Kutyamesék: 2017. febr. 6-12.

Kutyás blog | 2017. február 14.
Csoma kutya

Megjelentek a tavasz első hírhozói, a csicsergő madarak, a pár órás napsütés, ami segíti a télen kifáradt szervezetet egy kicsit feltöltődni. Sajnos azonban a tavasz nem minden üdvöskéje ennyire örvendetes. Bizony lassan megjelenik az utóbbi pár évben oly ádáz ellenséggé vált szúnyogok hordája is. Többször volt már téma a blogomban, de gyanítom, hogy nem utoljára, a szívférgesség, ami a fertőzött szúnyogok csípésével terjed, így nem mehetek el szó nélkül mellette. Az csak hiú ábránd, hogy a lakásban tartott kutyákat a szúnyogháló megóvja a csípéstől, hiszen ennek ellenére a szúnyogok bejuthatnak a lakásba, vagy a séta alkalmával is támadhatnak. A hosszú szőrű kutyák sincsenek biztonságban, hiszen az orrukat, fülüket nekik is ugyanúgy megcsíphetik.

Az évek alatt szerencsére kiderült, hogy a szívférgesség mégsem annyira ördögtől való, hiszen megannyi kutya gyógyult már meg, vagy él teljes életet szívférgesen is, ez azonban nem ok arra, hogy a betegséget elbagatellizáljuk. Még mindig könnyebb a megelőzés, mint a hosszadalmas kezelés. Készüljünk tehát a tavaszra, és lehetőleg ne egyhavi adaggal akarjuk átvészelni a nyarat. Az állatorvosok nagyon felkészültek a témában, és már sok alternatíva áll a gazdik rendelkezésére: spotonok, gyógyszerkészítmények, amik vagy a bejutott lárva elpusztításával, vagy a szúnyogok távoltartásával védenek. Mindenki maga döntse el, hogy melyiket választja, vagy melyiket engedheti meg magának, de egy biztos: ez mára már ugyanúgy hozzátartozik a felelős kutyatartáshoz, mint az élősködők elleni védekezés. Ne halogassuk tehát túl sokáig az állatorvosunk felkeresését, hiszen pár hét, és támadnak a szúnyogok!

Hétfő

Csendes napunk volt, mindenki tette a dolgát. Hiányzik a napsütés és a meleg mindenkinek. A kutyák a nap első sugarait keresték, hogy kifeküdhessenek melegedni, egy kis fényt szívni magukba. Folyton szeles, szomorú időnk van, így egy-egy napsütéses óra maga a mennyország most.

Kedd

Mivel Csoma a legutóbbi vizsgálat óta semmit sem javult, úgy döntöttünk, hogy nem várjuk meg a két hetet, már ma átküldjük vérátömlesztésre dr. Sebő Ottóhoz. Vele tartott Morgen, akinek a szívférgessége miatt szívultrahangot, és tüdőröntgent kértünk. Morgen szíve szerencsére rendben van, férgek ott nem élnek, de tüdejében igen. Viszont nem fognak neki panaszt okozni, hiszen folyamatos kezelés alatt áll. Életét ez nem fogja megrövidíteni. És ha már Morgen aludt, és hatalmas kutya, így nem okozott neki gondot, hogy vért adjon Csomának, aki bizony nagyon vérszegény. A vérátömlesztés után Csoma vidáman hagyta el a rendelőt, hiszen azonnal jobban is lett. Meg is jegyezték a rendelőben várakozók, hogy ilyen vidám kutyát még nem láttak kijönni a rendelőből. A nem is olyan régen gyengélkedő Csuporka is vizsgálatra ment, tüdőgyulladása van. Az életét nem veszélyezteti, de gyógyszert kap rá. Még kicsi korában a félrenyelés miatt alakult ki nála, akkor meggyógyult, de vélhetően hátramaradt neki valami, így most újra ezzel küszködünk. Valószínűleg újra leszippanthatott valamit.

Szerda

Csoma a vérátömlesztést azzal ünnepelte, hogy beköltözött az előkészítőbe, ahol többet lehet szem előtt. Dzsudi, az előkészítő hárpiája ezt meglehetősen rossz néven vette, egész nap ki volt borulva, hogy újabb kutyával kell osztoznia a levegőn.
Ismét ivartalanításra utazott néhány kutyánk, ezúttal dr. Farkas Attila rendelőjébe: Gerzson, Barnabás, Boxi, Kócos és Matyi jól viselték a műtétet.

Ezalatt a nagyházban hatalmas esemény vette kezdetét: féreghajózás volt, amit mindig tülekedéssel fogadnak, és azon vannak, hogy minél több májas falatkát zsákmányoljanak. Ilyenkor megy a kennelen belüli helyezkedés, egymás hátára ugrálás, visítozás, csaholás, ártatlan nézés, bármi, amivel úgy gondolják, hogy előnyhöz juthatnak. Csak arra kell figyelni, hogy mindenkinek jusson. Egyetlen kutya van a nagyházban, aki nem szereti a féreghajtózást, és minden apró sunnyogásunk gyanút kelt benne: Vérmes szokás szerint nagyjából fél óra alatt, tökéletesen tisztára nyalta a gyógyszert a májastól, és hiába folyamodtunk bármilyen trükkhöz, egyszerűen tudta mire megy ki a játék. Miután a harminckilencedik trükkünk is kudarcba fulladt, elkaptuk, és bizony a szájába erőltettük a féreghatót. Miután ő is túlesett a féreghajtózáson, nekiállt májast koldulni, és próbaként adtunk is neki, amit egy hirtelen mozdulattal be is falt. Tudta, hogy nincs benne semmi. Évek óta ezt játsszuk egymással, és rá kellett jönnünk, hogy szeret belőlünk bolondot csinálni.

Csütörtök

A megszokott vizit ezúttal elmaradt, viszont rossz hírt kaptunk az állatorvosunktól. Csatár, a komondor pár héttel ezelőtt járt ivartalanításon, és akkor átesett egy daganateltávolításon, ami a nyakán volt. A szövettani eredménye most érkezett: rosszindulatú daganat lett eltávolítva.

Péntek

Délelőtt elveszítettünk régi menhelyi lakónkat, Olit, aki már évek óta a béldaganattal harcol. Most feladta, mégis sok idő megadatott neki, hiszen betegségét évekkel ezelőtt diagnosztizálták. Oli halála megrázott minket, de valahol tudtuk, hogy előbb vagy utóbb ez bekövetkezik.

A rossz hírek azonban itt még nem értek véget: Zsályán a parvó tüneteit észleltük, elkülönítettük, és elkezdődött a gyógyszeres kezelése.

Új lakók is érkeztek hozzánk: Mokit és Bubli Sándorfalván kóboroltak, így kerültek a menhelyre. Lucifer és Bundás a megtalálóikkal éltek eddig, de albérletben laknak, így a kölykök ott nem maradhattak. A kicsik egyébként óriási szerencsével menekültek meg a halál elől: egy kukába dobták őket a Klapka téren, de szerencsére még időben felfedezték a síró kölyköket.

Szombat és Vasárnap

Sajnos Zsályát reggel holtan találtuk az elkülönítőben, ami azért nagyon fájó pont, mert egy nap alatt végzett vele a parvó, esélye sem volt. Sajnos a testvérei közül ketten is nagyon aggasztóan viselkednek az eddigiekhez képest. Csendben ülnek és csóválnak, ami egyáltalán nem jellemző a virgonc kiskölykökre. Őket is elkülönítettük, és felvettük a harcot a parvóval. Azt még nem tudhatjuk milyen eredménnyel.

Köszönjük a 177 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások