Kutyamesék 2023. jún. 5-11.

Kutyás blog | 2023. június 19.

Sajnos nagyon sokan azt gondolják, hogy ez a hely itt Amerika, ahol az állatvédők elvesznek állatokat azoktól akik rosszul tartják, elkoboznak, büntetnek, eszköz van a kezükben. És természetesen a menhely mindenhol egy feneketlen kút, ahová kecskét, madarat, kutyát, rágcsálót. lovat, mindent biztonságba lehet helyezni korlátlan számban.

Ami a képernyőn nem látszódik: a nyomorból kiemelt állatok egy jelentős részének sohasem találnak gazdát. Ezek az állatok pedig nem élnek boldogan hosszú és tartalmas életet, hanem bizony rengeteget elaltatnak. Persze ezt nem teszik bele az adásba. És ami ott nem szerepel, az nem is létezik. 

Az emberek egy része abban a hitben él, hogy ez itthon is így működik, ráadásul azt is gondolják, hogy a mentéseknél szablyosan ráugrunk az állatkínzásos esetekre, legalábbis amiről az emberek azt gondolják. 
Nem tehetünk feljelentést az alapján, hogy valakitől hallottuk, hogy azt gondolja, hogy állatkínzás történt. Ez alapján naponta több tucat feljelentést tehetnénk, és rohanhatnánk az ügyek után, miközben a valós mentésre nem jutna idő.

Ráadásul ezeknek az eseteknek a jelentős része csak feltételezésen alapul. Feljelentést maga a szemtanú nyugodtan tehet, ha biztos abban amit látott, és nem csak feltételezi, és elszabadult a fantáziája. Mert sajnos sok esetben, mi több, rengeteg esetben puszta feltételezés a kutya eddigi élete. 

Például, ha valaki talál egy kutyát az utcán, és kiposztolja, akkor már sokan tudni vélik, hogy azt a kutyát ott dobhatták ki. Az alig merül fel pár embernben, hogy esetleg kiszökött, megzavarodott, és a város egyik végéből a másikba átrohant.
Ha már megnéz egy kocsit, akkor mindjárt szárnyra kel, hogy biztos autóból dobták ki, ráadásul pirosból, mert véletlenül pont két piros autót megnézett (vagy csak arra nézett). Aztán előbb vagy utóbb előkerülnek olyan emberek, akik szóba elegyedtek egymással, és még a pontos dátumát is tudják, hogy mikor, milyen autóból dobták ki a kutyát. aztán még persze az is kiderül, hogy valaki látta. Így kel szárnyra a pletyka, amiből semmi sem igaz, mert mondjuk csak megszökött. Mindenki hzzátesz, saját szavaival elmeséli, félreérti, félrehallja, és egy idő után a szökött kutyából kidobott kutya lesz, és minden piros autóban közlekedő ember potenciális gyanúsított.

Az emberek természetüknél fogva, és persze a Disney meséknek köszönhetően alapvatően hisznek a bolfog befejezésben: a jók boldogan élnek, míg meg nem halnak, a rosszak pedig elnyerik méltó büntetésüket.
Csak vigyázzunk, mert sok esetben a nézőpontunk, a barátaink, jó ismerőseink véleménye megtéveszthet minket, és elhiszünk valakiről valami rosszat, amit mondjuk nem is tett, vagy csak félreértettük.

Jómagam is emlékszem egy ilyen esetre. Kihoztak egy fajtatiszta kutyát a menhelyre, azt állították, hogy látták, hogy kidobták. Még az autó rendszáma is megvolt, követelték a feljelentést. Ők maguk is odamentek az autóshoz, aki tagadta a történteket, de a menhelyen erősen állították, hogy jól látták, habár az autós fel volt háborodva állításuk szernt és mindent tagadott.
A kutyában chipet néztünk, és találtunk. Felhívtuk a gazdit aki akkor már lélelszakadva kereste a kutyát, aki kiszökött. Érvényes oltása is volt. 
Valljuk be, aki kidbja a saját kutyáját, az nem egy forgalmas helyen teszi, ráadásul úgy, hogy chipezve van és még előtte be is oltatta...

A tulajdonos nagyon örült, és azon nyomban autóba is pattant. A megtalálók pedig elbizonytalanodtak. Talán valóban csak elfutott a kutya a "gyanús" autó mellett, emiatt ők már  azt feltételezték, hogy látták is ami történt, és egymásra is erősítettek.

A történetnek boldgo vége lett, a kutya gyorsan hazakerült, nagy volt az öröm. De ha mondjuk a két szemtanú feljelentést tesz valaki ellen, aki csak véletlenül csak rossz időben volt rossz helyen, és egy nem chipes kutya kirakásával gyanúsítják, akkor már nem lett volna ilyen vidám a történet.

Mindezt most azért írom le, mert a héten egy tanú látta, hogy egy kutya egy ház előtt a kuka tetején ücsörög. Valaki még videót is készített. A történet szerint a házat eladták, a kutyát pedig a tulajdonos nemes egyszerűséggel a kukába dobta. A megoldást néhányan tőlünk várják. Mi csak ezt a történetet hallottuk, de nem láttuk, nem voltunk ott. Feljelentést az tehet, aki valóban látta a cselekményt, és nem csak feltételezi. Annak viszont valójában ez kötelessége is...


Hétfő
Egy nagyon cuki, náhány hetes tacsi-szerű babakutya kapcsán kérték a segítségünket, akit néhány nappal ezelőtt találtak. A kis tüneményre eddig a megtalálók vigyáztak, akik a csengelei úton találták őt. Rejtély, hogy egy ilyen aprócska kutya mit keresett ott egymagában. Tényleg a csodával határos, hogy nem ütötte el senki. A kicsit Kavicsnak neveztük el.
Biztos vagyok benne, hogy hasonlóan népszerű lesz nálunk, mint Pocok volt korábban.

Kavics
Kavics


Sajnos a múlt héten lebetegedett Zoknis másik két tesója is rosszul lett ma reggelre, így dr. Farkas Attila segítségét kértük ismét. Tekintve, hogy most nem is rég kapták meg a harmadik vakcinájukat, így parvó és szopornyica tesztet is készített. Sajnos a gyanúja beigazolódott, a kicsik elkapták a parvóvírust. A szükséges kezelést, infúziót, gyógyszereket megkapták, amit folytatnunk kell, valamint imádkozni, mert sajnos nagyon kétesélyes a végkimenetel.

Bodriék kezelésen


Kedd
Mondanom sem kell, hogy a betegeknél kezdtük a napot, de sajnos Gombóc feladta a harcot reggelre. 
Bodri úgy, ahogy tartja magát, de neki is elég ingadozó az állapota. Nagyon reméljük, hogy több kicsi nem betegszik meg!
Ma nem csak bánat, öröm is ért bennünket, mert két menelyi kuyusunk is gazdira lelt, ráadásul ugyanahhoz a gazdihoz költözhettek. A történet a következő: a család hatalmas vitában volt, hogy Bond vagy Monó legyen-e a szerencsés kiválasztott. Mivel a családnak nem sikerült megegyeznie, így azt a döntést hozták, hogy nem választanak, mindketten költözhettek!

Szerda
Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila ma két kombinált oltást, négy veszettségi-kombinált oltást, 4 veszettség elleni oltást, valamint két mikrochipet osztott ki. Megvizsgálta Bodrit, aki ma mintha egy kicsit jobban érezné magát, de azért hátra nemdőlhetünk.
Ráadásul ismét egy újabb betegünk van, szintén ugyanabból az alomból, mégpedig Boxi. Természetesen ő is megkapta a szükséges kezeléseket.

Egy apró termetű, nagyon cuki kutyával, Dobbival lettünk ma többen, akit Algyőről, a Szüret utcából szállítottak a menhelyre. Állítólag van ott egy eladó ház, aminek a tulajdonosa az ott élő kutyáját nemes egyszerűséggel kihajította a ház előtt kukába. Hát, maradjunk annyiban, hogy sok furcsa történetet hallottunk már,és nagyon sok esetben az emberek amit gondolnak, azt úgy adják elő, mintha látták is volna a történetet. Nem tisztünk igazságot tenni, nem is tehetük, főleg, hogy nem voltunk ott. Ami tény, hogy a kutya nem hipes és utcán volt. Mi most megkezdjük az egészségügyi ellátást, és gazdit keresünk neki. A többi a rendőrség dolga. de mi feljelentést nem tehetünk, hiszen az kevés, hogy azt hallottuk!

Dobbi
Dobbi a menhelyen


Csütörtök
Két nagyon kedves kicsi kutya kapcsán kértek segítséget tőlünk, akiket még előző napon találtak Domaszéken. Néva és Nara vakmerően az úton szaladgáltak, amikor összeszedték őket. Úgy látszik, hogy mindenhol kölyökkutyák rohangálnak., akik egyszer valahol születtek. Ki tudja, hogy mi történt velük is? 
Odaadták őket valakinek, aki nem vigyázott rájuk?
Feleslegessé váltak?
Akinél születtek, onnan kerültek az utcára, mert nem tudott túladni rajtuk?
Ezekre a kérdésekre valószínűleg sohasem fogunk választ kapni!

A két pöttömke


Köszönjük Melinda önkéntesünknek, hogy ezen a héten is a menhelyi kutyákra áldozta a szabadidejét.

Péntek
Sajnos Bodri és Boxi is feladta a parvó elleni harcot az éjszaka, mérhetetlenül csalódottak és szomorúak vagyunk miatt. Némi mosolyt az csal az arcunkra, hogy ma Lusti kutyánk új családra lelt. Ő mától Szegeden fog élni.

Szombat és Vasárnap
Pár napja a zsombói bekötőúton próbáltak meg befogni egy kistestű kutyust, de eddig nem sikerült. A hétvégén azonban sikerült megfogni, és be is költözhetett a menhelyre. Mikrochip ugyan nem volt benne, ellenben bolha jó sok. Nem tudom, hogy ugyan merre rejtőzködhet a "gondos" gazdija, de talán jobb is, ha nem kerül elő. A kutyust, révén hogy a Galamb utca környékén kóborolt, Tubinak neveztük el.

Tubi
Tubi


Beni pedig egy befogadott kutya, aki Újszentivánról került hozzánk. Neki jó hamar kitelt otthon a becsülete, holott nem csinált semmit. A segítségkéréshez az is hozzátartozik, hogy a telefonban ezt a befogadást úgy adták elő, mintha legalábbis nekünk tettek volna szívességet, mert ha ők nem fogadják be, akkor nekünk kellett volna intézkednünk. 
Azért hogy egy kicsit értse mindenki: a menhelyünk nem azért működik, hogy az egész megyében kérdezés nélkül és azonnal megoldja a kóbor kutya kérdést. 
A befogadás minden embernek egyedi döntése, a felelősség pedig nem áthárítható (sokan azt gondolják, hogy mégis).
De vissza Beni történetére: a család befogadta, aztán ahogy lenni szokott az idilli élet gyorsan megváltozott. Mindössze két hét alatt ájött a család, hogy a kutya veszélyes a gyerekükre. És most jön a csavar a történetben!
A kutya nem tett semmit, a gyerek bántalmazta, verte a kutyát, és féltek, hogy a gyerekben valami kárt fog tenni ezek után a kutya. Azért nem erről a témáról írom a blogom, mert azt hiszem nem tudnék pártatlan lenni, ráadásul olyan mértékben felháborít az ilyen felelőtlen viselkedés, hogy félek, nem tudnék finoman fogalmazni. Talán néhány hét múlva egy kicsit nyugodtabban újra elveszem ezt a témát.

Beni
Beni


Köszönjük a 177 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tatrtottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda
 

Hozzászólások