Kutyamesék 2023. máj. 1-7.

Kutyás blog | 2023. május 14.

Most is nagyon sok minden történt a menhelyünk háza táján. 
A hétvégén sok kutyus gazdisodott, de megállíthatatlanul érkeznek hozzánk bajban lévő kutyusok rossz állapotban, szívszorító történetekkel. Róluk szól a legfrissebb blogom.

Hétfő
Korábban már megírtam, hogy Pixel micsoda nagyszerű jellemmel megáldott kutyus, aki mindenkivel összebarátkozott. Egy óriás testben élő kölyök, tündéri mindenkivel akit ismer, de távolságtartó mindenkivel, akivel nem. A nagyudvarban az első kutya, akivel összebarátkozott, az Fityisz volt. Noha azóta már mindenkivel sikerült barátságot kötnie, Fityisszel még mindig a legszorosabb a kapcsolata. Ezt mi sem mutatja jól, mint az alábbi kép. Együtt mennek mindenhová, és bizony egy apró boton is megosztoznak.

Fityisz és Pixel


Kedd
Pocokot, a szőratkás kiskutyát bekerülése után elszeparálva kellett tartanunk, nem csak a megfigyelés miatt, hanem a ferőző mivolta miatt is. Mivel emberekre is átterjedhet a betegség, így kesztyűben foghattuk csak meg, és egyáltalán nem lehetett megszeretgetni. 
Mára már Pocok teljesen egészséges, csakhogy termetben hozzá passzoló kölykök pont nincsenek, így hogy ne unatkozzon, amikor csak kehet, behozzuk az irodába. A kis legény persze amikor csak teheti minket nyúz, de ha nem reagálunk, ő aztán könnyen feltalálja magát, úgyhogy nem árt mindent elrejteni. Ellenkező esetben a kiságyába mindenféle cuccot begyűjt.

Pocok


Szerda
Reggel nem messze a menhelytől egy rossz állapotban lévő komondor bóklászott, aki úgy nézett ki, mintha ezer éve kóborolna. Soványsága azért nem volt feltűnő, mert olyan rétegvastagságban állt rajta a szőr, hogy csak sejthető volt mi van alatta. Meg is voltunk döbbenve, hogy a chipleolvasó jelzett. Először is azért, mert a nagy szőrtől sikerült leolvasni. Másodszor pedig azért, hogy ilyen elhanyagolt kutyákban nem jellemző, hogy találunk chipet.
Mint kiderült, az eredeti gazda továbbadta a kutyát, illetve elköltözött, és "hálából" nekiadta annak a személynek, aki etette. Mellesleg nem is olyan régen telt le az oltás érvényessége. A kutya, és hirtelen jött gazdája ráadásul nem is igazán kötött barátságot. Száva nem engedte hogy hozzáérjen, leginkább elkerülte, majd megszökött.
Száva egyébként nagyon étvágytalan, nagyon nehezen megy, látszik rajta hogy idős kutyus. Öreg napjaira nagyon sok törődést igényelne. Kértük a jelenlegi gazdát hogy vegye fontolóra, hogy tud-e megfelelő időt és energiát szánni a kutyára. Gondolkodási időt kért.

Száva bundája nagyon rossz állapotú


Ma dr. Farkas Attila, a menhelyi állatorvosunk menetrend szerinti érkezését vártuk. Most bőven akadt dolgunk. 12 veszettségi oltás, 3 szívféregteszt, 9 kombinált és 6 mikrochip a mai nap mérlege.

Csütörtök
Ma dr. Sebő Ottó rendelőjébe indultunk Danival vérparazita tesztre, vérképre, vizsgálatra, ugyanis úgy tűnik, hogy ennek a nem is olyan egyszerű fiúnak is akad gazdajelöltje.
Dani mellett pedig Néró utazott vizsgálatra, ő ugyanis fájlalja a lábát. Mint kiderült neki van egy régi törése, ami nem megfelelően forrt össze, ezért nem használja a lábát. Túl sok jóval nem kecsegtettek: már nem műthető, nem helyrehozható ez a láb. Ráadásul valószínűleg a szőre sem fog maradéktalanul visszanőni.
Néró az út után az előkészítőbe költözött, ahol a legrászorulóbb kutyát kapnak helyet. Mivel egy helyről jöttek, így a karantént is együtt töltötték, de a két kutya egyáltalán nem ragaszkodik egymáshoz, sőt inkább azt mondanám nem kedvelik egymást. Épp emiatt Néró elköltözött. Az előkészítőben gyorsan feltalálta magát, beköltözött a legjobb helyre.

Néró új helye


Május elején Domaszéken szörnyű tragédia történt. Egy középkorú házaspár házában egy hibás hűtőszekrény miatt tűz ütött ki. A házaspár nem tudott kimenekülni a tűzből, és velük együtt voltak olyan állatok is, akik szintén életüket vesztették. A tragédia túlélője volt 2 kutya, akik a menhelyünkre kerültek. Maxi és Bajszi láncon éltek, nem szeretik egymást, így karanténozni is külön kennelben tudjuk őket. Maxinak nagyon csúnya fülgyulladása van, ami kezelésre szorul. Bajszi füle pedig megégett a tűzben, de szerencsére komolyabb baja nem esett.
Az oltások pótlása, ivartalanítás és szívféregszűrés után ők is gazdikeresők lesznek.

Maxi
Bojszi

Péntek
Osztrák partnerszervezetünk érkezett ma hozzánk látogatóba, és természetesen nem üres kézzel jöttek. Több mint 800 kg állateledelt hoztak, valamint szétnéztek a menhelyünkön. Velük egy időben egy német család is érkezett, ők is adománnyal, valamint örökbefogadási szándékkal. Ők korábban már fogadtak tőlünk örökbe egy igen idős és félénk kutyust. Most ismét minket választottak!

Közben persze zajlott az élet: Üllésről újabb kutya érkezett. Egy kistestű, koromfekete színű, igen félénk tacsilány, Emőke került a gondozásunkba. Ő egy tanyára ment be, ahol maradhatott volna, de ahogy az lenni szokott, nem bírta a csirkéket. Vagyis nagyon is bírta őket, ugyanis mindegyikre mint potenciális vacsorára tekintett. Ház ezért mennie kellett.

Emőke


Szombat és Vasárnap
Oszták partnerszervezetünk korán reggel indult is vissza Ausztriába Akáccal, Avarral, Acéllal, Dollival, Lionnal, Málnával és Nektárral, hogy saját gazdival kezdjenek ott új életet.
Önkéntes kozmetikusunk Vanda, és dolgozónk Lili közös erővel megkozmetikázták Szávát, aki már sokkal-sokkal jobban érzi magát bunda nélkül. Néha azért be-be segített neki más gondozónk is, mert Száva nagyon félt amikor a fejét és a fülét szépítették a lányok. Ennek ellenére együttműködő volt. Sajnos a hátsó lábai nagyon gyengék, abban az esetben ha nálunk marad, akkor további vizsgálatokra lesz szüksége.

Száva kozmetika után


Lili a nap végén Lilli nevű kutyánkkal tért haza otthonába. Ő már a második menhelyi kutyus, akit Lili örökbefogad. Nagyon sok boldog együtt töltött időt kívánunk nekik!

Természetesen ezen a héten sem maradt el a kutyasétáltatás sem. Most is minden kutyus sétálhatott, aki már túllépett a megfigyelési időn.

Köszönjük a 174 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások