Utcamacska beszámoló: 2017. júl.

Utcamacska blog | 2017. augusztus 2.

Júliusi blogomat szeretném azoknak a cicáknak ajánlani, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben élnek Szeged és környéke utcáin. Ők a FIV+, azaz macska-AIDS-es cicák. Tevékenységünk során azokat a cicákat teszteltetjük le, akikről biztosan tudjuk, hogy el tudjuk addig helyezni, amíg gazdisodnak (igyekszünk minden szelíd cicának helyet találni, de ezt sajnos nem mindig tudjuk megoldani, nagyon kevesen vagyunk hozzá), valamint azokat, akik nagyon-nagyon betegek. Sajnos az eredmény borzasztó, a város több pontján is találtunk FIV+ cicákat már, így mondhatjuk, hogy igen elterjedt a városban.

A FIV (Feline Immundeficiency Virus) a macskák retrovírus okozta immunhiányos betegsége. A köznyelvben macska AIDS-nek is hívják, mivel a kórlefolyás a humán HIV vírus okozta megbetegedéshez hasonlóan zajlik. A FIV kizárólag macskák között terjedő, halálos kimenetelű betegség, amely emberre, más állatfajokra veszélytelen. Védőoltás nincs ellene.

Terjedése a fertőzött állatok váladékaival, vérével, esetleg tejjel terjed, leginkább párzás és verekedés során, így a kóbor kolóniák és a gazdis kijárós cicák is ugyanúgy veszélyeztetettek (főleg ha ivarosak!). A vírussal történő fertőződést követően a cicáknál láz, levertség, étvágytalanság, nyirokcsomó-duzzanat alakulhat ki. A legyengült, rossz körülmények között élő állatok már nehezen élik túl ezt a fázist is. Később évekig tartó tünetmentes időszak következik. A következő fázisban egyre gyakoribb másodlagos fertőzések tüneteit tapasztalhatjuk, mint például a gyakori orrfolyás, hasmenés, kötőhártya gyulladás, szájüregi gyulladások, gombás fertőzések, majd a végső fázisban a cica étvágytalanná válik, lesoványodik, nem reagál a másodlagos fertőzésekre kapott kezelésekre, végül pedig bekövetkezik a halál (gyakran daganatos megbetegedések kíséretében). A fertőződés kockázatát a macskák ivartalanításával egyértelműen csökkenthetjük, sőt, ez az egyetlen módja a terjedés megakadályozásának. Nemcsak a kóbor macskák betegsége ez, ahogyan sokan ezt hiszik, bárkinek a macskája lehet fertőzött. A kandúr cicák fontosságát kiemelten hangsúlyoznám (a nőstények ivartalanításának alapvető fontossága mellett), mivel egy fertőzött kandúr az összes nőstényt fertőzi, akivel párzik és mivel a kandúrok egész évben folyamatosan aktívak, egyetlen beteg kandúr hihetetlen pusztítást okoz a környéken élő nőstények és azok utódai körében. Elég egyetlen gazdis ivaros FIV+ kandúr, hogy elterjessze egy adott környéken a betegséget!

Júniusi blogomban már beszámoltam Fanni történetéről, aki ivarosan csatangolt az Űrhajós utcában, már az AIDS vírusával fertőzötten. 

A FIV+ Fanni

De nem Fanni az egyedüli FIV+ cicánk, ugyanis Irénünk egyik ismerőse a Göndör sor környékén talált egy nagyon szelíd cicát, Mancit, aki kétségbeesve rohangált a kutyás emberek után, hogy ne maradjon ott egyedül. Ivartalanításakor kiderült, hogy bizony az ő tesztje is pozitív az AIDS vírusára. Mindkét cica nagyon fiatal, még nincsenek egy évesek sem, de mivel előző gazdájuk nem gondoskodott az ivartalaníttatásukról, már ilyen fiatalon elkapták a rettegett kórt. Mindkét cicánál megismételtük a tesztet pár hét múlva, mert látszólag majd kicsattannak az egészségtől és egyszerűen nem akartuk elhinni, hogy betegek. Sajnos azonban mindkét esetben újra pozitív lett az eredmény. Most mindketten elkülönítve élnek Irénünknél egy külön szobában, oltásaikat megkapták. Ez a szomorú valóság. De legalább ők már nem szültek az utcára fertőzött kölyköket, akiknek a túlélési esélyük az utcai körülmények között gyakorlatilag nulla, mivel jó eséllyel betegen születnek és az immungyengeségük következtében esélyük nincs megérni a 8 hetes kort. Egészségesen legalábbis biztosan nem.

A FIV+ Manci

Ebben a hónapban a Dandár utcában is jártunk, ahonnan egy szelídebb kandúrt vittünk el ivartalaníttatni, majd a lábadozás után vissza is vittük. Etetője azonban gazdit keresett neki, mert nagyon hangosan nyávogott minden éjjel az ablaka alatt, ami már zavarta a környéken élőket. Szerencsére az ivartalanítása után nem sokkal már új családba költözhetett.

Ismét visszatértünk Újszegedre, mert ott is akad mindig tennivaló. A Vakok Otthonából elhoztuk a másik nőstény cicát is ivartalanításra, aki sajnos pont megszült, mire korábban tudomást szereztünk róla. A kölykök (két kandúrka) már megnőttek, csodaszépek, egy parazitamentesítésen és orvoslátogatáson ők is átestek. Természetesen ha kicsit idősebbek lesznek, akkor őket is ivartalaníttatjuk, mégpedig ivarérés előtt, hogy ne mászkáljanak el onnan az udvarról, ahol egyébként a lakók szeretettel gondoskodnak róluk.

B. Katika kért még tőlünk ebben a hónapban segítséget: a Paprika utcából hozott egy nőstény cicát ivartalanításra, valamint három kandúr érkezett az Újklinika kertjéből. Sajnos utóbbi helyen hiába történt meg évekkel ezelőtt a nőstény cicák ivartalanítása, folyamatosan dobálnak ki oda újabb macskákat, főként nőstényeket kölyköstől. Katika, az etetőjük igyekszik rendezni a sorsukat. A betegségek terjedésének megakadályozása céljából pedig ha tud, kandúrt is hoz ivartalanításra.

Végül, de nem utolsó sorban két jó hír jutott erre a hónapra. Újszentiváni Bandi Macskino óriásit nőtt, ideiglenes befogadója csodát tett vele, gyönyörű és minden egészségügyi problémája megszűnt azóta.

Macskino meggyógyult

Alsóvárosi Sebesfülű Mimikének letelt a próbaideje. Próbaidőre azért volt szükség, mert félő volt, hogy Fanni már meglévő cicája, az óriási méretekkel megáldott ivartalanított kandúr, Gengszter hogyan fog hozzá viszonyulni. Az eltelt három hét nem telt eseménytelenül, bizony a két cica nem akarta a jót. Biztattuk Fannit, hogy ez csak átmeneti probléma és később biztosan javul a helyzet, de elég nehéz döntés volt ez a számára. Végül - mintha csak megérezték volna a cicák -, az utolsó pillanatban összeszagoltak, ezzel a gazdi tudtára adták, hogy hajlanak egy békésebb együttélés felé. Így Mimi megkapta gyorsan a második oltását, Fanni pedig aláírta az örökbefogadási szerződést. Örömünk határtalan volt, hogy egy autoimmun beteg cica szerető, gondoskodó gazdihoz került, ahol élete végéig biztonságban élhet majd. Ezúton is köszönjük Fanni, hogy kitartottál Mimike mellett. 

Mimi megtalálása után, elég rossz állapotban
Gazdis Mimi

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretne akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezését várjuk Facebook oldalunkon üzenetben.

Nem baj, ha csak részfolyamatokba tud becsatlakozni, vagy ritkábban ér rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van. 

Kitti

Hozzászólások