Utazzunk kutyával!

2018. július 5.
Utazás kutyával

A nyári szabadságok alatt egyre többen döntenek úgy, nem hagyják otthon kedvencüket, hanem velük utaznak. Szeretnék pár praktikus tanácsot megosztani a kutyával nyaralókkal.

  • Indulás előtt gondoljuk át, mi kell a kutyánknak. Póráz, nyakörv, esetleg szájkosár, takaró, játék, kutyapiszokgyűjtő zacskó. Szed-e gyógyszereket a kutya, ha igen, azokból van-e elég a nyaralás teljes időtartamára. Kell-e neki vinni kutyaeledelt. Szerencsére már majdnem mindenhol vehetünk a boltban kedvencünknek ennivalót, hátizsákos-vonatos kiránduláson nem feltétlen kell azt otthonról cipelni, de ha például speciális diétán van a kutyus, akkor érdemes a megszokott ételét vinni.
  • Ha hosszabb (több órás) útra megyünk, legyen nálunk víz, esetleg itatóedény (bár láttam már üvegből is inni kutyát, és persze a tenyerünkből is ihat). A vízzel egyébként se spóroljunk az úton: nemcsak itatásra jó, hűteni is lehet vele a kutyát, bevizezve a szőrét. Velem például előfordult, hogy autópályán baleset miatt kellett állni egy órát, azalatt vizes törölközővel hűtöttem a kutyákat.
  • Érdeklődjük meg előre, a szállás kutyabarát-e. Ha szeretnénk kultúrprogramokat látogatni, érdemes arról is tájékozódni, hová lehet a kutyát bevinni. Ha valahová nem vihetjük, akkor pedig gondoskodni kell neki addig biztonságos helyről, amíg mi szórakozunk.
  • Ha nem autóval utazunk, hanem tömegközlekedéssel, érdemes megtudakolni, mennyi és milyen jegyet kell vennünk, ha kutyával vagyunk, illetve kötelező-e a szájkosár vagy bármi egyéb (pl. hordozó) az állatnak.
  • Ha eddig nem utazott a kutyánk rendszeresen, érdemes kicsit szoktatni az utazáshoz, például ha sosem ült autóban, és hosszabb útra készülünk, az utazás előtti héten pár alkalommal ültessük autóba, és menjünk el vele valahová. Hogy összekössük a kellemest a hasznossal, akár elautózhatunk vele egy közeli vízpartra, vagy erdőbe, ahol aztán kis hűsöléssel tölthetjük az időt.
  • Külföldi utazás esetén a kutyaútlevél kötelező. Tanácsos előre érdeklődni az állatorvosunknál és a külügyi szerveknél, hogy van-e valamilyen kötelező oltás, teszt, vizsgálat, amit a célország elvár a beutazó kutyáknál.
  • Nagyon fontos gondoskodni arról, hogy az idegen helyen kutyánk semmiképp ne tudjon elkóborolni. Inkább sétáltassuk pórázon, idegen helyen ne hagyjuk magára, és tegyünk nyakörvére telefonszámunkkal bilétát. Az elkóborolt kutyák ismerős környezetben is sok esetben soha nem jutnak haza, azonban idegen helyen még valószínűbb, hogy nem látjuk viszont elkóborolt kedvencünket.

Ha ezeket betartjuk, máris sokat tettünk a biztonságos és élményteli nyaralásért

Nyaralás kutyával

Természetesen lehet még fokozni, a nagyobb állatkereskedésekben például vásárolhatunk mindenféle túrázáshoz használatos kutyás kelléket. Vagy állatorvosunk tud ajánlani utazási rosszullétben szenvedő kutyáknak megoldást. Nézzünk szét, tájékozódjunk a lehetőségekről. A legfontosabb azonban, hogy a nyaralás alatt érezzük jól magunkat, kedvenceinkkel együtt!
 

Hozzászólások