Kutyamesék 2023. okt. 9-15.

Kutyás blog | 2023. október 23.

Menhelyi munkánk során már sajnos volt alkalmunk olyan emberekkel beszélni, találkozni, akiket legszívesebben elkerülnénk. Arroganciájukkal, stílusukkal azt sugallják, hogy ők mindenki más felett állnak, még akkor is, ha a törvényt nem tartják be. 

A minap épp Akác miatt telefonáltak a menhelyre. Egy idős férfi tudni vélte, hogy Akác az ő kutyája, habár, mint kiderült egy jóval kisebb kutyát keres, mint ő. 
Beszélgetésünk alkalmával folyamatosan hallottam, hogy a vonal másik végén egy férfi folyamatosan adja az instrukciókat neki, hogy mit kérdezzen. Felettébb érdekelte, hogy a chipes-e, de természetesen Akác már chipes, hiszen mi beadattuk neki a transzpondert, ami egyébként 2013 óta kötelező!
Mint kiderült az ő kutyája is fehér színű, korban egyező, de kisebb és nem rendelkezik chippel. Miután elkezdtem élénken érdeklődni, hogy miért nincs a kutyában mikrochip, a háttérből irányító ember mindjárt magához vette a beszélgetés fonalát.

Miután arra nem tudott választ adni, hogy miért nincs a kutya chippelve, elkezdett támadni, hogy mennyire semmit nem ér az állatvédelem, senki sónem tud semmit, senki nem cselekszik, és egyébként is, annyi a kóbor kutya, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele. Ezek a kutyák egyébként szerinte mind veszélyesek-ekkor már szó nem volt az általuk keresett kutyáról, aki ugye szintén a kóbor kutyák táborát erősítheti jelenleg. 

A telefonáló odáig elment, hogy  minden kóbor kutya a mi menhelyünk hibája. Az természetesen senkit nem érdekel, hogy hány kutyán segítünk. Ezek a kóbor kutyák pedig kvázi a föld legveszélyesebb állatai, akik életveszélyt jelentenek az olyan emberekre, mint ő. És mivel nő vagyok, gondolta még beleszövi a beszélgetésbe, hogy elmondjon egy "mondást" amit állítólag az ő környékükön mindenki ismer: a kóbor kutya és kóbor asszony a legveszélyesebb állat, mindet agyon kell verni!
Hát kérem, ma is tanultam valami újat!

A hétre nem ez volt az egyetlen pikáns történet. 
Kedden kihoztak a menhelyre két jó állapotú, mikrochippel nem rendelkező kutyust, akik látszólag is egy helyről jöttek. A jól szituált férfi egy szép autóval hozta ki őket, elmondása szerint tegnap óta kóborolnak a házuk körül. Megetetették őket, és próbálták a gazdájukat keresni, de senki nem jelentkezett értük. A kutyákat befogadtuk.

Néhány nappal később egy szemfüles önkéntesünk megtalálta a kutyákról a posztot, miszerint gazdát keresett neki egy nő (szándékosan nem írom hölgynek!)
Jelentkeztek is értük, de kiderült, hogy nem látta még őket orvos soha, és chipjük sincs, így a jelentkező végül elállt a befogadsától.
Itt jön a történet fordulata! A posztoló ugyanazzal a vezetéknévvel volt fenn, mint a hozzánk leadó férfi, és mint persze kiderült, házasok is!

Két gyerekes édesanya és a gyerekek apukája úgy döntött, hogy költözés miatt megszabadul a két kutyától, ráadásul úgy, hogy a menhelynek a megmentő szerepében tetszelegnek! Vajon hogy számolnak el a saját lelkiismeretükkel? És mit mondanak a gyerekeknek? Mert biztos kérdezik...

Miután persze a poszt alatt néhányan elkezdtek érdeklődni, hogy mégis mi történt, illetve a poszthoz betették a menhelyen készült fotókat, a kedves gazda törölte a gazdikereső posztját! A többi csoportban pedig még ő érezte sértve magát a számonkérések miatt.
Mi is próbáltuk felvenni a lemondóval a kapcsolatot azon a telefonszámon amit megadott. A telefonszám nem valós, tehát még azt is volt kedvük kigondolni, hogy a telefonszámot, és vélhetően a címet is a képünkbe hazudják.

Szigorúan véve nem követtek el bűncselekményt, hiszen menhelyre adták az állatokat, akik feleslegessé váltak. Ezen már senki nem lepődik meg. Erkölcsileg azonban talán nincsenek is szaak erre a tettre!
És napirendre sem tudok térni, hogy miként lehet útban két ekkora termetű kutya, és hogy miként jutottak erre a megoldásra? 
Záporoznának a kérdések a mintacsaládhoz, de ezekre már sohasem fogunk választ kapni. Én azonban nagyon bízom benne, hogy egyszer valamikor megszólal a lelkiismeretük, és sok álmatlan éjszakát fog okozni nekik a tettük!

Hétfő
Egy tíz kiló körüli, barátságos, fiatal kutyus érkezett ma a gondozásunkba. Ő talált kutyus, de mégis sokkal jobb állapotban van, mint a gazdától érkező kutyák. Megtalálója ugyanis nem sajnálta az időt, energiát és pénzt egy talált kutyára. Beoltatta, bechippeltette, és még ivartalanításra is elvitte. 
Érdekességképp, sok más, gazdás kutya nem kap ilyen ellátást!

Frici


Kedd
Kontrollvizsgálaton, pontosabban szívultrahangon járt két menhelyi kutyánk, Mócz és Csiki. Nekik korábban a szívféregtesztjük pozitív lett,most pedig egy szívultrahangot csináltattunk. Szerencsére egyik kutyusnak sem találtak az állatorvosok szívférget a szívben.

A bevezetőmben már leírtam, hogy két apró testű, kicsit idősebb kutyus érkezett ma hozzánk. Mivel chipjük nem volt, így mi neveztük el őket. A nevük Platina és Puszi lett. A kutyusok nagyon barátságosak, kedvesek. Megérdemlik, hogy ezúttal normális gazdához kerüljenek, és végre jó életük lehessen. A legszomorúbb ebben a történetben, hogy a család gyerekei is megtanulják, hogy miként "kell" bánni érző lényekkel.

Puszi
Platina


Szerda
Ma délelőtt menhelyi állatorvosunk, dr. Farkas Attila érkezett a szokásos heti kutyaoltásra. 
Emellett dr. Tímár Endre rendelőjébe is vittünk kutyákat, ők vizsgálaton jártak, és néhányan túlestek az ivartalanításon is.
Akác nagyon rossz állaptú bundával, gyulladt herékkel érkezett, és kozmetika után azt láttuk, hogy a gyulladás nem csak a heréjén, hanem a nemi szevén is jelen van. Mivel az ápolatlan bundát gyanúsítottuk a bőrgyulladás miatt, így bizakodtunk, hogy eltűnik, de sajnos egyelőre nem láttunk változást, így ivartalanítással egybekötött vizsgálaton járt Akác. Az orvosunk szerint is az elhanyagolt bunda okozta a bőrgyulladást, ami sajnos időbe telik, hogy teljesen begyógyuljon.

Gombi hasonlóan ápolatlan szőrzettel érkezett, de hála önkénteseinknek, Lilinek és Vandának mér ő is sokkal kényelmesebben érzi magát. Gombi gazdától érkezett, de valószínűleg túl sokszor nem volt kozmetikázva. Ő most azért járt orvosnál, mert véres vizelet miatt antibiotukmot kellett szednie. Szerencsére a mostani vizsgálat már nem mutatott vért a vizeletben.

Gombi meggyógyult


Menta, Evetke, Romulus ér Remus pedig sima ivartalanításra érkezett. A műtétek komplikációmentesek voltak.

Csütörtök
Állandó csütörtöki önkéntesünk, Melinda most kényszerpihenőn van,és sajnos ez nagyon meglátszik a menhelyen is. Nem csak személyiségének, hanem hihetetlen munkabírásának is köszönhető, hogy oszlopos tagja a menhelyi csapatnak. Nagyon bízunk benne, hogy minél hamarabb felgyógyul, és újra közöttünk lesz!
Jobbulást Melinda!

Péntek
Néró kutyus, aki két hétig vendégeskedett nálunk, ma újra hazamehetett. Őt két hete találta egy hölgy a Körtöltés utcán, és mivel nem volt chipje, a gazdát pedig nem találták, így a menhelyre került. Nálunk aztán jelentkezett a gazdi, de sajnos csak akkor adhatjuk a kutyát vissza, ha nálunk letörltötte a megfigyelési időt, majd friss oltást, és mikrochipet kap. Ez ma magtörtént, így a gazdi hazavihette. Reméljük, hogy ezentúl jobban fog rá vigyázni!
Sajnos sok esetben ilyen gazdis kutyák foglalják az értékes karantén helyeinket olyan kutyák elöl, akik gazdátlanul várják a mentést. A törvényeket azonban nekünk be kell tartani, a két hetet ki kell várni, mielelőtt a kutyát visszaadjuk a gazdának akik sajnos a legtöbb esetben nagyon felelőtlenek, viszont nekünk nincs jogunk sem büntetni, sem más szankciókkal élni.

Néró hazakerülhetett


Szombat és Vasárnap
A hétvégénk ismét igen pörgősen telt: a kutyasétáltatós nap mellett ma a Yetteltől érkeztek állatbarátok, hogy egy céges önkéntes nap keretében segíthessék a menhelyet.
Az önkéntesek nagyon ügyesek és lelkesek voltak: mosogattak, kölykös kennelt takarítottak, gödröket temettek be, lombseprűztek, az udvarokat takarították. A nap végén természetesen egy kutyasátáltatással egybekötött kutyasimogatást is tartottak!
Köszönjük szépen a segytségeteket!

Yettel csapat


Bajba jutott kutyából természetesen a hétvégén is kijutott: Csuli chipes kutya, akit tegnap az ötös úton vett fel egy hölgy hazafelé menet. Elmondása szerint látta, hogy kitették a kutyát. Sajnos azonban az emberek sok esetben tévednek, nem jól látják, csakis minden kétséget kizáró állítás esetén szabad feljelentést tenni, hiszen sok esetban a megtaláló a stressz miatt tévedhezt. Ez már nagyon sok esetben bebizonyosodott. Mivel Csuli chipeskutya, így első körben megpróbáljuk a tulajdonossal felvenni a kapcsolatot, mert nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy miként került a kutya az ötös útra. Mivel a tulajdonos felkutatása még zajlik, így érdemi információval nem tudunk szolgálni azzal kapcsolatban, hogy miként került az útra. Egy biztos, az oltása nem érvényes, úgyhogy ha tetszik, ha nem, ismét egy gazdis kutya foglal el egy karantén kennelt két hétig...

Csuli


Köszönjük a 171 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások