Kutyamesék 2024. ápr. 1-7.

Kutyás blog | 2024. április 12.

Sokszor éri kritika a menhelyet, hogy nehezen, körülményesen adunk örökbe. Ezt, vállaljuk, valóban így is van, viszont ezt kizárólag a utyák érdekében tesszük.

Amit az örökbefogadók egy része akadályozásnak érez, az valójában a kukéletes. Sokan megrettenek az internetes kérdőív hallatán, és már jön is az elzárkózás: nincs internetem, nem tudom kezelni, nem találom, túl öreg vagyok hozzá, máskor ilyen nem volt,ez túl körülményes, és még sorokhatnám. Sokan már itt feladják,de ez egyáltalán nem baj. Egy kérdőív kitörltése nem túl nagy kérés. Ha mégis annak érzi, hogy tenni kell a  kutyáért, akkor már az első szűrőn el is bukott.

A válasz a kérdőívre nem azonnali, ez is sokakat felháborít. A kérdőív mellett viszont rengeteg egyéb teendőnk van, és nem csak átsiklunk felettük, épp ezért időt igényel.

A harmadig "probléma az szokott lenni, hogy a kutyát ivartalanítva, szűrve, komplett oltási programmal adjuk ki, ami időigényes. Ez azért van, mert rengeteg feertőző betegség ellen védekezhetünk a vakcinázással, és mivel fontos a kutyáink egészsége, ezért a nem kötelező oltásokat is beadatjuk. Ez hosszabbá teszi az oltási programot, hiszen nem lehet hetente vakcinázni a kutyákat.

Emellett még időt is kell a leendő családtagra fordítani. Többször meg kell őt látogatni öröbefogadás előtt., és nem csak egy személynek, hanem a családnak. Ha van másik kutyus a családban, tehát egy háztartásban fog élni az örökbefogadott kutya egy másikkal, akkor őt is ki kell hozni minium egy alkalommal, hogy találkozhassan, és meg tudjuk nézni, hogy a két kutya hogyan viszinyul egymáshoz. Itt természetesen nem szükséges az első alkalommal örök barátságot kötni, de azért fontos, hogy a két kutya között ne legyen nagy ellentét.

A találkozások arról szólnak, hogy a kutya és gazdi ismerkedik egymással. Játszanak egy udvarban, elmennek sétálni, így közös élményt szereznek, illetve a gazdi is fel tudja mérni, hogy mennyire neki való a kiválasztott kutya.
Ha mindezek megvannak, akkor semmi akadálya sincs az örökbefogadásnak. 

Talán az érzékelhető, hogy a menhely részéről sok energia belemegy egy ilyen gazdikeresésbe, de ez a gazdi részéről is így van.
A gazdijelöltek készülnek a találkozásra, mindig sok a kérdés, de ez nem baj, azért vagyunk, hogy segíthessünk.

Ahogy mondtam, még sok esetben sajnos így is melléfogunk, és nem megfelelő gazdit találunk. Mindig bizakodunk, hogy aki végigvisz egy ilyen folyamatot az már komolyan gondolja, de most újra bebizonyosodott, hogy ez nem így van. 

Az egyik gazdijelöltes kutyánkhoz a család minden héten kijött ismerkedni, nagyon lelkesek voltak. Mindent úgy időzítettünk, hogy az utolsó oltás végére már az ivartalanításból is felgyógyuljon, hogy ne legyen akadálya annak, hogy családhoz kerüljön, hiszen így is sok időt, több hetet vártak a kutyusra.

Ilyenkor ha egy kutya gazdijelöltes, akkor mi már más embereknek nem mutatjuk meg, ha egy családnak odaígértük. Ez azt jelenti, hogy lefoglaljuk a családnak, és nem keresünk "B" vagy "C" verziót. 
A héten az említett kutya elkészült az oltási programmal, már csak azt vártuk, hogy a gazdi visszajelezzen, hogy akkor mikor viszik haza. A megannyi találkozás, egyeztetés után végül nem azért hívtak, hogy megbeszéljük az időpontot, hanem azért, hogy megmondja, vlgülis meggondolták magukat!

Ilyenkor nem is a sok idő a fájdalmas, amit egy plátói gazdisodásra áldoztunk, hanem az, hogy ez a kutyus végig "van gazdijelölt" státsuzban volt. Aki őt választotta volna, már választott mást. Vagy a mi menhelyünkről, vagy máshonnan. Ő pedig a honlapon hátrébb sorolódott, hiszen a frissen bekerült kutyák vannak mindig a honlap elején. A sokadik oldalt már nem biztos, hogy mindenki megnézi. Ezzel tehát annak a kutyának rontja erősen az esélyeit, akinek elvileg ő maga akart otthont biztosítani.

Éppen emiatt lenne nagyon fontos  már a kérdőív kitöltése előtt megfelelően végiggondolni, hogy valóban mindenki akar kutyát? valóban belefér az életünkbe? 

Mert az utolsó pillanatban lemondott kutyus gazdásodási esélyei romlanak. Mondjuk ez még mindig a jobb verzió, mint hazavinni, és két nap múlva ráeszmélni, hogy tévedtünk. Úgy mint a gondososan vásárolt váza esetében, amikor otthon rájövünk, hogy mégsem illik a lakásba, így visszaviszem. Csak azt kellene valahol észrevenni, hogy a váza lelke emiatt nem törik össze...

Hétfő
Ma egy, a bordányi benzinkúton várakozó fiatal németjuhász került a menhelyre. A megtaláló félt, hogy a kutyát elutik az autók, így beszállította a menhelyre. A kutyán látszódott, hogy egy fiatal, jól ápolt, kézhez szokott kutya, és meg is örültünk, mert a chipleolvasó is jelzett. 
Az örömünk azonban nem sokáig tartott, már megint belefutottunk egy regisztrálatlan chipes kutyába. Már sokszor leírtam, hogy ez mit is jelent, de aki esetleg most olvas először blogot, annak lehet friss információ a regisztrálatlan chip. 
A mikrochip egy 15 számjegyből álló kis rizsszem nagyságú dolog, amit a kutya nyakába ültetnek. A beültetést követően az állatorvos felveszi a kutya adatait, mint például név, születési dátum, veszettségi oltás és egyéb adatok. Emelett tartalmazza a tulajdonos adtait, úgy mint név, cím, esetleg telefonszám. Ezeket az adatokat utána egy adatbázisba felviszi, így a 15 jegyű chipszámhoz adatok tartoznak, így hazajuthat a kutya. Ha az állatorvos nem viszi fel az adatbázisba a tulajdonos és kutya adatait, akkor az nem több, mint egy szám, hiszen nem hordoz információt, így nem tudjuk hova kell hazajuttatni a kutyát.
Ebben az esetben szerencsénk volt, ugyanis a közösségi oldalakon gyorsan terjed a hír, a gazdi pedig jelentkezett a kutyusért, valamint bemutatta az oltási könyvet, illetve az érvényes oltást. Így Neó, még ma hazakerülhetett. Jeleztük azt is, hogy feltétlenül keressék fel az állatorvosukat a regisztráció miatt.

Neo oltott kutya, így hazakerült

 

Kedd
Ma a raktárkonténert pakoltuk ki, takarítottuk ki teljesen tisztára, majd átválogattuk az eledelt, és lejárati idő szerint visszapakoltunk. Erre azért van néha szükség, hogy ne mindig a friss, új tápot egyék a kutyák, és nehogy a régebbinek esetleg lejárjon a szavatossága. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy roskadozik az adománytól a raktár, hiszen az állatok minden nap 60-70 kiló eedelet elfogyasztanak. Ahhoz, hogy ne fogyjon a mennyiség minden nap ennyi tápot kellene kapnunk adományba, de ez sajnos nem így van.

Tápraktár rendberakása

 

Szerda
Ma menhelyünk állatorvosa, dr: Farkas Attila érkezett a menhelyre a szokásos heti vakcinázásra. Most három veszettség elleni oltást, öt kombinált oltást, három mikrochipet, valamint tizenöt kennelköhögés elleni vakcinát osztott ki.
Ma Szegedről érkezett egy talált kis tacsi kölyök a menhelyre. Érthetetlen, hogy senki sem kereste őt. A megtaláló két napig kereste a gazdit, de senki sem jelwntkezett érte. Mivel mikrochipje nem volt, és megtartani nem tudta, így segítséget kért tőlünk. A bájos kis tacsilány a Latte nevet apta tőlünk.

Latte

 

Ma dr.Sebő Ottó rendelőjében jártunk vizsgálatokon. Kópé lábát vizsgáltattuk mert, kicsit csámpásnak ítéltük őt meg. Lédy egy mozgó fog miatt kényszerült fogáaszati ellátásra. Omegának vérképet nézettünk, mert idős, és sajnos nála bekerülése óta küzdünk a soványsággal, képtelenek vagyunk felhízlalni. Eddig a vérképei teljesen rendben voltak, most azonban volt némi eltérés a májértékeiben, így májvédőt kepott.
Maci kutyánk pedig diszplázia szűrésen járt. Sajnos nála igazolódott a diszpláia. A diszplziája nem műthető, de mivel fájdalmai nincsenek, így egyelőre nincs semmi további teendőnk.

Csütörtök
Tamarát ma önkéntesünk, Gabi egy makacs tályog miatt vitte a Vezér Állatorvosi Központba. Egyelőre antibiotikumos kezelést, további semtisztítást javasoltak.

Dr. Tímár Endréhez is időpontunk volt ivartalanításra, műtétekre. Sofi, Piszke, Misu, Isidó és Gombóc túlesett az ivartalanításon. A műtétet mindenki jól viselte, a szívféregtesztje mindenkinek negatív lett. Itt azért megemlíteném, hogy aza Gombóc utazott ivartalanításra, aki bekerülésekor iszonyú sok problémát okozott az agressziójával. Mára azonban már több gondozót is elfogadott, sőt megszeretett. Szívesen eljár sétálni is, de kizárólag olyannal, akit kedvel, és ismer.

Gombóc sokat változott

 

Az ivartalanítások mellett Elli  is orvosnál járt. Sajnos nála emlődaganat eltávolítás történt. Ha ez nem volna elég, most az egyik oldalát műtötték, de körülbelül egy hónap múlva meg kell műteni a másik oldalt is.

Ásotthalomról ma egy kutyacsalád érkezett a gondozásunkba, akiket állítólag a gazdájuk nemes egyszerűséggel hátrahagyott, amikor elköltözött a tanyájáról. Az anyáról és négy kölykéről eddig a szomszédok gondoskodtak, végül úgy döntöttek, hogy segítséget kérnek a család elhelyezésében. Tina és négy kölyke ma bekerültek a menhelyre

Tina kölykeivel érkezett

 

Péntek
Ma egy újabb kutya került a gondozásunkba, akit immár sokadszor vittek haza a gazdájának. A gazda egészsége folyamatosan romlik, így nem tudja megfelelően ellátni, végül az lett a történet vége, hogy az önkéntesünk beszállította őt a menhelyre. Dagi kutya egy kedves, barátságos kutya, és nem jó sem neki, sem a gazdájának, hogy ő folyamatosan utcán van. Szerencsére ezt a gazda is belátta, még mielőtt valami nagyobb baj történik.

Dagi nagyon sokat utcán volt

 

Szombat és Vasárnap
A szombati kutyasétáltatás mellett ma Lili és Vanda önkéntesünk ismét arra áldozta az idejét, hogy megszépítse a menhelyi kutyákat, illetve megszabadítsa őket a téli bundájuktól. Most is a teljesség igénye nélkül teszem közzé a képeket.
Most kiemelem Oleg kozmetikázását, aki nem a legkönnyebb eset a menhelyen, azonban ha valakinek, hát neki nagy szüksége volt a tavaszi bundaigazításra. A lányok órákon át fésülték, bontották, helyenként vágták a bundáját, és végül Oleg nagyon szép új külsőt kapott, ami már nagyon ráfért. Köszönjük ismét nekik a fantasztikus munkát!

Oleg szépülésének folyamata
A végeredmény

 

Köszönjük a 167 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások