Történetünk így kezdődött 2002 év elején

2017. január 1.

Néhányan fontosnak tartottuk azt, hogy az olyan szegedi állatbarátoknak is, akik az élethelyzetükbõl adódóan nem tudnak aktívan részt venni állatvédelemben, de kisebb-nagyobb összeggel szívesen támogatnának egy menhelyet a lakókörnyezetükben lehetõséget kell biztosítanunk ahhoz, hogy egy állatotthon megépítéséhez, üzemeltetéséhez tudjanak hozzájárulni.

1. Az elveszett, kóbor, otthonukból kitett kutyáknak átmenetileg otthont biztosítsunk

Ennek megvalósítása a kiépítendő állatmenhelyen történik. Az ide került állatokat szakszerű állatorvosi ellátásban (elsősegély, sérülések eseten a szükséges orvosi beavatkozás, oltás, féregtelenítés, bolhátlanítás, ivartalanítás, műtét) részesítjük, megetetjük, illetve megfelelő életkörülményeket biztosítunk az átmeneti itt tartózkodás idejére.

A kóbor állatok bejelentése forródróton történik, ahol azok jelentkezését várjuk, akik lakóhelyük közelében tudnak olyan rászoruló állatokról, melyeken szeretnének segíteni. El kívánjuk érni, hogy a közterület felügyelők is bennünket értesítsenek, illetve a hozzájuk érkezett bejelentéseket felénk továbbítsák.

2. A nálunk lévő elveszett kutyáknak folyamatosan keressük a gazdáját

Jelenleg kialakuló végleges honlapunkon folyamatosan, napi frissítéssel szerepelnek a kutyusok, a rájuk jellemző fontosabb adatokkal.

Ígéret van arra, hogy időszakonként a Délmagyarország napilapban is megjelentethetjük a Gazdit keresünk rovatunkat, ezzel is segítve a mentett állataink új otthonra találását.
 

3. Új gazdit keresünk

A kóbor kutyáknak vagy azoknak, akiknek nem találtuk meg az eredeti gazdáját új gazdát keresünk. Ezeknek a kutyáknak is átmeneti otthont nyújtunk addig, míg rátalálnak az őket szerető és befogadó családra. Szintén igénybe vesszük az Internet és a Délmagyarország Kiadó segítségét.

4. Virtuális örökbefogadás

Ha néhány kutyus nem talál olyan társra, aki magához venné és otthonába fogadná, azokat az állatkertekben már jól bevált módon örökbe adjuk a gondozásukat vállaló, de megfelelő hellyel nem rendelkező állatbarátoknak. Ezeket a házőrzők a menhelyen élnek, de van egy barátjuk, aki bármikor meglátogathatja, elviheti játszani, sétálni esetleg haza akár hosszabb időre is.

Fontosnak tartjuk még, hogy a kutyatartók és leendő kutyatulajdonosok figyelmét felhívjuk arra, hogy mi a teendő akkor, ha elvész a kedvenc, illetve hogyan lehet megelőzni a bajt. Meg kell tanítani az embereket a felelősségteljes állattartásra. Meg szeretnénk ismertetni a kutyák, főleg az elveszett kutyák viselkedési szokásait, hogyan lehet kivédeni, megelőzni a kutyatámadásokat.

Ehhez a felelősségteljes munkához keressük azokat a lelkes állatbarátokat, akikkel a Tappancs Alapítványunk elindulhat, és a működésünk során céljaink megvalósítása elé gördülő akadályokat sikeresen legyőzzük. Vállalkozó szelleműeket, ötletgazdag embereket keresünk, akik megszervezik a gyűjtéseket az állatotthon javára. Segítség alatt nem feltétlenül csak pénzre gondolunk. Szükség van építőanyagra, cementre, kerítéselemekre, vagy akár etetőtálakra, a kutyáknak élelemre, kiselejtezett rongyokra. Vagy épp kétkezi munkára. Sőt, az indulás után nagyon fontos, hogy a bentlakó kutyáknak legyen patrónusuk, akik néha ránéznek, megsétáltatják őket, foglalkoznak velük, hogy ne szakadjanak el az emberi közelségtől.

Ne feledjük, hogy az állatotthon csak átmeneti megoldás. A végső cél, hogy a kutyák minél hamarabb visszakerüljenek az eredeti gazdájukhoz, vagy új gazdikat találjunk nekik. A régi, illetve az új gazdájukat, a leendő otthonukat alapítványunk megvizsgálja, és csak megfelelő helyre adjuk a kutyákat.

Éttermekből ételmaradékok kapunk, van autó is, amellyel elvihetjük. Talán az alapítvány könyvelésére is van már vállalkozó. Sok szegedi állatbarát biztosított a segítségéről bennünket.

Amit mi tudunk nyújtani Támogatóinknak:

Felejthetetlen élményt; amennyiben segítenek az állatoknak otthonra találni - ebben Támogatóinknak is részük van.

Reklámlehetőséget az Internetes honlapunkon, ahol az aktualitásokról, a hírekről napi frissítéssel számolunk be, a Délmagyarországban, az állatotthon területén felállított hirdetőtáblánkon, ahol megjelenik mindenkinek a neve, aki segítette munkánkat.

Az általunk szervezett rendezvényekre automatikus meghívást.

Amint látható, van itt feladat bőven, ha van még ötleted, vagy van kedved csatlakozni hozzánk, szeretettel várunk! Mi nem harcos állatvédők akarunk lenni, hanem egyszerűen csak példát szeretnénk mutatni, hogy a hajtós hétköznapokba nagyon sok jótett is belefér. Van rá idő, van rá energia. Mi az elveszett, elesett állatok védelmét vállaljuk fel, de teljesen mindegy, a lényeg az, hogy tegyél jót, és legyél jó. És attól egy picit jobbá válik a világ körülötted. Mi elsősorban ezt szeretnénk elérni.

A programterv készült: 2002. február-március

Kutyabarát találkozó

2002. március 23-án, szombaton megtartottuk a Bartók Béla Művelődési Központban a tájékoztatónkat. Elsősorban azzal a céllal jöttünk létre, hogy elősegítsük egy állatmenhely létrehozását Szegeden. A rossz idő és a húsvéti ünnepek közelsége ellenére is több, mint 120 állatbarát tisztelte meg jelenlétével az eseményt.

A körbeadott kérdőíven 83 résztvevő adta meg elérhőségét, és ajánlott fel különböző segítséget, amelyet ezúton is megköszönünk. A kérdőíveken még nagyon sok hasznos, megvalósítható ötleteket is találtunk.

Azon leszünk, hogy ezekből az ötletekből is építkezve, minél hamarabb elérhetővé váljon a cél, a Szegeden bolyongó elhagyott kutyáknak legyen ideiglenes szállásuk, ahol menedékre lelnek.

2010.01.26. kiegészítés: Másfél évvel később, 2003 októberében sikerült, szinte forintonként összegyűjtöttünk annyi pénzt, amelyből vásárolhattunk egy tanyát. De ez már egy újabb történet.

2017 nyarán honlapunk megújult, a régi weboldalról a 2017-es blogokat, cikkeket, híreket, gazdikeresőket, gazdira találtakat emeltük át. Köszönjük mind a támogatóknak, mind a fejlesztőknek, hogy ezt a fantasztikus weboldalt birtokba vehettük, és ennek segítségével kereshetünk gazdát védenceinknek, tájékoztathatjuk a munkánk iránt érdeklődőket.

A 2002-es kutyabarát találkozó résztvevőinek, akik közül sokan azóta is támogatják alapítványunkat, és az időközben mellénk álló újabb támogatóknak külön hálás köszönet azért, hogy adományaikkal lehetőséget teremtettek, hogy mindazt megvalósíthassuk, amit a Tappancs Tanyán bárki megtekinthet.

Hozzászólások