Kutyamesék 2022. jún. 6-12.

Kutyás blog | 2022. június 21.

Ezúttal a bevezetőt kihagyva, a nap eseményeira fókuszálva írom meg a blogom. Most is több olyan téma volt, ami önmagában megállná a helyét bevezetőként. Sajnos a bőség zavara miatt olykor nem lehet  egyetlen témát kiemelni. Így volt ez most is...

Hétfő
Minden esetben igyekszünk a kutyáink számára a lehető legjobb gazdijelöltet kiválasztani. Ha nem találunk a számára ideális jelöltet, akkor inkább maradjon tovább a menhelyen, hiszen nem az a cél, hogy a benn élőket mindenáron lepasszoljuk. Persze, ilyenkor ér minket a kritika, hogy " ugyan mi nem volt megfelelő?", vagy épp" nem is akarjuk őket örökbeadni, mert nem lenne kivel koldulni" és hasonló bölcseletek. 
Ilyen esetben hiába kezdenénk megmagyarázni mit miért teszünk. Ha valaki nem akarja, az nem fogja megérteni. 
A számunkra fontos dolgokat sem bízzuk csak olyan emberre, akiben valóban megbízunk. Ez ilyen egyszerű!
A kérdőív és telefonos időpontegyeztetés csupán az első lépés a gazdihoz kerülés lépcsőfokán, ezután érkeznek a személyes találkozók. Még ezek az alkalmak sem biztosítékok semmire, de minél jobban megismerjük a családot, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy valóban kiváló gazdik lesznek.
Csakhogy nem mindenkinél jön ez az érzés! Az egyik menhelyi kutyusunk gazdihoz juttatása munkatársnőmnél, és nálam is aggályosnak bizonyult. Noha szimpatikus fiatal pár volt,kinti- benti kutyatartás, vállalták igen távolról is a többszöri látogatást, mégis valahogy volt egy rossz érzés... Nem tudjuk az okát, egyszerűen csak volt. A többszöri látogatás alkalmával igazolódott is a rossz érzésünk, sajnos az időponton többször nem jelentek meg, igaz utólag mindig jelezték, hogy közbejött valami. De mi történne, ha akkor is közbejönne valami, ha mondjuk a kutya beteg volna?
A második ilyen alkalommal végül úgy döntöttünk, hogy elállunk az örökbeadástól. Nem biztos, hogy rossz gazdák lettek volna, de úgy éreztük, hogy az elkötelezettségük a kutya felé nem teljes.

Kedd
Reggel egy "meglepetés" kutya érkezett a menhelyre. 
Egy hölgy találta Üllés és Bordány között az úton, csurom vizesen, fáradtan. Természetesen megsajnálta, megállt és felvette, majd beszállította a menhelyre.
Szegény kisöreg bőrig volt ázva, szinte biztos, hogy az éjszakát nem otthon töltötte. 
Volt nagy öröm, akkor jelzett a chipleolvasó, de korai volt az öröm. A kutya neve Buksi, viszont egyetlen oltás sincs regisztáltva, tehát 2 hét megfigyelési idő után adhatjuk csak haza a gazdinak. Már ha jelentkezik érte, ugyanis kizárólag levélben tudjuk őt értesíteni, hiszen a megadott vezetékes telefonszám már nem kapcsolható.
Már milliószor volt téma a blogomban is, hogy évente, az oltások beadatásával egy időben érdemes az elérhetőséget aktualizálni, ha már akkor nem teszi meg a gazdi, amikor változás történt. Ez nagyon fontos, mindössze pár perces művelet, és a kutya hazajutása múlhat rajta.

Buksi csurom vizesen érkezett


Szerda
Dr. Tímár Endre remdelőjébe volt időpontunk ivartalanításra és szívféregszűrésre. Amikor csak lehet az ivartalanítás alkalmával csináltatunk tesztet, hiszen ilyenkor egy alkalommal le van tudva az ivartalanítás és teszt is. Nem kell még egyszer felesleges stresszt okozni azzal a kutyának, higy ismét vért vegyünk. Most Morgó, Robi, Hulk és Manó stabadult meg az ivarosságától. Manó tesztje sajnos pozitív lett, bár nem meglepő, tekintve az eddigi életét.
Szuszu viszont ivartalanítva érkezett hozzánk, így neki ma mindössze egy tesztre kellett elutaznia, szerencsére negatív eredményt mutatott.
Szegény Morgónak maga az új helyzet volt, ami a legnagyobb stresszt okozta. Vele ugyanis eddigi élete során túl sok minden nem történt. Eddigi élete javát láncon töltötte, majd gazdája halála után került hozzánk. Itt a kennel adott neki biztonságot, és amikor egy udvarra költözhetett egy másik kutya társaságában, akkor hetekig pánikolt. Minden új helyzet egy igazi megpróbáltatás a számára, mert ingerszegény környezethez van szokva, a menhely pedig minden, csak nem ingerszegény. 
Persze Morgó szép lassan felvette a ritmust, és mára már szépen beilleszkedett az új helyére. Most pár nap kényszerpihenő az elkülönízőben biztosan visszaveti a fejlődését, de ezen minden menhelyi kutyának át kell esnie.

Morgó beilleszkedett az udvarba


Csütörtök
Ma dr. Sebő Ottó rendelőjébe utaztunk vizsgálatra a kutyáinkkal:
Huba nehezen tud felkelni, neki sajnos a koránál fogva a gerincével vannak problémák. Fájdalomcsillapításon kívül nem tudunk mit tenni, hacsak nem forgatjuk vissza az idő kerekét.
Omega vékonysága miatt járt orvosnál, nála nem találtak egészségügyi problémát, étvágyfokozót kapott.
Kormosnak a rossz járása miatt kellett vizsgálatot kérni, neki keresztszalag szakadása van, de a műtétet a kora miatt illetve a hosszú gyógyulási idő miatt nem javasolják.
Fuxnak állandó visszatérő hasmenése van, neki egyelőre az eddig felírt gyógyszereket kell tovább folytatnia.
Borzas szívférgesség miatt utazott ultrahangra, a szívében nem láthatóak férgek.
Harcos pedig ismét vizsgálatra utazott. Ő pár hete kapott szteroidot, mert csúnyán begyulladt a szeme, és tiszta seb lett a nyaka. Ekkor derült ki ételallergiája is, így hipoallergén tápot kell fogyasztania.
Most újabb problémája okán került orvoshoz, nagyon nehezen viseli a meleget. Szívbetegségre gyanakszunk, ezt vizsgáltattuk ki. Harcosnak nevében a sorsa, igazi nagy harcos. Habár emberekkel szembeni viselkedése adta az okot a nevére, később ahogy kiépült a bizalom, úgy lett belőle egy szerethető, ámbár kissé rigolyás természetű kutya. Az élet úgy hozta, hogy többször került életveszélybe mert hajlamos a gyomorproblémákra, végül legyőzte ezt a problémát, a gyomrát pedig kivarrták. Ízületei is gyengék, csipője is. Többször volt műtéte. Nagyon gyorsan, szépen helyrejött. Most, ennyi idő után már a meleget viseli nagyon nehezen, emiatt gyanakodtunk szívbetegségre. Sajnos a gyanúnk beigazolódott: Harcosnak ezentúl szívgyógyszert kell szednie élete végéig.

Harcos szívbeteg

Péntek
Ma két kutya érkezett a gondozásunkba:
Boet a Vedres utcában találták, és ő bizony egész napra letáborozott. Egy állatbarát hölgy vette oltalmaba, magához vette, elvitte állatorvoshoz és chipet nézetett benne, de nem találtak, így be szerette volna oltatni. Ez volt az, amit Boe viszont nem akart, ellenállt mindenféle beavatkozással szemben.
Mától menhelyünk vendégszeretetét élvezi.

Boe


A másik segítségre szoruló kutya chipes, a neve Berci. Ő Üllésről érkezett hozzánk, és azért kellett menhelyre kerülnie, mert gazdái már nagyon idősek, betegek, emiatt nem tudják őt a továbbiakban megfelelően ellátni.

Berci


Szombat és Vasárnap
Szeged kutyás közösségét napokon keresztül egy barna- fehér foltos, igen félénk kutya tartotta lázban. Mindenki segíteni akart neki, láthatóan nagyon félénk volt. Aki csak tehette a szabadidejét a kutya befogására áldozta. Ennek meg is lett a gyümölcse: sikerült megfogni, és csodák-csodája egyből előkerült a gazda aki állítása szerint lázasan kereste, de nem találta, holott a csapból is ő folyt.
Megvolt a nagy egymásra találás, a közösségi oldalon a csodás poszt, fotó a gazdival. Megkerült az egyébként chipes kutya, tehát ha a gazda nem jelentkezik, akkor is kiderült volna a kiléte...
Aztán a boldog befejezésről kiderült, hogy nem is olyan boldog: a gazdája hócipője tele van a kutyával, aki elmondása szerint minden kicsi dörrenésre elszökik otthonról, mégsem kell annyira az a kutya, mint amennyire a fotókon látszódott. Éppen ezért Bagi először önkéntesünkhöz Vikihez, majd onnan hozzánk került. Egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy hajlamos a kiszámíthatatlan viselkedésre.

Bagi


A hétvégén egy kutyusunk, Szuszu került gazdihoz. Neki hosszú boldog gazdis éveket kívánunk!

Köszönjük a 174 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások