Kutyamesék 2017. dec. 18-24.

Kutyás blog | 2017. december 28.

A Karácsony a szeretet ünnepe. Ki gyűlöli, ki nagyon szereti, de általánosságban elmondható, hogy mindenkiből érzéseket vált ki. Úgy látszik, hogy idén Karácsonykor valamiért a menhelynek kijutott a rosszból. Pénzhiánnyal, helyhiánnyal, emberhiánnyal küzdünk, de ennek ellenére igyekszünk a jövőbe tekinteni, optimisták lenni. Rengeteg biztatást kaptunk, az emberek megannyi tápot, ajándékot hoztak a menhelyi kutyáknak, aminek szívből örülünk, és hálásan köszönjük.

Sajnos azonban nem csak olyan emberekhez volt szerencsénk, akik jót hoztak, vagy jót tettek. Egy próbanaposunk ballépései váratlan tragédiához vezettek a hétvégén, ami az egész Ünnepre rányomta a bélyegét.

A héten megállás nélkül özönlöttek hozzánk a kölyökkutyák, akiket a menhely körül eresztettek szabadon az emberek, vagy legalábbis mi így tudjuk. Azt még el is tudjuk hinni, hogy a véletlen született almok, akik még így Karácsony idején sem kelnek el, a menhelyhez közeli tábla elé rakják, vagy egyszerűen kirakják őket a közelben, és állatbarátok szedik össze. Furcsa mód, mi reggel, munkába jövet nem találkoztunk a több alomnyi kölyökkel, és nem is értem miért nappal teszi ki őket bárki, amikor éjszaka sokkal kevesebb eséllyel buknának le, de mindegy, fogadjuk el, ahogy hallottuk: fényes nappal a menhelyi táblánál talált rossz állapotú kölykök, és a környékbeliek által összeszedett kiskutyák történetét úgy, ahogy nekünk mondták. 

Az azonban már valóban az abszurd kategória, hogy a héten a szegedi nagy Tesconál fényes nappal egy doboznak találtak 3 kölyköt. Azok a kicsik nem tudnak csak úgy dobozostól, észrevétlenül odamenni a Tesco elé, még este sem, nem hogy fényes nappal. Hisszük-nem hisszük, a kicsik már a menhelyen vannak. Mintha a menhely valami feneketlen kút lenne, úgy jönnek a kiskutyák sorra. Mintha legalábbis mi lennénk a szerződtetett gyepmester, akinek ez a dolga. 

Egy szó, mint száz, annyi helyünk sincs, mint eddig, mert a felújítandó kennelek még nem készültek el, de a kölykök özönlenek. Sajnos olyan lépésre szántuk el magunkat, amire eddig kínosan ügyeltünk: az oltásokkal nem rendelkező kölyök almok nem keveredhetnek egymással, vagyis minden alom külön kellenben van, amíg nem kapnak legalább egy oltást. Jelenleg azonban ez lehetetlen. Helyhiány miatt kénytelenek vagyunk több alom kiskutyát együtt tartani, ami a fertőző betegségek meleg ágya. Még elszeparálva is nagy veszély leselkedik a kicsikre, így azonban tovább növeltük a kockázatot. Hogy miért? Mert erre kényszerítettek minket!

Hétfő

Két igen rossz állapotú, a menhelyhez közeli táblához kidobott kölyökkutyát fogadtunk be, akit arra utazók vettek észre, szerencséjükre. A kölykök neve Szuper és Szoknya lett. A két bűbájos csöppség szörnyen alultáplált, bolhás, bélférges, és nagyon pici. Egyelőre a betegszobában szállásoltuk el őket. Rögtön féreghajtót kaptak, és megtömték a pocakjukat.

A két csöppségnek (Szuper és Szoknya) hatalmas szerencséje volt, hogy észrevették őket.

Kedd

Egy szomorú eset árnyékolja be a múlt hétvégén hozzánk szökött Marcika hazakerülését. Sajnos váratlan családi tragédia miatt Marcika egyelőre a menhelyen marad, de bízunk benne, hogy hamarosan rendeződik a sorsa. 

Marcika a menhelyen.

Szerda

Gomorát, aki egy makacs gombásodással küszködik, újra lefürdettük. Bízunk benne, hogy a fürdetés, és a vakcinázás következtében hamarosan megszűnnek a tünetei.

Az ünnepek közeledtével egyre több és több csomagot kapunk. Egy Németországban élő kutyánk, Csinos gazdija évek óta küld nekünk Karácsonyi csomagot. Emellett rengeteg támogatónk, gazdijelölt, és régi gazdi tette a tiszteletét a menhelyen, és hoztak eledelt, plédeket, jutalomfalatot, konzerveket, játékokat, és bizony, mi, gondozók is megannyi kedves gesztussal, csomaggal gazdagodtunk. Szaloncukor, kávé, bonbonok és sütik kerültek a gondozói fa alá.

Egyre gyarapodik a menhelyi kutyák ajándékainak száma.

Csütörtök

A szokásos állatorvosi vizit ezúttal elmaradt, de teendőnk ettől függetlenül akadt bőven: újra kellett szalmázni az udvaron élő kutyák házait, valamint az elhasználódott plédeket cseréltük újakra. A menhelyen élő kölyökkutyákat pedig újra féreghatóztuk. Nem maradhatott ki senki.

Örökbefogadás is történt ma: Havert már csak a múlt heti ivartalanítás választotta el a gazdisodástól. Sebei szépen gyógyultak, így ő az idei Karácsonyt már a kanapéról ünnepelheti.

Haver gazdira talált.

Péntek

Az Ünnepekre való tekintettel önkénteseink most a pénteket választották az elmaradhatatlan sétáltatásra.

Egy külföldön élő állatbarát is meglátogatott minket saját kutyussal természetesen. Megannyi ajándékot hozott a gazdira váró kutyusainknak. Nagyon köszönjük ezúton is önzetlen adományát!

Személyesen átadott hatalmas mennyiségű ajándék külföldről.

Három újabb, nem várt kölyköt kellett elszállásolni a menhelyen. Őket állítólag a Tesco parkolóban találták. Úgy látszik, hogy a szeretet ünnepének hetében jut sok mindenkinek eszébe megszabadulni a nem kívánt szaporulattól.

Citrom, Ciklon és Cupák a Tesco parkolóból érkezett.

Szombat és Vasárnap

Egész hétvégén özönlöttek a látogatók, a támogatók, sok-sok további adományt kaptak a menhelyen élő kutyusok, amit hálás szívvel köszönünk! Szinte teljesen megtelt az átadó konténer!

Megtelt az átadó Karácsonyi ajándékkal.

Újabb, két nem várt kiskutyával bővült a menhelyi létszám így Karácsony közeledtével. A két apróság az Ádám és Éva nevet kapta tőlünk.

A legújabb lakóink, Ádám és Éva.

Sajnos nem csak örömteli dolgok történtek nálunk. Próbanapos jelentkezett az álláshirdetésünkre, és ahogy már megszokhattuk, olyankor nem éppen mintaszerűen haladnak a dolgok. A mai nap azonban túltett az eddigieken. A nagytestű kutyák sorra kirontottak a próbanapos fiú mellett, akinek egy szem lélekjelenléte sem volt. Az elszabadult kutyák teljesen felpörögtek, és benyomták az előkészítő ajtaját, ahol rárontottak a miniatűr Hercegnőnkre. Amíg én két kutyát cibáltam vissza a helyére a kővé dermedt próbanapost kerülgetve, addig  a harmadik kutya, akit fizikai korlátaim miatt nem tudtam magammal cipelni, jóvátehetetlen károkat okozott. Hősünk fel sem fogta mit okozott, csak nézett, és bármit mondtam, ami a segítségemre lehetett volna, képtelen volt teljesíteni. Visszarohantam, és leszedtem a harmadik kutyát is Hercegnőről, aki sajnos a sokkos állapotból nem tudott kijönni.

Nem véletlenül szeparáljuk el a kutyákat egymástól! Negyven kilós kutyáknak semmi keresnivalója az 5-6 kilós, labilis, beteg kutyák között. Eddig ezek a kutyák békésen éltek, soha ilyet nem tettek, most sem értem, hogy hogyan történhetett meg, hogy elszabadultak, és két ajtón keresztül berontottak az előkészítőbe.

Nagyon nagy tanulság ez a számunkra! Önbizalommal teli fiatalok jelentkeznek próbanapra, akik már attól fel vannak háborodva, ha szólni merünk azért, mert valamit nem jól csinálnak a próbanapjukon. Amikor pedig bajt csinálnak, megmerevednek, és nem számíthatunk rájuk. Nekünk 100%-ot teljesíteni tudó, elhivatott emberekre van szükségünk, akinek minden pillanatban helyén van az esze. Mert ha nem, akkor egyetlen ember tragédiák sorozatát indíthatja el! Ég Veled, Hercegnő!

Hercegnő a kedvenc helyén.

Köszönjük a 155 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások