Kutyamesék: 2017. febr. 13-19.

Kutyás blog | 2017. február 20.
Gombóc kutya

Ami a kullancsokat, bolhákat, szúnyogokat, és egyéb szemtelenkedő élőlényeket illeti már támadnak is. A héten Gombócnak gyűlt meg a baja a bolhaekcémával. A bolhaekcéma egy igen heves allergiás reakció, amit a bolha nyálára ad a szervezet. Mindössze egyetlen bolha jelenléte elég ahhoz, hogy valakinél kiváltsa az allergiás reakciót. Ez az allergia elég gyakori, és ha elhanyagolják, akkor nagyon súlyos bőrtüneteket lépes okozni: a kutya rágcsálja magát, ezért a szőre töredezett lesz, kihullik, bepirosodik, váladékozik. A kutya szemlátomást beteg lesz, de ez csak az elhanyagolt esetekre vonatkozik. Normális esetben egy piros kör alakú folt jelzi, hogy a kutya allergiás. Ilyenkor könnyű még cselekedni.

A bolhaekcémás kutyák egyébként teljesen normális életet élnek, mindössze fokozott felügyeletet igényelnek, és ha jelentkezik egy tünet, akkor pedig azonnali kezelést is. Az első tünet, hogy a kutya nyalja magát, és teljesen lenyalja a szőrt, bőre egyetlen pontban pirossá válik. Amikor ezt megláttuk Gombócon, akkor jött az igazi küzdelem: a sebet fertőtleníteni, ápolni kell, illetve egy gallért is akartunk Gombócra tenni, hogy ne nyalja le a sebről a gyógyszert. A sebkezelés könnyen ment, habár Gombóc azért nem egy egyszerűen kezelhető kutya, de mindent simán megoldottunk. A probléma a gallér felrakásánál kezdődött, aminek olyan hevesen ellenállt, hogy kisebb birkózás alakult ki, de büszkén jelentem: diadalmaskodtunk! Amikor a látszólag nyugodt Gombócot azonban elengedtük, akkor rodeóbika-szerű mozgásba kezdett és körülbelül 4 másodperc alatt úgy lerázta a fejéről a gallért, hogy az gellert kapott, amikor a falnak ütközött.

Na, ez nem vált be, vakargattuk a fejünket: mégis valahogy meg kell oldani, egy gézre erősítettük a gallért, így könnyebb "személyre szabni". A gallért újra sikerült feltenni, és Gombóc is érezte, hogy ezt már nem tudja egy sima mozdulattal lerázni magáról, így jött a következő taktika: ment pár lépést, és összeesett! Kérem szépen, Gombóc halottnak tettette magát! Odamentünk, próbáltuk szólongatni, más kutyák is odaszaladtak, megszaglászták, de semmi. A szeme nyitva, nem mozdul. Persze láttuk, hogy lélegzik, de semmire nem reagált, így úgy döntöttünk, hogy elbújunk és megfigyeljük. Amikor ő már nem látott minket, abban a minutumban felpattant, és újra rodeóbikás mozgásba kezdett. Amikor előbújtunk, akkor újra oldalra dőlt, és ismét halottnak tettette magát. Persze egész nap róla beszéltünk, hiszen nem hétköznapi módon reagált egy új helyzetre. Sajnos az örömünk sokáig nem tarthatott, hiszen apró darabokra szedte a gallért, és minden próbálkozunk kudarcba fulladt. Így a gyógyulása is hosszabb folyamat lesz, de vannak kutyák, akik képtelenek elviselni, ha gallér van rajtuk. Gombóc is ilyen.

Hétfő

Támogatónk, Marlou érkezett a menhelyre, hogy kutyáinkról a könnyebb gazdisodás reményében friss képeket készíthessen, így rengeteget dolgozunk. Marlou egyik kedves ismerőse pedig Kiskőrösről utazott Szegedre, hogy kutyáinknak plédeket, a kölyköknek pedig száraztápot hozzon. Nem az adományok eljuttatása volt az egyetlen cél, hanem hogy Pityunak megszépítse az utolsó hónapjait, éveit. Pityu, az idős westie hererákos, szívbeteg, ételallergiás kutya, akinek szinte semmi esélye nem volt arra, hogy gazdihoz kerülhessen, de most mégis sikerült neki. Ez a kedves hölgy is ugyanazt a feladatot tűzte ki célul, mint Marlou: segíteni az idős, beteg kutyákat, hogy érezhessék milyen is családban élni. Pityu mellett nagyon megtetszett neki Picuri is, aki évek óta pajzsmirigy-alulműködéssel kezelünk. Az ő örökbefogadásán is gondolkodik.

Felhő is gazdira talált. Ő Szegeden fog élni lakásban, reméljük zökkenőmentes lesz a beilleszkedése.

Kedd

A múlt héten lebetegedett Zsálya testvérei is furcsán viselkednek, Zsütit és Zsebit is kellett különíteni parvógyanú miatt. A küzdelem megkezdődött az életükért.

Dr. Sebő Ottóhoz utazott Kármin a bőrproblémájával. Táplálékkiegészítő tablettát kel szednie a bőrére, ami valószínűleg a nagyon elhanyagolt állapota miatt néz ki úgy, ahogy. Kármin vélhetően rengeteget kóborolt, és a nem megfelelő életminőség következtében hullott ki a szőre, ami remélhetőleg mihamarabb javul. A tabletta ezt segíti elő.

Szerda

Reggelre Zsüti és Zsebi is feladta a küzdelmet a parvóval szemben. Nem hagyott minket nyugodni, hogy ennyire egyszerűen, ilyen gyorsan végez a parvó a kölykökkel, így boncolást kértünk. Sajnos a parvó megtámadta a kölykök szívizomsejtjeit is, ezért adták fel ilyen hamar a küzdelmet. A boncolás közben azonban kiderült, hogy a kölykök szíve egyébként sem normálisan fejlődött. A szívizmok a megszokottnál sokkal gyengébbek egy fejlődési rendellenesség miatt, így a szívük szinte átlátszó, annyira vékony. Ez a jövőre nézve egyáltalán nem biztató.

Hogy ne csak rossz híreket közöljek, Pityu friss gazdija telefonált reggel, hogy két napja álmatlanul töpreng azon, hogy hogy hagyhatta itt Picurit, így most indulna érte, hogy neki is megszépítse utolsó éveit. Hihetetlen, hogy a héten már ő a második olyan kutya, akinek idős kora, számtalan betegsége ellenére megadatik, hogy családja lehessen.

Csütörtök

A reggel Timon örökbefogadásával indult, aki Szegedre költözött, hogy megkezdhesse a gazdis kutyák gondtalan életét.

Amíg Timon új életet kezdett, addig a menhelyen készülődtünk a szokásos állatorvosi vizitre: 5 veszettség elleni oltás mellett 2 veszettségi-kombinált, 14 kombinált, 7 mikrochip és 5 parvó elleni oltás is kiosztásra került, így bőven akadt dolgunk nemcsak a kutyák között, hanem a papírmunkával is.

Péntek

A "Zs" kölykök közül ezúttal Zsamit kellett elkülöníteni, mert passzívvá, kedvetlenné vált. Sohasem lesz már ennek vége?

Szombat és Vasárnap

A hétvége Zsami ápolásával telt, valamint Gombóc bolhaekcémájának kezelésével. Újabb kutyák gazdisodtak a hétvégén: Bajnok, Lövi, Viki és Misa Németországba utaztak, hogy ott új életet kezdhessenek.

Bőven akadt munka a menhelyen is: a jó idő és a tavasz egyre több látogatót csalogat ki a természetbe. Sokan jöttek ismét, hogy az örökbefogadásról érdeklődjenek, megnézhessék a kutyákat.

Köszönjük a 167 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások