Az Ukrajnából menekülő állattartók segítése

2022. február 25.

Bár alapítványunk működési területétől távol zajlanak az ukrajnai háborúval és a menekülthullámmal kapcsolatos események, ennek ellenére nem nézhetjük ezt a borzalmat ölbe tett kézzel.

Háborús körülmények között - úgy, mint bármilyen más katasztrófahelyzetekben –, csak az illetékes hatóságok intézkedhetnek.

Amit mi tehetünk, és megtettük:

  • Felajánlottuk a helyi katasztrófavédelem munkatársainak, hogy szükség esetén az esetlegesen a környékünkön keletkezett (baleset vagy egyéb ok miatti) vészhelyzetben segítséget nyújtunk az ukrán menekültek állatai ideiglenes elhelyezésében, állatorvosi kezelésében.
  • Szegeden indított, Ukrajnába szánt adománygyűjtés helyszínére igény esetén állateledelt juttatunk el az Ukrajnában rekedt állattartók megsegítésére.
  • MÁTSz tagszervezeteként a többi tagszervezettel szorosan együttműködünk, hogy bármilyen más észszerű és törvényes akcióban aktívan közreműködhessünk.

 

Nagyon fontos, hogy akik segíteni szeretnék az Ukrajnában rekedt vagy onnan menekülő állattartókat és állataikat, alaposan nézzenek utána, hogy hová juttatják el az adományukat. Sajnos nagyon sokan a helyzetet kihasználva, vagy csak jószándékból, de pontos ismeretek hiányában kezdtek el gyűjtésekbe, amik sajnos esélyesen nem jutnak el a rászorulókhoz.

A most menekülő, vagy az óvóhelyeken éjszakázó emberek pár nappal ezelőtt még ugyanúgy, ugyanolyan életszínvonalon éltek, mint mi. Ezért a tárgyi adományozóknak javasoljuk, hogy olyan adományt küldjenek számukra, amit maguk is szívesen használnának, fogyasztanának. A menekülő vagy a háborús területen maradt emberek méltósága is fontos.

 

Kapcsolódó oldalak:

Hozzászólások