Kutyamesék 2017. dec. 25-31.

Kutyás blog | 2017. december 31.

Kutyatartás szempontjából nagycsaládosnak számítok. Így amikor megkérdezik, hogy hol töltöm a szilveszter éjszakát, kihúzott vállal mondom, hogy otthon a kutyákkal. Egyébként is másnap mindig dolgozom, így nincs is értelme bárhol is késő estig dorbézolni. Pláne ha a családban van egy bátor vizsla keverék, aki a varjúkat nem számítva a dörgéstől fél a legjobban. Ha őt nem vesszük számításba, még mindig ott van egy epilepsziás kutyám, akit szintén eszem ágában sincs itthon hagyni, de a bátrabbak sem alszanak soha egyedül. Ez az évek során kialakult, és azóta már nagyon fontos a számomra, mondhatni szabály. Elvégre a gyereket sem szokás otthon hagyni egyedül.

Évek óta figyelem, hogy a félősebb kutyáim sem stresszelnek a vihartól, tűzijátéktól, ha itthon vagyunk, és bentről szemlélhetik az eseményeket. A dörgés, és erősebb hanghatások miatt már egyre kevésbé idegesek. Ilyenkor a megszokottnál is kevesebb időt töltenek kint, épp csak a dolgát végzi el mindenki, míg más napokon azért érdekes program szokott lenni a kert felásása, a kinti játék, az ugatás. Hidegben, esőben, petárdázáskor, tűzijáték alkalmával viszont ki sem lehet őket robbantani a melegből, a biztonságból. Zárt térben, tévével, a gazdi társaságában gyorsabban, nyugodtabban telik az idő. 

Sajnos tavaly az év elején tele volt a média sokkolóbbnál sokkolóbb képekkel, elütött kutyákkal, de volt olyan, aki önmagában okozott kárt aí pánikrohama kellős közepén. Ezen balesetek száma egyszerűen csökkentehtő lenne, ha minden gazdi kicsit jobban figyelne a kutyájára. Akik otthon maradnak, otthon ünnepelnek, azoknak nem kerül semmibe beengedni a kutyát. Akik pedig nincsenek otthon, mert programjuk van, azok is megkérhetik a szomszédot, barátot, rokont, hogy egy estére vállalja el a blökit. Ha valaki nem olyan szerencsés, hogy ilyen rokonai, szomszédai, vagy barátai vannak, akkor azok választhatják a kutyapanziót, ami ugyan nem olcsó, de a kedvencet biztonságban tudhatjuk, ráadásul egyetlen éjszakáról van szó. A nagyon félős kutyáknak ilyenkor érdemes előre vásárolni az állatorvosnál kapható készítményekből, amik segítenek megnyugodni. 

A kutyák végtelenül leleményesek, főleg ha az életüket érzik veszélyben, így minden más, olyan praktika, ami arra hívatott, hogy a kinti kutya, vagy a felügyelet nélkül lévő kutya ne szökjön meg, szinte biztos, hogy kudarcra van ítélve, esetleg balesetveszélyes. Mindenkinek azt javaslom, hogy keressen egy olyan embert/panziót, ahol biztosítva van a felügyelet. Ezzel rengeteg bajt, bosszút, fájdalmat, átsírt éjszakát, lelkiismeret-furdalást megspórolhatunk magunknak, ha nem töltjük otthon az év utolsó napját. 

Vigyázzanak hát kedvenceikre! 

Hétfő

Bizony a menhelyen a Karácsony is ugyanolyan hétköznap, mint minden más nap, hiszen a kutyáknak, cicáknak akkor is szüksége van ételre, vízre, és persze tiszta helyre. A múlt héten tetőző kölyökdömpingnek köszönhetően kicsit át kellett szervezni az életünket. A nagyon rossz állapotban érkezett Szuper és Szoknya, akiknek még az életben maradásuk is kérdéses volt, a féreghajtózásnak köszönhetően új erőre kaptak. A betegszoba ketrece azonban nagyon szűkösnek bizonyult nekik (persze, hiszen balesetes kutyáknak készült). Mint múlt héten említettem, nem volt más választás, a különböző almokat össze kellett raknunk, parvó veszély ide, vagy oda, mert a kicsik nem maradhattak a ketrecben tovább.

Egyelőre szerencsére minden rendben van mindenkivel, jó az étvágyuk, és ma ismét elkezdtünk egy féregható kúrát, mert indokolt volt.

A védenceink örülnek egymás társaságának, hiszen az evés mellett a játék az egyetlen dolguk.

Kedd

A menhelyi csendes Karácsonyt ma valóban csak a kutyák ugatása törte meg, nem is akadt telefonhívás sem. Igazán csendes napunk volt. Persze ettől a menhelyi munka ugyanúgy folyt, ahogy máskor is. Az előkészítőben élő idősebb kutyáink ma szinte ki sem dugták az orrukat a fűtött helyiségből. Said hónapokkal ezelőtt kisajátított magának egy műanyag fekhelyet a kályha közelében, ami ugyan kicsit szűkös neki, de ettől még nagyon ragaszkodik hozzá. Ma egész nap ebben aludt, hiszen nem akadt semmi őrizni való a menhely körül. Egyszerűen imádni való, ahogy a hab testét belegyömöszöli abba a picike ágyba.

Said szeret a méretének nem megfelelő ágyban pihenni.

Szerda

Újabb adományok érkeztek a menhelyre karácsony alkalmából. A múlt héten hazalátogató, de egyébként külföldön élő támogatónk újabb csomaggal örvendeztette meg a menhelyet.

Tisztítószer, allergénmentes táp is került az új csomagba Stefantól.

Egy másik kedves család is ma érkezett a menhelyi kutyákat megajándékozni. Nekik a hozzáállásuk volt példaértékű: a fiatalok pénzt kértek Karácsonyra, és ezt a pénzt jótékonykodásra fordították. A menhelyi lakóknak vásároltak be belőle. Kivételes, önzetlen cselekedet! Köszönjük szépen!

A fiatalok a karácsonyi pénzt jótékonykodásra fordították.

Csütörtök

Vannak kutyák a menhelyen, akik egész egyszerűen mindig éhesek. Teljesen mindegy, hogy mit esznek aznap, és mennyit, amit eléjük rakunk, azt szabályosan felszippantják. Morzsi is azon menhelyi kutyák közé tartozik, akiknél központi téma, hogy mit ehet, és mikor. Már a talicska hangjára is felizgatja magát, a tányérok csörgése, és a napi eledel kiosztása pedig számára a nap fénypontja. A kennelfelújítási munkálatok miatt átmenetileg mobilkennelbe kényszerült lakóink voltak épp soron az ebédeltetésben, de a telefon folyton csörgött, így nem tudtam ugyanabban a tempóban eléjük rakni az ebédet, mint ahogy a társam osztotta. Morzsi egy ideig szemrehányóan nézte, ahogy én még  sor másik végében ügyködöm, és telefonálok, mikor is ő megunta a várakozást, és önkiszolgáló módba kapcsolt. Mivel épp akkor tettem le a telefont, volt szerencsém lencsevégre kapni a mutatványt. Morzsinak tehát be sem kell rakni a kennelbe a tányért, ő bárhogy megoldja az evést!

Nem mindenkinek van türelme megvárni az ebédosztást.

Péntek

Végre valahára megérkezett sz újabb csomag kutyaház, amit rendeltünk. Karbantartónknak az újévi teendői közé tartozik, hogy hadrendbe állítsa az új házakat is. Sajnos igazán tartós, hosszú évekig kitartó megoldást eddig még nem találtunk, minden évben erős amortizációval kell számolni, pláne úgy, hogy minden évben vannak olyan kutyák, akik étkezési célból 2-3 kutyaházat is elfogyasztanak egy évben...

Megérkeztek az új kutyaházak.

Örömteli meglepetés ért minket: Máté és Alexa is betoppantak a menhelyre, és rögtön bele is fogtak a menhelyi munkába, ezzel jelentősen egyszerűebbé tették a napunkat!

Az előkészítőbe beköltöztetett idős Maci fejlődéséről is hírt adnék. Őt gazdái egyéb okok mellett azért adták le, mert többször megharapta őket. Szomorú szemű Maci a menhelyen csak néhány napig játszotta a nehézfiút, utána mindenkinek a cuki jelző jutott eszébe, ha meglátta. Maci azóta teljesen kicserélődött, egy aranyos kisöreg lett belőle, akinek a szomorú tekintete is a múlt homályába veszett.

Maci menhelyre kerülése óta nagyon sokat változott. Például a tekintete: tele van reménnyel és bizakodással.

Szombat és Vasárnap

A hétvége a kutyasétáltatásról, valamint az év elbúcsúztatásáról szólt. Egy picit összegyűltünk a menhelyen is, hogy együtt búcsúzzunk ez a 2017-es évtől. A kutyák természetesen hatalmas ovációval fogadták az önkénteseinket. A lustábbak délután a kellemes napsütésben sziesztáztak egyet:

Dodó és Pemzli, úgy öregesen a napon felejtették magukat.

Az év végére sikerült Szaldót saját családjához hazajuttatni, így az új évet szerencsére ő már szeretett családja köreiben töltheti.

Nem ilyen szerencsés Tangó, akit a Tappancsos táblánál fedezett fel egyik dolgozónk. Reméljük, hogy csak elszökött otthonról, és nem egy újabb kidobott kutyáról számolhatok be. A chip hiányára azonban nincs mentség. Átmenetileg őt is csak a betegszobában tudtuk elhelyezni.

A képen látható Tangónak kell  helyet varázsolnunk a menhelyen, a betegszobában nem maradhat.

Köszönjük a 155 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások