Kutyamesék 2023. jún. 19-25.

Kutyás blog | 2023. július 2.

Minden héten igyekszem a bevezetőmet a blog aktuális témájához igazítani. Ez most sem lesz másképp, mert erről az apró, de igen fontos dologról szerintem még nem sokat beszéltem. 
Ez az apró dolog (azaz inkább kettő) a bűzmirigy, ami a kutyák hátsó részén elhelyezkedő kisebb borsó nagyságú mirigy.

Funkciókát tekintve is elég sokrétű: 
Segíti a széklet ürítését
Információt hordoz
Bevethető, mint önvédelmi eszköz, a neve ugyanis hűen tükrözi a szagot amit áraszt.

Normál esetben nincs is gond vele, azonban néhány kutyánál időszakosan ki kell nyomni. Ez összefügghet táplálékallergiával, nem megfelelő étkezéssel. Emellé szőr és bőrproblémák társulhatnak. A lágyabb székletet ürítő kutyák esetében is nehezebben ürül. Sok esetben,  ha a kutya bűzmirigy gondokkal küzd, akkor igen gyakran, akár pár hetente meg kell látogatni az állatorvost.

A túl gyakori, ilyen jellegű bűzmirigy ürítés sem túl jó, mert egy ördögi körbe kerülünk. Minél gyakrabban nyomatjuk, annál hajlamosabb lesz eldugulni. 

A bűzmirigy vékony kivezetőcsöve az ami a problémát okozza, ugyanis eldugulhat, ha a benne lévő váladék besűrűsödik. Ennek következtében bakeriális fertőzés léphet fel, ami tályoggá is változhat, ráadásul borzalmasan fájdalmas. Ez akkor fordul elő ha nem visszük időben orvoshoz.

Lehetőség van a mirigy műtéti eltávolítására is, de  mivel ez gyakran összefügg allergiával, táplálkozással, így első lépés, hogy a probléma okát felderítsük. A műtét egy drasztikus, és csak végszükség esetén alkalmazható megoldás.

Tüneteket tekintve leginkább arról ismerhető fel, hogy a kutya húzza a fenekét a földön. Ez a tünet egyébként erős bélféreg fertőzöttség esetében is fennáll.
Ha probléma van a bűzmiriggyel, akkor gyakran kergetheti, rághatja a farkát, illetve a feneke körüli területet. 
Gyakran bőrpirossággal, fülgyulladással kéz a kézben jár ez az állapot.

Bár nem teljes egészében megelőzhető, de sokat tehetünk azért, hogy ne legyenek rendszeres a bűzmirigy gondok.

Figyeljünk a táplálkozásra, olyan ételt válasszunk amir a kutya nem allergiás. A keményebb szélket elősegíti a mirigy ürülését. Fontos a megfelelő rosttartalom, valamint hogy a kutyák bélflórája megfelelő állapotban legyen.

A rendszeres testmozgás elősegíti az ürülését, ahogy a zsírszegény étkezés is. 
Ügyeljünk rá, hogy kutyánk ne legyen túlsúlyos, és érdemes alkalmanként a pajzsmirigyét is megvizsgáltatni.

Ha megtörténik a baj, akkor tartsuk be az orvos utasításait, és ne próbáljuk mi magunk kinyomni. Ugyan a kozmetikusok is ki tudják nyomni, de leginkább az állatorvosra érdemes bízni, különösen ha volt már probléma. Amellett, hogy módfelett fájdalmas a bűzmirigy gyulladása, így a legfontosabb a megelőzés: alkalmanként ellenőriztetni, szükség esetén tisztítani, és figyelni, ügyelni kell a kutya egészséges életmódjára.


Hétfő
Ez a nap is elég vegyesen indult a számunkra. Kolos és Lóri Mohácsra költözött gazdihoz, aminek szívből örültünk.

Ácsival azonban dr. Tímár Endre rendelőjébe kellett rohannunk, ugyanis reggeli után akkora lett a hasa mint egy óriási hordó. Mivel falnak, először azt gondoltuk, hogy túl sok levegőt nyelhetett, de biztos ami biztos alapon azért egyeztettünk időpontot. Sajnos pár órával később is még hatalmas volt Ácsi hasa, és a vizsgálat szerint szerint bélgyulladása van. A hatalmas hasat a belekben lévő baktériumok okozzák. Így szurikat kapott, el kellett különíteni, ma teljes koplalás, holnaptól pedig normálisan ehet, de nagyon pici adagokban. Emiatt az átadó konténerhez költözött most Ácsi, amit igazán élvez.

Ácsi
Ácsi az orvosnál


Kedd
Mivel itt a nyári szünet, így Alexa önkéntesünk amilyen csak sűrűn lehet, jön segíteni nekünk. Ő egyébként évekkel korábban lelkes résztvevője volt a gyerektábornak, és alig várta, hogy elég idős lehessen ahhoz, hogy nálunk önkénteskedhessen.
Ma azzal töltötte az idejét, hogy az erősen vedlő kutyák szőrét fésülte ki. Többek között Kázmér és Zsolti is sorra került.

Fésülés után


Szerda
Ma dr. Farkas Attila érkezett a szokásos kutyaoltásra. Most 9 veszettségi oltás mellett 1 kombinált oltást osztott ki az állatorvosunk, valamint két tesztet készített. 
Pöttömnek pedig bűzmirigy problémái adódtak, ki kellett neki nyomni. Szrencsére nincs gyulladás, és gyógyszert sem kell szednie, egyszerűen csak besűrűsődött egy kicsit neki.

Pöttömnek ma ki kellett tisztítani a bűzmirigyét


Csütörtök
Ma ismét segítségünkre volt önkéntesünk, Alexa, valamint Melinda, aki úgy jár a menhelyre szinte, mint aki hazajár.
Köszönjük nekik a sok segítséget!

Közben a múlt héten már említett fejlesztés is szépen halad, már állnak az oszlopok és a zsalukövek egy része. A kutyák, akik eddig a nagyudvarban éltek, most az építkezés ideje alatt egy kisebb udvarban vannak elszállásolva. Nagyon rosszul viselik, így amikor épp nem kell a betonnak kötnie, vagy nem drága szerszámokkal dolgoznak, akkor kapnak egy kis kimenőt a kutyák a régi helyükre, aminek az egyik felét természetesen birtokba vehetik, amint elkészül.

Szépen halad a kerítés


Péntek
Megint szembe jött velünk egy olyan történet, amire nehéz szavakat találni. Ez egy nagyon megosztó kérdés, én személy szerint nem értem, hogy miért tart olyam ember kutyát, aki önmagáról sem tud megfelelően gondoskodni. 
Mások azon a véleményen vannak, hogy a hajléktalanoknak az egyetlen társa a kutya, akivel együtt vannak jóban rosszban.
Szerintem inkább csak rosszban, ahogy a szeretet is önmagában is kevés, de ez egy hosszú, végeláthatatlan vita lehetne.
A mai, illetve tegnap esti történetünk főszereplője Vuk, a négy hónapos kutyalány, aki ma reggel érkezett a gondozásunkba.

A történet előzménye a tegnapi napon indult, amikor egy volt munkatársunk kutyasétáltatás közben összefutott egy volt osztálytársával, aki hajléktalan lett. Ezzel a férfival volt a kutya is, és természetesen a volt munkarársunk megkérdezte, hogy mi szüksége van a maga gondja mellé még egy kutyára.
A válasz az volt, hogy semmi, valaki rábízta, hogy érte jön ha már felnő.

Ekkor dőlt el, hogy ő lemond a kutyáról, és mivel éjszakára megoldották az elhelyezést, így ma beköltözhetett a menhelyre. Természetesen egészségügyi kiskönyve, oltása, chipje nincs a kutyának.
Legalább neve volt, igaz nem hallgat a Vukra.

Vuk


Köszönjük szépen Alexa önkéntesünknek, hogy ma ismét segítette a munkánkat!

Szombat és Vasárnap  
Ahogy mindig, úgy most is a hétvége egy picit mindenkinek kizökkenést jelent a hétköznapokból.
A gazdijelöltek kutyát látogatnak, az önkéntesek sétáltatni érkeznek. A kutyáknak is igazi ünnepnap a hétvége, új illatokkal, új élménnyel gazdagodhatnak, hiszen körbeszimatolhatják a menhely környékét. Kicsit ők is kiszakadnak a megszokott életükből. Ezek a hétvégék mindenkinek feltöltődést jelentenek, ami már szinte elmaradhatatlan.

Köszönjük a 176 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások