Kutyamesék 2023. dec. 18-24.

Kutyás blog | 2024. január 12.

Elöljáróban az év vége másik aktuális témájáról, a tűzijatékról szerettem volna írni, és arról, hogy miként védjük meg kedvenceinket-bár a csapból is ez folyik, mégis szükség van rá.

A mondandómat azonban nem eresztem bő lére, mert sajnos a héten olyan dolgok történtek ismét, ami mellett egyszerűen nem mehetünk el szó nélkül. Ezekről az eseményekről a blogom aktuális részében fogok szót ejteni, most inkább a tűzijátékról írnék röviden, tömören.

Mindig két részre oszlik ilyenkor a társadalmunk. A tűzijátékot ellenzők és a tűzijáték mellett állók táborára. Mindkettő mellett vannak érvek, ellenérvek. 
A tűzijáték mellett állók azzal érvelnek, hogy évente egyszer-kétszer pár órára nekik is lehet szórakozásuk, amiben teljesen igazuk is lehetne, de sajnos itt kicsit többről van szó, mint szórakozásról, és "pár" órácskáról.

Nem elég ugyanis Buksit meg Cirmit gyorsan becsukni pár órára a garázsba, aztán majd' lesz valahogy...
Az erdei állatok, a madarak ugyanúgy riadtak, és szörnyet is halhatnak a mi szórakozásunk következtében, tehát nyilvánvalan többről szól a dolog, mint a társállatok. Sokféle állatnak okozunk ilyenkor értelmetlen stresszt, és ennek állatok százai esnek áldozatul.

Arról nem is beszélve, hogy a néhány órás szórakozás soha be nem tartott keretek között zajlik, ugyanis már szilveszter előtt 3-4 nappal megkezdődik a "pár óráig" tartó szórakozás, ami január első pár napjában is kitart. Ennyi időre sajnos Buksinak és Cirminek a legtöbb házban, garázsban nincs helye. Egyrészt azért, mert nem tudják miért vannak becsukva, másrészről a gazda jelenléte nélkül egyedül egy szinte ismeretlen környezetben, félelmetes zajokkal talán még többet ártunk nekik. A legfontosabb az lenne, hogy az erős zajok miatt ne rohanjanak világgá, ne szedjék szét az egyébként biztonságosnak gondolt kerítést, hiszen a pánik nagyon csúya dolgokat tud tenni.
Ilyenkor könnyen végleg eltévedhetnek, autó elé rohanhatnak, vagy "csak" szörnyethalnak félelmükben.

A legbiztonságosabb helye minden valamennyire is becsült háziállatnak ilyenkor a gazda mellett van, otthon, vagy valahol távol a világ zajától, de mindenképp a gazdival együtt. Nincs semmi, ami akkora biztonságot tud adni, mint a gazdi jelenléte. Ilyenkor fontos szabály, hogy egy pillanatrane hagyjuk a kutyát magára, pisilni is felügyelet mellett menjenek, ha lehet, akkor pórázzal.

Nekem benti kutyáim vannak, pár nappal járunk Szilveszter előtt, de a csendes estét már tűzijáték zaja szakítja meg. A legidősebb kutyám fél az erős zajoktól, de rossz a hallása, ennek ellenére azért zavarja az őrület. 
A másik két kutyám is tart az erős zajoktól, különösen a vihartól, de az év minden napján csak felügyelettel tartózkodnak a kertben, így megszokták, hogy nincsenek kint egyedül. 
Szerencsések vagyunk,mert ők hozzászoktak a tévé zajához, sőt szeretik is ha szól, amikor nem vagyunk itthon, akkor is be van kapcsolva, így nekik a szilveszter is ugyanolyan, mint a többi nap. Semmi rendkívüli nem történik, mi nem megyünk ünnepelni, de így a jó.

Természetesen ők is feszültebbek ilyenkor, de teljesen kontroll alatt tarthatóak. Sajnos azonban nem minden gazdi ilyen szerencsés. Vannak kutyák akik annak ellenére is bepánikolnak, hogy bent vannak, és a gazdi velük van. Sokan az évek óta divatos kötésekre esküsznek, mások természetes alapú nyugtatókkal, vagy esetleg erősebb gyógyszerekkel próbálják elviselhetőbbé tenni kedvenceik számára a szilvesztert. 

Kutyánként változó, hogy kinek mi válik be, sajnos van akinek szinte semmi, és valóban egy őrület az időszak kutyának és gazdinak egyaránt
Ami nagyon fontos, hogy valóban felügyelet mellett legyen a kutya. A felügyelet azt jelenti, hogy vagy mi, vagy egy megbízott személy valóban vigyáz a kedvencünkre. A garázsba becsukás, megkötés, kennelbe csukás nem működik, hacsak nem szándékozunk velük kinn éjszakázni. Ezek azok az esték, amikor az egyik legnagyobb szüksége van ránk a kutyánknak.
Ne hagyjuk őket cserben, mert újévkor hiába bánjuk, hogy nem törődtünk velük, akkor már nagyon sok esetben késő!

Hétfő
Attól függeltlenül, hogy a bevezetőm a szilveszteri petárdázásról szól, ez a hét a menhelyen még javában a Karácsonyról szól. 
A múlt heti blogom ott ért véget, hogy a decemberi utolsó nyílt napunk is nagyon jól sikerült, és sok kutyánk kapott cuki, egyedi csomagot. 
A teljesség igénye nélkül most két kutyus ajándékát osztanám meg az olvasókkal. 
Az egyik Frici, aki nemrég esett át egy térdműtéten, amit születési rendellenesség miatt kellett korrigálni, és most ketrecnyugalomban kell töltenie néhány hetet. Frici nagyon örült a csomagnak, ahogy annak is, hogy addik kijöhetett, amíg elfogyasztotta a neki szánt finomságokat.

Frici falatozik


A másik kiemelt kutyusom pedig Buksi, aki már évek óta a menhelyünk örökös lakója. Emellett ő az egyetlen kutyánk, aki virtuális örökbefogadóval is büszkélkedhet, a virtuális gazdi pedig rendszeresen támogatja őt. Most Buksi "gazdija" egy doboz ajándékkal is kedveskedett neki, amit Buksi a legnagyobb élvezettel kebelezett be. Különösen nagy kedvence volt a konzerv, amit pillanatok alatt elpusztított.

Buksi és a csomagja


Kedd
Úgy látszik, hogy a kutyáknál is a nagy falásról szól a Karácsonyi hét, bár Everest magának rendezett terülj-terülj asztalkámat, ugyanis valahogy sikerült lerámolnia a szekrényről, és megszerezte a neki félrerakott jutalomfalatot. A gond csak az volt, hogy az több napi nasi volt, amit magába gyűrt egyszerre. Ha ez még nem volna elég Everest önveszélyes is, a nagy lopás közben egy rossz mozdulattól a lába is elkezdett fájni. Reggel a jutifalatok között elég leverten találtuk, így mentünk is vele az orvosdhoz bőszen, ott serült ki, hogy a lábát valószínűleg a lopás következtében húzhatta meg. A hasmenés pedig szintén a lopás számlájára írható. Ha már úgyis orvosnál volt, épp aktuális volt a varratszedés, így az is megtörtént. Sajnos a holnapi oltása emiatt a produkció után elmarad, de sebaj, hiszen egyelőre kéróje sem akad...

Everest most hasmenés miatt volt orvosnál


Szerda
Úgy látszik ez a hét a sürgősségi ellátásról szól. Nikó már régóta a menhely lakója, eddig nem akadt egészségügyi problémája, most azonban nagyon csúnya hasmenés miatt rohantunk vele dr. Farkas Attila rendelőjébe. Ugyan ő nem nassolt be több tucat jutalomfalatot, de egy hirtelen bélgyulladást kapott, ami alaposan legyengítette. A rendelben megvizsgálta az orvos, injekciókat, infúziót kapott, majd eg halom gyógyszerrel útnak indultunk vissza a menhelyre. Szerencsére Nikó hihetetlen gyorsan és nagyon jól reagált a gyógyszerekre, néhány óra múlva sokkal jobban érezte magát. Ennek ellenére most 5 napig gyógyszereket kell szednie, illyetve csak kis adag ételt kaphat, hogy ne terhejük a szervezetét.

Nikó orvosnál


A délelőtti látogatást dr. Farkas Attila délután vissza is adta: a szokásos menhelyi kutyaoltásra érkezett. Most 7 veszettségi oltás mellett 2 veszettségi-kombinált oltást, 10 kombinált oltást, valamint 2 mikrochipet osztott ki.

Csütörtök
Ma Hapci kutyánk gazdisodása ugyan feldobta a napunkat, de aztán másnak sikerült alaposan tönkretennie, de erről az esteről egy kicsit később, most egy szomorú, szívbemrakoló történetet szeretnék megosztani az olvasókkal.

Kora délután egy lakáshoz kellett kiszállnunk, a főbérlő kérte a segítségünket. A gazdi halála miatt árván maradt egy teljesen rémült kis csivava. Az elhunyt egy fiatal hölgy volt, így nagyon sokkoló volt számunkra a történet. Mivel az elhunytnak nem találtak közvetlen rokonát, így kerültünk mi a képbe. A kiskutya érvényes oltással, mikrochippel rendelkezik, az elhunyt szeme fénye volt. Hosszú napok óta egyedül volt elhunyt gazdája testével a kutyus, mielőtt a rendőrök kinyitották az ajtót, így a kiskutya teljesen halálra volt rémülve az elmúlt időszak megpróbáltatásai miatt. Mától ő is a menhely lakója.

A kiskutya neve Lezúziusz


A szomorú sorsok mellett igazi hitvány emberi viselkedéssel is találkozhatunk, amiről most tanúbizonyságot tett egy személy, aki állítólag gyerekekkel dolgozik. 
De kezdem az elején!
Néhány napja egy felháborodott nő telefonált a menhelyre. Direkt nem használom a hölgy kifejezést. A saját kutyáját szeretette volna otthonról "elvitetni", mert morog a gyerekére, és ez így tűrhetetlen. Eleve agyrázkódást kapok attól, ha valaki a saját kutyáját el akarja vitetni! A kutya nem szemét, hogy ha felgyűlik otthon, vagy felesélegessé válik, akkor elvitetjük.
Természetesen szoktunk ilyen helyzetben is segíteni, de gondolom mindenki számára érthető, hogy sokkal nagyobb bajban vannak kutyák, akik elsőbbséget élveznek.

A "gazda" aztán mindenkinek kínálgatta interneten a kutyáját, de minden átadás-átvátel valami okból meghiúsult. Érdekes módon mindenhol más történettel keresett új gazdát a kutyának: költözés, betegség, külföldre utazás, minden volt a repertoárban, először nem is gondoltam, hogy ugyanaz a történet, mint a nekem telefonálóé, hiszen az inetrneten nyoma nem volt annak, hogy a kutya esetleg agresszív. Pedig más gyerekes családok is szóba kerültek, mint új gazdi. Igazából mindegy is volt, hogy hová passzolja, a lényeg azon volt, hogy eltüntesse. Mint később kiderült, egy állaotrvosi rendelőt is felkeresett, hogy altassák el Dorcit, akik természetesen megtagadták ezt!

A nagy gazdikeresés közben azért kapott hideget-meleget, hogy megválik a kutyától. Ezután kikapcsolta a hozzászólási lehetőséget, majd egy teljesen új posztban áldozatként bemutatva magát magyarázkodott, hogy mennyi mindent megtett már a kutyáért.
Aztán egyszercsak eltűnt az összes gazdikereső poszt, és minden más kutyához köthető bejegyzés, pedig olyan is volt közötte, ahol családtagként emlegeti a feleslegessé vált élőlényt.
Hamarosan pedig sorozatban érkeztek a bejelentések, hogy egy tüzelő shar pei van kikötve az egyik kutyafuttatóban. Bizony, a szóban forgó kutya volt az. 
A "gazdája" megoldotta a problémát, a saját nevére bechippezett, oltatlan kutyáját egyszerűen elhagyta, otthagyta egy futtatóban egyedül.
Sokan próbáltak rajta segíteni, de mindenkire támadott. Végül önkéntesünk, Viki oldotta meg a helyzetet, neki sikerült becsulknia egy szállítóboxba, és beszállítani a menhelyre.
Természetesen megtesszük a szükséges lépést a "gazda" ellen, hiszen bűncslekményt követett el. 

Bele sem merek gondolni, hogy ez az illető otthon gyereket nevel, illetve munkájából adódóan gyerekekkel foglalkozik. Igazán "sokat" tanulhatnak tőle!

Dorci immár biztonságban


Péntek
Ma egy igazán boldog történetről tudok beszámolni: Bordányból érkeztek egy talált kutyussal, akiben volt mikrochip. Mivel a mikrochip mellett érvényes oltása is volt a kutyusnak, ahogy azt a törvény előírja, íg gazdija azonnal hazavihette. Kár, hogy ilyen történetről csak ritkán számolhatok be!

Szombat és Vasárnap
Ugyan most a hétvégén már nem volt nyílt nap, de mégis roskadásig megtelt az adománygyűjtő láda eledellel. Hálásan köszönjük mindenkinek, hogy adományozott, és gondolt a hontalan állatokra!

Egy szegedi hajléktalanszállóról kértek segítséget egy aprócska, néhány hetes kiskutya miatt, akit egy hajléktalan hölgy csempészett be éjszaka a szállásra, és vele is aludt. A kiskutyát az este találta, és megsajnálta,mert nem tudott lábra állni. Mivel reggelre nem lett jobban,így segítséget kért az ott dolgozóktól, és bevallotta, hogy ő bizony becsempészte a kiskutyát. A dolgozők ezután kértek segítséget, és ki is szállították a menhelyre.
A pár hetes apróságot önkéntesünk, Lili vitte el a Vezér Állatorvosi Központba, ahol megvizsgálták. Egyelőre úgy tűnik, hogy a gerincét érte valamiféle sérülés, de egyértelműen nem állapítható meg törés. Szerdán kontroll vizsgálatra kell vinni, addig meleg helyet, folyamatos felügyeletet igényel. Önkéntesünk, Lili magára vállalta a kis csöppség ápolását, akit Karácsonyi Karollnak nevezett el.

Karácsonyi Karoll


Ugyan Karácsonyra nem adunk kutyát örökbe, ma mégis volt két igen örömteli gazdisodás.
Durcit, menhelyünk egyik legidősebb, és kissé problémás kutyáját ma örökbefogadta egyik önkéntesünk, aki már huzamosabb ideje látogatja. Ugyan az örökbefogadást hamarabbra terveztük, de Durcinak január közepén oltást kellett volna kapnia, ami nem lett volna túl szerencsés, ha az új otthonában történik, ugyanis Durci elég durcás természetű. Így megállapodtunk, hogy tovább marad nálunk, előrehozzuk az oltást, így friss oltással viheti haza az új gazdi, így hetek múlva nem kell ezzel a gonddal szembesülnie. 
Durci, nagyon szerencsés kutyahölgy vagy! Reméljük, hogy életed utolsó szakaszában megtalálod, amit egy életen át kerestél!

A másik örömteli gazdásodás Lezúziuszé volt, aki ugyan csak pár napot töltött a menhelyen, mégis nagyon megérintett minket a sorsa.
Lezúziusznak ugyanis előkerült egy "hozzátartozója", aki ugyan nem rokona az elhunytnak, de egyedüli hozzátartozója, a volt élettársa, aki haláláig tartotta a kapcsolatot a hölggyel a kutyus miatt. Az úr pontosan elmondta, hogy mit fog Zuzi csinálni, amikor meglátja őt, illetve rengeteg képe, emléke van a kutyáról, azt is tudta hogy melyik rendelőben volt beoltva, és mikor, noha akkor az oltási könyv még nem volt nála. Szombaton reggel, amikor tisztázódott, hogy viheti, már rohant is a kutyusért. Nem tudom mikor láttam, hogy egy kutya így örül a gazdájának, amikor hazaviszi. Azért volt különösen megható, mert valóban minden pontosan úgy történt, ahogy az új gazdi előre elmondta. Zuzi szabályosan repült hozzá, és rögtön bekapta az új gazdija orrát. Biztos vagyok benne, hogy ez a lehető legjobb, amit mi tehettünk érte! Hatalmas köszönet és elismerés jár a volt élettársnak is, aki valóban sajátjaként szerette őt.
Durcinak és Zuzinak már egészen biztosan családi környezetben telik a Szenteste.

Köszönjük a 148 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak? Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások