Kutyamesék: 2017. jan. 30. - febr. 5.

Kutyás blog | 2017. február 6.
Jonatán kutya

A hét elején érkezett hozzánk Jonatán, akit mint volt Tappancsos kutyát jelentettek be hozzánk. Az emberek szívesen hivatkoznak erre, ha a kutya sürgős bejuttatásáról van szó, de gyakran távol áll az igazságtól az állítás. Jonatán esetében egész elképesztő csavar volt a dologban:

Több évvel korábban menhelyi elhelyezést kértek két fiatal szukának, Bambusznak és Barkának, akik elvadulva éltek egy ház udvarában, több másik kutyával. Mivel nem tudtak velük mit kezdeni, hiszen félősek, vadak, szertelek voltak, így benyugtatózva hozzánk kerültek. Bambusz nagyon nehezen gazdira talált, de Barka jelenleg is a menhelyen él, és ami azt illeti nem is valószínű, hogy valaha gazdira talál. Az évenkénti veszettségi oltást nem felejtette el beadatni a tulajdonos a telken maradt kutyáknak, de ez minden évben külön kihívást jelentett. Ezt pedig onnan tudom, hogy a menhelyre kijáró állatorvosunk volt a tulajdonos kutyáinak is az állatorvosa, és megismerte Jonatánt, amikor a menhelyre került. Mint kiderült a tulajdonos Bambusz és Barka bekerülése után automatikusan úgy gondolta, hogy a telken maradt kutya is Tappancsos, hiszen a leadott két kutyával egy telken élt valaha (habár egyik kutyát sem tőlünk fogadta örökbe). Egyébként külső alapján még lehetne is valami a történetben, hiszen Jonatán nagyon hasonlít Barkáékra, előfordulhat, hogy rokoni szálak fűzik őket egymáshoz, így akár még érthetném is a logikát, hogy miért volt evidens, hogy mint Tappancsos kutya kerüljön be, hiszen a rokonai már valóban Tappancsos kutyák. A történetet csak mint konklúziót írtam le mindenkinek, hogy milyen nyakatekert indokkal gondolják az emberek, hogy az ő kutyájuk bizony elsőbbséget élvez a menhelyi leadáskor, mert a kutya egyszer korábban már találkozott egy olyan kutyával, akit a Tappancstól fogadtak örökbe, vagy esetleg egy levegőt szívtak az orvosi rendelőben, és ettől már azonnal több joga van bejutni, mint bárki másnak.

Leadni mindenkinek sürgős, az okát sem firtatjuk, csak ami éppen ránk is tartozik, vagy fontos a gazdikeresésben. Segítünk, akinek csak tudunk, de nem szép dolog mindenféle fondorlatos ötlettel előállni, hogy előnyhöz jussunk, hiszen nagyon sok kutya várja a bejutást, és sokan nagyon nehéz helyzetben vannak. Az ő bejutásuk fog ezzel tolódni.

Hétfő

A reggeli ellenőrzésnél örömmel vettük, hogy Emma, akit múlt héten parvó miatt különítettünk el, sokkal jobban van, hangos csaholással üdvözölt minket.

Új kutya érkezett a menhelyre, a neve Jonatán, aki állítólag Tappancsos kutya volt. Persze nem volt az, de az emberek szívesen hivatkoznak erre. Ő még nagyon rémült, azonnal befészkelte magát a kutyaházba, és csak az orrát dugja ki, ha valami esetleg érdekelné.

Dr. Sebő Ottóhoz készülődött ivartalanításra Picúr, Jucus és Melodi, valamint beprotezsáltuk a hétvégén rohamok sorozatát produkáló Bandit vizsgálatra, de a szívünk mélyén sejtettük, hogy itt nincs tovább. Bandi már képtelen normális életet élni, hiszen tudata már nem tisztul ki, így a számára lehető legjobb döntést kellett hoznunk: elengedtük. Bandi 12 évet töltött a menhelyen, 5 éve már az előkészítőben élt, ahol a leginkább kontroll alatt tudtuk tartani az epilepsziáját. Kiszámíthatatlan rohamai miatt a menhely örökös lakója volt, hiszen a környezetváltozás biztosan nagyon megviselte volna. Számára a menhely volt az otthon, és mi voltunk a család. Nyugodj békében, Bandi!

Kedd

Ma elérkezett az idő Dömös számára is, akit Hódmezővásárhelyre fogadtak örökbe. Nagy szeretetben, sok törődésben lesz része. Egy aprócska, törékeny, icipici kutya érkezett hozzánk, akit Szegeden, a panelek között rohangálva találták. Ő most a menhely egyik szobájában él, mert túl picinek tartottuk ahhoz, hogy egyedül egy kennelben legyen. Mütyike egy igazi energiabomba, aki úgy pattog, mint a labda. Nem rombol, szinte teljesen biztos, hogy korábban lakásban tartották, de gondolom kiborította a kedves gazdikat a kiskutya aktivitása, és egy pillanat alatt a lakásból a lakótelep bokrai között találta magát. Ismét ivartalanítás volt a kora délutáni program, ezúttal dr Farkas Attila rendelőjébe utaztak a kutyáink. Kuglóf, Cézár, Zsoltár, Csontos és Csatár jól viselték a műtétet. Cézár és Kuglóf átesett egy gyors szívféregteszten is: Kuglóf negatív, Cézár pozitív lett. Csatárnak pedig a nyakáról távolított el orvosunk egy daganatot.

Szerda

A napról napra javuló tendenciát mutató Emma ma alaposan meglepett minket, hiszen látványosan romlott az állapota a tegnapihoz képest, így ismét nem vagyunk nyugodtak. Ez a nap nem a mi napunk volt. Az ónos eső miatt egész napra korcsolyapályává változott a menhely, még a fű is csúszott, így nagyon nehéz volt az élet. A rengeteg, felelőtlenül kidobott kiskölykök száma az eget veri, a tápunk pedig fogytán, így segítséget kértünk, és szerencsére kaptunk is: pár hétre újra megoldódott az etetés, hála az állatbarátoknak.

Csütörtök

Emmát reggel halva találtuk a betegszobában, úgyhogy elég nagy arcon csapásként értük ezt meg, hiszen olyan szépen lábadozott a kezdeti nehézségek után. Nehéz erre szavakat találni, hiszen nem számítottunk rá.

A baj persze nem jár egyedül, a veszettségi megfigyelésre érkező Zsaru is rosszul lett a délelőtt: hányt, véres hasmenése volt, és nagyon kedvetlen is lett. A kezelését nehezíti, hogy ellenáll mindennek, de nincs mit tenni, kezelés nélkül nem maradhat.

A heti vizit sem maradt el: 7 veszettségi-kombinált, 13 veszettség elleni, 22 kombinált és 15 mikrochip mellett szívféregtesztet is végeztünk: Dzsudi, Bora, Buksi és Inga tesztje is negatív lett.

Péntek

A nap jó híre, hogy Trudit örökbefogadták, így ő mától Szegeden fog élni, mint családi kutya. Folytatódott Zsaru kezelése is, aki legalább annyira együttműködő volt ma is, mint tegnap.

Szombat és Vasárnap

Két új kutya érkezett a menhelyre, aki közül az egyik nem is annyira új. Régi Tappancsos kutyánkat, Argót üdvözölhetjük ismét a menhelyen, mert mint megtudtuk ő egy rossz kutya, aki semmi jó tulajdonsággal nem rendelkezik: szökik, ugrál, a másik kutyát beleviszi a rosszba, felugrál a gyerekekre, ráadásul molesztálja a birkákat, vadászik a baromfira. Mit is tehet ilyenkor a szegény gazdi, aki bizonyára mindent megpróbált, hogy megnevelje a rakoncátlan kutyát? Visszahozza! Így is tett, és bizonyára ez volt a legjobb döntés mindenkinek. A másik segítségre szoruló kutyát Fredinek neveztük el, és egy fiatal, aktív kutyáról van szó, akit Zsombón találtak. A megtaláló meg is tartotta volna, de az idős bácsinak túl vehemensnek bizonyult, így megkötötte. A felesleges energiáit így nem tudta lemozogni, ugrált, felborított mindent és mindenkit, többször meg is kapta a bácsit, de valószínűleg csak véletlenül, a játék hevében.

Argónak is, Fredinek olyan családot keresünk, ahol rengeteget tud mozogni, és le is kötik megfelelően a figyelmüket.

Köszönjük a 174 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások