Ebek veszettségi megfigyelésének szabályairól

2019. december 25.
Ebek veszettségi megfigyelésének szabályairól

A közelmúltban ismét belefutottunk egy olyan helyzetbe, ahol mikrochip és oltások nélküli kutyát befogadva szembesültünk a később előkerült gazdi teljes felháborodásával és értetlenségével: "Miért nem adjuk ki azonnal a kutyáját?".

Ezért fontosnak tartottuk a kutyatartó lakosság felvilágosítását az ebek veszettség elleni védekezés szabályairól.

Kötelező védőoltás

Az állattartó köteles a három hónapos kort elérő kutyája részére 30 napon belül - saját költségén - egy választott szolgáltató állatorvossal veszettség elleni védőoltást beadatni, majd ezt kölyök kutya esetében 6 hónappal később, 1 évnél idősebb kutya esetében évente megismételtetni. 

Állatorvos veszettség elleni védőoltással csak mikrochippel rendelkező kutyát láthat el. A mikrochip beültetés költsége szintén a gazdát terheli.

A veszettség elleni védőoltás meglétét a kutya oltási könyve, és a múltbéli visszaélések miatt a www.petvetdata.hu adatbázisban időbélyeggel történő berögzítése igazolja.

Közterületen befogott csavargó gazdás kutya karanténozása

Az ebek veszettségi megfigyelését a 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet szabályozza.

Értelmező rendelkezések
2. § E rendelet alkalmazásában

a) veszett az az állat, amelynek laboratóriumi vizsgálata során a veszettséget kétséget kizáró módon megállapították;

b) veszettségre gyanús az az állat,

ba) amelyen a betegség tünetei mutatkoznak, vagy

bb) *  amely tünetmentes, de veszett vagy veszettségre gyanús állat marta meg, továbbá

bc) minden természetellenesen viselkedő, illetve emberre támadó vadon élő emlős állat;

c) veszettség fertőzöttségére gyanús az az állat, amely veszett vagy veszettségre gyanús állattal érintkezett, vagy érintkezhetett kilencven napon belül;

d) veszettség szempontjából aggályosnak kell tekinteni azt az a)-c) pontokban leírttól eltérő emlős állatot, amely embert támadott, vagy mart meg, illetve azt az ebet, amelyik nem részesült a 4. § (1) bekezdés aa)-ac) pontjaiban életkorának megfelelően leírtak szerinti (a továbbiakban: érvényes), veszettség elleni védőoltásban;

e) *  állategészségügyi hatóság az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörében eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: megyei kormányhivatal), az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörében eljáró járási hivatal (a továbbiakban: járási hivatal), a hatósági állatorvos, továbbá az állami feladat elvégzésére feljogosított szolgáltató állatorvos (a továbbiakban: jogosult állatorvos);

 

Veszettség fertőzöttségére gyanús vagy veszettség szempontjából aggályos kutyát 14 nap hatósági megfigyelés alá kell vonni.

Amennyiben a kutya igazolható módon rendelkezik érvényes veszettségi oltással, akkor a hatósági állatorvos a régió veszettségi fertőzöttségétől függően, a gazda kérésére, egyedi elbírálásban saját felelősségére a menhelyi karanténozás alól felmentést adhat. A felmentés nem zárja ki a hatóság részéről egy esetleges állategészségügyi bírság kiszabását. 

Karanténozás a Tappancstanyán

A Tappancs Állatvédő Alapítvány állatmenhelyén kialakított karantén területre bekerülő kutyák első két hetét a menhelyet ellátó állatorvos adminisztrációja mellett a kirendelt hatósági állatorvos felügyeli.

Onnan csak hatósági állatorvosi jóváhagyással, az ellátó állatorvos engedélyével kerülhet ki kutya eredeti vagy új gazdához, illetve a menhely örökbeadó épületeibe, udvaraiba. 

A karanténidejüket töltő kutyák látogatása is tilos.

Kérésünk

A gazdák vegyék figyelembe, hogy alapítványunk nem rendelkezik hatósági állatorvosi jogkörrel.

Azon gazdák, akik kutyájának nincs érvényes védőoltása, kérjük, hogy törvénytisztelő lakos módjára előzzék meg a bajt.

Követelőzés, fenyegetőzés, cirkuszolás helyett időben gondoskodjanak a kutyájuk mikrochippel történő ellátásáról, évenkénti veszettség elleni védőoltásáról, és nem utolsó sorban ügyeljenek arra, hogy kutyájuk soha ne tudjon kiszökni közterületre.

Kép illusztráció, forrás Pixabay

Hozzászólások