Hogyan tartsuk a cicánkat a saját telkünkön?

2017. április 10.

Főleg, hogyan tartsuk a kerti cicát biztonságban? A felelős állattartás alapja kutya és macska esetében is, hogy az állat ne juthasson ki közterületre. Az állatvédelmi törvény is egyértelműen kimondja, hogy minden állatot a gazdája köteles a saját telkén tartani. Az utca rengeteg veszélyt jelent mind a kutyákra, mind a macskákra. Autó kereke alá kerül, rosszindulatú emberek bántják, mérget eszik, mérgezett rágcsálót eszik meg, csapdába lép, elkapja egy másik állat, betegségeket szed össze.

A cicák idegen macskáktól három olyan betegséget is elkaphatnak, amikre nincs gyógymód és az állat pusztulásához vezetnek (FIP, FeLV, FIV). A legkülönfélébb baleseteket szenvedett cicák kerülnek a kezeink közé, és sajnos a legtöbbjük nem ússza meg olcsón. Amputáció, hosszantartó kezelés, amelyek szintén maradandó károsodásokkal végződhetnek, és a legrosszabb esetben az euthanázia. A cicákat ért komoly utcai balesetek így végződnek, ha még időben rájuk találnak, és nem egy bokor alatt szenvednek ki.

Egy gondos gazdi mindent elkövet, hogy a cicáját megóvja a rá leselkedő veszélyektől, és ez bizony azt is magába foglalja, hogy a szomszédokkal megőrzi a jó viszonyt, és nem haragítja a macskákra a szomszédságot azzal, hogy a kertbe szoktatott énekes madarakat, vagy saját tartású galambokat legyilkolja a kis predátoruk egy-egy szomszéd látogatás alkalmával.

Ha a cicánk kimászik a telkünkről, és valahol mérget eszik, s ez a pusztulásához vezet, a gazdának tulajdonképpen semmi esélye nincs rábizonyítani akárkire, hogy lemérgezte az állatot, hiszen bárki mondhatja, hogy rágcsálóknak szánta, nem a macskának. Plusz ugye a gazdi hibája, hogy nem tartotta a saját telkén a macskáját. Ugyanez vonatkozik arra, ha valaki véletlenül elgázolja a cicát, vagy a szomszéd nem macskabarát kutyája végez vele.

Sokan még ma is elképzelhetetlennek, megoldhatatlannak tartják, hogy egy macskát telken belül tartsanak, pedig erre ma már rengeteg segédeszközt is lehet kapni, de egy ügyes barkács akár otthon is elkészítheti a cica biztonságos kinti tartáshoz szükséges felszereléseket.

De lássuk is, miket kell elkerülni a cica kerti tartásánál:

  • ne férjen át se a kerítés rácsai között, se a kerítés alatt
  • ne tudjon felmászni a kerítésre. Ha a kerítés mellett fa áll, akkor arra is ügyelni kell, hogy a fák ágaira felkapaszkodva ne tudjon átjutni a kerítésre. Ezt metszéssel is meg lehet oldani, de akár a fára egy bizonyos magasságtól, egy érintett részre dróthálót is fel lehet erősíteni, hogy csak azokra a részekre ne juthasson el az állat, ahonnan már a kerítés tetejére mászhatna
  • minden óvintézkedés a szomszéd kerítésére is vonatkozik. Ha a szomszéd nem kíván a kerítésen változtatni, akkor bizony a macska gazdáinak kell ezt megtenni, akár dupla kerítés felhúzásával.

 

Íme egy tökéletesen macska-biztos kerítés. A léceken a macska nem tud felkapaszkodni, nem fér át közöttük, a tetején pedig egy forgó rúd akadályozza meg, hogy a cica rákapaszkodjon.

Görgős macskabiztos kerítés

 

Egy illusztráció a forgóról
Fából készült forgó rudas megoldás

További macska-biztos kerítés tipp a döntött tető, mivel nem tudja ilyen majdnem vízszintes helyzetben megtartani magát a cica, így át sem bírja húzni magát rajta:

Döntött tető hálós kiegészítővel

Másik lehetőség, ha szeretnénk, hogy cicánk élvezhesse a kellemes időjárást, legyen lehetősége megismerkedni a hóval, esővel és a verőfényes napsütéssel, ha a cica részére egy biztonságos, berendezett kennelt alakítunk ki. A kennelt akár össze is lehet kötni egy a lakásból kivezető macskaajtóval, de kültéri is lehet, ahova megszabott időközönként kivihetjük a cicát. Íme pár kép erről is:

Bejárathoz épített macska kifutó

 

Napfényes, biztonságos macskakennel

Természetesen a legkényelmesebb módja a szabadban sétálásnak, ha a cicánkat hámra, pórázra szoktatjuk. Ily módon a gazdi és a cica együtt fedezhetik fel a környéket. Tévedés, hogy felnőtt macskákat nem lehet sétához szoktatni, csak kitartónak, következetesnek kell lennünk. Ma már számtalan méretben, színben kaphatóak cicák részére gyártott hámok is.

Mielőbb azonban a cicánkat a kertbe kiengedjük, győződjünk meg róla, hogy minden szükséges védőoltással, valamint a külső paraziták, (bolhák, atkák, kullancsok) elleni védelemmel is elláttuk!

További ötletekért ajánljuk, hogy keressen rá az Interneten a „cat enclosure” (kinti kennelek) vagy „cat proof fence” (macska-biztos kerítés) címszavakra.

Címkék

Hozzászólások