztán lábujjhegyen osonok néhány lépést, de hiába. Zákányék újra felsírnak. Cumisüvegek, kistálak, törlőkendők, törölközők mindenhol. Az egész ház úgy néz ki, mint ahol bomba robbant. A káosz közepén pedig ülök én, és látom lelki szemeim előtt a tébolyult fejem, ami úgy néz ki, mint valami mesefigura: zilált haj, foltos arc, füstölgő fej. Nagyon nehéz hetem lesz...

Köszönjük a 176 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások