Blog a felelős állattartásról 2018. III. negyedévében

„Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

 

A 2018-as év harmadik blogja az idei három Tappancs tábor fontosabb mozzanatait, az általunk levont következtetéseket hivatott összefoglalni. A táborok megszervezése rengeteg munkával és előkészülettel járt, de úgy véljük, hogy sikeresen teljesítettük azokat a célokat és feladatokat, amelyeket tavasszal kitűztünk magunk elé.

A három hét alatt sok állatbarát gyermeket volt szerencsénk megismerni. Mi is rengeteg maradandó élménnyel gazdagodtunk, nem csak a gyermekek.

 

 

De hogyan is nézett ki egy tábori hét? A rengeteg programot mindet nem tudjuk leírni, de egy jó párat kiragadtunk.

A táborozók megismerkedhettek a menhely életével, mindennapjaival, a menhely lakóival. A menhelyi körséta alkalmával nagyon sok kérdés érkezett a gyermekek részéről, ennek nagyon örültünk, és mindenre maradéktalanul készséggel válaszoltunk.

 

 

Egy alkalommal találkozhattak két magyar kutya fajtával, a pulival és a komondorral Engi Emese jóvoltából. Az érdekes előadást és bemutatót ezúton is nagyon szépen köszönjük Emesének. A program zárásaként készíthettek a gyerekek fonálból, illetve wc papír gurigából Pulit és Komondort. Óriási élmény volt a közös munka.

 

 

Emellett a hét több napján sétáltathattak menhelyi kutyákat, meglátogathatták a macskaházat, simogathatták a cicákat.

 

 

Úgy vettük észre, hogy ez a két program volt a gyermekek kedvence, minden reggel alig várták, hogy vihessék a kutyusokat sétálni, és játszhassanak a cicákkal. Nagyon fontos a gyermekeknek a fizikai kontaktus az állatokkal.

 

 

Két alkalommal terápiás kutyák is érkeztek. Rengeteg közös játék és trükk bemutató színesítette ezt a programot.

 

 

Halász Helga és négy kutyája is meglátogattak minket egy alkalommal. A gyermekek akadálypályán vezethették a kutyusokat, illetve engedelmes feladatokat próbálhattak ki. Köszönjük a színvonalas és érdekes programot Helgának.

 

 

Wágner Peti és párja Melinda, és két gyönyörű kutyájuk is ellátogatott a Tappancs táborba. A gyermekek sokat tanulhattak a kutyákról, és láthattak egy komoly engedelmes munkát, illetve Mendy, a bohókás Labrador segítségével megismerkedhettek a Mantrailing sporttal, amelyet egy gyermek segítségével be is mutattak nekünk.
Nagy élmény volt mindenki számára, köszönjük szépen Petinek és Melindának, hogy eljöttek hozzánk.

 

 

A hét folyamán két előadást láthattunk, hallgathattunk meg önkénteseinktől, Mátétól és Alexától,  amelyek úgyszintén a felelősségről, tudatosságról szóltak. Az előadás másnapján több szülő jelezte, hogy a gyermekük alkalmazza a hallottakat.  Köszönjük Máté és Alexa.

 

 

A csütörtöki nap az állatorvosi rendelő látogatásáról szólt. Izgatottan várták a gyerekek, hogy megnézhessenek egy állatorvosi rendelőt, hiszen sokan közülük még nem láttak, nem voltak. Nagyon érdekes bemutatónak és előadásnak lehettünk részesei, még mi kísérők is szájtátva hallgattuk a sok-sok érdekességet.
Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget a Szegedi Kisállat Ambulanciának, óriási élmény volt.

 

 

Végül, összefoglalásképpen azt mondhatom el az idei Tappancs táborokról, hogy nagyon jól sikerültek, rengeteg programmal és új információval, és a legfontosabb, hogy maradandó élményekkel térhettek haza a gyermekek. A táborzáró teszt pedig bebizonyította, hogy ismét tettünk egy lépést a felelős állattartásra nevelés érdekében. A gyerekek nagyon ügyesen töltötték ki a tesztet, amelyet a tábor ideje alatt tanultakból állítottunk össze.

 

 

Jövőre ismét várjuk vissza szeretettel a táborunkban már részt vett gyermekeket és várjuk az új jelentkezőket is.

 

 

Gácsi Mária

Hozzászólások