Évértékelő 2017.

2018. május 12.

Szeged egyetlen állatmenhelyén, a Tappancs Tanyán 2017-ben összesen 286 kutyát és 79 cicát sikerült befogadni, és átlagosan 155 kutya és 32 cica napi ellátását biztosítottuk.

Amellett, hogy minden állat a legmagasabb orvosi ellátást kapja nálunk, évek óta gondoskodunk a felelős tartásukról is: minden állat mikrochipet és védőoltást kap nálunk, és minden ivaros állatot ivartalaníttatunk a menhelyünkön. Kutyáinkon szívféreg tesztet végeztünk, és szükség esetén gyógykezeltettük őket. A macskákat FIV/FeLV/FIP betegségekre szűrjük, a pozitívnak bizonyuló egyedeket az egészségesektől elkülönítjük.

Segélykérő telefonunkra 2017-ben 190 kutyás és 24 cicás segítségkérő hívás érkezett. Az utcán élő állatok mentésében nagy segítségünkre voltak azok a megtalálók, akik átmenetileg be tudtak segíteni az elhelyezésben. Sajnálatos módon sok hívást kaptunk olyan tulajdonosoktól is, akik saját kutyájukat akarták leadni menhelyünkön. Ezek az állatok minden esetben várólistára kerültek, és csak megüresedést követően fogadhattuk őket. 

A 2017-ben folytatódó Utcamacska projekt lakossági kezdeményezés keretében 109 kóbor és 46 gazdás cica ivartalanítását támogattuk. Ezzel nagyban hozzájárultunk az utcán élő elvadul macskák szaporodásának megfékezéséhez.

Lakossági segélyprogramunk keretében további 51 esetben segítettünk a befogadott vagy saját állat orvosi költségeinek finanszírozásában.

A hajléktalanok kutyáit segítő programunkat 2010 óta végezzük a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve. Ennek keretében 2017-ben 15 helyszínen 42 kutya kapott veszettség elleni védőoltást és féreghajtás, és ebből 3 új kutyába ültettek be mikrochipet.

A tavalyi év során saját vagy meghívottként külső szervezésű rendezvényeken 115 alkalommal több ezer emberrel találkoztunk, sok száz gyermekhez jutottunk el, tanítottuk a felelős állattartást.

2017-ben első alkalommal 1 turnusban meghirdettük a Tappancs tábort, amelyen 10 gyermek vett részt. Az 5 napos táborban tartalmas programokat biztosítva ismerkedtek meg a kutyákkal és cicákkal.

2017-ben az FM menhelyfelúításra szóló pályázatán elnyert 5.000.000 Ft-ból elkezdtük az első- és hátsó négyes kennelek teljes felújítását, aminek befejezése áthúzódik 2018-ra, és ami várhatóan 11.000.000 Ft feletti összegből valósulhat meg.

A korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is az adó 1% felajánlások tudják biztosítani menhelyünk minőségi működését. Ezeknek köszönhetően tudjuk elvégezni védenceinken a szükséges szűrővizsgálatokat és gyógykezeléseket, ellátni őket a kötelező és ajánlott védőoltásokkal, ivartalaníttatni a hozzánk bekerülő felnőtt állatokat, biztosítani a kullancsok és bolhák elleni korszerű védelmet.

A mindennapi munka mellett szeretnénk fokozatosan korszerűsíteni menhelyünket, javítani a kutyák életterét. Évek óta halogatjuk, de egyre inkább Időszerűvé vált egy új állatszállító autó beszerzése is. A fejlesztési, felújítás tervek megvalósítása viszont nem veszélyeztetheti a menhely lakóinak ellátási biztonságát.

Működésünk nyilvános, a Tappancs Tanya előzetes bejelentkezés után minden nap 7:00 -15:30-ig várja a látogatókat. Az érdeklődők Facebook oldalunkon is követhetik munkánkat, ahol már több mint 77,000 tagunk van. Akik nem tudnak kilátogatni hozzánk, honlapunk kutyás és cicás blogjából értesülhetnek a menhelyi eseményekről.

Köszönjük figyelmét, támogatására 2018-ban is számítunk!

Tappancs Állatvédő Alapítvány

Címkék

Hozzászólások