Kutyamesék 2023. júl. 24-30.

Kutyás blog | 2023. augusztus 14.

Sokat gondolkodtam, hogy legyen-e bevezető témája a blognak, de úgy döntöttem végül, hogy ezt most mellőzöm. 
Ennek az a prózai oka van, hogy egyik ámulatból estem a másikba, hogy milyen különféle indokkal, esetenként indok nélkül mondanak le a tulajdonosok a "kedvencükről". Persze történt itt a héten sok érdekes élettörténet, de úgy a legegyszerűbb, ha kronologiai sorrendben beszámolok a hét eseményeiről.

Hétfő
Körülbelül ez a nap volt a hét legkiegyensúlyozottabb és legnyugodtabb napja. Martin önkéntesünk segítette a munkánkat, neki külön köszönet érte.
Kutyák is szabadultak a karanténból, Vera például a Nyolcas kennelsorra költözött be, Jámbor pedig a nagyudvarban kapott helyet. Számomra döbbenetes, hogy ez a cuki idős kutya hogyan került egyik napról a másikra az utcára, és hogy miért nem jelentkezett érte a gazdája. Miért nem volt mikrochipje és hogyan kerülhetett olyan rossz állapotba?
Ezekre a kérdésekre a mai napig nincsen válasz. Jámbor pedig mintha mindig ide tartozott volna, annyira gyorsan beilleszkedett.

Jámbor és a társaság


Kedd
Két három hónap körüli kiskutyát találtak Üllésen a Petőfi dűlőben még múlt héten. Valaki szépen dobozba tette őket és kirakta. Próbáltak nekik gazdit találni, de nem sikerült, így Bogyó és Babóca mától a menhelyünk vendégszeretét fogja élvezni, amíg nem gazdisodnak.

Bogyó és Babóca


Szerda
Végre valahára beállt egy kis enyhülés az időjárásban, esik az eső, valamint lehűlt a levegő. Ez óriási felüdülés, és egy lehetőség, hogy a hőség miatti lemondott ivartalanításokból most valamennyit pótoljunk. Ma Csipesz és Dobby esett át a műtéten dr. Tímár Endre rendelőjében. Szerencsére mindketten könnyen átvészelték.

A menhelyen dr. Farkas Attila pedig a szokásos heti kutyaoltásra érkezett. Most 5 veszettségi-kombinált oltást, 9 veszettség elleni oltást, valamint 2 kombinált oltást osztott ki.

Ma egy cuki kutyus, Morzsi érkezett a menhelyre, akinek elhunyt a gazdija. A beszállitó hölgy adatott neki oltásokat, és két hónapig gondoskodott is róla, de a kutya megölt néhány tyúkot, és a cicák is erre a sorsra jutottak, így aztán mennie kellett. Nem mondta ugyan, de nagyon nyilvánvaló, hogy ő szerette volna megtartani ezt a kutyát, de az imént sorolt okok miatt inkább szabadult volna tőle. A képen látható egy másik kutyus is. Ő nem került menhelyre, pusztán csak útitárs volt.

Morzsi szép kis bűnlajtsromot hozott össze két hónap alatt


Csütörtök
Azt kell mondanom, hogy ellentétben másokkal, mi nagyon örülünk az esőnek és a hűvös, szeles időjárásnak. Ma Dante és Jámbor esett át az ivartalanításon. Szegény Jámbor most megint eltölthet néhány napot magányosan a sebe miatt, de legalább tudjuk, hogy biztos helye van az udvarban.
Ma állandó önkéntesünk, Melinda segített nekünk egész nap. Köszönjük szépen, hogy ismét időt szakított ránk.

Gondozónk-karbantartónk, Attila ma befejezte legújabb projectjét, a nagyház hátsó udvaráról kivezető folyosó bővítését. Erre azért volt szükség, mert sokszor az önkéntesek, akik sétálni vitték a kutyákat néhol alig fértek el. Főleg ha szemből érkezett a csapat, aki már befejezték a sétát és a helyükre szerettek volna menni. 

A sétálós folyosó helyenként meghízott

 

Péntek
Ma egy 10 hónap körüli foxterrier lány, Roxy érkezett a gondozásunkba, mégpedig gazditól. A megválás oka családi okok. Ez elég tág fogalom, főleg egy 10 hónapos kutya esetében, hiszen jól tudjuk, hogy kutyát egy életre választunk. 
Roxi egyébként teljesen rendezett papírokkal, chippel, veszettségi oltással és kombinált oltással felvértezve érkezett. Mitöbb, még kennelköhögés elleni vakcinát is kapott, így aztán végképp érthetetlen, hogy egy valóban gondos gazdi esetében ugyan milyen kényszerítő tényező lehetett. Ráadásul a gazdija valóban nagyon szerethette és ragaszkodott hozzá, hiszen nagyon sírt amikor segítséget kért. Bármi is történt, reméljük, hogy Roxynak mihamarabb találunk egy szerető családot. Mégpedig olyat, aki a fajta jellegzetességeivel kapcsolatban is kellő ismeretekkel rendelkezik!

Roxy


Szombat
Nagyon rosszul indult a hétvége, ugyanis Száva, aki csak néhány hónapot töltött velünk, reggelre örökre lecsukta a szemét. Sajnos mindannyian tudtuk, hogy Száva nem fog hosszú életet élni már, hiszen idős volt, és bőven akadt egészségügyi problémája is. Mégis lesújtott bennünket, hiszen a napokban még Tündivel pózolt az előkészítőben, ahol a legrászorultabb kutyák élnek.
Száva, noha nem sok időt élt itt nálunk, félős természete ellenére is gyorsan otthon érezte magát, korábbi otthonában pedig nem sikerült beilleszkednie, épp emiatt is döntött úgy a korábbi gazda, ha mi adunk neki új otthont. Sajnos csak néhány hónap adatott meg Szávának.

Száva és Tündi pár napja


Ma három új kutya érkezett a gondozásunkba:

Csiki és Lady egy helyről jöttek, ráadásul Lady nagyon félős. Ők azért kerültek a menhelyre, mert idős gazdájuk elhunyt, a gazdi felesége pedig elköltözik. A kutyáknak pedig nincs hová menniük. Chipjük, oltási könyvük, oltásaik nincsenek. Szőrük eléggé elhanyagolt, tipikus udvari kutyák voltak, akik eddig túl sokat nem tapasztalhattak meg a nagyvilágból!

Csiki
Lady


Gombi pedig azért került menhelyre, mert túl fiatal és heves természete nem fért össze idős gazdái igényeivel. Ez a történet annyira fájdalmasan klasszikus, de hiába! Hiába kérik a menhelyek, hogy idős embrrek korban és habitusban hozzájuk passzoló kutyát válasszanak, süket fülekre talál. Aztán a vásárban, sok esetben a felnőtt gyerekek " jóvoltából" csak odakerül egy pár hónapos kiskutya a házhoz, ami büntetés az időseknek és kutyának egyaránt.  Aztán természetesen megoldást mindenki az állatvédőktől vár!

Gombi klasszikus történettel érkezett


Vasárnap
Ma elérkezett Fityisz kutyánk nagy napja is, aki ma végleges otthonába költözhetett, mégpedig Érdre.

Ma négy újabb kutya költözött a menhelyre:
Bogár története érdekes, állítólag ő egy idős, talált kutyus akinek nincs semmilyen papírja, mikrochipje. Állítólag emberekkel nagyon kedves, bújós kutya, viszont a többi kutyusra féltékeny.

Bogár


Néhány napja a rendőrség kérte a segítségünket 4 kutyus elhelyezéseben, mert gazdájukat kilakoltatják jelentős adósságfelhalmozás miatt. A tulajdonos azonban nem volt hajlandó lemondani a kutyákról, így aztán mindannyian utcára kerültek. 
Ma délelőtt egy kutyás közösségi oldal volt tele a hölggyel és három kutyájával, akik a kutyafuttatóban húzták meg magukat. A negyedik kutyának nyoma sem volt, őt állítólag odaadta valakinek. 
Ott, akkor meggondolta magát és lemondott a kutyákról, akik így menhelyre kerülhettek. Itt végre megkapják a megfelelő ellátást, oltásokat, mikrochipet, orvosi ellátást és fedélt a fejük fölé.

Akit érdekel, az utánaolvashat, rengeteg hozzászólás született. Olyanok is írtak a poszthoz, akik ismerik a hölgyet.
Mégis, mintha a menhely hibája volna, hogy valaki utcára került. És mintha nekünk feladatunk lenne, mint állatvédő alapítványnak helyet biztosítani valakinek, akinek a kutyáján segítettünk. 

Erről egy későbbi blogomban biztos írni fogok, ugyanis többször próbáltunk már segíteni, mégis minden alkalommal mi jártunk rosszul.

Nekünk az a feladatunk, hogy ezeknek a kutyáknak biztosítsunk egy fix helyet, rendes élelmet, orvost, ellátást, gazdit keressünk nekik. Ahhoz előbb papírok, orvosi vizsgálat, vakcinázás szükséges.
Nem tudjuk felvállalni azt, hogy mindenkinek, akinek az élete válságba került, annak otthont és munkát biztosítsunk. 

Rajta kívül nagyon sok család kér és kap segítséget a kutyusok elhelyezésében, de nem tudjuk felvállalni az emberek problémáit is, pedig bőven van rászoruló.
Egyébként nagyon fontos az is, hogy a bajba jutott önmaga is akarjon dolgozni, változtatni az életén, mert anélkül nem fog menni, de ez már talán egy későbbi blog témája.

A kutyusok tehát biztonságban. Most két hét karanténidő következik, utána elkezjük az oltásokat pótolni.
Róluk a teljesség igénye nélkül, csak egyetlen fotót teszek fel, később a honlapon a gazdikereső kutyusok között elérhetőek lesznek.


A csapból is az folyik, hogy mekkora szárazság van, mindenhol tűzgyújtási tilalom. A menhely melletti erdő pedig lángba borult ma délelőtt, és három tűzoltóautóra volt szükség, hogy megfékezzék a tüzet. Még szerencse, hogy nem terjedt tovább a tűz, hiszen a menhely itt van néhány méterre a tűz helyszínétől. Úgy tudjuk, hogy a tüzet egy eldobott cigaretta okozta. El nem tudom képzelni, hogy miként lehetnek felnőtt emberek ennyire mérhetetlenül felelőtlenek! Remélem aki ezt tette, az értesült a dolgokról és lett pár álmatlan éjszakája!

A tüzet egy csikk okozta


Köszönjük a 169 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások