A Tappancs kutyái szívféreg ellen is védettek

2017. augusztus 27.

Alapítványunk döntése értelmében 2014. októberétől a Tappancs Tanyán élő kutyák megelőző szívféreg kezelésben részesülnek. Az időjárás és a szúnyogok jelenléte függvényében tavasztól késő őszig havonta folytatjuk a kezeléseket.

Döntésünket azon 2014-es évi eseményei indokolják, amelyek alapján biztosak lehetünk abban, hogy a szívféreg fertőzöttség Szegeden és környékén túl magas ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk a fertőződés kockázatát.

Ebben az évben került hozzánk egy kutya, akinek egészségi állapota egy hónapos gondoskodásunk ellenére sem javult. Dr. Sebő Ottónál végzett vizsgálat súlyos szívférgesség jelenlétét mutatta ki. Sajnos ő már abban a stádiumban volt (legalább 4-5 éve fertőzött lehetett), amikor már menthetetlen, csak szenvedés várt volna rá.

Akik már 2014-től követték a működésünket, tudják, hogy 2014-től több kutyusunk németországi vagy ausztriai gazdihoz kerültek. Mivel Németországban már nagyon régóta jelen van a szívféreg, ezért egyes gazdik még kiutazás előtt igényelték a kiválasztottjuk szívféregtesztjét. Két menhelyi kutyusunk eredménye pozitív lett (ennek ellenére mindkét külföldi gazdijelölt vállalta a kutya örökbefogadását).

A fenti okok késztettek bennünket arra, hogy pénzt és munkát nem kímélve a 150-180 fős kutyaállományunkat havonta megelőző kezelésben részesítsük. Kötelességünknek érezzük védenceinket megóvni ettől a szörnyű parazitától.

Amennyiben szeretné támogatni védenceink ellátását vagy a szívféreg elleni kezelését, többféle módon van erre lehetősége. Kutyáink nevében köszönjük!

Mi is a szívféreg valójában?

Korábban a Délmagyarország hasábjain olvashattunk a szívféreg szegedi elterjedéséről:

"Dirofilaria immitis, a szívféreg. Ezt a férget szúnyogok terjesztik állatról állatra vagy éppen állatról emberre. A betegséget eddig csak délebbre ismerték, Szlovénia, Horvátország mellett az olaszországi Pó-völgy a legfertőzöttebb. A betegséget hordozó szúnyogok az éghajlat melegedésével északra vándoroltak, és ami probléma, a fertőzést követően már bármelyik vérszívó továbbviheti a szívférget.

Rengei Antal a betegségről elmondta, a német juhászt felpuffadva és lesoványodva vitte gazdája az állatorvoshoz, ahol több vizsgálat után derült ki a szívférgesség. Az állat a kezelés ellenére elpusztult, a boncoláskor 38 darab férget távolítottak el a szívéből. – A szúnyogok az embereket is megfertőzhetik a szívféreg lárvájával, viszont szerencsére mi vakvágány vagyunk az élősködőnek. A csípés helyén gyulladás alakulhat ki, ha a féreg ki is fejlődik, nem juthat el a szívig. Jellemzően a tüdőben tokozódik be, majd elpusztul. Viszont csomókat képez a tüdőben, ami egy röntgenen tüdőráknak is tűnhet – tudtuk meg.

Az állatorvos szerint mind a szúnyog, mind a féreg ellen védekezni kell. Elmondta, a kutyákban és macskákban gyógyszeres kezeléssel el lehet pusztítani a kezdeti stádiumban lévő férgeket, a kifejlődött parazitát viszont nem. – A betegség csak szúnyoggal és vérrel terjed – hangsúlyozta Rengei Antal.

Tünetek

Radnai István állatorvos tanulmányából kiderül, a szívférgek a szemben vagy a központi idegrendszerben is tartózkodnak. „A parazitás fertőzöttség akár a kutya, akár a macska, akár pedig az ember esetében is nehezen vehető észre. Többnyire csak akkor szokták észlelni a férgeket, ha azok tömött csomókban megjelennek a tüdőben vagy a hasüregben. A felismerést nehezíti, hogy nem okoznak fájdalmas tüneteket" – írja.

Az Amerikai Szívféreg Társaság honlapja szerint a fertőzött emberek egyharmadánál jelentkezik mellkasi fájdalom, ötödénél köhögés, nyolcadánál láz. Az esetek mindössze egy százalékában számoltak be véres köhögésről és légzési nehézségekről. Hozzáteszik, nincs megbízható diagnosztikai eljárás a szívférgesség kimutatására. Mivel a szívféreg az emberben nem szaporodik tovább, így még szúnyogcsípéssel sem tud továbbterjedni."

Forrás: Délmagyar

Ajánlott oldalak:

 

Javasoljuk minden szegedi gazdinak, hogy konzultáljon állatorvosával, mert sajnos régiónkban úgy tűnik tömegesen jelen lehetnek a szívféreggel fertőzött szúnyogok.

Hozzászólások