Itt a tavasz, itt a kullancsszezon

2017. március 11.

A kutyák babesiosisát okozó Babesia canis nevű egysejtű parazitát a Dermacentor reticulatus kullancsfaj terjeszti. A kullancscsípéssel a kutyák, rókák szervezetébe kerülő Babesiák a vörösvérsejtekben kezdenek szaporodni. Egy idő után a vörösvérsejtek szétesését okozzák, melynek következtében a vér oxigénszállító képessége csökken, a kiszabaduló vérfesték pedig a hajszálerekben rakódik le, eltömítve például a vese és a máj kapillárisait. Szövődményként többek között súlyos fokú vérszegénység, vese- és májelégtelenség jelentkezik, és kezeltlen esetben általában az állat halálával jár a betegség.

A betegség lappangási ideje 4-10 nap, a terjesztő kullancsot a tünetek jelentkezésekor sokszor már nem találjuk kutyánkban. A betegségre gyanút kelthet, ha kedvencünk hirtelen kedvetlenné válik, szokásától eltérően nem siet elénk, amikor hazaérünk, vagy hamar elfárad. A betegség általában magas lázzal jár, azonban előfordul, hogy ez csak hullámokban jelentkezik – lázas szakaszok és lázmentes periódusok váltakoznak. Egy idő után a vizelet a szokásosnál sötétebbé, majd kávébarnává válik, a kutya kötőhártyája, ínye sápadt, akár porcelánfehér, később egyre inkább sárgás színezetet ölt.

Már az első tünetek jelentkezésekor, a betegség legkisebb gyanúja esetén forduljunk állatorvoshoz! A késlekedés könnyen kutyánk életébe kerülhet. Későn elkezdett terápia esetén, szövődményes esetben sajnos a legjobb kezeléssel sem mindig sikerül megmenteni az állat életét.

Egész évben fordítson kiemelt figyelmet kedvence kullancsok elleni védelmére! Sajnos a klímaváltozásnak köszönhetően már a téli időszakban is támadhatnak a kis vérszívók. Nem ritka, hogy egy-egy enyhébb napot követően az állatorvosi rendelőkbe sorra érkeznek a babéziás kutyák, hiszen sokan még manapság is szüneteltetik a kullancsok elleni védekezést a hideg hónapokban.

Vérrel teli, jóllakott kullancs

A kullancs elleni gyógyszeres nyakörvek, spot-onok mellett már szájon át adható tabletta formájában is kaphatók hatékony szerek, melyek a dús, hosszú szőrzettel megáldott, illetve a gyakran fürdetett vagy sokat úszó kutyák esetében a legjobb választásnak bizonyulnak. Mindig jegyezzük fel naptárunkba a kezelés időpontját, sokszor a néhány napos csúszás okozza állataink fertőződését. A gyógyszeres nyakörveket érdemes néhány hetente levennünk kutyánk nyakáról, és egy durva, száraz ronggyal áttörölnünk a belső felületét. A spot-onokat és a rövidebb hatású tablettákat 4 hetente, és ne havonta alkalmazzuk. Mielőtt különösen fertőzött területre kirándulnánk kutyánkkal, a fentiek mellett érdemes lehet alkalomszerűen kullancs elleni sprayt permetezni kedvencünk bundájára.

Dr. Halász Nóra
dottornora [at] gmail.com

Címkék

Hozzászólások