Utcamacska beszámoló 2018. jan. hó

Utcamacska blog | 2018. február 4.

Kormikával az ölemben írom most ezeket a sorokat, amikor is azon gondolkodok, miért utálják és veszik semmibe az emberek ennyire a fekete állatokat. Csupán néhányan szeretik őket, sőt, kifejezetten rajonganak értük, mások már csak a hirdetés láttán is elfordítják a fejüket. Ha Kormi szürke vagy vörös lenne, biztosan több üzenet is várt volna vele kapcsolatban, így viszont még csak érdeklődő sincs rá. Egyetlenegy sem...

Pedig Kormika is egy olyan ex-utcamacska, aki semmi mást nem szeretne, csak egy gazdit, aki élete végéig kényezteti és szereti őt. 

Az ő története egy nagyon hűvös, szeles októberi vasárnapra nyúlik vissza, amikor elindultam érte. Hetek óta terveztem már az ő befogását, amelyhez óriási segítséget nyújtott Noémi, az etetője. Hónapokon át szelidítette ugyanis az éjfekete bundájú, játékos, de félős Kormit. Félős volt, mert utcára született, amolyan "klasszikus" utcamacska volt ő is, mint több százezer társa az országban. Neki viszont sikerült menekülnie az utcáról. Pár napos garázsban töltött karanténideje után - miután kiderült, hogy makkegészséges - hazaköltözött hozzám és elkezdődött a mi "szerelmünk". Nálam hamar rájött, milyen jó az, amikor már nem fúj a hideg szél, nem esik a hideg eső és nem kell félni semmitől. Elképesztő átalakuláson ment át és hihetetlen ragaszkodó cicus vált belőle szinte hetek alatt. Még novemberben átesett az ivartalanításon, megkapta mindkét oltását és mivel nagyon gyorsan szelidült, gazdikereső is lett. Az élet viszont közbeszólt, ugyanis egy kóborkától elkaptunk egy gombás fertőzést, amely sajnos kivédhetetlen volt, mert minden óvintézkedés ellenére (karantén, folyamatos kézfertőtlenítés, amely minden kóborka esetében alap) elkaptam én magam és Kormika is. Hosszú út vezetett a gyógyulásig, de január eleje óta már tünetmentes. A bőrkaparék mintából történt tenyésztés eredménye alapján kapott injekciót is, amely a fertőzés kiújulása ellen is véd. Talán a sors akarta így, ki tudja, mindenesetre Kormi már 3 hónapja élvezi a vendégszeretetemet, amely során teljesen kibontakozhatott csodálatos személyisége. Imádja a pocaksimit, finom mancsolással adja tudtomra, hogy szeretne még bújni, imád ölben feküdni, egyszóval álomcica. A cicák társaságát nagyon keresi, ezért az ideális otthon számára egy vagy több játékos cicus mellett lenne, de egyedüli cicának is örökbefogadható kizárólagos benti tartással. Nagyon szeret mindenféle kaparófát, macskabútort, szeret elbújni, majd onnan levadászni a játékait, nem lehet neki olyan elfoglaltságot mutatni, amit ne szeretne.

Olyan gazdit szeretnénk számára, aki elfogadja, hogy új, ismeretlen környezetben Kormi pár napig biztosan ijedt lesz és el fog bújni. Olyan gazdit, aki képes pár nap türelmet és sok-sok szeretetet Korminak szentelni és megvárni, amíg kibontakozik bújós, játékos személyisége. Olyan gazdit, aki szeretné átélni azt, amikor a bátortalan utcacica kinyílik és feltétlen bizalmat szavaz annak, aki gondoskodik róla és szereti őt.

Íme egy korábbi videó a szelidítésében történt "áttörésről": https://www.facebook.com/UtcamacskaSzeged/videos/535136170171663/
Kormi májusi születésű, ivartalanított kandúr. Többször parazitamentesített, FIV/FeLV tesztje negatív és két kombinált oltással rendelkezik.

Lesz vajon olyan ember, aki benne is meglátja a hű társat, akinek élete végéig dorombolhatna az ölében? Észrevesz valaha is valaki egy esélytelen színű, fekete ex-utcamacskát?

Gazdikereső Kormika

Kormikánk története után pedig lássuk, mik történtek az utcamacskák háza táján januárban. Mivel továbbra is hideg van a garázsunkban történő lábadoztatáshoz, ebben a hónapban is leginkább gazdis, vagy olyan cicák érkeznek műtétre, akiket utcán találtak és ideiglenes befogadójuk meleg, biztonságos helyet tud számukra biztosítani a lábadozási idő alatt gazdisodásig. Gazdis cicák (utcán talált, menhelyről, állatvédő szervezetektől örökbefogadott, rászoruló gazdik cicái) kedvezményes áron jöhetnek műtétre egy bizonyos havi keret erejéig.
Januárban 7 gazdis macsek és 8 kóborka ivartalanítása történt meg. 

Még szeptemberben keresett fel bennünket Anett, hogy a lakóhelyük közelében két szelíd, gazdátlan cica van, akik folyamatosan csak szülik a kölyköket. A segítségünkkel gyorsan át is estek az ivartalanításon, valamint két cirmos kiscica gazdisodott Algyőre. A cirmos kiscicák időközben már megnőttek, így felelős gazdijuk kért kedvezményes ivartalanítási lehetőséget tőlünk. Ennek köszönhetően a két szépséges cicus már ivartalanul várja a tavaszt. 
Noémi, Kormink „előszelídítője” és etetője is befogadott még tavaly egy beteg nőstény kiscicát, aki szépen felgyógyult, így ő is átesett segítségünkkel az ivartalanításon. 

Továbbá Lujzi cica is meggyógyult és átesett az ivartalanításon.

Jártunk ismét a Londoni körúton, ahol tavaly tavasszal ivartalaníttattuk az ottani kolóniát.

Nemrég egy fiatal vörös nőstény cica bukkant fel, aki a szokatlanul jó idő miatt már hempergett a környékből odajáró kandúroknak (ők alapvetően nem ott esznek), így sürgőssé vált a műtétje. Szerencsére még nem volt vemhes és a műtétnek köszönhetően már nem is fogja gyarapítani az ottani kolóniát újabb kicsikkel.

Londoni körúti legújabb, már ivartalan kóborka

Két alkalommal jártunk ebben a hónapban Tápén, két nőstény cicust vittünk ivartalaníttatni, akiknek a lábadoztatását Kati, az etetőjük tudta vállalni, ezúton is köszönjük neki, hogy felelősséget vállalt értük és nem hagyta, hogy tavasszal mindketten megszüljenek. Megintcsak a klasszikus, mostanában nagyon gyakran előforduló történet áldozatai ők is, azaz meghalt a gazdájuk és az örökösök tudomást sem vettek róluk, így szegődtek az egyik szomszéd házhoz némi élelem reményében. A bizalmukat még nem sikerült 100%-ban elnyernie Katinak, így segítettünk a csapdázásukban is, szerencsére nem volt nehéz dolgunk, sőt a második alkalommal Kati már be is csalta a cicát a kennelcsapdába, mire odaértünk!

Bár csak egy kis csepp a tápéi kóbor, illetve kijárós ivaros macska tengerben, de legalább már ők nem szülnek többet felesleges, árva, senkinek nem kellő kiscicákat. Eszterünknek köszönjük a fuvarsegítséget! 

Tápéi, már ivartalan kóborka 

A Lézerközpontnál is etetnek cicákat, akik közül Ildikónak köszönhetően két nőstény és egy kandúr cicus már át is esett az ivartalanításon, szerencsére meg tudták oldani a lábadozásukat és a fuvarjukat is. Van még ott cica, akinek a befogása keményebb dió, így ez a projekt biztosan folytatódik még. 

Végül pedig következzen egy történet, ahol (csakúgy mint Forte cicánk esetében) nem közvetlen az utcáról történt a cicák befogadása. A történet nagyjából 2 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is Aranka, az Alföldi utcai etetőnk talált két kicsi cirmos cicát az utcán, majd akkor még megbízva Macska Mancs Team-ben kérte, hogy fogadják őket. A kandúrkát pár hét múlva mégis visszakérte magához, majd több hónapig tartó orvosi kezelés után ma is vele él ivartalanul, boldogan. Az elmúlt hónapok eseményei hatására viszont úgy döntött Aranka, hogy a másik cirmost, a kislányt is szeretné a tanyáról kihozni, mivel a "szervezet" ellen az állategészségügy, a jegyző és a rendőrség is folytat(ott) vizsgálatot, nyomozást. Végül elérkezett a nap, amikor Aranka fogadhatta a cirmos kislányt, amely az előzetes feltételezések szerint annak a cicának tűnt, akit egykor ő bejuttatott a tanyára, plusz kihozta a kis barátját, egy fekete kandúrkát. Ők ketten éltek - hónapokig, talán évekig - összezárva egy ketrecben, így hát kénytelenek voltak jó barátok lenni. Arankának pedig nem volt szíve otthagyni a kandúrkát ki tudja, milyen körülmények közt, egy ketrecben. Aranka vállalta az ideiglenes elhelyezésüket és az ellátásukat is, csak anyagi segítséget kért tőlünk a hosszú ideig tartó kezelésekhez, ivartalanításhoz, macska-AIDS és leukózis tesztekhez.
Kivizsgálásukat megkezdtük a Vezér Állatorvosi Központban. Köszönjük dr. Nagy Péternek az alapos vizsgálatot és a részletes jellemzést a cicák állapotáról (a kórlapokat kommentben töltöm). Viktória (Vikica) a cirmos kislány 2 év körüli, nagyon kedves cicus. A növekedésben visszamaradt, fülatkás, sérülésből adódó szemgyulladása van. Tüsszögése és hasmenése a gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően már javul. Negró a fekete, szelíd ivaros kandúr 5-7 év körüli. Életkora nehezen megállapítható, mivel a két felső szemfogán kívül az összes többi hiányzik, a szájzugok gyulladtak, a meglévő fogai is erősen elszíneződtek. Hasmenése és tüsszögése a gyógyszereknek köszönhetően már javul. A jobb szemén szaruhártyahomály, gyógyuló sérülés nyomai láthatóak. Végleges javulás kis eséllyel várható. A fül mögött a hát irányában nagyobb gombás folt található. Talán a teljes elzártságnak, a hosszú ideig tartó ketreclétnek, vagy csak az isteni csodának köszönhető, de FIV/FeLV (macska-AIDS és leukózis) tesztjük negatív lett.
Aranka előzetesen azt a tájékoztatást kapta, hogy a nőstény ivaros (nyilván a bentléte alatt nem lett ivartalanítva), de a kandúr ivartalan, így nem lehetett az "együttlakásukból" probléma. Ehhez képest a kandúrnak igen jól kivehetően, szabad szemmel is tökéletesen láthatóan megvannak a heréi! Ezek után már csak reménykedni tudunk abban, hogy a nőstény valami oknál fogva mégis ivartalan és nem szaporodtak a ketrecben. Ha viszont ivartalan, az azt jelenti, hogy már úgy került be a tanyára, azaz nem az a cica, akit Aranka pici korában bejuttatott oda. Ha így van, senki sem tudja, mi lett azzal a kis cirmos picúrkával, illetve sejtéseink vannak.
Ha viszont a nőstény ivaros (ez már csak az ivartalanító műtét során fog kiderülni), akkor pedig egyszerűen nem is szeretném leírni, mit gondolok arról, hogy két ivaros, ellenkező nemű macska volt összezárva egy ketrecben hosszú ideig. Nemsokára kiderül. Amint olyan állapotba kerülnek, az ivartalanító műtétet azonnal elvégeztetjük rajtuk és beszámolunk az "eredményről". Két cica tehát szabadult arról a bizonyos tanyáról. Gyógykezelésük tehát megkezdődött (Veraflox szuszpenziót, valamint kétféle szemcseppet és szemkenőcsöt, Tobrexet és Corneregelt kaptak). Továbbá vettünk nekik Advocate cseppeket is parazitamentesítés céljából (bolha, féreg és fülatka), külön kaptak féreghajtót, valamint a rendelőben Otimectin gélt a fülatkájukra. Gyógyulásuk még biztosan heteket, hónapokat fog igénybevenni, de mi mindent megteszünk azért, hogy hamarosan a kellő súlyt elérve (Vikica maximum 1 kg volt az elhozatalakor), a lehetőségekhez képest egészségesen, ivartalanul és boldogan gazdikeresőkké válhassanak. Jelenleg más cicáktól szigorúan elkülönítve élnek egy meleg helyiségben, amely bár még nem kanapé és a gazdi ágya, de az első lépés a hosszú úton, hogy egyszer ők is egy szerető családban élhessenek, boldogan. 

Beteg szemű Negró

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretnél akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezésed várjuk az oldalunkon üzenetben: https://www.facebook.com/UtcamacskaSzeged/
Nem baj, ha csak részfolyamatokba tudsz becsatlakozni, vagy ritkábban érsz rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van. 

Kitti
 

Hozzászólások