Húsvét – Mire ügyeljünk az ünnepek alatt?

2019. április 9.
Húsvét és a háziállatok

A Húsvétra vidám, játékos ünnepként gondolunk, a tavasz is legszebb arcát mutatja ilyenkor. Kedvenceink is élvezik a sürgés-forgást, a családi kirándulásokat. Azonban több veszély is fenyegeti őket az ünnepek alatt. A következőkre érdemes odafigyelni, hogy a hosszú hétvégét ne az állatorvosi rendelőben kelljen töltenünk.

Csokoládé mérgezés

A kutyák többsége szívesen fogyaszt édességeket, és a gazdik néha igencsak nehezen tudnak ellenállni a nagy, könyörgő kutyaszemeknek. A kakaó tartalmú sütemények, a csokoládé esetében azonban muszáj ellenállnunk a kísértésnek, hiszen teobromin (és koffein) tartalmának köszönhetően a kakaóbab mérgező kutyáink számára. A különböző fajta csokoládék különböző mennyiségű teobromint tartalmaznak. Egy 75%-os étcsokoládéból már kis mennyiség is súlyos tüneteket okozhat, míg a fehércsokoládé alig tekinthető toxikusnak. Mérgezés esetén kezdetben hányás, hasmenés, nyugtalanság jelentkezik, a testhőmérséklet megemelkedik. Később fokozott vizeletürítés, izomremegés, izommerevség, görcsrohamok jelentkeznek, a légzés gyors és felületes lesz, a szívfrekvencia megnő. Súlyos esetben szívritmus zavarok, szívelégtelenség, kóma is felléphet, melyek az állat életébe is kerülhetnek

A húsvéti menü maradékai

Az ünnepek alatt jellemzően zsíros és fűszeres ételeket készítünk, és a maradékkal szívesen kedveskedünk kedvenceinknek. Ha négylábú társaink hirtelen túl zsíros-fűszeres ételt esznek, az nem csak a gyomrukat fekszi meg, hanem akár súlyos hasnyálmirigy gyulladást okozhat. A hagyma, fokhagyma tartalmú ételek a vörösvérsejtek szétesését, így vérfogyottságot okozhatnak kedvencünkben, míg a desszertek mazsola tartalmának elfogyasztása bizonyos kutyákban veseelégtelenséghez vezet. A húsvéti sonka csontja gyakran a kutyák táljába kerül, azok nagy örömére. Az ünnepek alatti egyik leggyakoribb egészségügyi probléma – a gyomormegterhelés mellett - a nagy mennyiségű csont elfogyasztása miatti bélsárrekedés, mely súlyos esetben csak műtéti úton oldható meg. Emellett a csontszilánkok felsérthetik a gyomor-bélcsatornát, a nagyobb darabok a nyelőcső, gyomor vagy a bélcsatorna elzáródását, és akár perforációját okozhatják.

Xilit

A cukormentes termékekben gyakran szereplő édesítőszer a kutyákra rendkívül mérgező. A legtöbb emlősben a xilitnek nincs hatása a vércukorszintre, kutyákban azonban gyors, hirtelen inzulin kibocsátást, és így a vércukorszint akár végzetes mértékű lezuhanását okozza. Kezdetben hányás, hasmenés, elesettség jelentkezik, mely görcsrohamokkal, komatózus állapottal folytatódik. Egyes esetekben a xilit mérgezés súlyos májelégtelenséggel is jár. Ez esetben 1-2 napon belül sárgaság, véralvadási zavarok jelentkeznek.

Mérgező növények

A szép, illatos liliomok gyakran díszítik kertünket, vagy alkalmazzuk őket a húsvéti dekoráció részeként. Azonban főként a macskák számára minden részük, még a virágpor is mérgező. A tünetek hányással, levertséggel kezdődnek, majd idegrendszeri tünetek – remegés, görcsrohamok jelentkeznek. Kezelés hiányában, vagy későn megkezdett kezelés esetén súlyos veseelégtelenség alakul ki. Ha a liliom virágpora ráhullik a macskánk bundájára, azonnal fürdessük meg, hogy mosakodás közben ne nyalhassa le a mérgező pollent. Ha gyanúnk van arra, hogy a liliomnak bármely részét megrághatta cicánk, vagy táljába virágpor hullhatott, azonnal keressük fel állatorvosunkat!

A gyöngyvirág nem csak ránk, négylábúinkra is veszélyes. Mérgezés esetén a kezdeti hányás, hasmenés, hasi fájdalmak után fokozatosan súlyosbodó szívritmus zavarok jelentkeznek, mely végül az állat halálát okozza.

A jácint virága is tartalmaz méreganyagokat. Hányás, hasmenés, izomremegés jelentkezhet kedvencünknél, ha eszik belőle.

Kelt tészta

Az ünnepi kenyér, kalács, sütemények készítése során gyakran kelesztünk élesztős tésztát. Az elkészült, kisült finomság - mérsékelt mennyiségben - nem okoz problémát négylábúink számára. Azonban ha kedvencünk hozzáfér a kelesztés alatt álló tésztához, az az életébe is kerülhet. A gyomor meleg, nedves környezete ideális az élesztőgombák szaporodásához. A gyorsan növekvő tészta rövid idő alatt a gyomor nagymértékű kitágulását okozza.  Emellett az élesztőgombák szaporodása során keletkező etanol a véráramba felszívódva okoz súlyos alkohol mérgezést. A nyers tésztát fogyasztott állatoknál kezdetben eredménytelen öklendezést, levertséget tapasztalhatunk, miközben az állat hasa egyre jobban kitelik. Majd az etil-alkohol hatására tántorgás, később tompultság, szívritmus zavarok, eszméltvesztés vagy görcsrohamok jelentkeznek, és az állat torkossága könnyen végzetes következményekkel járhat. Ha kedvencünk nyers, élesztős tésztát evett, azonnal keressük fel állatorvosunkat!

Konyakos meggy

A felügyelet nélkül, az asztalon hagyott bonbonok csábításának nem minden kutya tud ellenállni. A klasszikus konyakos meggy felvétele esetén a csokoládé- és alkoholmérgezés tüneteivel egyaránt számolnunk kell. Mindenképpen értesítsük állatorvosunkat, ha kedvencünk hozzáfért ilyen édességekhez.

Húsvéti műfű dekoráció

A színes, zizegő, minden szellőre megrezzenő műfűvel szívesen játszanak macskáink. Lenyelve azonban életveszélyessé válhat a húsvéti dekoráció. A hosszú műanyag szálakra (hasonlóan a cérnához, fonalhoz) a belek felfűződnek, és az idegen test akár át is vághatja a belek falát. A tünetek között szerepelhet elesettség, étvágytalanság, hasi fájdalom, akár véres hasmenés. Bélperforáció esetén a hasüregbe kerülő béltartalom hashártyagyulladást, vérmérgezést, elhullást okoz. Amennyiben cicánk (vagy játékosabb kutyánk) műfüvet, vagy hasonló hosszú, fonalszerű tárgyat nyelt le, és esetleg még kilóg a vége a szájából, ne próbáljuk meg kihúzni azt, keressük fel állatorvosunkat! Ha túl hosszú rész van már az emésztőcsatornában, akkor a húzás során biztosan elvágjuk a gyomor vagy a belek falát, életveszélyes állapotot előidézve.

Műanyag tojás, egyéb dekorációk

Míg a műfű lenyelése gyakoribb a macskák körében, a kisebb méretű dekorációkat a kutyák rágják meg szívesebben. A műanyag tárgyak bélcsatornába kerülése esetén kedvencünk könnyen a műtőasztalon köthet ki. Idegen test okozta bélelzáródás esetén étvágytalanságot, intenzív hányást, hasi fájdalmat figyelhetünk meg. Az elzáródást okozó tárgy egy idő után a ráfeszülő bélfal elhalását okozhatja, a hasüregbe kerülő béltartalom végzetes komplikációkhoz vezet.

Dr. Halász Nóra
dottornora [at] gmail.com

Hozzászólások