Utcamacska beszámoló 2017 nov.

Utcamacska blog | 2017. december 4.

Novemberben is nagyon sok cicát sikerült ivartalaníttatnunk, 9 kóborka és 8 gazdis cica (zömében kandúr) esett át a műtéten, valamint részt vettem a Tappancs ivartalanítási akciójának lebonyolításában is, amelynek keretein belül további 17 gazdis nőstény cica ivartalanítása történt meg vagy történik meg napokon belül.

A hónap elején szépséges Kíra cicánk szuper gazdihoz költözött. Boldog gazdis éveket kívánunk neki!

Domaszékről hozott Tamás ivartalanításra egy nőstény cicát, akinek meghalt a gazdija és az örökösök magára hagyták. Hárman voltak, ketten korábban gazdisodtak, ivartalanítva pedig ez a cicus is szerető családba került. Sajnos egyre több olyan segítségkérés érkezik hozzánk, amikor a gazdi halála után az örökösök által hátrahagyott cicák elszaporodnak (mert persze a gazdája sem ivartalaníttatta őket), és az örökösök sem gondoskodnak róluk semmilyen formában. Általában egy jószándékú szomszéd szánja meg a cicákat, mint ahogy erre mostanában több példa is volt és kérnek segítséget tőlünk. Nagyon jól teszik, hogy nemcsak etetik őket, hanem az ivartalanításukról is gondoskodnak, mert így nem kell később szembesülniük azzal, hogy hónapok múlva megsokszorozódik és kezelhetetlenné válik a létszám. Mindazonáltal nagyon szomorú, hogy ilyen mértéket ölt az örökösök által bármiféle gondoskodás nélkül hátrahagyott cicák létszáma!

Anna kért tőlünk segítséget egy mamacicával kapcsolatban, aki a Derkovits fasoron él. A kicsiket sikerült örökbeadnia, viszont nem szerették volna, hogy a mama újra vemhes legyen, ezért átesett ő is az ivartalanításon. 

Balesetes Zordon cicánk szerencsésen felépült, megkapta az oltásait és átesett az ivartalanításon is, így gazdikeresővé vált. Nagyon szép kiskandúr lett belőle, hála megmentői gondoskodásának.

Zordon cica

A sokat szenvedett, nagy túlélő Forte cicánk is megkapta a második oltását, valamint átesett az ivartalanításon is, szerencsére már teljesen egészséges!

Forte cica boldog

A Nyitra utcában lévő kolónia csapdázását már tervezzük egy ideje, sajnos a cicák olyan helyen élnek, ahonnan nem jönnek ki, mert félnek és egy igen biztonságos, sűrű rácsozatú kerítés választja el tőlünk őket, így csapdázni nem tudunk, de keressük a megoldást.

Marlenka viszont úgy döntött, hogy elege van a kóbor létből, mert hideg van már hozzá, így fogta magát, megszelídült és kijött rácsokon kívülre, így gyorsan állatorvosnál találta magát, kapott féreghajtót és bolha elleni cseppeket. 
Sajnos őt csak a garázsban tudtuk elhelyezni karanténba, de úgy gondoltuk, még a garázs is jobb, mintha ottmarad kint az utcán, télen a hidegben, majd tavasszal megszüli ő is az első felesleges almot. Az mindenesetre csodával határos, hogy annyira megszelídült (a társaival ellentétben), hogy kézzel könnyedén meg lehetett fogni, nem is sejti, hogy ez volt az a lépés, ami miatt mostmár nem kell az utcán lennie.

Pár nappal később újra állatorvosnál jártunk vele, mivel kicsit korpásodott a bőre (a szőre nem hullott szerencsére). Megfürdött Nizoral samponnal többször is, amelynek hatására elmúltak a tünetei és VikiGazdink hazavitte magával a meleg fürdőszobájába, miután FIV/FeLV tesztje negatív lett. Nagyon kedves, bújós, játékos cicus, aki még ebben a hónapban megkapta első oltását, átesett az ivartalanításon és gyorsan szuper családba költözött egy másik cica mellé. 

Marlenka (fotó: SzeMa Photo)

Az októberi blogomban beszámoltam róla, milyen előkészületek kellettek hozzá, hogy becsapdázzuk a félős Csaba utcai Kormikát abból a célból, hogy őt ivartalanítás után nem tesszük vissza az utcára, hanem szocializáció után gazdit keresünk neki. Ő is a garázsban lábadozott pár napig az ivartalanító műtétje után, hogy lássuk, van-e valamilyen egészségügyi problémája, majd miután kiderült, hogy FIV/FeLV negatív és egészséges, hazaköltözött hozzám a kennelembe. Eleinte még fújt, morgott, de fénysebességgel rájött, hogy a simogatás milyen jó és nem kell félni az emberkéztől.

Kormikának betettem egy kartonból készült búvóhelyet, belül kipárnázva, hogy kényelmes legyen, de el is tudjon bújni, ha ahhoz tartja kedve. Eleinte nem mert enni a jelenlétemben, valamint hangos fújások közepette adta tudtomra, hogy fél és nem érti mi történik, de igazából ezeket a fújásokat már nem kellett komolyan venni, ugyanis amikor elkezdtem simogatni, rövid időn belül hangos dorombolásba kezdett és napról-napra bátrabban viselkedett. Az áttörés akkor történt, amikor magától előjött a jelenlétemben a kis búvóhelyéről, megbökte a kezemet a fejével, hogy kéri még a simit, majd hangos dorombolások közepette elkezdett enni is. Akkor már tudtam, hogy Kormika lesz a világ legszebb és legaranyosabb fekete kandúrkája! Szépen lassan kimerészkedett a kenneljéből is és elkezdte felfedezni a világot maga körül. Az ölemben imád lenni, képes akár egy órán át ott feküdni és dorombolni, miközben szabályosan kapaszkodik belém, hogy le ne tegyem. Így teltek az állatorvosi látogatások is, Kormika bújt, fúrta a fejét a kezembe és erősen kapaszkodott belém, az orvosunk jót mosolygott rajta velem együtt. Átesett egy 5 napos antibiotikum kúrán, mert volt egy kis ínygyulladása, azóta pedig már megkapta mindkét oltását.

Egyszerűen csodálatos volt átélni azt, ahogy elkezdett bízni bennem, szavakkal ki sem tudom fejezni. Ebben egyébként óriási szerepe volt az etetőinek, hogy próbáltak mindig közelebb kerülni hozzá, evés közben simogatták, enélkül nem tartanánk most itt, ahol vagyunk.

Kormika tehát gazdikereső!

Gazdikereső Kormos Csabika Kirtán (fotó: SzeMa Photo)

A Vasutas sori kolóniánk segítségkérője, Marianna időt és energiát nem sajnálva eljött hozzánk fotózni Marlenkát és Kormikát, a szuper képeknek köszönhetően Marlenka gyorsan gazdira is talált. Hálásan köszönjük Marianna a segítséget!
Fotók: SzeMa Photo (https://www.facebook.com/SzeMaPhoto/)


Andi kért segítséget tőlünk 3 kandúr cica ivartalanításával kapcsolatban, akik egy dorozsmai telephelyen élnek. Andi fia, Gergő nagyon sokat foglalkozott a cicákkal, szocializálta őket, így meg tudták őket fogni és már hozták is műtétre. Mindhárman gazdikeresők, szeretnék, ha a telet már szerető családban tölthetnék, nem pedig a telephelyen. 

A dorozsmai telephely egyik gazdikereső kandúrkája.

Megkezdtük a Szamos utcai cicák ivartalanítását is Luciánnal. Eredetileg egy nőstény cicát szerettünk volna befogni, de van a területen két hatalmas méretű kandúr, akik nem hagyták érvényesülni a nőstény cicát, ezért úgy döntöttünk, haladunk sorban. A már becsapdázott macskák ugyanis többet nem mennek a csapda közelébe, főleg a teljesen vadak, így előbb-utóbb hagyni fogják a nőstény cicát is, hogy besétáljon. Nem mellesleg pedig a kandúrok sem fognak annyit verekedni vagy több nősténnyel párzani miután átesnek a műtéten, így mindenképpen szükséges az ő ivartalanításuk is (így megelőzhető ráadásul egy esetleges macska-AIDS fertőzöttség esetén a halálos betegség továbbadása párzás vagy véres verekedés útján). A cica - mint ahogy az a vadaknál lenni szokott - lábadozás után visszaengedésre került eredeti élőhelyére.

Szamos utcai vad, már ivartalan kóbor kandúr.

Visszatértünk az Alföldi utcába is csapdázni, ugyanis új kóborkák jelentek meg a területen, ami sajnos egyáltalán nem meglepő. Egy fekete nőstény cicát sikerült befognunk, aki nagy meglepetésünkre már ivartalanított volt. Nagyon-nagyon ritka az ilyen, de előfordul. Később kiderült róla, hogy a gazdái elköltöztek, őt pedig otthagyták, de szerencsére van, aki gondoskodik róla. 

Ebben a hónapban beteg cicák kezelésére is sor került magánemberek adományaiból, köszönjük!

A Nyitra utcai etetőnk talált egy rossz állapotban lévő, cirmosfehér, hosszabb szőrű nőstény cicát, akit felvitt magához. Eredeti gazdiját nem találjuk, pedig biztosan volt neki, mert teljesen szelíd. Valószínűleg nem 1-2 napja volt már az utcán, ugyanis férges, fülatkás és náthás volt. Ideiglenes befogadója vett neki féreghajtót és bolhairtót, mi pedig elvittük állatorvoshoz, ahol egy hosszadalmas fültakarításon esett át és kapott antibiotikumot náthájára. Átesett egy Nizoral samponos fürdetésen is, mert a bundája nagyon csapzott volt és koszos, utána kapott Advocate cseppet a fülatkájára.

Jelenleg hizlalása és gyógykezelése zajlik, hogy megtörténhessen az ivartalanítása, még mindig nagyon sovány szegény.

Donna cica története pedig nagyon szomorú, de talán most szebb fordulatot vehet az élete, mint eddig volt. Pár hete derült ki róla, hogy már évek óta az utcán él. Amikor egykori gazdája nem tudta fizetni a hitelét kilakoltatták, ő pedig az utcán találta magát. Zsuzsa jár hozzá rendszeresen etetni pár hónapja, ő tudta meg róla ezeket az információkat és kért tőlünk segítséget vele kapcsolatban. Donna ivartalan és már 10 éves. Évek óta szörcsög, így elvittük állatorvoshoz, ahol kapott Advocate cseppet, antibiotikumot és fecskendőben kimért folyékony gyógyszert, hogy etetéskor viszonylag könnyen be lehessen adni neki. Kezelését nagyban nehezíti, hogy kiszámíthatatlan, mikor jön enni, eddig bármikor orvoshoz akartuk vinni nem volt ott. Aztán egyik este egy másik cicával voltunk orvosnál, amikor is megkértem az áldott jó dokinkat, hogyha teheti, várjon még egy kicsit, hátha most meglesz a cica. "Természetesen" nem találtuk, de amikor visszaszálltam az autóba megjelent a lámpafénynél és leheveredett a megszokott helyére. Gyorsan bedobozoltam és már siettünk is vele az orvoshoz, bár a rendelési időből kicsúsztunk, de az állatorvosunk megvárt, köszönjük dr. Bárkányi Pálnak!
Donna, az öregecske, szelíd cirmoska már nagyon régóta az utca lakója, eddig sok nagyon hideg telet túlélt, de nem tudjuk, hogy idén is ilyen szerencsés lesz-e. Egyelőre nem tudjuk őt gondozásunkba venni, mert a plafonon is macskák lógnak, de reméljük, hogy ismét lesz olyan Angyal, aki a történetét elolvasva megszánja és otthonába fogadja őt, hogy ne kelljen soha többet fáznia.

Az idős, ivartalan Donna örülne egy meleg otthonnak.

Végezetül egy nagyon szomorú eseményről kell beszámolnunk. 

Albert cicát VikiGazdink ismerőse találta pár napja Újszegeden. Pár napig visszajártak hozzá etetni és kérdezősködni róla a környéken, ugyanis rossz állapotban volt. Az utcában lakók nem tudtak róla, hogy bárki is a gazdája lenne, nagyjából egy éve járt kertről-kertre egy kis ennivalóért, amit szerencsére kapott is mindig.

Albert ivartalanított! (nem általunk), idősödő, fehér alapon vörös foltos kandúrka volt, aki felső légúti megbetegedéssel és nagyon súlyos fülgyulladással került végül állatorvoshoz, miután eredeti gazdája kilétére nem derült fény és az állapota miatt nem halogathattuk az orvoslátogatást. Mindkét füle rettentően koszos és atkás volt, erre kapott Broadline cseppeket, valamint bódításban ki kellett teljesen takarítani a füleit, amely még bódított állapotban is nagyon hosszadalmas és fájdalmas művelet volt számára. Az egyik füle annyira gyulladt volt, hogy be is gennyesedett, borzasztó szagot árasztva magából. Kapott 2 napos hatású antibiotikum injekciót, valamint még 6 napra való gyógyszert.

Már terveztük, hova tudnánk őt vinni a garázsból, ahol Viki időt nem sajnálva gondozta, etette és gyógyszerezte őt. A mindig vidám, bújós, kedves, idősödő kandúrka azonban pár nap múlva kedvetlen és étvágytalan lett, valamint nagyon nehezen vette a levegőt. Viki vitte azonnal a Vezér Állatorvosi Központba, ahol kiderült, hogy súlyos szívbetegség okozza a tüneteit, így már csak a fájdalmain tudtunk enyhíteni. Nem volt menthető. Fájdalmasan rövid időt adott nekünk az élet Albert cicával, aki különleges szépségével és kedvességével (a fájdalmai ellenére is), örökre belopta magát a szívünkbe. Sajnáljuk kisbogár, hogy nem tudtunk érted többet tenni.

Eredeti gazdiját folyamatosan kerestük állapota ellenére, posztunkra végül egy utcában lakó hölgy jelentkezett, hogy tudja, ki a gazdija, de akkor már sajnos késő volt.

Isten Veled, Albert!

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretne akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezését várjuk az oldalunkon privát üzenetben
Nem baj, ha csak részfolyamatokba tud becsatlakozni, vagy ritkábban ér rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van. 

Kitti
 

Hozzászólások