Kutyamesék 2024. márc. 25 - 31.

Kutyás blog | 2024. április 4.

Van olyan jelző, amit keverék kutyákra szoktak mondani, de az én fülemnek úgy hat, mintha szitokszó lenne. Amikor meghallom szabályosan ráz a hideg, és érzem ahogy emelkedik a vérnyomásom.

Ez a szó a korcs. Gyakran szokták a keverékeket így emlegetni, és még ha a legtöbben nem is rosszból mondják, nekem valahogy mindig egy negatív jelzőként cseng a fülemben.

Pedig idős embereknek gyakran ez a szava járása, és minden rosszindulat nélkül illeték így a nem fajtatiszta kutyákat.

Épp a héten esett meg, hogy elhangzott ez a szó, de pozitív értelemben, nekem mégsem volt az, pedig dícséretnek szánták.

Idős bácsi szeretett volna kutyát, csak úgy egyszerűen, nem bonyolítva: rámutat, hóna alá rakja, viszi. 
Miután felvilágosítottam, hogy ettől nálunk bonyolultabb egy örökbefogadás, némi csalódottság után után megjegyezte, hogy ő messziről jött. Hallotta, és most látja is, hogy itt milyen szép kutyák vannak. Belőlük szeretne, már rögtön 2-3 kutya is tetszett neki, pedig még szinte semmit nem is látott.

Csalódott volt, hogy bonyolítjuk a helyzetet, ő "csak" egy szép kutyát szeretett volna, de azt rögtön. Elmondta, hogy már több menhelyen szétnézett, de ott olyan csúnya korcsok voltak, hogy abból ő nem választ.

Csúnya kutya márpedig nincsen. Vannak kevésbé mutatós típusok, akik gazdag lelkükkel, csodás természetükkel többet adhatnak, mint bármelyik más divatos, "kapósabb" kinézetű kutya. Egy idő után az átlagos, vagy kevésbé szép külleme már nem is mérvadó a gazdi szemében, hiszen ha valakit szívből szeretünk a lelkéért, akkor annak a teste is megszépül, bármilyen is legyen.

A csúnya kutya azért sem létezik, mert sokszor a kutya ápolatlanságából adódóan tűnik annak. Ne válasszon hosszú szőrű, fésülést, ápolást igénylő kutyát olyan ember, aki utána nem ápolja. 
Az sem baj, ha ő nem szereti fésülni, vágni a szőrét, de akkor el kell vinni kozmetikába, áldozni kell rá, és akkor szép lesz.
Kutyakozmetikusunk többek között egy idős, Tappancstól örökbefogadott puli gazdája, és rengetegen tudni szeretnék, hol lehet ilyen szép pulit kapni. Ilyet nem lehet készen kapni. Ilyet csak csinálni lehet...

De egy rövid szőrű kutya is kelthet rossz benyomást, ha nem egészséges, ha nem az igényeinek megfelelő táplálékot kapja. Ő is lehet csapzott, könnyes szemű, kopott szőrű, akiről ordít, hogy elhanyagolt. Egy ilyen kutya sem lehet szép, de megfelelő táplálással, odafigyeléssel csodát lehet tenni.

A fekete kutyák nehezebben találnak gazdit, de egy fekete kutyának élőben igenis van esélye. Sokszor hallottuk, hogy egy kutya jó kiállású. Mitől lesz az?
Attól, hogy magabiztos, érdeklődő, nyitott. Nem fáj semmilye, emiatt egyenesen áll, tekintete nyitott, érdeklődő, a szemei tiszták. Mivel sötét a szőre, így a szemei hangsúlyosabbak lesznek. A fekete szőre ragyog a napsütésben, ami vonzza a tekintetet. Ehhez viszont egy mentálisan és testileg is egészséges kutyát kell látnunk. Egy ilyen kutyát felépíteni hetek, hónapok kérdése, hiszen nagyon sokan elhanyagolva, megtörve, betegen érkeznek hozzánk.

Talán nem olyan nagy bűn, ha ezeket a szép kutyákat nem az első találkozás alkalmával akarjuk rábízni egy számunkra idegen emberre. 
Jó gazdit találni nagyon nehéz. Első alkalommal nem is lehet. Minden egyes találkozás egy kicsit erősíti a bizalmat egy emberben, akit nem ismerünk. A látogatások, a pontosság bizonyítja, hogy megbízható. A kutya felé mutatott viselkedés pedig beszédes a számunkra. Mégis, előfordul, hogy tévedünk. Hogy nem jól választunk gazdit, hogy nem jó emberben bízunk. Sajnos ez előfordul több éves barátságoknál, párválasztásnál is. 
Hogyne fordulna elő ott, ahol csak néhány alkalmunk van megismerni valakit?

Éppen ezért, foggal-körömmel ragaszkodunk a többszöri látogatáshoz, mert nem akarjuk, hogy a szépséges kutyáink kopott szőrrel, megtörve éljék hátralévő életüket. Ennek pedig ára van.

Hétfő
Hét indítóként egy szép, foltos nyelvű, talán ónémetjuhászra hasonlító kutyus érkezett hozzánk Szatymazról. Őt még március elején találták a szatymazi felüljárónál, az út szélén. Chipje "természetesen" nem volt. Sajnos úgy tűnik, hogy hiába kötelező több, mint 10 éve, sokan mégsem veszik a fáradságot. Eddig keresték a gazdáját, vagy új gazdit a számára, de nem találtak senkit.
Érdekes, amikor az embereket megbüntetik azért, mert tilosban parkol, akkor is fel vannak háborodva, holott ők stegtek szabályt. Ugyanez van a kötelező mikrochippezéssel is. Ha ezért megbüntetik, még ő van felháborodva, noha ő szegi a szabályokat is. Sajnos azonban ezen a téren a szankciók elég gyengék, pedig példás büntetést tudnának a jelöletlen kutyák után kiosztani.

Funky

 

Kedd
Ma dr. Tímár Endre rendelőjébe vittük Wolfot egy bűzmirigy tisztításra, Ellit pedig vizsgálatra, mert nála fennáll az emlődaganat gyanú. Ő jövő hétre már kapott is időpontot műtétre.
Ivartalanításra, szívféreg szűrésre vittük Hacsit, Hirót, Zsigát, Jancsit, Lunát és Dollyt. Utóbbi kettő sajnos szívférges a gyorsteszt alapján.

Hatalmas Bagiránk már csak a termete miatt is, a nagyudvarban kapott helyet. Ha ez még önmagában nem volna elég, a karanténban eltöltött idő alatt úgy vettük észre, hogy annak ellenére, hogy nem idős kutya, máris nehezebben jár. Ez sajnos a méretének lehet a következménye. A többiektől nincs megijedve, sőt, valószínűleg tisztában van azzal, hogy ilyen mérettel aligha merne valaki belekötni.

Bagira kiköltözött

 

Szerda
Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila ma 13 veszettségi oltást, 1 veszettségi-kombinált oltást, valamint 10 kennelköhögés elleni vakcinát osztott ki.

Csütörtök
A hét legmozgalmasabb napja volt a mai. Félős, bizonytalan, nehezen barátkozó kutyánkat, Bertit egyik gondozónk fogadta örökbe. Régi volt már ez a "szerelem", de az idő csak most jött el.
Diana kutyánk szintén ma költözött gazdihoz. Ha valaki, akkor ő extrán félős volt, de a gazdit időt, energiát nem kímélve minden héten jártak hozzá barátkozni Veszprém megyéből.

Egy szintén nagyon félős, nagyobb testű kutya érkezett hozzánk Balástyáról. Ő beköltözött egy tanyára pár napja, onnan került ide hozzánk. Mivel nagyon félt, így kábítva érkezett. Mikrochipje "természetesen" neki sem volt, így nevet is itt kapott a menhelyen. Mi Chesternek kereszteltük el.

Chester

 

Ági önkéntesünk ma azért érkezett, hogy a raktár konténerben rendet rakjon. Amikor végzett a nem kevés munkájával, akkor belesodródott egy menhelyi segítségkérésbe. Nagyon sok kutyust vittünk már a Vezér Állatorvosi Központba vizsgálatra, műtétekre. Ez alkalommal ők kértek segítséget egy talált fekete kölyök kapcsán, akit bevittek a rendelőbe. Ági önkéntesünk volt olyan kedves, hogy elment érte és beszállította a menhelyre, mivel nem volt mikrochipje.

A két hóna alatt iszonyú mély seb tátongott, ami egyértelműen régebbi, komolyabb sérülés volt. Most sem kicsi, a mutatóujjam belefért volna. A kiskutya korban, kinézetben egy az egyben a korábban tőlünk örökbefogadott Merkúr testvére lehet. Merkúr ugyan már szerető családban van, de tudjuk, hogy volt testvére, aki sohasem került a menhelyre. Ráadásul korábban kaptunk egy emailt amiben egy hölgy segítséget kért Merkúr testvérének elhelyezésében, de pár nap múlva írt egy másik emailt, miszerint gazdásította. A levélben ott is említést tesz sérülésekről. A hasonlóság drámai, de azért nem tudjuk teljes bizonyossággal állítani, hogy a hozzánk kerülő kutya, és a levélben említett kutya ugyanaz. Annál is inkább, mert a hölgy állítása szerint az ő kutyája chipes, a hozzánk bekerült kiskutya pedig nem. Bárhogy is van, a mi egykori Merkúrunk mintha egyenes ági rokona lenne ennek a kutyusnak, úgyhogy mi őt Vénusznak neveztük el.

Vénusz

 

Péntek
A megszokottnál most nyugalmasabb napunk volt a menhelyen. Féreghajtózással töltöttük el az időt.

Szombat és Vasárnap
A hétvégén Lindi kutyánk került gazdihoz. Őt Szegedre vitték.
A kutyasétáltatás mellett a hétvégén kozmetikus lányaink, Vanda és Lili is akcióba lendültek, és igen hatékonyak voltak.
Most megszépült Viktor, Liza, Lonci, valamint Cézár, akiről kiderült, hogy mégis fiú. Ő a gazda halála miatt került hozzánk, azzal az információval, hogy neve ellenére lány. Mivel Cézár borzasztóan félt és kapkodott, ráadásul eléggé összenőtt páncélja volt, így nehezen lehetett kisilabizálni a nemét. Most a lányok teljesen új külsőt adtak neki, de ehhez arra is szükség volt, hogy ő együttműködjön. 
A Cézár szépülése a leglátványosabb ezen a hétvégén, így a blogomat az ő előtte-utána képével zárom.

Cézár kozmetika előtt
Cézár kozmetika után

 

Köszönjük a 160 mentett kutyus nevébdn, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások